Dodaj do ulubionych

waga w ciąży

29.04.03, 13:28
czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć,ile powinna kobieta w ciąży przytyć do
6.miesiąca. Wszędzie gdzie czytam coś na ten temat są różne odpowiedzi.Ja
jestem w 25.tygodniu ciąży i przytyłam niecałe 7 kg. Mój lekarz powiedział
że to trochę mało.Niewiem czy powinnam się martwić? Przy okazji chciałabym
zapytać ile tygodni tak naprawdę trwa ciąża,Bo raz czytam że 42 tyg.a raz że
38.tyg.
Obserwuj wątek
    • mamapoli Re: waga w ciąży 29.04.03, 13:46
      Nie masz się co martwić wagą. Ja w dniu porodu byłam cięższa o 9 kg od wagi
      sprzed ciąży. A dziecko miało 3700g.
      Dziwny ten Twój lekarz - mój był zachwycony moją wagą. Żartował nawet, że
      powinnam napisać poradnik pt. "Jak utrzymać dobrą wagę w ciąży".
      O ile dobrze pamiętam to ciąża trwa ok. 40 tyg.
      Pozdrawiam
      Anka
    • lawendowa_mamunia Re: waga w ciąży 29.04.03, 14:06
      Jesli chodzi o dlugos ciazy to termin porodu liczony jest na 40-ty tydzien.
      Dzidzus jest zazwyczaj gotowy do wyjsicia pomiedzy 38 a 42 tygodniem.
      Przewaznie po 40 tygodniu lekarz bacziej obserwuje lozysko (starzenie sie itd)
      i ilosc wod plodowych zeby nie doszlo do przenoszenia. Moj syn urodzil sie w
      38 tygodniu i wazyl okolo 3,5 i mierzyl 57 cm wiecz niczego sobie smile
      Jesli natomista chodzi o wage to moja kolezanka z ktora rownoczesnie
      chodzilysmy w ciazy przytyla w sumie 7 kg a dzidza urodzila na 60 cm i 3,700
      czy jakos tak - w kazdymr azie wiekszy od mojego smile Ja do 8 miesiaca
      przytaylam jakies 7 kg i bardzo sie cieszylam ale niestey w ostatnich
      tygodniach przybylo mi drugi raz tyle i w sumie bylo ponad 15 kg do przodu-
      niestety... Wcale nie uwazam zebys przytyla malo zwlaszcza ze to dopiero 6-ty
      miesicac - ja jestem w 4mie ( 17 tydz) i przytylam moze jakis 1 kg i uwierz
      mi wlace sie nie smuce smile
      ewa
      • natalia43 Re: waga w ciąży 29.04.03, 15:33
        naprawdę wielkie dzięki za odpowiedż, czuje się bardzo pocieszona.
        pozdrawiam!!!
    • katrin34 Re: waga w ciąży 30.04.03, 11:04
      hej, ja jestem na poczatku 6 miesiąca i przytyłam dopiero 4 kg mOze dlatego ze
      jestem osoba drobna i niska i nigdy moja waga wyjsciowa nie przekraczała
      45kg),lekarz wcale tego nie komentuje wiec uwazam ze jest ok,tym bardziej ze
      dzidzia ma sie dobrze i 10 kwietnia wazyla ok 350 gr, co prawidłowe w tym tyg
      ciązy.
      Pozdrawiamy
      Kasiula i sierpniowa Gabrysia
    • bestiaa Re: waga w ciąży 30.04.03, 17:15
      ja od początku ciązy przytyłam 6kg. Mój lekarz powiedział mi że dobre byłoby
      gdybym max przytyła 10kg, nie więcej. Przed ciążą ważyłam 50kg
      pozdrawiam
      Anetta i Sonia lub Arno (20.07.2003)
    • marzena282 Re: waga w ciąży 01.05.03, 19:11
      Natalio ja jestem w 26tyg,i przytyłam 7 kg i mój lekarz nie powiedział ,że to
      za mało.Ja czytałam ,że w 6 miesiącu powinno nam przybyć od 7 kg do
      12kg.Zdarza sie przecież tak ,że kobieta przytyje w 6 mies.nawet do 20 kg.
      Każda mamusia przechodzi ciaże inaczej i nie ma dwóch takich samych
      ciąż.Wszystko zależy od organizmu.
      • ewa291 Re: waga w ciąży 02.05.03, 17:52
        maksymalnie w ciazy powinno sie przytyc okolo 15 kg ale to zalezy czy wczesniej
        bylas szczupla czy nie . grubsze osoby lepiej zeby mniej przytyly.ja np jestem
        grubaska i juz mam 17 kg wiecej a zostaly mi jeszcze 3 tygodnie,a jak narazie
        ginekolog mowi mi ze dziecko duze nie bedzie.wiec czasami kobiety tyja bardzo
        niewiele a maja duze dzieci a te co duzo wcale nie musza miec olbrzymow.tylko
        pozniej wiele pracy zeby zbic wage
        • zosia888 Re: waga w cišży 03.05.03, 18:42
          Moja znajoma do 6 miesiaca przybrala na wadze 3400 g i lekarz doszukal sie gdzies w tabelach wagowych, ze jest na granicy normy. Ale skoro dzieciatko jest zdrowe nie ma sie czym martwic.
          Wszystko oczywiscie zalezy rowniez od wagi wyjsciowej matki, jej postury oraz kondycji dziecka. Mysle, ze w Twoim przypadku zupelnie nie ma sie czym martwic.
          A tak nawiasem mowiac, kiedys czytalam na forum edziecka wypowiedz dziewczyny, ktora w pierwszej ciazy przytyla 50 kg, a w drugiej 45 kg. Zarowno ona jak i dzieci sa okazami zdrowia.
          Takze widac ciaza ciazy nierowna. Ale jezeli jest to tylko w naszej gestii nalezy oczywiscie wybrac zloty srodek.
          Pozdrowionka.
    • hubes Re: waga w ciąży 05.05.03, 16:30
      Oj Dziewczyny,
      nie mozna popadac w smuteczki z powodu kilku kilogramow!! W pierwszej ciazy
      przytylam az 25 kg i moj Hubcio nic na tym nie stracil. Byl slicznym , bardzo
      dorodnym noworodkiem. Teraz jestem na pocztku 6 miesiaca i staram sie pilnowac
      wagi - doszlo mi juz 6,5 kg ale na prawde staram sie nie wpadac w obsesje.
      Najwazniejsze to polubic swoja nowa sylwetke i cieszyc sie wynikami badan
      maluszka. A po porodzie, uwierzcie, wczesniej czy pozniej znowu bedziecie
      wchodzily w ubrania 38, ja doszlam do prefekcji i nosilam rozmiar 36 az do 4
      miesziaca obecnej ciazy.!! Zycze wam przede wszystkim zdrowia i zdrowych
      globusikow a waga sie nie martwcie!
    • wanita1 Re: waga w ciąży 15.05.03, 13:32
      moja droga ciąża z reguły trwa 42 tygodnie ale wiesz możesz urodzić 2 tyg
      wcześniej i dziecko nie będzie wcześniakiem albo 2 tyg póżniej i też będzie
      dobrze.A z tą wagą nie wiem ja w ciągu całej ciąż przytyłam 23 kg i ledwie się
      poruszałam a w grudniu to już raczej się nie ruszałam ale przed porodem jeszcze
      zrobiłam generalne sprzątanie przez 2 dni a tak ogólnie to chyba kg na miesiąc
      a 2 lub 3 to do 2 kg tak mi się wydaje ale nie ma reguły bo jedna przytyje 15
      kg i jest dobrze a inna jak ja 23 i tez jest dobrze i żeby było ś miesznie to
      jestem jeszcze szuplejsza niż przed ciążą.
    • agaoswiecim Re: waga w ciąży 15.05.03, 18:28
      Witam!
      Myślę że nie powinnaś się przejmować swoją wagą. Rozwój twojego dziecka wcale
      nie jest uzależniony od tego ile przytyjesz. Ja osobiście w 24 tyg. byłam
      cięższa o 4 kilo! Teraz jest 31/32 i mam już na plusie 13 dodatkowych kg. Więc
      brzusio do góry i nie martw się, dobrze się przede wszystkim odżywiaj a
      wszystko będzie OK.
      Agnieszka + Julcia
    • przyszla-mama Re: waga w ciąży 17.05.03, 13:23
      Natalio, ja jestem w 26 tyg ciazy i przytylam dopiero 4 kg, ale moj lekarz mowi
      zebym sie tym nie martwila bo wagi przybywa najwiecej pod sam koniec ciazy.
      Poza tym ja przed zajsciem w ciaze mialam nadwagi ok10 kg (przy wzroscie 166cm
      waga 75-76kg),a wiec dzidzius mial spore zapasy.
      Pozdrawiam Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka