okru-szki 10.10.07, 07:08 dziewczyny czy w ciąży macie okropne bole glowy i jak sobie z tym radzicie, proszę o porady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala.81 Re: okropne bóle głowy 10.10.07, 07:43 Jeśli mam ból głowy związany z niskim ciśnieniem to piję słaba kawkę, jeśli to od zatok biorę apap, który podobno działa też przeciwzapalnie Odpowiedz Link Zgłoś
azzurrina Re: okropne bóle głowy 10.10.07, 08:25 Też miałam i za radą dziewczyn z forum zaczęłam więcej pić (minimum 2,5 l płynów dziennie) i bóle przeszły z dnia na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
annobr Re: okropne bóle głowy 10.10.07, 08:28 Azzurrina, dzięki za dobrą radę! annobr Odpowiedz Link Zgłoś
annobr Re: okropne bóle głowy 10.10.07, 08:26 Ja też używam tylko Apap'u, choć czasami jest za słaby... Najwyżej po kilku godzinach próbuję wziąć go znowu, ale tylko w ostateczności... Trzymam kciuki i pamiętaj, nie jesteś sama!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadamianka Re: okropne bóle głowy 10.10.07, 09:05 ja mam migrenowe bóle głowy, z którymi zmagam się od 16 lat w pierwszej ciąży odpuściły całkiem, w drugiej niestety nie. W moim przypadku branie samego paracetamolu mija sie z celem, dlatego brałam na początku Solpadeine, a po konsultacji z ginem i neurologiem polecili Pyralgine, w ostateczności Ketonal (ale to jak najrzadziej i nie można w III trymestrze). Bóle troche osłabły ok 6 miesiąca. Życzę dużo zdrówka i wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
artmonia Re: okropne bóle głowy 23.10.07, 11:11 Ja klade sie i robie oklad z zimnego recznika na glowe i to mi pomaga. Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
kid111 Re: okropne bóle głowy 23.10.07, 11:29 Pij dużo płynów. Ogranicz produkty żywnościowe, które mogą powodować bóle, np. czekolada, żółty ser, śledzie. Ja też miewam straszne bóle, na które zwykle tabletki nie pomagają. Ostatnio ulgę przyniosło mi smarowanie skroni i czoła Amolem. I pozycja siedząca, bo na leżąco ból był nie do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamea Re: okropne bóle głowy 23.10.07, 11:56 Ja tez ostatnio zaczelam odczuwac bole migrenowe, zazwyczej pomaga (choc moze nie na 100% ale przynosi ulgę) wypicie 2 szklanek herbaty mietowej i polozenie sie w zaciemnionym pokoju na godzine. Dziewczyny wczesniej pisza ze nalezy przyjmowac plyny, byc moze mi inny plyn niz herbata mietowa tez pomogl ale to mam sprawdzone i to pije. Odpowiedz Link Zgłoś
mela2811 Re: okropne bóle głowy 23.10.07, 12:45 Ja kupiłam maść w aptece, która chyba jest na bazie amolu. W każdym razie śmierdzi tak samo . Jest w takim małym jak 2 paznokcie okrągłym pudełeczku. Jakiś chiński wynalazek. Smarowałam skronie i po 10 minutach ból mijał. Też jestem migrenowcem i tabletki mi nie pomagały. A ta maść - owszem. Zresztą myślę, że lepiej czymś skronie posmarować niż łykać proszki. Odpowiedz Link Zgłoś
figoglinka Re: okropne bóle głowy 23.10.07, 14:20 Nie wiem jak ktoś, kto cierpi na migreny może się położyć z okładem lub obłożony maścią. Mi takie metody kompletnie nie pomagają, a czasem nie mogę nawet siedzieć, nie mówiąc o leżeniu, bo wtedy chyba bym zeszła. Parę dni po moim pierwszym porodzie tak mnie złapało w szpitalu, że dopiero morfina w zastrzyku mi pomogła. Teraz reaguję szybciej - jak tylko migrena sie zbliża zażywam paracetamol w czopkach, a przy bardzo wielkich bólach ibuprofen. Odpowiedz Link Zgłoś
myszontko Re: okropne bóle głowy 28.10.07, 10:06 Witaj. Ja też cierpię na migreny od jakichś 14 lat.Ból głowy dawał mi popalić okrutnie aż do 6 miesiąca. Potem odpuściło. Teraz jestem w 31 tyg. i bóle zdarzają się sporadycznie i najważniejsze-pomaga jedna tabletka apapu. Polecam też homeopatyk Spigelon. Mnie naprawdę pomaga. Pozdrawiam i życzę wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolasen Re: okropne bóle głowy 28.10.07, 11:44 witam! dziewczyny tym bolom migrenowym lepiej jest zapobiegac! Jakies 1,5 roku temu odkrylam na to: przyjmowanie zelaza!!! W mojej pierwszej ciazy 3 lata temu mialam straszne migreny a poziom zelaza byl niby w normie, ale zawsze w tej dolnej, jeszcze kwalifikujacej sie granicy. Potem kiedys w claudii przeczytalam, ze jacys polscy naukowcy odkryli, ze niski poziom zelaza i magnezu moze byc rowniez przyczyna migren. Zakupilam w aptece jakis preparat zelaza i odtad bralam je systematycznie, migreny minely jak reka odjal. Teraz jestem w 4 miesiacu drugiej ciazy i co jakis czas biore zelazo dla kobiet w ciazy i migrene mialam tylko jeden raz przez ten okres. Oczywiscie pije tez duzo plynow i unikam mieszania potraw (np jak zjem ser to tego dnia wogole nie ruszam czekolady Odpowiedz Link Zgłoś