air2002 05.12.07, 11:50 Własnie odebrałam wyniki..Cytomegalia P/c anty-CMV w kl.IgM wyszła dodatnio...lekarz uspokaja...ale ja sie boje...Tyle słyszałam złego... Może ktos mnie uspokoi ( lekarzowi się nie udało)... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sonique Re: Cytomegalia w ciązy 05.12.07, 12:49 Jaki konkretnie masz wynik, jakie przeciwciala Igg, w ktorym jestes tygodniu? W ciazy nie ma sensu badac cytomegalii, jedynie na koniec ciazy przed porodem mozna sie zbadac i oczywiscie koniecznie przed zajsciem, jesli istnieje taka mozliwosc. Cytomegalii sie nie leczy w ciazy. Mozesz podziekowac lekarzowi za "madra" decyzje, ze skierowal Cie na te badania, tak jak ja mojemu od 16 tygodnia za to dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
air2002 Re: Cytomegalia w ciązy 05.12.07, 14:12 Przed zajściem w ciążę robiłam - wynik był dodatni. Potem odczekałam i znowu badania i już było Ok. A teraz znowu. Lekarz stwierdził, ze to normalne, ze to sie uaktywnia, ale kazał powtórzyć badania. Jestem w 9tc. Toksoplazmoza - IgG - wynik ujemny ( jeśli o to pytasz). Odpowiedz Link Zgłoś
sonique Re: Cytomegalia w ciązy 05.12.07, 22:43 Nie, nie. Pytalam o Igg CMV. Bo oprocz IgM powinnas zbadac tez poziom przeciwcial, jakie masz. Nie rozumiem dlaczego lekarz zlecil Ci to badanie, skoro wczesniej juz mialas przeciwciala (zreszta podobna sytuacja, jak u mnie), teraz mowi, ze jest ok, bo sie moze uaktywnic, ale kaze znowu poworzyc badania. Bezsensu. Ja bylam chora z nerwow z powodu cytomegali przez prawie polowe ciazy. Badania powtarzalam 3 razy, do tego bylam jeszcze prywatnie na wizycie u lekarza zakaznika. W sumie wydalam ponad 200 zl, za co z powodzeniem moglabym kupic cos dla dziecka, a i tak nikt mi nic nie wyjasnil i jednoznacznie nie powiedzial. Dlatego nie iwem po co lekarze sa tak nadgorliwi i zlecaja badania, ktore po pierwsze nic konkretnego nie wnosza, a po drugie sami lekarze w razie dodatnich wynikow nie wiedza co powiedziec. Na szczescie koncze juz 39 tydzien i niebawem sie dowiem, co z moim dzieciaczkiem, ale wiem jedno, gdybym mogla cofnac czas, na pewno bym tego badania w ciazy nie robila. Wiec skoro przed ciaza mialas CMV dodatnia, potem bylo ok, a teraz znowu jest dodatnia, to proponuje jednak odpuscic sobie ten temat, bo wydasz mase pieniedzy, bedziesz sie niepotrzebnie denerwowac, a i tak nie bedziesz nic konkretnie wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Cytomegalia w ciązy 06.12.07, 09:24 Rzeczywiście, dość dziwne decyzja lekarza. Cytomegalii w ciąży sie nie leczy, więc po co badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Cytomegalia w ciązy 06.12.07, 10:14 ja miałam taką ,,malutką" cytomegalie w ciązy, tez nie wiem po co to zbadano. dziecko urodziło sie bardzo zdrowe, było w szpitalu po dtym katem dodatkowo badane. w drugiej ciązy nie zamierzam tego sprawdzac a ty sie nie martw. Odpowiedz Link Zgłoś
gaba36 Re: Cytomegalia w ciązy 06.12.07, 10:36 Badania na cytomegalię w ciąży robi sie po to, żeby dziecko matki, która ją przebyła w ciąży od razu po porodzie trafiło na właściwe badania i w razie złego wyniku zostało natychmiast przeniesione do specjalistycznego szpitala, np CZD w Warszawie. Moje dziecko z podejrzeniwm cytomemalii wrodzonej w pierwszej dobie życia miało wykonane badanie krwi, specjalne badanie słuchu, USG mózgu i jamy brzusznej. W ciąży przechodziłam cytomegalię drugi raz w życiu - plus bo ja i dziecko byliśmy dzięki temu trochę zabezpieczeni - o tym, że to drugi raz wiem, bo robiłam badania na początku ciąży i miałam IgG. A badania robi się na początku po to, żeby po pierwsze wiedzieć, czy kobieta w ciąży przeszła cytomegalię, raczej przy podstawowym badaniu trudno jest wykryć IgM po 6 m-cach a po drugie, żeby uczulić kobietę, która jeszcze cytomegalii nie miała jak może się przed nią chronić. Szczególnie dotyczy to osób pracujących z dziećmi. Rozumiem, ile nerwów kosztuje przeżycie kilku miesięcy w niepewności, ale może dlatego jest to badanie dobrowolne dla tych co chcą. Ja w drugiej ciąży, mimo że mam już cytomegalię za sobą i to 2 razy badania zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
sonique Re: Cytomegalia w ciązy 06.12.07, 11:30 Gdyby bylo tak jak piszesz, ze dzieki temu dzieco jest od razu odpowiednio przebadane, to byloby dobrze. POki co, lekarz mi powiedzial, ze jesli dziecko urodzi sie w dobrym stanie, to zaden szpital mi go nie przebada, bo zaden szpital nie chce sobie klopotow i wydatkow robic. Ewentualnie gdyby sie cos dzialo, to wtedy wdroza badania. Ja nie jestem z Warszawy, wiec do CZD mam raczej daleko. I w ogole rodze w innym szpitalu, nie tam gdzie pracuje moj lekarz prowadzacy. Na szkole rodzenia pytalam o cytomegalie i lekarz poloznik zapytal mnie po co w ogole robilam to badanie. A potem zapytal, czy badanie usg mi dobrze wychodza, jesli tak, to jest ok. Tylko, ze z tego co czytalam, na usg niekoniecznie musi cos wyjsc, bo cytomegalia czesto uposledza umyslowo. I teraz mam dodatkowy stres, raz czy dziecko urodzi sie zdrowe, dwa czy mi je ktos raczy przebadac, czy bede musiala latac po prywatnych laboratoriach. Tyle dala mi swiadomosc tej choroby. NIe znam zadnej osoby poza internetem, ktora robilaby to badanie, nikt nawet nie wie, co to jest za choroba (lekarze zreszta sami do konca nie wiedza) i dzieci rodza sie zdrowe. A podejrzewam, ze spora czesc mialaby dodatnie wyniki, gdyby sie przebadala. Ja od 16 tygodnia mam zatruta swiadomosc Nigdy wiecej nie powtorzylabym tego badania, to wiem na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
joannasierpniowka Re: Cytomegalia w ciązy 17.12.07, 15:05 Witam, Dowiedzialam sie, ze choruje na cytomegalie w 3 tygodniu ciazy. Teraz jestem w 8 tc i tez nie moge wybaczyc lekarzowi, ze zlecil mi to badanie. Tyle stresu co przezylam, przezywam i bede przezywac to nie da sie opisac. Tak jak napisala sonique lekarz zabral mi radosc z ciazy. Istnieje duze prawdopodobienstwo, ze poronie albo urodze bardzo chore dziecko i ta swiadomosc mnie zabija. Wolalabym pocieszyc sie chociaz tymi tygodniami, ktore beda mi dane. Zdenerwowanie nie wpywa dobrze ale ciezko jest sie nie denerwowac. Wiekszosc lekarzy nie ma pojecia co to za choroba... Sonique prosze daj znac co z Twoim dzidziusiem?? Trzymam kciuki i wierze, ze bedzie dobrze. Bez tej wiary to chyba bym zwariowala. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: Cytomegalia w ciązy 18.12.07, 12:02 Trzeba myśleć pozytywnie. Skoro w 3 tygodniu już było zakażenie a ciąża dalej trwa to znaczy, że jest duża szansa, że dziecko nie zostało uszkodzone. Inaczej organizm sam zakończyłby ciążę i doszłoby do poronienia. Nie stresuj sie bo stres to wróg dziecka. Wiem coś o tym bo moje pierwsze dziecko bo bardzo stresującej ciąży urodziło się z niewielkimi na szczęście ale jednak wadami układu nerwowego, potrzebna była operacja. Cały czas moczy się w dzień mimo, że ma już 8 lat. Gdybym mogła cofnąć czas to za wszelką cenę starałabym się nie stresować. Wtedy byłam młoda i głupia. Jestem pewna, że wszystkie te problemy to wynik stresu. Także uszy do góry i nie denerwować się nadmiernie. Pozdrawiam. Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
sonique Re: Cytomegalia w ciązy 30.12.07, 17:42 18 grudnia urodzilam przez cc coreczke, 3700 g, 5 dni po terminie. Mala dostala 10 pkt. Co do cytomegalii, bylo dokladnie tak, jak przypuszczalam. Nikt sie nie zainteresowal tematem, mimo, ze w karcie ciazy mialam w trzech miejscach wpisane wyniki i informacje o chorobie, nie przepisano jej nawet do karty malej!! W ksiazeczce zdrowia malej sama sobie to uzupelnilam wychodzac ze szpitala. Na moje dopytywanie laskawie powiedzieli, ze pobiora krew, ale wyniki beda za 2 tygodnie, wiec powiedzialam, zeby pobrali krew i maz prywatnie zawiozl do badania. Wyniki wyszly takie, obie mamy igm ujemny, igg powyzej 250. pokazalam te wyniki w szpitalu, ale lekarz nic mi sensownego poza tym, co juz wiem nie powiedzial, bo stwierdzil tylko, ze mala miala kontakt z wirusem. poza tym pomylil chyba z toxo, bo powiedzial, ze to zakazenie pierwotniakowe. Inna lekarka tez powiedziala, ze mala miala kontakt z wirusem, ale chora nie jest. W kazdym razie nie dostalam zadnych zalecen przy wyjsciu, nie wiem czy drazyc temat pt. okulista, neurolog, czy zamknac sprawe. Tak jak mowilam wczesniej, nie wiem po co sie badac w ciazy, skoro potem wszyscy umywaja rece, a ja dalej pewnie bede biegac po lekarzach prywatnych, bo panstwowo chyba nikt nie wie, co to cytomegalia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaba36 Re: Cytomegalia w ciązy 30.12.07, 20:25 Gratuluję córeczki! Rozumiem, że sytuacja nie jest kolorowa, ale też nie uogólniaj. Jak już pisałam mnie spotkała całkiem inna sytuacja, w innych miastach też są placówki troszczące sie o takie przypadki, w CZD byłam jedyną z Wawy z problemem cytomegalii. Proponuję Ci odwiedzenie placówki zajmującej się chorobami tego typu. U mnie było tak: dzień po porodzie badanie krwi, USG główki i jamy brzusznej. Dziecku wyszły IgG, szczęśliwie IgM nie, ale zwykłe badanie może IgM nie wykryć, potrzebne jest specjalistyczne. Pediatra ze szpitala załtwiła wszystko w CZD, ja musiałam tylko wziąć skierowanie od lekarza pediatry z przychodni rejonowej. Potem 2 dni badań w CZD, od stóp do głów i powtórki co 4-5 tygodni do 7 m-ca życia. Nie wiem skąd jesteś, ale możesz zadzwonić do CZD - www.czd.waw.pl/index1.php?id=225 i dowiedzieć się jak powinnaś postępować. W każdym razie brak IgM to bardzo pozytywna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
joannasierpniowka Re: Cytomegalia w ciązy 31.12.07, 12:03 Rowniez gratuluje coreczki ))) Odpowiedz Link Zgłoś