Dodaj do ulubionych

DZIDZIA HIPOTROFICZNA???!!!

IP: *.* 21.12.01, 10:16
Witam wszystkie mamy przyszłe i obecne!!!Mam następujące pytanie: czy którakolwiek z was wie na czym polega HIPOTROFIZM płodu? I czy niesie ze sobą jakieś poważne zagrożenia dla przyszłego rozwoju dziecka?Jedyna informacja jaką udało mi się znaleźć na ten temat to to że jest to zahamowany rozwój wewnątrzmaciczny płodu,co też nie wydaje się być do końca zgodne z moim przypadkiem. Staś obecnie waży ok. 1400g (koniec 31 tyg. ciąży)i wagowo mieści się w normach, jedynym problemem wydaje się być niewielka dysproporcja rozmiarowa miedzy główką (oceniona na 31 tydz. ciąży) a resztą (na 29).I co wy na to????
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: DZIDZIA HIPOTROFICZNA???!!! IP: *.* 21.12.01, 10:21
      Marto, z tego co słyszałam, to różnice 2 tygodni w wymiarach nie są czymś niepokojącym, za jakis czas pewnie się wszystko wyrówna. Trzymam kciuki i pozdrawiam,Kasia (19 tydzień)
    • Gość: guest Re: DZIDZIA HIPOTROFICZNA???!!! IP: *.* 21.12.01, 12:02
      Nie ma powodów do niepokoju. Mój synek miał podobne "odchyłki" i teraz (prawie 11 m-cy) jest podobnie - różnica w centylach między długością, a obwodem głowy. I wierz mi, że w większości przypadków jest to norma. 1400g to rzeczywiście nie jest bardzo dużo, ale litości nie wszystkie dzieci muszą ważyc przy porodzie 4,5 kg . Filip ważył 2960g, a obecni ponad 9kg, a więc wszystko odrobił.Powodzenia i Wesołych Świąt
      • Gość: guest Re: DZIDZIA HIPOTROFICZNA???!!! IP: *.* 21.12.01, 21:35
        Dzięki, trochę mnie uspokoiłyście. Zwłaszcza że z moją panią doktor zobaczę się dopiero w nowym roku, a nie chcę jej przed świętami truć przez telefon (kontrolne USG robił kto inny).Pozdrawiam i również życzę WESOŁYCH ŚWIĄT !!!
        • Gość: guest Re: DZIDZIA HIPOTROFICZNA???!!! IP: *.* 27.12.01, 14:16
          I czy ten ktoś zdiagnozował u Twojego dziecka hipotrofię? Bo mnie to nie wygląda w żadnym wypadku na ten przypadek. A może Ty sama tak sobie urozmaicasz ciążę? Radzę Ci szczerze - nie zaglądaj do mądrych książek, nie denerwuj się, bo czasem naczytasz się czegoś, co może Cię tylko wlele nerwów kosztować, a wcale nie musi być prawdą. Miałam tak w pierwszej ciąży. Niektóre książki naprawdę są napisane przez ludzi bez żadnej odpowiedzialności.
          • Gość: guest Re: DZIDZIA HIPOTROFICZNA???!!! IP: *.* 28.12.01, 10:53
            Ciąży to ja sobie już NIEEE MUUUUSZĘ urozmaicać biorąc pod uwagę fakt, że Stach chciał się już raz urodzić na początku 7 m-ca. Spędziłam 2 tyg. w szpitalu modląc się czy aby wypuszczą mnie na święta, robiąc w portki przed założeniem szwu okrężnego, którego ze względu na wiek płodowy Stacha i zamykające się rozwarcie na szczęście mi nie założono. A teraz siedzę sobie w domciu na lekach rozkurczowych (FENOTEROL to niezły odlot,nawet nogi po nim się trzęsą - na szczęście zmieniono mi go na co innego). A co do HIPOTROFII to sęk w tym że to nie ja a lekarze ją podejrzewają. Po Nowym Roku idziemy na kontrolne USG żeby ocenić masę malucha i mam nadzieję że zmienią zdanie. Jak na razie czuję się jak tuczona kaczka wpychając w siebie co tylko się da żeby Staś przytył.Tak czy siak dzięki za wsparcie.Pozdrawiam.Dzięki za wsparcie
            • Gość: guest Re: DZIDZIA HIPOTROFICZNA???!!! IP: *.* 28.12.01, 11:47
              No to współczuję Ci tych "atrakcji". Zastanawiałam się tylko, dlaczego lekarze sugerują hipotrofię, jeśli dziecko ma wagę w normie. Dysproporcje w wymiarach rzędu 2 tyg. to normalna sprawa, mój synek miał np. krótszą kość udową. I dziś też nie ma za długich nóżek. Pozdrawiam i nie zamartwiaj się.agata
    • Gość: guest Re: DZIDZIA HIPOTROFICZNA???!!! IP: *.* 27.12.01, 17:00
      Ja myślę ,że nie przejmować się.MOja koleżanka też tak miała,a potem okazało się,że wszystko było OK.TYle,że się strachu najadła.DZidziuś tak jak dorosły-każdy wygląda inaczej.Ja mam np.więksą głowę,niż mój brat,a nogi to on ma zdecydowanie dłuższe.POwinni trochę te tabele uczłowieczyć.
    • Gość: guest Re: DZIDZIA HIPOTROFICZNA???!!! IP: *.* 28.12.01, 14:28
      Nie martw się, moja córeczka, była określana jako" trochę hipotroficzna - miała 2750g jak się urodziła (o czasie). Była w 10-tym centylu teraz jest w 50-tym (ma 3 lata) jest puckiem i apetyt smokaPozdrawiam
    • Gość: guest Re: DZIDZIA HIPOTROFICZNA???!!!-miałam taką IP: *.* 01.01.02, 13:33
      witam,moja corcia ma teraz 8 mies. , ale w brzuchu wlasnie byla hipotrificzna(dystroficzna), spedzilysmy prawie 2 mies. na patologii ciazy. Mysle, ze ilosc zjadanego przez Ciebie jedzenia nie ma wplywu na jej wzrost, ja zazywalam aminophylinum, tabl. i kroplówki+magnez.Jesli masz pytania,napisz na priv.Ps. Anusia przerasta teraz rowiesnikow.Aminophylinum pomoglo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka