ineiz 15.07.03, 08:25 Cześć dziewczyny! Już drugą noc sączy mi się jakaś przezroczysta, trochę galaretowata wydzielina. Co to u licha jest? W jakiej ilości wody płodowe odchodzą? Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda6811 Re: Czy to wody płodowe odeszły? 15.07.03, 09:13 Wody niestety odchodzą w róznych ilościach. W mojej I ciąży chlusnęło tak, że nie sposób było to przegapić. Ostatnio byłam w szpitalu bo wydawało mi się, że właśnie się sączą. Tam dowiedziałam się, że tak się często zdarza - sączą się powoli i wtedy trzeba leżeć i btać antybiotyki itd., itp. Wody są raczaj właśnie JAK "WODA" a nie galaretka, ale lepiej to sprawdzić - założy.ć podpaskę i jechać do lekarza albo na Izbę Przyjęć, gdzie robią specjalny test. Pozdrawiam, Magda(6811) Odpowiedz Link Zgłoś
kassia23 Re: Czy to wody płodowe odeszły? 15.07.03, 10:00 Cześć! Mnie codziennie wydaje się, że odchodzą mi wody płodowe, a jestem dopiero w 27 tygodniu. Zwiększenie wydzieliny z pochwy (tzw. leukorhea) jest podobno normalnym objawem w ciąży. Mnie cały czas wydaje się, że jestem mokra i że coś mi leci. Ale myślę, że gdyby to nie był normalny objaw to towarzyszyłyby temu inne oznaki, np. jakieś skurcze. Idź do lekarz, może masz jakiś stan zapalny. Pozdrawimy - Kasia i Kubuś (10.10.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
evee Re: Czy to wody płodowe odeszły? 15.07.03, 14:57 ineiz, ja co prawda jeszcze nie rodzilam (36 tydzien), ale ze szkoly rodzenia pamietam, ze wody plodowe moga odchodzic na rozne sposoby: - moze byc chlusniecie (w ilosci ok szklanki wody - czego nie mozna nie zauwazyc) - albo - w przypadku pekniecia pecherza plodowego gdzies u gory - nieustanne saczenie sie (nie tylko w nocy). Polozna radzila, zeby w przypadku watpliwosci dotyczacych tego czy sie pocimy, czy popuszczamy w majtki czy to rzeczywistosci juz - najlepiej wziac prysznic i zobaczyc czy za chwile mamy znowu mokro - bo jesli wody odchodza saczenie jest nieustane i trzeba pojechac do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadwojga Re: Czy to wody płodowe odeszły? 18.07.03, 15:20 W moim przypadku wody odeszły nagłym chlustem. A raczej dwoma. Po pierwszym myślałam że się zesikałam do łóżka. Było mi wstyd. Ale po kilku sekundach CHLUSNĘŁO porządnie i wtedy już wiedziałam. W drodze do szpitala lało się średnio - jedna porządna, chłonna podpaska nie wystarczyła i polałam siedzenie. A sączenie wód jest podobno bardzo rzadkie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: Czy to wody płodowe odeszły? 19.07.03, 21:23 Może to czop śluzowy Ci wychodzi.Mi tak wchodził po trochu gdzieś 3 dni przed porodem.W dzień porodu był podbarwiony krwią.Czop śluzowy jest właśnie taki galaretowaty i przezroczysty.Gdyby to były wody płodowe to by się nie sączyły tak długo.Tak mi się przynajmniej wydaje. Madeyowa Odpowiedz Link Zgłoś
agnese5 Re: Czy to wody płodowe odeszły? 19.08.03, 13:51 ineiz Chciałam zapytać cię co ci powiedział lekarz bo mam taki sam problem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Czy to wody płodowe odeszły? 19.08.03, 15:58 Położna w Szkole Rodzenia mówiła, że wody są opalizujące. Ale w razie wątpliwości KONIECZNIE trzeba zbadać. Najlepiej pojechać na oddział i tam lekarz szybko (lecz nieprzyjemnie) zbada. Wkłada tak jakby wacik nasączony jakąś substancją, która jeśli się na jakiś określony kolor zabarwi, to znaczy, że odchodzą wody. Ja to badanie robiłam w 1. ciąży. Sączenie wód jest bardzo niebezpieczne (może trwać kilka dni!) i lepiej się zbadać niż zaszkodzić dziecku !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jagna_jagna Re: Czy to wody płodowe odeszły? 19.08.03, 18:43 U mnie położna w szkole rodzenia kazała w takim przypadku przyjechać z mokrą wkładką na izbę przyjęć. Można ją na miejscu zmienić byle tej mokrej nie wyrzucać bo to na nią się leje jakis odczynnik. W innym przypadku trzeba po prostu siedzieć i czekać aż ta świeża się zmoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kassik Re: Czy to wody płodowe odeszły? 19.08.03, 21:29 Wody wyglądają jak woda, nie jak galaretka. mogą być lekko różowe (tak było u mnie). Radzę Ci jak najszybciej jechać do lekarza lub do szpitala bo to sączenie się jakiegoś płynu może zaszkodzić dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
agnese5 Re: Czy to wody płodowe odeszły? 20.08.03, 12:03 Dzięki dziewczyny,że odpisałyście.Już dzwoniłam do lekarza i jutro mam wizytę.Myślę że bedzie ok.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś