Dodaj do ulubionych

znieczulenie

IP: *.* 31.10.01, 12:44
Czy ktoś z Was wie jakie są medyczne wskazania do zrobienia znieczulenia zewnątrzoponowego podczas porodu (pomijająć cc)?Jak na razie wszyskie moje rodzące znajome miały robione znieczulenie na życzenie (czyli płatne). A jakie muszą zaistnieć wskazania, aby lekarz po prostu zarządził znieczulenie - bez czekania na prośbę pacjentki i oczywiście stosowną opłatę?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 31.10.01, 13:28
      Wrzuć w "szukaj" słowo "znieczulenie" a dostaniesz mnóstwo postów. Te tematy były wałkowane parę tygodni temu.
      • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 31.10.01, 13:52
        Oprócz cc na pewno robią bezpłatne znieczulenie, jeśli dostarczysz zaświadczenie od psychiatry, że Twój stan psychiczny wymaga zastosowania znieczulenia. Śmiesznie to brzmi, ale za to jak działa.....Chyba każdy woli mieć spokój na oddziale z "psychiczną" rodzącą ;-)))).
      • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 31.10.01, 13:59
        Ale ten aspekt (medyczne wskazania do znieczulenia) chyba nie był omawiany. Temat jest ciekawy w kontekście zapłaty za znieczulenie.
    • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 01.11.01, 16:32
      Odpowiadam na pytanie. Wskazania do znieczulenia zewnątrzoponowego w czasie porodu to:- nadczynność tarczycy- wada serca- choroby płuc- nadciśnienie tętnicze- rzucawka lub stan przedrzucawkowy (w praktyce jest wtedy cięcie)- problemy okulistyczne- wrażliwość na ból- choroby nerekZnieczulenie podaje się przyrozwarciu 3-4 cm(wieloródki) lub 5-6(pierworódki).Ja miałam takie znieczulenie podane przy 4 cm przy pierwszym dziecku i było cudownie - w ciągu 1,5 godziny zrobiło się pełne rozwarcie i urodziłam córeczkę w euforii. Takiego odlotu jeszcze nie przeżyłam. Mogę rodzić co rok.Polecam konsultację z anestezjologiem wcześniej bo istnieją także przeciwskazania do zo np:zakażenia okolicy lędźwiowej, zaburzenia krzepliwości, zaburzenia neurologiczne.Są jeszcze choroby które dyskwalifikują pacjentkę do tego znieczulenia ale raczej wtedy jest się pod opieką specjalisty.pozdrowienia. Agusia.
      • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 11.11.01, 21:22
        inne wskazania medyczne To1.przedluzony porod przy dysTocji szyjki2.porod blizniaczy3.polozenie miednicowe4.porod przedwcTesny5.wg.niemieckich poloznikow najwazniejsze wskazanie To lagodzenie bolu
        • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 15.11.01, 14:39
          W Polsce inne poglądy na znieczulenie mają anestezjolodzy a inne położnicy.... nawet nie pisałam o tym, że wg. wiedzy anestezjologicznej wskazaniem do znieczulenia jest PROŚBA PACJENTKI bo nie chciałam nikogo wkurzać. Wg położników tych wskazań jest już trochę mniej - mnie też próbowali zniechęcić ale się nie dałam, poza tym anestezjologiem w moim przypadku był po prostu kolega (jak to brzmi....) z pracy - jestem pielęgniarka anestezjologiczną. Dlatego nie bardzo mieli z czym dyskutować bo trochę jestem bardziej świadoma co mi się należy. Tak przy okazji to jestem również astmatyczką, więc łachy nie robili.Inna historia w Polsce to wiedza lekarzy o wskazaniach a co innego jak na to patrzą urzędnicy z kasy chorych. No i jeszcze możliwości znieczulania jeśli na dyżurze w szpitalu jest jeden czy dwóch anestezjologów obsługujących równocześnie oiom. W praktyce jeśli równocześnie jest jakiś poważny zabieg operacyjny szanse są marne. Dlatego znieczulenie najczęściej jest prywatne i anestezjolog przyjeżdza po prostu z domku w czasie wolnym.
          • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 15.11.01, 14:48
            Aga, czy to oznacza, że jeśli zażyczę sobie znieczulenia w trakcie porodu, mogę go nie dostać, bo akurat anestezjolodzy będą zajęci??? Czy którejś z Was to się zdarzyło? A jeśli anestezjolog przyjeżdża z domu, tzn. że co, trzeba się wcześniej z nim umówić i go wezwać, czy szpital wzywa jeśli jest życzenie pacjentki???
            • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 15.11.01, 15:17
              No właśnie tak jest, że jeśli są zajęci np. ratowaniem czyjegoś życia to może się tak zdarzyć, że nie będą mogli przyjść do rodzącej.... zawsze jest jakiś w rezerwie na tzw. dyżurze pod telefonem - kiedy coś się dzieje on przyjeżdza z domu... w praktyce jeszcze tego nie widziałam, żeby za darmoche przyjechał do znieczulenia porodu. To zdarza się w nagłych przypadkach, np. kiedy są już jakieś operacje a tu wyskoczy jakieś citowe cięcie czy inny nagły zabieg albo reanimacja czy przyjęcie na oiom. Prawda jest taka, że dyrektorzy i kasy chorych chcą szkłem utrzeć d..ę i zatrudniają minimalną ilość anestezjologów. Dlatego dobrze się zdecydować wcześniej na znieczulenie i umówić prywatnie z lekarzem, żeby przyjechał na poród... no oczywiście można mieć pecha i ten umówiony będzie miał np dyżur i kupę roboty. Tak się jakoś dziwnie składa, że jak zapłacisz to zawsze znajdzie chwilke by podskoczyć na porodówę ;). Niestety polska rzeczywistość skrzeczy. Myślę, że kiedy takich znieczuleń będzie więcej i kobiety zaczną się domagać tego co im się należy, dyrekcja będzie musiała brać pod uwagę zaangażowanie anestezji na porodówce i może przyjmie wiecej lekarzy tej specjalności. Ale to się chyba nieprędko stanie.... Nie jest wesoło, powiem Ci że często lekarze znieczulają kilka zabiegów równocześnie choć to niezgodne z prawem albo np. działamy same na oiomie bo lekarze są na zabiegach.Acha, ja opisuję sytuację w takim szpitalu gdzie są różne oddziały zabiegowe - w szpitalach typowo położniczych na pewno jest lepiej - w końcu tam zdażają się tylko porody cięcia czy zabiegi ginekologiczne i tam anestezja jest tylko do dyspozycji położnjctwa.Pozdrówki. Agusia.
              • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 15.11.01, 15:37
                Dzięki, choć powiało grozą :-( Ja zamierzam rodzić w szpitalu bródnowskim, wyedukowałam się już, że to katedra i klinika ginekologii i położnictwa AM, więc może z anestezjologami będzie tam lepiej? Mam w każdym razie taką nadzieję, bo mnie coś trafia, jak pomyślę, że żeby mieć dobrą opiekę, powinnam się umówić z lekarzem, położną, anestezjologiem i może jeszcze kimś. Zapłaciłabym chyba taką kasę, że lepiej od razu pójść do prywatnego szpitala.
                • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 15.11.01, 19:20
                  Słyszałam, że przeciwskazaniem do takiego znieczulenia jest skrzywienie kręgosłupa, czy ktoś może udzielić mi na ten temat jakiś informacji?
                  • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 15.11.01, 20:11
                    przeciwskazaniem sa tylko b.powazne skoliozy,ale To dlaTego ze to bardzo utrudnia wklucie,kTore musi byc precyzyjne
    • Gość: guest Re: znieczulenie IP: *.* 15.11.01, 20:15
      z tego co się zorientowałam to bezplatnie możesz sobie zarzyczyć znieczulenie w zarzańskiej klinice (państwowej), ale jak jest gdzie indziej nie wiem pozdrawiamsmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka