Dodaj do ulubionych

Podwójne becikowe?

17.10.06, 15:25
Dziewczyny czy nie wiecie czasem jak to jest z tym podwójnym becikowym, wiem
ze trzeba mieć mniej niż 504 zł na osobe ale nie wiem z którego roku mam
donieść zaświadczenie o zarobkach, termin mam na 5 listopad, prawdopodobnie
to z 2005 roku czy tak?
Obserwuj wątek
    • mag609 Re: Podwójne becikowe? 17.10.06, 15:35
      Z Urzędu Skarbowego musisz otrzymać zaświadczenie o dochodach Twoich i męża za
      2005 rok i z nimi udasz sie do MOPS gdzie wypełnisz odpowiednie druki.
      • xentia Re: Podwójne becikowe? 17.10.06, 16:45
        To ja już nic nie rozumiem. Z tego co wiem o to drugie becikowe dla najuboższych
        można starać się do ukończenia przez dziecko roku. CZyli jeśli ja rodze w
        grudniu i w kwietniu jestem juz na wychowawczym i nasz dochod na osobe nie
        przekroczy kwoty 504 zł to nie moge sie starac o to 2 becikowe?? A wogule o
        zasiłek moge w takim wypadku? Wiem że takie świadczenia "dodatkowe" przyslugują
        tylko tym którzy mają prawo do zasiłku więc skoro ja takie prawo nabiore w
        kwietniu to znaczy że nie otrzymam becikowego bo musze przedłożyc zaswiadczenia
        o zarobkach z zusu za 2005 rok?? Pomocy bo juz nie rozumiem
        • lachona Re: Podwójne becikowe? 17.10.06, 18:22
          sa dwa becikowe a trzyu dla tych co maja zaszczyt mieszkac w krakowie, co nie
          oznacza ze zamieszkiwanie w innej miejscowosci zaszczytem nie jest.ale do
          rzeczy. pierwsze becikowe otrzyma kazdy. drugie ci ktorzy nie przekroczyli
          504,00na osobe.jezeli ktos urodzil do marca wowczas sklada z U skarbowego za
          2005rok, z pracy też za 2005 plus z ostatnich trzech miesiecy z pracy./jezeli
          urodzisz w styczniu ,lutym tu chodzi dokladnie o rok podatkowy inny niz
          kalendarzowy.
          po drugie o becikowe mozesz zlozyc do roku od urodzenia ale skladasz w urzedzie
          miasta wlasciwym do wyplaty swiadczen.MOPS tutaj nie ma zadnego znaczenia nie
          idziemy po te swiadczenia do mopsu bo wszystkie swiadczenia rodzinne
          pielegnacyjne i alimentacyjne przejal urzad miasta lub gminy. wg. najnowszych
          doniesien becikowe od stycznia nie bedzie istnialo ale nia radze dawac temu
          wiary.jezeli przynajmniej jedno z rodzicow jest zameldowane na terenie krakowa
          od przynajmniej roku otrzyma trzecie becikowe tzw prezydenckie. wszystkie trzy
          sa po 1000zl wyplacone do trzech miesiecy od daty zlozenia wniopsku. warto
          rowniez skladajac o becikowe zlozyc o rodzinne bo to w tym samym urzedzie
          skladamy a po co dwa razy chodzic i oczywiscie aby zlozyc wniosek trzeba miec
          pesel dZiecka na ktory czekamy do miesiaca chyba ze mamy przystojnego meza i
          jego urok osobisty wplynie korzystnie na oczdekiwanie na pesel dajac tym samym
          mozliwosc szybszego zlozenia o te wspolczynniki litosci jakimi sa w/w becikowe
          co dla nas matek oznacza to szybsza kase i kolejna gonitwe po sklepach. goraco
          piozdrawiam i dodam iz wszelkie info zawarte w mojej wypowiedzi sa w pelni
          adekwatne do rzeczywistosci i jak najbardziej prawdziwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka