Dodaj do ulubionych

nadżerka a ciąża

04.05.07, 09:28
Czy któraś z Was miała nadżerkę w ciąży? 3 miesiące przed zajściem w ciążę
lekarz stwierdził u mnie nadżerkę, nie zdążyłam skontrolować się po zażyciu
serii globulek ;-P i teraz zastanawiam się, czy to nie będzie problem. Może
to była przyczyna tycvh plamień w 7-8 tygodniu? uncertain
Obserwuj wątek
    • asia19813 Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 09:32
      u mnie we wrześniu lekarz stwierdził nadżerkę, zrobiłam cytologie wyszła grupa
      I w pażdzierniku zaszłam w ciążę, w 9tc pojawiły się plamienia, potem jeszcze
      ze 3 razy, ale nie wiem czy to przyczyną była nadżerka czy cos innego?
      • andaba Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 09:38
        Nadżerka w ciąży nie jest niczym nadzwyczajnym, a co do globulek - raczej nie pomagają albo może jedynie na bardzo małe nadżerki. Powodem plamień raczej nadżerka nie była.
        Zrobisz cytologię, bo w ciąży to standardowe badanie, to się dowiesz. Ewentualnie nastaw się na wypalankę po zakończeniu ciąży - ciąże raczej leczniczo na szyjkę nie wpływają...
        • asia19813 Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 09:40
          a ja słyszałam, że ciąża "pomaga" i nadżerka może "zaniknąć", ale czy to prawda?
          • andaba Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 09:48
            Mało prawdopodobne.
            Chyba, że zmainy na szyjce rozpoczęły się w czasie ciąży - wtedy może.
        • yarpen111 Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 09:45
          U mnie lekarz stwierdzil nadzerke dopiero po zajsciu w ciaze, wczesniej inny
          lekarz jej nei widzial. Cytologie mialam na gr I. Po porodzie nadzerke musialam
          miec zamrazana, bo nie chciala sie wyleczyc globulkami. W ciazy mialam problemy
          z szyjka ( skracala sie i mialam pessar) , ale nie bylo to zwiazane z nadzerka.
          Mialam tez jedno zapalenie w ciazy, ale tez bylo zwiazane z pessarem, a nie z
          nadzerka!
          • joasija Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 09:52
            Ja mialam nadzerke stwierdzona przed ciaza- III grupe...Doprowadzilam do grupy
            II no i potem zaszlam w ciaze (teraz 9 mc). Lekraka stwierdzial ze najlepiej
            nadzerke wymrozic po zakonczonych porodach, jak sie juz wiecej dzieci nie bedzie
            chcialo miec...
            • andaba Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 09:56
              Lekraka stwierdzial ze najlepiej
              > nadzerke wymrozic po zakonczonych porodach, jak sie juz wiecej dzieci nie bedzi
              > e
              > chcialo miec...

Zamrażanie ani wypalanie nie ma raczej wpływu na kolejne ciąże i porody.
              Przynajmniej ja nie spotkałam się z taką opinią - miałam wypalankę, lekarz pozwolił zajść w ciążę po 2 miesiącach i tak też zrobiłam. Ciąża i poród bez komplikacji (tzn mogacych być z powodu nadżerki), kilku lekarzy pytałam, czy blizna po wypalance nie będzie przy porodzie przeszkadzać np. w rozwieraniu - wszyscy przeczyli - mieli rację.
              • agava00 Re: nadżerka a ciąża 05.05.07, 11:37
                andaba napisała:

> Zamrażanie ani wypalanie nie ma raczej wpływu na kolejne ciąże i porody.

Ma wpływ.
                Może dochodzic do szybszego skracania szyjki macicy (w efekcie - wczesniejszy porod)
                Poza tym, jest ona mniej elastyczna, co moze znacznie obniżać komfort rodzenia.

> Przynajmniej ja nie spotkałam się z taką opinią - miałam wypalankę, lekarz pozw
                > olił zajść w ciążę po 2 miesiącach i tak też zrobiłam. `

Po pierwszej wypalance lakarz zabronil zachodzic w ciazę przez rok.
                Po drugiej wypalance (jedno dziecko juz mialam) tak samo (inny lekarz)- rok.

Skutki wypalanek odczulam w drugiej ciazy i podczas porodu.

Po pierwszej wypalance nic sie nie dzialo.
      • bobimax Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 11:26
        nadżerka nie ma wpływu. Ja mam nadżerkę odkąd pamiętam i cytologia zawsze II
        grupa. Pierwsza i druga ciąża bez plamień
    • asia19813 Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 09:53
      u mnie też wcześniej "pani" lekarz nie stiwerdziła nadżerki, jak zmieniłam
      lekarza dopiero się dowiedziałam że nie jest idealnie, zobaczymy po ciąży, mam
      nadzieje że leki wystarczą.
    • ona511 Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 09:55
      To jest link do naprawdę ciekawego artykułu na temat nadżerki:
      www.kolposkopia.com/index.php/__Nadzerka_-_mity._legendy_i_cala_prawda/
    • franklin76 Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 10:04
      dzieki za wszystkie rady, ide do gina 8ego, to sie dowiem co i jak wink)
    • oli77 Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 10:19
      U mnie w 8 tyg ciąży Pani ginekolog widziała nadżerkę a ciąży nie stwierdziła,
      kazała zrobić test. Zmieniłam lekarza, bo byłam niezadowolona z wizyty. Ani
      pierwszy ani drugi-aktualny od ponad 6 m-cy lekarz prowadzący ciążę, nadżerki
      nie potwierdził. Szczerze mówiąc zapomniałam, że pewnie mam, ale że aż dwóch
      lekarzy po tamtej Pani gin. tego nie stwierdziło? Mam nadzieję, że nic mi się
      złego nie dzieje, cyt. miałam 1 gr. Po porodzie zobaczymy.
    • kwajkowska Re: nadżerka a ciąża 04.05.07, 14:25
      nadżerka po ciąży może się zagoić. Miałam ją od zawsze, już jako nastolatka,
      nigdy nic z tym nie robiłam oprocz wizyt u gina i obserwacji. Przed pierwszą
      ciążą nie zdążyłam się przeleczyć, a badanie po porodzie nadżerki nie wykazało.
      A więc może zniknąć. Nie wiem czy to częste czy rzadkie, ale mi się przydarzyło.

podro
      Kasia
      • migotka_bober Re: nadżerka a ciąża 05.05.07, 13:47
        kilka lat temu mialam zabieg usuwania nadzerki(nie wypalanie bo nie rodzilam
        jeszcze) i potem spokoj byl,bylam w ciazy,stracilam ja,potem 2 lata sie
        staralam i bylam badana czesto ale nadzerki nie bylo no i dopiero niedawno
        lekarz stwierdzil ze mam nadzerke ale nie robilam z nia nic bo bylam w trakcie
        stymulacji i chcialam byc w ciazy,udalo sie i nadzerka sie nie przejmuje, usuwa
        sie ja po porodzie.

pozdrawiam

ps,mialam plamienia ale to raczej nie przyczyna, natomiast uplawy(nawet
        zabarwione) jak najbardziej moga byc z jej powodu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka