gwiazdeczka 26.03.08, 12:20 Jestem w 5 tygodniu ciąży i cały czas męczą mnie straszne mdłości, często też wymiotuję. Są jakieś domowe, naturalne sposoby by im zapobiec, bądź złagodzić je? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewciapo Re: Okropne mdłości i wymioty 26.03.08, 12:45 Witaj gwiazdeczko! Ja też do niedawna miałam taki problem.Wymioty zaczęły się w 6 tyg i trwały 2 tygodnie,non stop mi było niedobrze,co chwilę latałam do toalety praktycznie po wszystkim co zjadłam.Teraz jestem w 9 tyg i już jest lepiej,tylko przy myciu zębów czasami wymiotuję.Jeśli chodzi o jakieś sposoby to ja piłam herbatę imbirową,na czczo jadłam sucharki,żeby przynajmniej sokiem żołądkowym nie wymiotować bo to było najgorsze,ale za bardzo mi to nie pomagało.To po prostu trzeba jakoś przejść.Czytałam też,że można ciasteczka maślane jeść.Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdeczka Re: Okropne mdłości i wymioty 26.03.08, 12:48 Ojoj... To straszne będzie Odpowiedz Link Zgłoś
orgellaa Re: Okropne mdłości i wymioty 26.03.08, 12:48 spróbuj rano zjeść jeszcze w łóżku małego krakersa, wafelek od lodów, sucharka- mi pomagało. odczekaj jeszcze trochę po przebudzeniu, nie wstawaj zbyt gwałtownie (nastaw budzik 10 min wcześniej i daj swojemu organizmowi trochę czasu na przebudzenie) Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia mi troche pomaga zapach cynamonu 26.03.08, 14:15 cynamonowa herbatka, cynamonowe ciastka, i jedzenie migdałów oprócz tego ja zauwazyłam ze mdli mnie kiedy za długo nie jem - poczuje pusty zoladek i zaraz mdłosci, potem ciezko cokolwiek przełknąć, wiec musze sie pilnowac zeby jesc regularnie - to troche problem bo mnie odrzuca od wielu rzeczy i ciezko przewidziec co dam rade zjesc - a dodatkowe utrudnienie w pracy - odrzuca mnie od roznych gotowych posiłków wiec na obiadki w pobliskiej restauracji wydalam juz majatek wazne tez zeby nie zjesc za duzo - czujesz ze pojadłas, nie dopychaj wiecej nawet jkak bardzo ci smakuje, bo potem bedzie płacz i zgrzytanie zebów... a jesli jest bardzo ciezko to polecam: kisiel - czasami powoduje zgage ale cudnie sie nim wymiotuje, budyniem i serkiem homogenizowanym tez całkiem sympatycznie, stara sie duzo pic, nawet jak cie zemdli bedzie ci nieco łatwiej wypluc to z siebie niz na sucho, no i ryzyko mniejsze ze sie odwodnisz... spytaj lekarza czy nie ma na to jakis sposobów - moj niestet stwierdzil ze tak ma byc, ale widzac moje podkrazone oczy zalecil pic po kazdym rzyganiu Orsalit lub Gastrolit i łykac witaminy ciazowe - gdyby ci sie udało namiezyc takie w syropku jakies to bardzo polecam - bo w tej sytuacji łykac wielkie piguły to cos potwornego... damy rade, zobaczysz! - ja juz w 15tygodniu i bywa całkiem znosnie (ale zaczeło sie dopiero w 8smym), chociaz dzis całkiem rozbita jestem, zjadłam pierwszy posiłek o 12, przedtem wszystko wracało - ale ostatnio takie dni to raczej czasem niz ciagle, ty na pewno bedziesz miała łatwiej, trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
olensia Re: mi troche pomaga zapach cynamonu 26.03.08, 14:56 Ojej wpolczuje choc sama to przechodze. Zaczelo sie w 5tc a dzis skonczylam 12tc i nadal mnie to meczy. Pierwsze dwa tygodnie byly najgorsze. Pozniej raz lepiej raz gorzej. Wszystkim pomaga cos innego. Mnie pomaga picie gazowanego np. 7up malymi lykami. NIe dopuszczaj do sytuacji zeby Ci sie zrobil pusty zaoladek. Wtedy wymioty mozesz miec gawrantowane... NIektorym pomaga imbir, zjedzenie krakersa po przebudzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś