agnieszka2211 07.05.07, 21:31 Czy mozna w ciazy stetoskopem wyczuc, uslyszec tetno dziecka? Jesli tak to w ktorym tygodniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania2613 Re: stetoskop a tetno dziecka 07.05.07, 21:35 podobno mozna, jednak mnie do konca cizay nie udalo sie to Odpowiedz Link Zgłoś
aga1506 Re: stetoskop a tetno dziecka 07.05.07, 21:38 Ja słyszę od 17tc jakoś wcześniej nie mogłam złapać. Teraz nawet ręką czasami czuję jak maleństu bije serduszko....... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka2211 Re: stetoskop a tetno dziecka 07.05.07, 21:38 ja na pewno slysze jak wykonuje ruchy. Dzis slyszalam tetno i raczej nie moje! A tu takze jest napisane, ze mozna wyczuc www.maluchy.pl/ciaza/?nr_tyg=17 Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: stetoskop a tetno dziecka 07.05.07, 21:37 niedowiarku, przeciez nie na zlosc Ci napisalam www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,48,245,5010 do lapania tetna plodu sa tez specjalne rozne urzadzonka, ale zwykly stetoskop sie nie nadaje... zaluje bo tez mam Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: stetoskop a tetno dziecka 07.05.07, 21:39 poaz tym nawet jak ktg podpinaja, to troche szukaja tetena dziecka, bo latwo pomylic z tetnem matki, wiec co dopiero stetoskopem, pomylka gwarantowana niemal Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka2211 donkaczko 07.05.07, 21:43 nie jestem niedowiarkiem, ale czekalam na opinie dziewczyn w roznych etapach ciazy jesli myslisz, ze to moje tetno, to dlaczego ucieklo po kilku sekundach i od tego czasu nie slychac? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: donkaczko 08.05.07, 00:52 Sa specjalne stetoskopy do sluchania tetna dziecka- fetoskopy: www.birthinternational.com/product/equip/be009.html w 3 trymestrze na pewno uslyszysz, wczesniej moga byc czasem trudnosci. Mozesz tez kupic doppler. Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: stetoskop a tetno dziecka 07.05.07, 21:44 To 11 tydz: Bicie serduszka. Serduszko Twojego maleństwa już od kilku tygodni bije, ale dopiero teraz stało się wystarczająco głośne, aby Twój lekarz mógł je usłyszeć przy pomocy specjalnego urządzenia o nazwie Doppler. Ty też będziesz mogła go posłuchać! Serce płodu bije dwa razy szybciej niż Twoje. Jego prędkość wynosi od 120 do 140 uderzeń na minutę. (Nie martw się, jeśli Twój lekarz nie będzie jeszcze w stanie wychwycić bicia serca. Płód może być ułożony w takiej pozycji, która będzie tłumiła jego dźwięk). Oprócz usprawnienia rytmu swojego bicia, serce stało się w ciągu minionego miesiąca prawidłowo ukształtowaną, czterokomorową strukturą. Jedynie niektóre z dzielących je ścianek nie będą ostatecznie wykształcone przed narodzinami. To skopiowane z jakiejś stronki, już nie pamiętam skąd. Czytałam też że można sobie kupić stetoskop i słuchać, ale kiedy, nie mogę znaleźć... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka2211 Re: stetoskop a tetno dziecka 07.05.07, 21:46 wkleilam wyzej link-niby od 17tyg. Ja koncze wlasnie 17tc Odpowiedz Link Zgłoś
adamari1 Re: stetoskop a tetno dziecka 08.05.07, 08:39 jestem w 34tc, stetoskop posiadam, ale tetna dziecka nie slyszalam ani razu (mimo usilnych staran). Tak wiec srednio wierze w to, ze mozna uslyszec je samodzielnie. Choc z drugiej strony stetoskop stetoskopowi nie rowny. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_frania Re: stetoskop a tetno dziecka 08.05.07, 09:22 Podobno można usłyszeć już około połowy ciąży, ale to zależy od położenia dziecka i od położenia i grubości łożyska. U mnie nawet lekarka nie słyszała używając tego swojego urządzenia- dopiero na usg można było sprawdzić. Ale ja miałam bardzo grube łożysko na przedniej ścianie macicy i dlatego nic nie było słychać. Pod koniec ciąży (jakiś 32-33 tydzień) czasem udawało mi się usłyszeć stetoskopem (ale po dość długim szukaniu). Łatwo można odróżnić swoje tętno od tętna dziecka- przeciez dziecko ma dwa razy szybsze tętno niż Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
majuszka.77 Re: stetoskop a tetno dziecka 06.09.16, 15:42 Ja mam takie urzadzenie ze słuchawkami ,nakłada sie odrobine zelu do usg i wszystko słychac do tego na wyswietlaczu pokazuje jakie jest tętno malucha ....bardzo fajne podsłuchujemy stwora od trzynastego tygodnia i słychac bylo za każdym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
tankky Re: stetoskop a tetno dziecka 06.09.16, 23:34 Tymi domowymi urządzeniami to można co najwyżej swoje tętno posłuchać i najczęściej jak jakaś dziewczyna twierdzi, że od początku ciąży słucha dziecka to właśnie wsłuchuje się w swoje tętno. Stetoskopem to wprawiony lekarz i to jak dziecko jest już spore. Odpowiedz Link Zgłoś
majuszka.77 Re: stetoskop a tetno dziecka 08.09.16, 17:22 Stetoskopem tez sprawdzałam ...nie ma szans ....a z moim monitorem tetna nie ma mowy o pomyłce bo maluchowi serducho wali ponad 150 a mi zaledwie ok 70. Teraz jestem w18 tyg. wiec złapać akcje serca jest łatwo ale w 13 trzeba było się napracować Odpowiedz Link Zgłoś