dorota_es 05.09.03, 12:45 Co to oznacza, gdy mając grupę krwi A1 Rh+ po zrobieniu badań na odczyn Coombsa stwierdzono przeciwciała met LEN dodatnie. Nie wskazuje to na konflikt, może to coś innego. Jestem w ósmym miesiącu ciąży. Proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
umargos Re: odczyn Coombsa 05.09.03, 23:33 Hmm...nie rozumiem?? Wydawało mi się, że odczyn Coombsa robi się, gdy zachodzi konflikt w obrębie czynnika Rh. To znaczy jeżeli matka ma Rh- a ojciec Rh+. Wtedy obecność przeciwciał świadczy o tym, że dziecko ma najprawdopodobniej również krew Rh+ i że doszło do zmieszania się krwi matki z krwią płodu. Ale też podobno przy pierwszym dziecku nie jest to niebezpieczne, a po porodzie matce podaje się zastrzyk żeby uniknąć kłopotów w przyszłości. Nie ma natomiast konfliktu jeżeli matka ma Rh+, a ojciec Rh-. Nie wiem natomiast jak jest jeżeli zachodzi konflikt w obrębie grup głównych. Wiem tylko, że najgorsze zestawienie to matka grupa 0 Rh- a ojciec AB Rh+. Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś