wiolapi 20.11.06, 08:13 co powinna jeść kobieta w ciąży a czego zdecydowanie nie, czy są produkty zakazane? wiem, że zdrowo, dużo owoców, mleka, ale bardziej interesuje mnie czego nie? dzieki za rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: dieta w ciaży 20.11.06, 08:39 Jedz i pij wszystko i niech wyjdzie na zdrowie. Nie ma w ciąży specjalnej diety. Należy odżywiać się racjonalnie i regularnie i tyle. W ciąży tylko nie jeść surowego mięsa,jaj oraz niemytych warzyw i owoców możliwość zarażenia się toksoplazmozą. To wszystko. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
megala Re: dieta w ciaży 20.11.06, 10:36 Ja odstawilam alkohol, piwo, wino i Karmi. Ograniczylam tez picie kawy. Poza tym jem i pije wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
othala76 Re: dieta w ciaży 20.11.06, 10:47 odradza sie również jedzenia serów plesniowych Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: dieta w ciaży 20.11.06, 11:04 Odradza się jedzenie serów pleśniowych, ale tylko tych robionych z mleka niepasteryzowanego. A te są praktycznie niedostępne w polskich sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
kora23 Re: dieta w ciaży 20.11.06, 11:01 witam,z tego co wiem, to mleka nie należy pić, przetwory mleczne tak, ostrożnie też podchodziłabym do cytrusów i jeśli jest sezon to do owoców małopestkowych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: dieta w ciaży 20.11.06, 11:10 wszystko w granicach zdrowego rozsadku i nic wbrew naturze. Mleko pije, jogurty, twarozek, serki, zawsze byly i beda w moim jadlospisie. Poniewaz od ponad 10 lat nie jem miesa, to obawialam sie, ze w ciazy nie bede mogla go nie jesc. Nawet gdybym chciala, to bylo by trudno, bo nie moge nawet spojrzec w kierunku kotleta, a szczegolnie, gdy mieso jest jeszcze surowe. Natychmiast robi mi sie niedobrze. Po konsultacji z ginekolog doszlyslmy do wniosku, ze nie bede sie zmuszala. Anemii nie mam, a bialko dostarczam poprzez soje, soczewice, fasole. Do tego duzo warzyw i owocow. Staram sie ograniczac slodycze. Odpowiedz Link Zgłoś
qqq55 Re: dieta w ciaży 20.11.06, 11:13 Ja słyszałam, że nie wolno pzesadzac ze słodyczami. Odpowiedz Link Zgłoś
shrek210 Re: dieta w ciaży 20.11.06, 11:26 Nie należy też jeść tatara i dań zawierających surowe jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: dieta w ciaży 20.11.06, 14:11 przede wszystkim jeść w ilościach rozsądnych i umiarkowanych aby nie dopuścić do zapasienia się jak prosiak....należy jeść dla dwojga, a nie za dwoje... Odpowiedz Link Zgłoś