Gość: omay1 IP: *.* 28.08.02, 12:47 Cześć!Jaka powinna byc dlugość szyjki macicy miedzy 27-31 tyg.Ja mam 32mm.Czy to jest wystarczalna dlugosc czy moze mi sie skraca i jest to juz dludosc krytyczna.Wielkie dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olg1 Re: długość szyjki IP: *.* 02.09.02, 23:36 Z tego co wiem to granica normy to ok.30mmm. Ja od dłuższego czasu miałam 28-30mm i w 28 tygodniu z tego powodu założono mi krążek. Ale o tym wszystkim powinien powiedzieć ci Twój lekarz i to on powinien omówić zagrożenia i możliwości poradzenia sobie z nimi.Czemu tego nie robi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: długość szyjki IP: *.* 03.09.02, 10:12 Czesc!!!Ci lekarze(nie wszyscy)sa zdrowo walnieci,chca tylko zarobic i jak najszybciej pacjetke olewaja.Ja tez mialam zalozony krazek w 28 tyg,ale nie wiem czy moj lekarz chcial sobie zarobic czy faktycznie musiakam miec zalozony.teraz jestem w 31 tyg i czekam jeszcze 5 tyg i zdejmie mi to a potem zobaczymy.A ty olg musisz lezec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: firlej Re: długość szyjki IP: *.* 03.09.02, 12:12 długość mojej szyjki to 2.5 cm od początku ciąży i nikt mi nigdy nie powiedział, że to za mało i że powinnam mieć krążek. szyjka całą ciąże zachowuje się "przyzwoicie", nie skraca się, nie ma rozwarcia, nie krwawi. z tego co wiem ze szkoły rodzenia to długość od 2cm mieści się w normie i do szkoły rodzenia chodzą dziewczyny z szyjką 2 cm i rowarciem zewnętrznym np. na 0.5 cm i wcale nie mają założonych żadnych szwów ani krążków.wszystko zależy od tego czy nagle nie nastąpią jakieś drastyczne zmiany w wyglądzie czy długości szyjkipozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olg1 Re: długość szyjki IP: *.* 03.09.02, 21:21 Nie nie muszę leżeć, ale za to mam bardzo na siebie uważać. Jestem na zwolnieniu lek.,mało chodzę po dworze, nic nie dźwigam itd, tzw.usprawiedliwione lenistwo. Ponieważ datę porodu mam na 25.09 a krążek ściąga się 2 tyg.przed to 10.09 będę miała ściągany i od tej pory będę mogła robić co mi się będzie podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdisel Re: długość szyjki IP: *.* 04.09.02, 08:11 Witam!!!Ja tez nie musze lezec,chodze po dworze(czasami zdarza mi sie caly dzien,ale wieczorem czuje sie fatalnie).Moj lekarz powiedzial na poczatku ja mi zakladal,ze musze przez 2 tyg lezec plackiem,potem poszlam na wizyte i powiedzial z wszystko jest ok,ale i tak musze sie oszczedzac.U mnie bedzie sciagac w 36 tyg,nie rozumiem dlaczego tobie 2 tyg przed porodem?kazdy ma inna filozofie.Mi powiedzial ze jak mi sciagnie krazek to zaraz urodze,bo dzidzus jest nisko polozony.Ale zobaczymy.Mdisel i 31tyg 3dni Oliverek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danussia Re: długość szyjki IP: *.* 04.09.02, 09:35 powiem cos na pocieszeniemoja szyjka to niewiele wiecje iz 1,5 cmi nie mam szwow ani zadnych innych krazkowjesten na zwolnienieniu i nawet chodze na szkole rodzeniasa krotkie i dlugie szyjki to indywidualna sprawa wazne jest jaki jest prpgres w jej skracaniu moja zwykle byla krotka i tylewazne by byla zakmnieta! Odpowiedz Link Zgłoś