Dodaj do ulubionych

ciąża po cesarce

IP: *.* 21.12.02, 12:20
Dziewczyny, czy któraś z was ma doświadczenia z ciąży krótko po cesarce. Jestem teraz w 5 tygodniu ciąży, a mój synek nie ma jeszcze 10 miesięcy. Napiszcie mi czy miałyście jakieś dodatkowe komplikacje albo problemy z taką ciążą. Chodzi mi przede wszystkim o pierwszą połowę ciąży, bo o tym, że pod koniec to trzeba będzie się obchodzić ze sobą jak z jajkiem to wiem.dzięki,Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: Behemot Re: ciąża po cesarce IP: *.* 21.12.02, 14:32
      Asiu ja zaszłam w ciążę 5 miesięcy po cięciu! Wszystko było super (pierwsza z problemami), byłam w jeszcze lepszej formie niż przed ciążą :lol: Do pomocy miałam teściową tylko jakieś 2 miesiące przed porodem. Nawet chciano bym rodziła naturalnie! Na szczęście znalazł się taki lekarz, który zadecydował mnie pokroić i dobrze zrobił! Mam teraz dwójkę cudownych szkrabów, które bardzo się kochają. Moim zdaniem taka mała różnica wieku jest najlepsza. Powodzenia. :hello: Gina
    • Gość: Katarka Re: ciąża po cesarce IP: *.* 21.12.02, 23:08
      Ja zaszlam w ciaze w 8 mies. po cesarce. Lekarz mi tlumaczyl ze tak naprawde jesli chodzi o sama rane to nie ma sie co stresowac bo po roku jest juz b. porzadnie zagojona i oni tak profilaktycznie kaza kobietom dluzej czekac. W drugiej ciazy nigdy nie czulam zadnego bolu tam gdzie znajduje sie szew, a o tym ze pod koniec trzeba sie oszczedzac dowiedzialam sie przed samym porodem. Oczywiscie corki prawie rocznej staralam sie niepotrzebnie nie nosic (i mylam stare krowsko zamiast w wannie lub pod kranem gdzie trzeba by ja bylo podnosic - mokra chusteczka, a gdy chciala na raczki siadalam na podlodze i bralam ja na kolana "na raczki") No i przy takiej malej roznicy wieku ze wzgledu na mozliwosc pekniecia macicy w czasie skurczy porodowych mialam druga cesarke (co prawda byly tez inne przeslanki np. przewidywane dziecko ponad 4 kg.).Nic sie nie martw, a popieram ze taka roznica wieku jest fantastyczna i serce rosnie patrzac potem na dzieciaczki ktore chowaja sie prawie jak blizniaki.
    • Gość: Siunia Re: ciąża po cesarce IP: *.* 22.12.02, 01:12
      Ja jestem w ciąży, majac dwuletnią córcie a termin teoretycznie na 15 luty. Znoszę tą ciążę jednak trochę gorzej. Gorsze samopoczucie zarówno w pierwszym trymestrze jak i teraz. Więszke problemy jak przy pierwszej ciąży - dostaję też mocniejsze leki. No i mnie faktycznie baaaaardzo bolały "szwy". Ale akurat nie brzuch (skóra) jakbym się mogła spodziewac, a w środku (czyli pewnie zrosty na macicy). No trudno, tak chciałam, tak mam :)No ale to akurat u mnie tak jest. Wy macie mniejszą róznicę wieku i dobrze Wam było :) Zatem kolejny dowód na to, ze wcale nie musi być gorzej.Przy okazji tego tematu chciałabym zapytac: jak sobie radziłyście? Czy dzieci starsze nie były zazdrosne?Ja już mam plany jak radzić sobie z ewentualną zazdrościa, ale ... - Siunia
      • Gość: Behemot Re: ciąża po cesarce do Siuni IP: *.* 22.12.02, 23:48
        Może mi nie uwierzysz Siunia, ale radziłam sobie i radzę doskonale. Moja córeczka na początku mało interesowała się bratem, ale szybko zaczęła głaskać go po główce. To głaskanie przechodziło w poklepywanie i musiałam interweniowac. Potem (chyba naśladuje mnie) zaczęła go całować. Teraz daje mu zabawki, rzadko wyrywa grzechotki (sama kiedyś się nie bawiła!), a on wtedy ryczy, zawsze jednak oddaje. Jak wkładam malucha do kojca, to siostrzyczka mu asystuje i boję się, że przykopie w główkę, jest jednak już ostrożniejsza. Zdarzyło jej się rzucić samochodzikiem nad główką braciszka ssącego cycusia, którą przezornie osłaniałam widząc, że ma taki przedmiot. Nie zauważyłam żadnej zazdrości. Maleństwa już mówią do siebie w swoim języku i radośnie się śmieją. W dzień Gagatki nie chcą spać :gun:Córka czasem się trochę zdrzemnie, a mały zmęczony po przespanej nocy :lol: tylko ok 1 -2 godz rano. Na szczęście są raczej grzeczne. Martwiłam się o spacery (mieszkamy sami w obcym mieście, mąż do póżna pracuje), ale na szczęście jakoś to jest. Mamy ogródek i najczęściej jest tak, że Mały śpi na tarasie, a ja spaceruję z Większą. Czasem idziemy do sklepu, ale to horror, bo córeczka tylko pół drogi stoi na wózku i mogę ją wieźć, a potem ucieka mi na środek jezdni, więc biorę ją pod pachę i niosę. Myślę, że będziesz zadowolona, zwłaszcza, że u Ciebie będzie większa różnica wieku. Powodzenia. :hello: Gina
        • Gość: Siunia Re: ciąża po cesarce - do Behemotka IP: *.* 23.12.02, 00:32
          No to super :)Ale wiesz, moja Wika mimo, ze starsza, to nieusłuchana diabliczka ;)No i pomysły ma .... nieziemskie - co mnie z lekka przeraża.To o jeszcze jedno zapytam - jak ze spaniem w jednym pokoju? Czy maluszek nie budził Ci córci? Czy może "wysiedliłaś" na noc kogoś z pokoju? ;)- Siunia
          • Gość: Behemot Re: ciąża po cesarce - do Behemotka IP: *.* 23.12.02, 19:00
            Maluszek jest bardzo grzeczny. Karmię go raz w nocy ok. pierwszej i potem rano. Maluch śpi w pokoju dziecinnym, który na razie będzie dzielił ze swoją siostrą, a siostra niestety z nami w małżeńskim łożu od kiedy skończyła 3 miesiące! Mąż mi wypomina, że to przeze mnie, bo ją brałam do łóżka na karmienie i razem zasypiałyśmy. To wszystko kwestia przyzwyczajenia. Pokoje łaczą się ze sobą, ponieważ w dziecinnym miała być garderoba, bo wg lekarzy nie miało być dzieci :lol: Mam nadzieję, ze jak kupimy córeczce łóżeczko, to będzie spała w swoim pokoju z braciszkiem. Nie wiem kiedy będzie to realne, bo ona śpi strasznie niespokojnie: wędruje po całym łożu i gdyby nie to, że z jednej strony ma ukochanego tatusia, a z drugiej swoje łóżeczko, to na pewno by spadła. :hello: Gina
    • Gość: majtusia Re: ciąża po cesarce IP: *.* 29.12.02, 10:55
      Ja zaszłam w ciążę 6 m-cy po cesarce. Teraz jestem w czwartym miesiącu ciąży, a moj synek skończył 9 m-cy.Dodatkowo jestem po operacji urologicznej, która była 3 miesiące po cesarce.Podczas cesarskiego cięcia przecięto mi moczowod. Jakby tego było mało to popękała mi jeszcze macica. Syn ważył 4400 i 60 cm. Mimo waszystko jestem dobrej myśli, że bedzie wszystko dobrze.
      • Gość: Siunia Re: ciąża po cesarce IP: *.* 30.12.02, 02:22
        Rany, jaka jestes odwazna ... Tak szybko druga ciąża ..Trzymam kciuki, życze wszelkiej pomyslności.Buziaki i pozdrówka- Siuniaps. no to jestes kolejna na liście o której musze dużo i ciepło myslec, by wszystko było dobrze :)
      • Gość: Behemot Re: ciąża po cesarce IP: *.* 30.12.02, 09:16
        Nic się nie martw ja zaszłam jeszcze wcześniej i wszystko było extra, u Ciebie na pewno też tak będzie. Upieraj się jednak przy drugiej cesarce, bo teraz moda na "naturę", więc mogą Cię zmuszać do tzw. naturalnego. Powodzenia. Gina
    • Gość: AnetaLelonek Re: ciąża po cesarce IP: *.* 30.12.02, 21:54
      Hej ja zaciażyłam sie po cc jak synek miał 9 m-cy, niestety ciaża cała przeleżana, ciagle na lekach ale wszystko wporzadku było. Córke ur w 35 tyg- nie mogłam jej donosić, no i kolejna cc :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka