Dodaj do ulubionych

Zaparcia w ciąży

IP: *.* 07.06.02, 15:28
Witam, czy któraś z Was może mi poradzić, co robić w związku z zaparciami w ciązy? Piję dużo wody, jem warzywa i owoce, a mimo wszystko to nie przebiega tak gładko, jak powinno.
Obserwuj wątek
    • Gość: AAneta Re: Zaparcia w ciąży IP: *.* 07.06.02, 19:46
      Chyba Cię zmartwię ale będąc w ciąży do końca miałam ten problem i nawet po porodzie przez jakiś czas. Teraz jest lepiej. Maksio ma prawie 3 m-ce. Może jesteś z tych osób które muszą przeczekać. WYTRWAŁOŚCI !!!
    • Gość: luna Re: Zaparcia w ciąży IP: *.* 07.06.02, 19:56
      jak ja Cie doskonale rozumiem!!!!!!!!!!!!pewnie Cie to nie pocieszy, ale u mnie trwa to do dzisiaj (termin porodu za 5 dni).Czopki glicerynowe, kupowalam od razu po 2 paczki w aptece. Jesli i to nie za bardzo, to porozmawiaj z lekarzem, moze cos przepisze. Sama raczej nie bierz zadnych lekow na przeczyszczenie, z ziolami tez ostroznie, nie wszystkie sa wskazane w ciazy.
    • Gość: Lidziak Re: Zaparcia w ciąży IP: *.* 07.06.02, 20:34
      Hej!Podam ci kilka sposobów mniej lub bardziej zjadliwych:- około 6-8 łyżeczek otrąb pszennych w ciągu dnia - możesz same lub dodawane do surówek, sałatek, jogurtu itp- na czczo szklankę letniej wody z miodem,- na czczo - łyżeczkę masła bleee...,- na czczo - łyżkę parafiny bleee...,- na czczo - jabłko starte na miazgę (jak dla dziecka) lub całe, w zależności od tego po którym lepiej,Może któryś ze sposobów ci pomoże, sporóbuj.A i jeszcze buraki gotowane, też mają właściwości przeczyszczające.Efekt może nie być natychmiastowy, może to potrwać 2-3 tygodnie, ale powinno pomóc.Chociaż w ciąży różnie to bywa...Pozdrowienia, Lidziak.
    • Gość: Berenika Re: Zaparcia w ciąży IP: *.* 07.06.02, 21:27
      Ruszać się jak najwięcej! Najlepiej robią skręty tułowia w pasie, ale w ogóle ruch jest ważny. poza tym jeść ciemne pieczywo, musli, otręby, słuszną (acz nie przesadną) ilość mlecznych przetworów, a unikać czekolady.
    • Gość: kangurek Re: Zaparcia w ciąży IP: *.* 08.06.02, 15:14
      W moim przypadku 25 dag truskawek dziennie+dwa jabłka załatwiają sprawę. W razie czego są suszone śliwki (jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie pomogły - tylko naprawdę ostrożnie z ilością, bo można łatwo przesadzić :) ) i sok spod kiszonych ogórków (w grę wchodzą tylko te kiszone w domu).
    • Gość: AsiaK Re: Zaparcia w ciąży IP: *.* 08.06.02, 17:38
      Dorzucę jeszcze suszone morele. Mnie lekarz zapisał syrop LACTULOSUM (1 łyżka rano na czczo), do tego również kazał pić wodę z miodem, jeść suszone śliwki i jogurty. Polecam też musli. W tej chwili (15 tydzień) jem masę owoców i warzyw i problemu nie ma (ale to może tak samo z siebie się wyregulowało), choć na początku było koszmarnie. Trzymaj się!
    • Gość: gosiaLachowska Re: Zaparcia w ciąży IP: *.* 08.06.02, 19:57
      ja jadlam czas ciazy (i nawet teraz kiedy czasem mam problem z zaparciami ) 3 sliwki kalifornijckie (moze tez byc kompocik z tych sliwek lub jablek) musli,ciemne pieczywo i duzo,duzo pilam.ale "doprawilam sie" po porodzie,poniewaz karmilam piersia to nie moglam sobie na poczatku na nic z wyzej wymienionych rzeczy pozwolic (kolki u malego) i przez te zaparcia tak sobie naruszylam szew,ze nie moglam ani siadac,ani chodzic,ani nawet m,yslec o niczym innym jak tylko o bolu.trwalo to ok 6m-cy,a do dzisiaj czuje przy stolcu lekki bol.a wiec dziewczyny robcie wszystko tylko,zeby nie dopuscic do zaparc ,bo tego bolu nie zycze nikomu z Was.kto nie karmi piersia moze wypic czarna kawe na czczo (tak mi poradzila pielegniarka w szpitalu)pozdrawiamgosia m.Filipka
    • Gość: aneea Re: Zaparcia w ciąży IP: *.* 08.06.02, 20:27
      Kanna, sprobuj moja metode na zaparcia. Codziennie rano na czczo szklanka przygotowanej wieczorem mieszanki: letnia przegotowana woda plus duza lyzka dobrego miodu (o ile nie jestes na miod uczulona, oczywiscie). Na mnie dzialalo REWELACYJNIE. Lekarz poradzil mi tez czopki propolisowe (jeden na noc), ale "skorzystalam" tylko pare razy. Dzialalo, ale to nic przyjemnego... ;)
      • Gość: zziolkowska Re: Zaparcia w ciąży IP: *.* 09.06.02, 20:47
        Przerażjące wizje. Mnie zaparcia dręczą od lat. Lekarka kazała mi pić syrop Normolac. Czasem zadziała, czasem nie. Wszystkie pomysły ( otręby ,jogurty, woda z miodem, śliwki itp) działają na mnie przez jakieś cztery dni. A potem znów koszmar. Co będzie dalej? To dopiero 24 tydzień...Pozdrawiam. Zocha
    • Gość: Arwen Re: Zaparcia w cišży IP: *.* 09.06.02, 22:24
      A mnie lekarz polecił nasionka babki płesznika z Ziołolecznictwa Bonifratrów, jednš lyżeczke rano i jednš wieczorem popijajšc szklankš wody.Działało rewelacyjnie w cišzy i po cišzy - pozbyłam się zupełnie zaparć. Co za ulga, bo nie byłam w stanie normalnie funkcjonowaćPozdro arwenA nasionka polecane sš dzieciom, osobom starszym i kobietom w cišzy:hello:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka