tarja30 21.04.08, 15:24 czy przyczyną wady serca u dziecka może być konflikt serologiczny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tolka11 Re: konflikt serologiczny a wada serca 21.04.08, 15:36 Ale piszesz o konflikcie a nie niezgodności? W ciąży były przeciwciała antyD narastały i ciąża zgodnie z zasadami sztuki została zakończona wczesniej? Odpowiedz Link Zgłoś
tarja30 Re: konflikt serologiczny a wada serca 21.04.08, 15:40 grupa krwi matki 0Rh- ojca ARh+ dziecko urodzone o czasie z grupa krwi ARh+ i wadą serca. W trzeciej dobie transfuzja krwi podczas ktorej dziecko umarlo Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: konflikt serologiczny a wada serca 21.04.08, 15:59 znalazłam ze chyba tak: przeciwciał IgG anty D, które przenikając przez łożysko uszkadzają erytrocyty płodu wywołując tym samym hemolizę. Wynikiem tego jest niedokrwistość, niedotlenienie, pozaszpikowe krwiotworzenie czy uszkodzenie śródbłonków naczyń oraz uszkodzenie komórek wątroby, mózgu, serca i szpiku kostnego jako wynik bezpośredniego oddziaływania przeciwciał. W wyniku narastającej niedokrwistości płód rozbudowuje pozaszpikowe ogniska krwiotwórcze w wątrobie i śledzionie co jest przyczyną ich powiększenia się. Dochodzi do zaburzeń w funkcji wątroby co objawia się obniżeniem produkowanych przez nią białek (hipoproteinemia) oraz osoczowych czynników krzepnięcia. Rozwijająca się hipoproteinemia prowadzi do wystąpienia obrzęków i przesięków do jam surowiczych. Wzmożona hemoliza krwinek czerwonych płodu powoduje nadmierne wytwarzanie bilirubiny, która może powodować żółtaczkę jeszcze przed porodem oraz zwiększone stężenie barwników żółciowych w płynie owodniowym. zródło Odpowiedz Link Zgłoś
tarja30 Re: konflikt serologiczny a wada serca 21.04.08, 16:09 a jesli w ciazy odczyn cumbsa (nie pamietam jak to sie pisze) wychodzil ujemny? Odpowiedz Link Zgłoś
dragica Re: konflikt serologiczny a wada serca 21.04.08, 16:14 Jesli odczyn Coombsa jest ujemny-to OK-tzn, jesli nie ma antycial. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia przeczytaj sobie z linka 21.04.08, 16:18 pod moja porednia wypowiedzia - tam było tez cos o tym ze przeciwciał moze wyjsc niewiele a usg moze wykazac cechy konfliktu. wydaje mi sie jednak ze jesli konflikt był tak zaawansowany ze doprowadzic mial do wady serca to byłyby tez inne, bardziej 'naoczne' objawy - żółtaczka, obrzęk czy co tam jeszcze... w kazdym razie tak wnioskuje z tamtego artykułu... powrzucaj sobie w google 'choroba hemolityczna' i 'konflikt serologiczny', moze znajdziesz jakis art który cos ci rozjasni Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: przeczytaj sobie z linka 21.04.08, 17:41 Nie sądzę,ponieważ jak sama nazwa mówi WADA, to najczęściej jest uwarunkowana np.złym podziałem komórek,złym umieszczeniem narządu. Jak już to moze być choroba serca zwiazana z ew.wysokim konfliktem. Ale auorka wątku NIE ma konfliktu tylko NIEZGODNOŚĆ serologiczna w zakresie czynnika Rh,bo Odczyn Coombsa ma (-)czyli nie ma miana p/ciał. Więc nie przypuszczam,ze dziecko ma tą wadę stąd. A najlepiej niech się wypowie w tej kwestii kardiolog dzieciecy,a nie laicy na forum. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: przeczytaj sobie z linka 21.04.08, 17:44 A moze to był konflikt nie w Rh tylko w grupach głównych krwi? Coś na wypisie musiało być napisane. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: przeczytaj sobie z linka 21.04.08, 17:45 Jeszcze jedno nie piszesz z jakiego powodu były te transuzje,bo nam trudno coś na ten temat gdybać. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: przeczytaj sobie z linka 21.04.08, 17:54 no ja własnie wyczytałam ze transfuzja jest stosowana u dziecka urodzonego z konfliktem. i w tym linku bylo cos o tym ze przeciwciał moze wyjsc mało a konflikt mimo to bedzie sie rozwojal - co widac na usg (chyba ze cos pokreciłam) a wady biora tez sie z niedosatatku roznych rzeczy - np wady ukladu nerwowego z braku folika... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: przeczytaj sobie z linka 21.04.08, 19:20 O konflikcie www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=648 Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: konflikt serologiczny a wada serca 21.04.08, 19:41 Przekopałam koje mądre ksiażki i nie ma żadnej wzmianki co do tego ,aby koknflikt mowodoeał wady serca. Moim zdaniem nie ma to nic wspólneg jedno z drugim. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: konflikt serologiczny a wada serca 21.04.08, 19:48 Etiologia wad wrodzonych serca w większości wypadków nie jest wyjasniona. Znane są współistnienie wad serca z nieprawidłościami chromosmalnymi. A także stosowania przez matkę leków jak:serotonina,chinidyna,antymetabolity,fenytoina. Odpowiedz Link Zgłoś