diabe 21.03.08, 12:14 Mam takie pytanie, czy jeśli przezierność na badaniu usg wysała w normie, to czy wykonywałyście jeszcze test PAPP-A? Mój lekarz uważa, że nie ma to sensu, a ja się zastanawiam.... Za miesiąc skończę 31 lat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamapalulinki Re: przezierność karkowa 21.03.08, 15:24 E tam, 31lat - to młoda jesteś. Zależy co to dla Ciebie zmieni że zrobisz ten test. Jeżeli by wyszedł źle to czy pomimo dobrego badania przezierności zdecydowałabyś się na aborcję? I czy wogóle nie jest już na nią za późno? Z drugiej strony żadne badanie nawet PAPP-A nie daje 100% pewności że dziecko będzie zdrowe. Ja tam wolę założyć że wszystko jest OK, bo myślę że moje optymistyczne nastawienie pomaga dzidzi rozwijać się dobrze. Odpowiadając na pytanie: po badaniu przezierności karkowej, która wyszła w normie nie robiłam więcej badań - a jestem od Ciebie troszkę starsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kketi Re: przezierność karkowa 22.03.08, 17:31 No właśnie, zgadzam sie z mamapaulinki, ja mam 30 lat i uważam że to piękny wiek i nie ma co panikować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: przezierność karkowa 22.03.08, 17:41 Jeżeli podaczas usg genetycznego lekarz miałbby jakieś wątpliwości pewnie Pappę bym zronbiła, jednak doktorek nie miał żadnych zastrzeżeń ani w poprzedniej ciąży ani w obecnej więc nie widziałam takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: przezierność karkowa 22.03.08, 18:13 ja zaszlam w ciaze majac 37 lat,robilam tylko usg.Wyszlo ok wiec nic wiecej nie robilam. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: przezierność karkowa 22.03.08, 20:58 Ja robiłam w 30 i 35 roku życia. USG wyszło w normie, ale ponieważ jestem panikarą - zrobiłam jeszcze PAPPA. Na tym poprzestałam. Odpowiedz Link Zgłoś
chestnutflower Re: przezierność karkowa 22.03.08, 21:42 Mam 32 lata,dziecko zdrowe 7 tygodni. Robilam tylko przeziernosc kt wyszla dobra. Dla przestrogi-znajoma robila przeziernosc kt wyszla super ale skusila sie tez na drugi test, ten wyszedl podejrzanie wiec zdecydowala sie na aminopunkcje, cale szczescie wszystko wyszlo ok ale meczyly ja skurcze od 20 tc. Te dwa testy nie daja 100% gwarancji ze dziecko zdrowe wiec jesli przezernosc jest ok na tym bym poprzestala, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bafilek Re: przezierność karkowa 24.03.08, 11:55 Przy pierwszym dziecku nie mierzyłam przezierności ani tym bardziej nie robiłam różnego rodzaju testów. Urodziłam zdrową córkę w wieku 33 lat. Teraz miałam mierzoną przezierność, ale już testów moja gin nie zalecała robić, bo pierwsze dziecko urodziłam przed 35 rokiem życia, usg wyszło prawidłowo, a wszelkie testy wg niej, to tylko niepotrzebny stres dla matki. Tak więc żyję sobie bezstresowo, czekając na usg połówkowe, które odbędzie się niebawem, a kolejne szczęście przyjdzie na świat już po moich 36 urodzinach. Odpowiedz Link Zgłoś