Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek

25.01.08, 17:37
Ze względu na to, że poprzedni wątek był baardzo długi zakładam
nowy

aniael - pytałaś czy ktoś jest - owszem ja jestem w 29 tc. i mam
cukrzycę ale dopiero wykrytą i dlatego jestem jak ślepy w tych
wszystkich sprawach. Jak czytałam wasz poprzedni wątek to nic mi się
nie zgadz. Bo mi kazali trzymać dietę a insulina jest 3x5jedn i
7jedn na noc (tej o przedłużonym działaniu)A tu u was czytam , że i
soki i ciasteczko??? a ja się tak katuje - nawet serki jadam tylko
naturalne...

W poniedziałek idę do diabetolog i zobacze co mi powie...
Obserwuj wątek
    • eldzia1 Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 25.01.08, 19:29
      ja tez walcze z cukrzyca ciazowa. teraz jestem w 39 tyg ciazy i sie ciesze ze
      walka z glukometrem w koncu sie skonczy.ja zaczynalam od 2 jednostek insuliny a
      teraz niestety doszlam do 65.jesli chodzi o slodkosci to ja pozwalam sobie na
      jogurty owocowe z jogobella i czasami herbatniczek.podjadam tez w nocy jabluszka....
      • bemako Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 25.01.08, 20:15
        Aktualnie jestem w 40 tygodniu ciąży, ale z cukrzycą borykałam się
        od 32 tygodnia. Diety przestrzegałam dość ściśle,, żadnych słodyczy,
        bardzo sporadycznie pół szklanki maślanki owocowej. Maksymalnie
        brałam 60 jednostek insuliny na dobę(Novorapid do każdego posiłku i
        Insulatard na noc). Aktualnie potrzebuję tylko 34 j i ciągle
        zmniejszam dawki.Od dłuższego czasu cukry mam w normie.W tym czasie
        2 razy miałam hipoglikemię z objawami, po wypiciu soczku
        pomarańczowego(który zawsze nosiłąm przy sobie) i drobnej przekąsce
        ustapiła.Nie martw się na zapas, można się przyzwyczaić i spokojnie
        z tym żyć. Powodzenia.

• eldzia1 Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 25.01.08, 20:55
          slyszalam ze faktycznie zapotrzebowanie na insuline pod koniec ciazy sie
          zmniejsza.ja mam termin na 30 stycznia ale niestety u siebie tej tendencji nie
          zauwazam. mam tylko nadzieje ze jak urodze to sie wszystko ustabilizuje.mojej
          znajomej cukrzyca wrocila 2 miesiace po porodzie . strasznie sie tego boje.mimo
          wszystko staram sie myslec pozytwnie.
    • aniael Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 25.01.08, 22:31
      Hej, diabetolog nie odpowie ci za badzo, bo każdy ma inną tolerancje
      na produkty. Dieta to wzorzec, ogólne wytyczne, oczywiście należy
      jej przestrzegać, ale skoro widzę, że cukier mam po jogurcie
      owocowym taki sam jak po naturalnym, to z jakiego powodu mam go nie
      jeść?? W każdym razie pytałam dwóch diabtpologów, są zgodni, że
      skoro cukier po tej princessie nie skacze, to można go zjeść. Na
      święta lekarz mi powiedział, że moge zjeść i szarlotke i sernika i
      drożdżowe - najwyżej dołożyć trochę insuliny (DWIE jednostki zawze
      można dodac lub odjąć)
      • eldzia1 Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 26.01.08, 09:50
        ja uwazam ze nie ma co popadac w paranoje.oczywiscie dieta to podstawa, ale
        mysle ze slodki jogurt czy herbatniczek od czasu nie zaszkodzi.mi najbardziej
        brakuje owocow ktore uwielbiam a niestety nie mozna ich jesc dowoli.ja
        najbardziej toleruje jablka, za to po mandarynkach cukry mialam niebotyczne,
        dlatego omijam je szerokim lukiem. mysle ze najgorsze sa poczatki w cukrzycy
        gdzie trzeba niestety na sobie eksperymentowac jak organizm reaguje na rozne
        rzeczy.ja nie raz ryczalam po mierzeniu sad
        • aniael Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 26.01.08, 12:18
          Dokładnie jest jak piszesz - o to wlaśnie chodzi - popróbować. Ja
          też niestety się nie raz zawiodłam. Ale owoce spokojnie mogę sobie
          jeść. Tyle że mandarynki na raz zjadam trzy. Ale mogłabym więcej,
          tyle, że mi cukier leci na łeb na szyję i musze wtedy szybko zjeść
          coś konkretiejszego.
          Leże jeszcze w szpitalu, może w poniedziałek mnie wypuszczą.
          Zmienili mi insulinę - fajnie jest bo mam zmniejszone dawki, tylko
          trzy wstrzyknięcia póki co, ale miałam już dziś tylko dwa razy
          niedocukrzeniesad No nic, zobaczymy co będzie dalej.
          • eldzia1 Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 26.01.08, 15:17
            ja tez wstrzykuje sobie 3 razy. od kiedy cukry zaczely mi tak szalec tj od 3 tyg
            diabetolog chcial mi dolaczyc jeszcze na noc ale ze wzgledu na to ze w nast tyg
            mam termin porodu dalismy sobie spokoj tymbardziej ze w nocy cukry mam
            super.wlasnie w nocy odbijam sobie wyzeczenia dzienne slodkim jogurtem lub
            kromeczka z dzememsmile za to dzisejszy wynik po obiadku mnie zadziwil 83 a balam
            sie mierzyc bo sobie troche pozwolilam.dziwne to czasami.. a ile jednostek
            wstrzykujesz sobie dziennie?
            • beatriki Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 26.01.08, 15:24
              10 tydzień ciąży. Wstrzykuje 4j. rano, 3j. do obiadu (czasem 4 w zależności co
              jem), 3 lub 4j. do kolacji. Na pewno dawki te będą rosnąć. Ciekawe do ilu
              jednostek dojdę. W poprzedniej ciąży cukrzycę miałam ostatni trymestr i w sumie
              wstrzykiwałam sobie 18 jednostek. Wtedy uważałam, że to sporo. Dziś wiem, że to
              było malutko smile.
          • beatriki Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 26.01.08, 15:20
            Prawdą jest, że tylko eksperyment pomoże nam poznać nasz organizm. Szkoda tylko,
            że jak poeksperymentuję i cukier wyskoczy 160, to martwię się co z dzieckiem.
            tak to już jest. Diety nie trzymam do końca. I przyznam, że jajka, które lubię
            jem dwa, a nie jedno. A po plackach ziemniaczanych cukier miałam 80. Zjadłam 4
            wielkie placki.....byłam w szoku.
            Z cukrzycą można nauczyć się normalnie żyć. Oby tylko nasze dzieci były zdrowe.
            Cukierkowo pozdrawiam
            Beata
            • eldzia1 Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 26.01.08, 15:53
              o to gratuluje cukru po tych plackach.ja po 2 z mleczkiem mialam 140 gdybym
              zjadla 4 mialabym chyba 200.maze o tym zeby w koncu sie porzadnie najesc.moze
              nie chodze glodna ale caly czas czuje taki niedosyt.biorac pod uwage karmienie
              piersia po porodie i dietke z tym zwiazana to pewnie nie szybko to nastapi.ale
              potem sobie to odbijesmilewszystko dla naszych dzieciaczkow.
              • aniael Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 26.01.08, 22:06
                Jadasz placki z mleczkiem?? To chyba dlatego - ja po plackach z
                sosem gulaszowym cukier mam dobry, choć wtedy mi nie spada, jak po
                innych rzeczach. Ale mleko samo w sobie podnosi cukier, pewnie
                dlatego ci skoczył - przekombinowałaśsmile
            • aniael Re: cukrzyca ciążowa + insulina cd ale nowy wątek 26.01.08, 22:09
              Kochanasmile Ja też jadam dwa jajka, a parówki zamiast jednej - trzysmile
              Cukier po tym nigdy mi nie wyskoczył wyższy, jak 80.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka