Dodaj do ulubionych

waga dziecka?

08.06.07, 13:36
bylam dzis u lekarza i dowiedzialam sie, ze moj maluch wazy ok.2kg, wszedzie
czytam, ze waga dziecka w 31tyg to 1300-1500g?? czy moj maluch bedzie duzym
bobasem? to moja pierwsza ciaza i juz sama wizja porodu napawa mnie niezlym
strachem, a jak jeszcze pomysle, ze bede rodzic duze dziecko....
jak to jest z waga dziecka?
Obserwuj wątek
    • gizmaaa Re: waga dziecka? 08.06.07, 13:39
      nie przejmuj się, ja w pierwszej ciąży też miałam mieć duże dziecko a urodziłam
      3100
    • monikaa13 Re: waga dziecka? 08.06.07, 13:42
      odejmij ile chcesz w granicach kilograma i wyjdzie dobrze
      usg moze podawac wage dziecka blednie, za granice bledu przyjmuje sie +- kilo,
      wiec spokojnie nie przejmuj sie
      • aniolek227 Re: waga dziecka? 08.06.07, 14:07
        Popieram odpowiedź poprzedniczki - badanie usg może dokładniej określic wagę
        dzidzi ale nie jest to pomiar bezbłędny. A poza tym jesli dziecko jest duże nie
        oznacza to wcale problemów w trakcie porodu. Więc nie ma sie co martwićsmile
        A jeszcze gdzieś czytałam, że jeśli dzidzia waży 3-3,5kg to niby rodzi się
        szybciej niż te z wagą 4-4,5kg - a przy tym wiele kobiet rodzi sn bez
        komplikacjismile))
        Więc główka do góry wink
    • olivka_83 Re: waga dziecka? 08.06.07, 14:31
      maluch, ktorego obecnie nosze pod sercem w 32 tg wazyl 2341 g a w 36tc 3371g. w
      poniedzialek mam planowa cc i bedzie to dokladnie 2 dni przed terminem z jaka
      waga sie urodzi-to sie okaze wink
      pierwszy synek tez zanosil sie na bobasa ponad 4 kilo a urodzil sie calkiem
      normalnie 3660g wiec luzik ;]
    • malfor Re: waga dziecka? 08.06.07, 14:42
      Mój maluszek w 32 tyg. ważył 2000g i z tego co powiedział mi pan doktor to
      idealna waga dla tego tygodnia ciąży, ja czytałam, że w tym tygodniu ciąży waga
      dziecka kształtuje się w granicach od 1800g do 2000g, także wszystko ok.
      Moja koleżanka urodziła córeczkę 1 czerwca, która waży 3800g, a w 32 tygodniu
      ciąży jej waga wynosiła 2200g, także możesz być spokojna.
      Pozdrawiam
    • kasiak37 Re: waga dziecka? 08.06.07, 15:13
      moja corka w 31 tc wazyla 2670 g wiec nie masz sie czego bac.Waga urodzeniowa 4370.
      • kasiak37 aha 08.06.07, 15:19
        a z tolerancja bledu to nie bylabym taka pewna.Wszystko zalezy od umiejetnosci
        ginekologa a nie bledu w wyliczeniach USG.Dwa dni przed porodem moja corke
        zwazono na 4344 a urodzila sie 4370 wiec bledu ZERO,ale to byl specjalista...
        • inessa71 Duża dzidzia;-) 08.06.07, 16:49
          Duże dziecko dobrze się chowawink i jest za co chwycić. Ja urodziłam w lutym
          tego roku w 39 tyg. córkę która ważyła 4040 gram, rodziłam ją 2 godziny, i nie
          odczułam tej wagi w trakcie porodu. Teraz ma 3 i pół mies. i waży 7 kg.
          Pozdrawiamkiss
      • kielbasa_hermana Re: waga dziecka? 08.06.07, 18:40
        Piękny wątek na dziśuncertain
        Kasiak37 - dzięki Tobie odetchnęłam z ulgą...
        Tydzień 34+0 wg miesiączki, a waga 2746, z granicą błędu +/- 401g.

Po dzisiejszym USG zostałam zaniepokojona przez lekarza, który robił badanie...

Mało tego, że bucem był niemiłym (państwowa służba zdrowia), nawet nie mogłam
        zobaczyć co jest na monitorze, to o wadze powiedział że MOŻE być to
        "konsekwencją cukrzycy albo dziesiątek innych chorób".
        Dodam, że testy obciążenia glukozą były ok.

Zastanawiam się, czy pan doktor tak strasznie nie lubi swojej pracy, żeby od
        razu wywlekać domniemane choroby i zostawiać mnie do czasu wizyty u lekarza
        prowadzącego jako kłęb nerwów i złych myśli. Może chce żeby dziecko przez
        tydzień poprzez mój stres nie przytyło??? A może sensacji mu w ambulatorium
        brakuje???
        Ale gdy zapytałam o szczegóły, co dokładnie jest niepokojące, niestety nie
        potrafił odpowiedzieć, bo nie jest on moim prowadzącym i nie zna moich badań.

To już moja druga wizyta w tym szpitalu na usg i drugie żałosne badanie....
        Na pierwszym, pani doktor nie mogła dokładnie stwierdzić jak serduszko jest
        zbudowane. Przeszkodą miała być moja "grubo utkana tkanka tłuszczowa"...
        (bzdura, owszem przytyłam kilka kg ale w granicach normy...). Zamiast dać
        skierowanie na konsultację, albo zawołać kolegę z oddziału w celu konsultacji,
        dała prywatny telefon do specjalisty ultrasonografa-kardiologa...który za wizytę
        bierze 450zł. Niestety taki wydatek jest dla mnie znaczący, więc wybrałam się
        też prywatnie do specjalisty ale za 220, który stwierdził że wszystko wg niego
        jest ok.. A poprzedniczce zaproponował okulary ze szkłami o grubości mojej
        tkanki tłuszczowej!
        Na dzisiejszym usg serce było widać dobrze, bez wad.

Przez 9 lat leczyłam się prywatnie, lecz teraz takie wizyty nie mieszczą się w
        moim miesięcznym budżecie. Wybierając szpital specjalistyczny, mam nadzieję, że
        spotkam tam specjalistów, a nie lekarzy dla których jestem karą dnia
        codziennego. Ręce opadają....
        Faktycznie, niech lekarze się zwolnią z publicznej służby zdrowia, wyjadą do
        pracy do Irlandii lub innej Holandii. Niechaj ministerstwo zdrowia zaniecha
        obowiązkowych składek ubezpieczenia chorobowego i zdrowotnego (moje m-czne ok
        400zł), a ja z czystym sumieniem będę płacić za prywatne wizyty u specjalistów.

Przepraszam, że zamarudziłam:I

_______
        Jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie
        Jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie
    • monia832 Re: waga dziecka? 09.06.07, 13:24
      jestem obecnie w 36 tyg i ide do lekaza na usg wiec niewiem ile teraz moj skarb
      wazy ale w 32 tyg.wazyl niecale 1900gm wiec chyba tez nie mieszcze sie w
      ksiazkowej teorii ?!
      • joannapalach Re: waga dziecka? 09.06.07, 18:39
        w 33 tygodniu mój maluch waży 2200 - to chyba sporo, ale trudno się
        rzeczywiście przywiązywać do tych wyników, bo granice błędu są spore
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka