Dodaj do ulubionych

Wiek ciąży a wiek plodu

23.06.07, 14:55
No i mam zmartwienie. Bylam dwa dni temu na usg, gdzie maluch zostal
pomierzony. Jestem w 25 tc, a lekarz powiedzial że wedlug niego dziecko ma
22/23 tygodnie. Teraz się martwię, czy to znaczy że male za wolno się
rozwija? Lekarz kazal się nie martić, jednak ja jakoś nie mogę przestać. Mam
pelne zaufanie do lekarza i wiem że gdyby bylo coś nie tak , to by mi o tym
powiedzial, a jednak caly czas o tym myslę i się zamartwiam. Może któraś z
bardziej doświadczonych mamuś mi pomoże.
Obserwuj wątek
    • jagodzie Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 15:05
      ja jestem w 16 tyodniua moj maluszek rozwija sie jakies 4 dni do tylu...tez nie
      bardzo wiem o co chodzi...
    • agusiatko24 Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 15:13
      Nie wiem czy to o to chodzi ale lekarz wylicza tygodnie ciazy od pierwszego
      dnia ostatniej miesiaczki. A od tego dnia do zaplodnienia moze dojsc 2-3 tyg
      pozniej dlatego wiek plodu moze byc mniejszy.Ja naprzyklad mam ciaze liczona od
      28 marca, a wyliczylam ze do zaplodnienia moglo dojsc ok 11 kwietnia i tym
      sposobem jest 2 tyg roznicy.Moze to o to chodzi
      • pani_myszka Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 16:00
        ja mam tak samo smile
        w karcie ciaży mam wpisany 20 kwietnia jako początek ciązy, ale jednocześnie
        lekarz powiedzial mi, ze do zapłodnienia doszło w czasie owulacji (ok 5 maja -
        co jest bardzo prawdopodobne smile)), czyli 2 tygodnie później.
        Trochę to dezorientujace, zwłaszcza jak na wynikach badania z soboty masz
        napisane np. 6 tc + 6, a na wynika innego badania z poniedziałku - 8 tc + 5
        Ale wiem o co chodzi, wiec się nie denerwuję.
        I wy też nie smile Spokojnie smile
    • issy25 Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 16:58
      Ale czy tak samo to wygląda w "starszej" ciąży ??? Czy taka rozbieżność nie
      świadczy o czymś nieprawidlowym?
      • lavetti Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 17:14
        issy25, każde dziecko rozwija się we własnym tempie. Moja córeczka też jest
        młodsza o 8 dni niż wynika to z ogólnie przyjętych wyliczeń. Pamiętaj, że
        lekarz, robiąc USG, wylicza średnią ze wszystkich zebranych pomiarów i na tej
        podstawie podaje SZACUNKOWY wiek płodu. Nie ma się czym martwić. Jeżeli lekarz
        mówi, że wszystko jest w porządku to znaczy, że tak właśnie jest. Podam Ci może
        wymiary mojej małej dla uspokojenia. Sama zobacz, że wskazują na różny wiek
        ciąży. USG wykonane w 29.2 hbd wg ostatniej miesiączki.
        BPD (wymiar dwu ciemieniowy)= 74 mm co odpowiada 29.5 hbd
        HC (obwód główki)= 266 mm, co odpowiada 28.6 hbd
        AC (obwód brzuszka)= 231 mm, co odpowiada 27.3 hbd- do tego się lekarz
        przyczepił ponieważ młoda miała niewypełniony żołądek i mam to sprawdzić jeszcze
        raz w poniedziałek.
        FL (długość kości udowej)= 53 mm, co odpowiada 28.1 hbd
    • aguniap Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 17:14
      Z tego co wiem to nie chodzi a datę miesiączki czy zapłodnieia. Wszyscy lekarze
      liczą ciążę od 1 dnia miesiączki. Różnice z usg wynikają z tego jak dobry jest
      aparat do usg i lekarz przeprowadzający badanie. Każdy milimetr robi straszną
      różnicę, więc potrzeba wprawnej ręki.
      Ja jestem teraz w 32 tc a mój dzidziuś jest tak jakby o 2 tygodnie większy, ale
      2 tygodnie w jedną czy drugą stronę nie powinno was martwić.
      Życzę powodzenia i trzymajcie za mnie kciuki bo poród tużtuż smile
    • monia832 Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 17:25
      Ja tez mam podobnie tyle ze ja jestem w 38 tyg a maly na usg wychodzi ze jest z
      34 tyg wiec tez sie zaczelam martwic ale dlatego ze moj maly po prostu jest
      malutki i powinien juz wazyc ok 3kg a wazy 2 kg.wiec dlatego automatycznie wiek
      malenstwa przesuwa sie dalej.
      • lavetti Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 18:13
        monia832, jeżeli chodzi o wagę to też tak do końca nie dawałabym wiary pomiarom
        z USG, które często i gęsto się mylą.
        • magdulichaa Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 18:59
          aaaa jeśli chodzi o wagę to ja osobiście mogę zaświadczyć, ze niekoniecznie są
          to wiarygodne wyliczenia, Magda moja w 39 tyg ciąży po usg miała rzekomo ważyć
          jakieś 2800 2900 tydzień później się urodziła i ważyła 3650 a synka wyliczyli mi
          na 3900 a urodził sie ważąc 3100 usg było robione w 39 tyg na dwa dni przed porodem
    • evivalarte Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 19:10
      skoro lekarz powiedział, że wszytko jest ok, to nie martw się, bo on mierzy i
      przyjmuje wartosci srednie. U mnie zaczyn się 22.tydzień, badanie półowkowe
      wykazało, że obwód główki (wiekowo): 20 tc + 3 dni, kość udwa 20 tyg+1 dzień, a
      długość - 15,5 cm. Dziecko w 21. tc (wg kalendarza ciąży) powinno mieć od 14 do
      16 cm, pytałam lekarza, czy różnice 2 dni między główką a kością udową są
      niepokojące - absolutnie NIE, kłopot zaczyna się, gdyby różniły się tygodniami -
      u Ciebie dziecko jest po prostu drobniejszej budowy i skoro rozwija się
      proporcjonalnie, to wszystko jest dobrze. Zwłaszcza że wiek ciąży mierzy się od
      ostatniej miesiączki, nie od daty zapłodnienia.
      • zaczek13 Re: Wiek ciąży a wiek plodu 23.06.07, 19:39
        teraz już wiem żeby się nie przejmować pod koniec ciązy wychodziło na usg że
        malutka jest duża i wg usg urodzi się miesiąc wcześniej w 36 tyg ważyła wg usg
        3400 trochę spanikowałam że będzie duża a poród ciężki urodziła się w 38 tyg i
        ważyła 3200
    • monia832 Re: Wiek ciąży a wiek plodu 24.06.07, 15:13
      Dziewczyny mam nadzieje, bo naprawde trudno mi jest uwiezyc ze maly moj wazy 2
      kg a ja czuje ze jest o wiele wiekszy.dlatego zaczelam po waszych przypadkach z
      waga maluszkow nie wiezyc w usg
      • polpotworek Re: Wiek ciąży a wiek plodu 24.06.07, 21:05
        issy istotne jest czy lekarz okreslil wiek dzidziusia od om(najczesciej) czy wg
        zaplodnienia.
        A czy wczesniej maluch rozwijal sie wg wieku ciązy równomiernie?
        Nie palisz papierosów?
    • aga29wawa Re: Wiek ciąży a wiek plodu 25.06.07, 00:15
      u mnie tez wiek ciazy z usg skazuje ze maluszek jest dwa tyg starszy niz w
      rzeczywistosci.
      zaczelam sie martwic, ale po przeczytaniu waszych postow uspokoilam siesmile

wynika stad ze rzadko kiedy dziecko rozwija sie "ksiazkowo", kazde jest
      indywidualnoscia juz od momentu poczecia

i to jest pieknesmile

pozdrawiam
      • issy25 Re: Wiek ciąży a wiek plodu 25.06.07, 06:49
        Papierosów nie palę, rzucilam pól roku przed ciążą, więc nie ma to już raczej
        żadnego wplywu. Daty zaplodnienia nie znam, więc pewnie wiek byl liczony na
        podstawie ostatniej miesiączki. Wcześniej lekarz nie zauważyl żadnych
        nieprawidlowości.Dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi, postaram się trochę
        mniej martwić, nie mogę się doczekać 4 lipca, bo wtedy ide na kolejne usg żeby
        wyjaśnić wszystkie niejasności. Trzymajcie kciuki
        • issy25 Re: Wiek ciąży a wiek plodu 26.06.07, 17:01
          Wiem że jestem histeryczka, niepotrzebnie weszlam na forum Trudna Ciąża.
          Przeczytalam tam o IUGR, i znowu zaczęlam się martwić. Już bym chciala żeby byla
          środa i usg, jeszcze tylko tydzień...
    • yoaha Re: Wiek ciąży a wiek plodu 26.06.07, 19:04
      Do dziś rana termin wg usg był o 10 dni późniejszy od terminu wg OM.
      Tak było od samego początku.
      Cały czas liczyłam ciążę wg usg, czyli wcoraj skończyłabym 26 tygodni.
      A tu niespodzianka.
      Na dzisiejszym usg okazało się, że maleństwo tak szybko rośnie, że termin jest
      na dwa dni wcześniej niż wg OM.
      Sama już nie wiem jak mam teraz liczyć. Wychodzi na to, że to już 28 tygodni.
      • polpotworek Re: Wiek ciąży a wiek plodu 26.06.07, 19:24
        Issy nie czytaj takich watków, jęsli lekarz cie zapewnial ze wsio oki to zaufaj
        mu. Bedziesz sie martwic później bo napewno twoje nerwy teraz na nic nie zdadza
        sie maluszkowi.Trzymaj sie dzielnie. smile
        • issy25 Re: Wiek ciąży a wiek plodu 27.06.07, 10:27
          wielkie dzięki smile Postanowilam już nie myśleć o niczym zlym, czekam cierpliwie
          na badania i zająć się przyjemniejszymi sprawami, pora wybrać pościel do
          lóżeczka smileZakupy trochę mnie odciagną od zmartwień
    • lolka11 issy - 27.06.07, 10:42
      Początek ciąży - kiedy?
      lek. med. Agnieszka Kurczuk-Powolny2006-05-18, ostatnia aktualizacja 2006-05-18
      14:25
      Jak należy liczyć tygodnie ciąży? Od zapłodnienia, od daty poprzedniej
      miesiączki czy może od daty tej miesiączki, co miała nadejść, a nie nadeszła?
      Lekarze liczą wiek ciąży od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Nie jest to
      oczywiście rzeczywisty czas życia zarodka, który zaczyna się zwykle około dwóch
      tygodni później. Nigdy nie wiadomo jednak dokładnie, kiedy doszło do
      zapłodnienia, zwłaszcza przy nieregularnych cyklach. Stąd ostatnia miesiączka
      staje się dla lekarzy jedynym obiektywnym wyznacznikiem tak zwanego wieku ciąży.

a tu masz link, zebys nie pomysla, ze zmyslam. Jest to poza tym informacja
      przewijajaca sie baaardzo czesto w gazetkach dla ciezarnych.

www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79334,3354033.htmlDorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka