Dodaj do ulubionych

Badania w ciąży

13.06.07, 13:36
Byłam u lekarza 5 czerwca podejrzewając ciążę. Wykonał mi USG dopochwowe i
stwierdził że to ósmy tydzień. Ale teraz o co mi chodzi. Nie założył mi żadnej
karty ciąży, nie zlecił badań : krwi, moczu ; nawet nie zmierzył ciśnienia i
wagi.A już nie wspomnę o wywiadzie. Wydaje mi się że powinien to zrobić. W
pierwszej ciąży lekarz mi to od razu na początku zlecił a później co jakiś
czas badanie krwi.Dodam że teraz chodze do innego lekarza. Czy to normalne? I
czy zwrócić mu na to uwagę przy następnej wizycie?
Obserwuj wątek
    • sloik_m Re: Badania w ciąży 13.06.07, 14:42
      Mi zlecił badania i założył kartę ciąży dopiero przy drugiej wizycie około 16
      tygodnia. Nie wiem czy to standard, czy po prostu takie podejście.
      • issy25 Re: Badania w ciąży 13.06.07, 14:49
        U mnie bylo podobnie, karta zalożona byla na drugiej wizycie, podobnie ze
        wszystkimi badaniami. ósmy tydzień to bardzo wczesna ciąża, napewno dostaniesz
        karte i skierowanie na badania trochę później. POzdrawiam
        • monikaa13 Re: Badania w ciąży 13.06.07, 15:57
          u mnie to samo, nie martw sie, wszytsko bedzie dobrze
      • sierpniowa_mama07 Re: Badania w ciąży 13.06.07, 14:52
        Zapomnij o tamtym lekarzu!!! To jakis bubek, ciekawe na co liczył. Kartę
        zakładają położne przed następna wizyta, ale już powinnaś przyjść z wynikami
        badań :krew, mocz i cos jeszcze, które wpisza w kartę. Ja byłam u prywatnego
        lekarza i on stwierdził 6 tc, zlecił badania ale nie stac mnie na wszystko
        odpłtne, więc zapisałam się do państwowego. Trafił mi się gbur, który lekko
        zasugerował, że powinnam przyjśc do niego ale prywatnie. Musiałam sama pytać co
        i jak, a szczerze mówiąc nie miałam zielonego pojęcia. Od razu po wyjściu z
        gabinetu zapisałam się do innego. Jest bardzo miły i na dodatek mogę dzwonić do
        niego jak mam wątpliwości. prawdziwy lekarz z powołania big_grin
        Pozdrawiam
        • karmasz Re: Badania w ciąży 13.06.07, 15:45
          Rozni sa lekarze,maja rozne podejscie. A takze od danej przychodni zalezy jak
          maja podpisana umowe z NFZ. Jakie badania dla ciezarnych sa refundowane i jak
          czesto w czasie ciazy. Teraz w 2 ciazy jestem zalamana bo ciagle sie musze
          upominac o badania a prawie nic oprocz moczu,morfologi i cukru sie nie na lezy.
          Jak tylko nie dostalam miesiaczki poszlam do gina. Choc test wyszedl
          pozytywny,gin nie mogl jeszcze stwierdzic ciazy. Nie zalozyl karty ciazy ale
          kazal zrobic podstawowe badania tak wie na nastepnej wizycie mialam juz plik badan.
          Jesli masz mozliwosc zmien lekarza albo sama na wlasna reke zrob badania.
    • monia832 Re: Badania w ciąży 13.06.07, 16:07
      Mi lekaz założyl karte ciazy od 5 tyg ciazy i odrazu kazal sie zwazyc , zmiezyl
      cisnienie, wypisal witaminy i kazal isc na badania.Dodam ze chodze prywatnie,
      wiec niewiem jak lekaze w NFZ do tego podchodza.
    • siasiunia1 Re: Badania w ciąży 13.06.07, 16:34
      mi moja lekarka ginekolożka od razu dała skierowania na badania (5 tc byl
      wtedy) i jak sie wstawiłam do innej którą wybrałam sobie na prowadzenie ciąży
      to wtedy mialam pliczek wyników oraz założyła mi kartę. Prywatnie bylam.
    • emilia_l Re: Badania w ciąży 14.06.07, 08:06
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi.Jeżeli będę chciała zrobić badania na własną rękę
      to jakie? Krew, mocz i co jeszcze bo nie bardzo wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka