28.11.06, 19:22
DZiewczyny czy test na glukoze w 30 tyg. ciąży robiłyście tylko poprzez
pobranie krwi czy jeszcze piłyście jakiś płyn?? Bo ja dostałam skierowanie na
obecnoosc glukozy we krwi na czczo ale do picia nic nie dostałam, a czytałam,
ze takie cos sie podaje.
Obserwuj wątek
    • muszka.owocowka Re: glukoza 28.11.06, 19:40
      Między 24 a 28 tygodniem ciąży powinnaś mieć zlecony przesiewowy test tolerancji
      glukozy. Polega on na wypiciu o dowolnej porze dnia rozpuszczonych w wodzie 50
      gramów glukozy i zmierzeniu jej stężenia po upływie 1 godziny. Wynik poniżej 140
      mg% jest prawidłowy, pomiędzy 140-200 wymaga wykonania ponownego testu, tym
      razem na czczo i z 75 gramami glukozy, powyżej lub = 200 mg% - dostaje się
      skierowanie do ośrodka referencyjnego, gdzie zrobią profil glikemii i zdecydują
      czy potrzeba podawać insulinę. Warto dodać, że przed testem nie powinno się w
      żadnym razie ograniczać spożywania cukrów w diecie.
      Oznaczenie poziomu glukozy na czczo wykonuje się na początku ciąży i przy teście
      z 75 gramami glukozy (jeśli jest potrzebny)
    • mettea Re: glukoza 28.11.06, 20:59
      No właśnie.
      Jaki jest prawidłowy wynik?? bo z tego, co piszesz, to 140 jest dopuszczalną
      granicą, natomiast ja miałam 132 i lekarz dał mi skierowanie do szpitala.
      Szcerze przyznam, że nie chcę iść do szpitala,(mimo że to tylko na 24 godz na
      badania dodatkowe) . Czy mogę poprosić o powtórne badanie?
      Dodam, że byłam na czczo i po pobraniu krwi wypiłam 75 glukozy - ponowne
      badanie miałam po 2 godzinach.
      • muszka.owocowka Re: glukoza 28.11.06, 21:28
        Mettea, a jaki był wynik na czczo? Pytam, bo interpretacja, którą podałam wyżej
        dotyczy testu z 50 g glukozy. Rozumiem, że Ty robiłaś ten z 75 g glukozy. Tutaj
        normy są trochę inne. Nawet jeśli po 2 godzinach było < 140 mg%, ale na czczo
        pomiędzy 100 a 126 mg%, to jest to wskazanie do jednodniowej hospitalizacji.
        Wykonają wtedy dobowy profil glikemii i może jeszcze oznaczą hemoglobinę
        glikozylowaną (ale to zależy od szpitala, większość oszczędza). Trzymam kciuki.
        Nie bój się, do przeżycia.
        • mettea Re: glukoza 28.11.06, 22:32
          Tak, zgadza się, robiłam test na 75 g glukozy. Na czczo miałam wynik 86mg/dl,
          po 2 godz. 132 mg.
          Czyli wg tego, co piszesz dobowy pobyt w szpitalu jest wskazany, i co
          najważniejsze "do przeżycia" smile.
          Dzięki za słowa otuchy, bardzo mi pomogłysmile, perspektywa pobytu w szpitalu
          wprost mnie przeraziła, ale już inaczej na to patrzę.
          Pozdrawiam, dzięki raz jeszcze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka