Dodaj do ulubionych

Zielona herbata

01.11.07, 18:28
ze strony edumed.com.pl/sklep.php/EGCG.html:

'Uwaga! Herbaty zielonej w znacznej ilości nie powinny pić kobiety planujące
dziecko oraz panie w ciąży. Zwiększa się ryzyko urodzenia dziecka z
rozszczepieniem kręgosłupa i innymi zaburzeniami układu nerwowego. Ma to
związek z EGCG, który hamuje rozwój komórek, niestety nie tylko tych
nowotworowych.'

więc to co radzi pani doktor to jest totalny nonsens!
Obserwuj wątek
    • cathrin85 Zielona herbata 15.12.07, 11:46
      Zaraz zaraz czy powyższa przestroga jest wiarygodna?! Nie chce mi
      się wierzyć. Gdyby tak faktycznie było to lekarze by o tym wiedzieli
      a jakiego nie zapytam mówi że zielona herbata w ciązy jest ok.Ja
      jestem w 21 tyg i piję ją od samego początku(podobnie jak przed
      ciążą).Ominęły mnie mdłośći i wszystkie inne dolegliwości typu
      zaparcia.Poza tym przytyłam tylko trzy kilo jak na razie i ogólnie
      czuję się świetnie.A z dzieckiem jest wszystko w porządku, rozwija
      się jak najbardzoej prawidłowo.Więc ja polecam zieloną herbatę na
      całej linii. Nie wierzcie w nie potwierdzone informacje, pytajcie
      lekarzy to dużo bardziej wiarygodne źródło niż strony internetowe!
      Pozdrawiam wink
    • steffa Zielona herbata 15.12.07, 12:22
      A co to znaczy 'znaczna ilość'? wink
      Piję tylko zieloną, zawsze i wszędzie, także w ciąży (w dwóch). Nigdy nie
      słyszałam takiej bzdury o zielonej herbacie.
    • caline-czka78 Zielona herbata 15.12.07, 15:49
      Piję juz od 4 lat regularnie i tak samo piłam będąc w ciązy-3-4dziennie.Synek
      jest zdrowy,karmę piersia i nadal pije zielona herbate.Mysle ze to bzdura że
      miałaby zaszkodzic.
    • lilith76 Re: Zielona herbata 15.12.07, 16:36
      Piję zieloną herbatę od lat, w ciąży też.
      Odkąd piję zieloną, czarna mi nie wchodzi. Teraz po wodzie mnie trochę mdli. To co miałabym pić???
      • chestnutflower Re: Zielona herbata 23.12.07, 15:50
        Ja uwielbiam zielona herbate ale w ciazy z niej zresygnowalam ze wzgledu na
        zawarta w niej kofeine.
        Kofeina źle wpływa na płód, może wpływać niekorzystnie na pracę serca dziecka.
        Jej nadużywanie utrudnia przyswajanie przez Twój organizm żelaza oraz powoduje
        ubytek wapnia.
        • lilith76 Re: Zielona herbata 23.12.07, 17:45
          Kawa - kofeina.
          Czarna herbata - kofeina.
          Soki - cukier.

Czyli przez 9 miesięcy sama woda?
          wink
          • biedronka1969 Re: Zielona herbata 23.12.07, 18:34
            Najwazniejsze to zachowac zdrowy razsadek we wszystkim.Bo generalnie nic nie
            jest zdrowe w duzych ilosciach ani nic nie jest szkodliwe w normalnych
            ilosciach.Wesolych Swiat i smacznego smile
          • chestnutflower Re: Zielona herbata 23.12.07, 21:49
            lilith76 napisała:

> Kawa - kofeina.
            > Czarna herbata - kofeina.
            > Soki - cukier.
            >
            >
            > Czyli przez 9 miesięcy sama woda?

Jest duzo innych bezkofeinowych napojow jak np,herbatki ziolowe czy popularny
            dla ciezarnych rooibos. Woda tez jest oksmile
            > wink
            >
            • kashmir3 Re: Zielona herbata 23.12.07, 22:18
              Ja czasem pilam zielona herbate,mam madzieje ze nic malej nie bedzie
              • toffix Re: Zielona herbata 23.12.07, 22:53
                Ja dawno temu przeczytałam na jakimś portalu dla "starających się", że nie
                powinno się pić zielonej herbaty. Zapytałam o to mojego lekarza. Spojrzał na
                mnie jak na kosmitkę i powiedział, że nic takiego nie słyszał.
                • irrcia Re: Zielona herbata 25.12.07, 11:43
                  Lekarze kochają fora internetowe. Oni musieli wiele lat wkuwać a i
                  tak liczy się opinia anonimowego internauty wink
                  Co do herbatek ziołowych i rooibos - oj poszukałoby się i znalazło,
                  że to też trucizna dla matki i dziecka.
                  Jakby ktoś popijał dzień w dzień litr super mocnej czarnej herbaty,
                  na przemian z litrem super mocnej czarnej kawy no i na zmianę smaku
                  kolejny litr zielonej - to niezależnie od płci oraz bycia/nie bycia
                  w ciąży zaszkodziłoby mu. Zdrowy rozsądek i umiar zawsze pomaga.
            • rozalka81 Re: Zielona herbata 16.05.13, 09:23
              Jakbym przez 9 miesięcy piła tylko rooibos i ziołowe herbatki to bym chyba codziennie haftowała wink Ile można? Bardziej bym zaszkodziła dziecku będąc niezadowoloną i zdenerwowaną bo "na głodzie" niż serwując sobie kofeinę. Wciąży piłam różne herbaty, w tym czarne i zielone - tych nawet 3 dziennie, piłam też kawę, jedną dziennie. Dzidziuś jest zdrowy, grzeczny i mega spokojny mimo codziennych dawek kofeiny... Karmię go już 8 miesięcy i nadal piję kawę nie mówiąc o herbacie zielonej. Lekarka powiedziała mi tylko, że w ciąży nie wolno pić czerwonej herbaty, hmmm
    • krabj Zielona herbata 16.05.13, 02:16
      ja jestem w 4tym miesiacu ciazy i pije duuuzo herbat (glownie figura detox i miętę) i jakos czuje sie dobrze, lekarz tez nie mial zastrzezen, powiedzial, ze to w niczym nie przeszkadza smile
      • begonya Re: Zielona herbata 16.05.13, 13:01
        Akurat "Figurę detox" bym odradzała, zresztą sam producent podaje, że nie jest ona przeznaczona dla kobiet w ciąży i karmiących. Może i nie zaszkodzi specjalnie dziecku, ale po co się niepotrzebnie denerwować?

Mięta pieprzowa w ciąży niby jest OK, choć bywają strony, na których się ją odradza. Ja pijam ją od czasu do czasu, podobnie jak herbaty z rumianku, lipy, pokrzywy, roiboos, żurawiny i maliny (oczywiście bez dodatku "podejrzanego" hibiskusa smile ), czasem napiję się szklankę słabiutkiej czarnej herbaty. Dobra jest też melisa z cytryną lub pomarańczą (wyciśnięty sok z owocu, nie sztuczny aromat!). Zieloną uwielbiam, ale jednak z (przesadnej może) ostrożności w ciąży odstawiłam ją zupełnie. Pewnie napicie się jej od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale jednak wolę nie. Z drugiej strony w Chinach i Japonii ciężarne pewnie piją tę herbatę bez ograniczeń i nic się nie dzieje, ale nawet i ten argument nie do końca mnie przekonuje.

Poza w/w piję głównie wodę, soki (staram się wybierać te bez cukru, zresztą każdy sok i tak dodatkowo rozcieńczam wodą, bo tak łatwiej mi ugasić pragnienie), także warzywne (tu z kolei potrafią nieraz przesadzić z ilością soli!), mleko i kawę zbożową. Da się przeżyć smile

Co do opinii lekarzy nt. picia takiej czy innej herbaty, to nie sugerowałabym się do końca ich opiniami, bo nie zawsze są oni zorientowani w temacie, zresztą nawet w pracach naukowych są sprzeczności, poza tym tak naprawdę są to najczęściej przypuszczenia i ostrzeżenia "na wszelki wypadek" niż rzetelne badania na kobietach ciężarnych.
      • an_naka Re: Zielona herbata 16.05.13, 19:07
        Tez używam Figury detox, podoba mi się, że nie czuję się dzięki niej taka napuchnięta od wody, bo pomaga usuwać jej zbędny nadmiar.
    • begonya Re: Zielona herbata 21.05.13, 13:28
      To, czy wszystko jest w porządku, okaże się dużo później. Jeden lekarz zaleca, inny odradza - skoro są wątpliwości, to chyba nie warto ryzykować zdrowiem własnego dziecka?

Akurat szałwia jest przeciwwskazana w ciąży - może mieć działanie poronne.

I powtórzę - ciąża to nie jest czas na detoksykację organizmu. Niektóre zioła mają naprawdę silne działanie i mogą zaszkodzić w ciąży. Oczywiście nie zawsze i nie u każdego, ale lepiej zachować daleko idącą ostrożność i rozsądek.
      • martula_n Re: Zielona herbata 28.06.13, 13:48
        ja w ciąży nie piłam, za to figurę i inne zielone herbaty piłam już po, by zrzucić ciążowy kałdun. efekt? -9 kg w półtora miesiąca. proszę o oklaski!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka