Dodaj do ulubionych

prześwietlenie

11.08.03, 12:49
Jestem w początkowym okresie ciąży (7 tydzień). Firma wysyła mnie na badania
okresowe - m.in. prześwietlenie. Nie bardzo chciałabym się już przyznawać do
tego, że jestem ciąży - ale jak powiem że nie chcę prześwietlenia to muszę
to jakoś uzasadnić - A może zrobić to prześwietlenie - czy to jest
szkodliwe??? Proszę o radę!!!
Obserwuj wątek
    • beata_28 Re: prześwietlenie 11.08.03, 13:29
      Witaj,
      Rozumiem, że nie chcesz się zbyt wcześnie przyznawać w pracy do ciążym ale
      zdrowie dziecka jest najwazniejsze. Absolutnie nie powinnaś robić
      prześwietlenia w czasie ciąży!!!!!! Promienie rtg mogą negatywnie wpływać na
      płód i tylko w skrajnych przypadkach, kiedy jest taka konieczność ,
      prześwietlenie jest wykonywane u kobiet w ciąży.
      Więc chyba niestety musisz powiedzieć w pracy o ciąży, ale przecież wystarczy
      jak powiesz to bezpośredniemu przełożonemu , prosząc jednocześnie o dyskrecję.
      Pozdrawiam serdecznie,
      Beata
      • yasmin24 Re: prześwietlenie 11.08.03, 13:53
        Absolutnie nie rob rtg, dla zdrowia Malenstwa.
        U mnie na samym poczatku ciazy tez dostalam od pracodawcy skierowanie na
        badania okresowe. Wygadalam sie u pana doktora, ze moge byc w ciazy, ze czekam
        na wizyte ( godzinke pozniej). Lekarz nie wypisal mi zaswiadzcenia, ze moge
        pracowac( komputer) tylko poradzil dyskretna rozmowe z bezposrednim przelozonym.
        A gdyby nie to, to moja ciaze trzymalabym w tajemnicy przed szefowa pewnie
        dlugo... ale nie bylo tak zle, chcialam pracowac jak najdluzej mi na to pozwoli
        moj stan i powiedzialam o tym w pracy. Niestety stalo sie tak, ze juz miesiac
        jestem na zwolnieniu, i na razie niezapowiada sie, zebym sztbko wrocila. W
        pracy sa jednak bardzo wyrozumiali...
        • zyna Re: prześwietlenie 11.08.03, 14:27
          Coś mi sie wydaje, że prześwietlenie nie jest teraz wymagane, trzeba by to
          było gdzieś sprawdzić. Ja nie miałam robionego prześwietlenia, tylko krew,
          mocz, okulista i lekarz medycyny pracy.
          Dowiedz się dokładnie co i jak. A może są tu jakieś mamy które sie na tym
          znają?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka