maaril_1978 06.08.08, 14:34 powiedzcie, w jakiej postaci imbir najlepiej pomaga na mdłości? I gdzie go kupić? mój mąz zrobił pogoń za imbirem i kupił tylko herbate imbirowo- pomarańczową Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
titerlitury w supermarkecie, w warzywniaku 06.08.08, 14:35 ale ostrożnie z imbirem - nie zaleca sie go spozywać w ciąży, szczególnie wczesnej, podnosi temperaturę ciała: będziesz się pocić Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: w supermarkecie, w warzywniaku 06.08.08, 14:44 titerlitury napisała: > ale ostrożnie z imbirem - nie zaleca sie go spozywać w ciąży, > szczególnie wczesnej, podnosi temperaturę ciała Nie słyszałam w ogóle o takim ograniczeniu, a nawet jesli to przeciez nie bedzie tego jesć kilogramami na dzień. Za to słyszałam, ze imbir jest dobry na mdłosci, a ponieważ mdlosci sa z reguły na poczatku, wiec ograniczenie imbiru jest troche sprzeczne z celem jego zastosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: w supermarkecie, w warzywniaku 06.08.08, 16:10 www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir,882_441.htm Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: w supermarkecie, w warzywniaku 06.08.08, 15:15 podnosi temperaturę ciała: będziesz się pocić I pewnie dlatego stosuje się go kilogramami w kuchni azjatyckiej czy arabskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: w supermarkecie, w warzywniaku 06.08.08, 16:08 memphis90 napisała: > podnosi temperaturę ciała: będziesz się pocić > > I pewnie dlatego stosuje się go kilogramami w kuchni azjatyckiej czy arabskiej. > .. kultury orientalne nie przejmuja sie tak potliwością, jak my - spróbuj zjeśc coś z chilli, a zobaczysz, czy sie nie spocisz, a przeciez pikantnośc to dominujaca cecha wiekszości kuchni orientalnych imbiru nikt nie jada kilogramami, bo to przyprawa Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: w supermarkecie, w warzywniaku 06.08.08, 17:31 Ale błagam, nie pisz, zeby nie jeść tego akurat w ciąży! Bo za kilka wątków dowiemy się, ze imbir na 100% powoduje poronienia, podobnie jak mięta, galareta z octem, ananas czy truskawki... I przybędzie kolejna schiza ciążowa: "Byłam w Świnksie i zjadłam pikantnego kotleta, czy to nie zaszkodzi fasolce...?" Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: w supermarkecie, w warzywniaku 06.08.08, 19:28 Kto ma takie "jazdy" ten ma. Niezaleznie od tego, jaka autocenzure wprowadzimy to i tak będa się zdażały wątki: "osłodziłam herbatę 2 łyzkami - czy to juz cukrzyca ciażowa?", czy "zielone wody płodowe odeszły, a ja mam wizyte dopiero za 3 tygodnie - czy któraś tak miała?" (ten drugi to jest autentyk sprzed kilku miesięcy) Z imbirem raczej trzeba uważać, podobnie jak z surowym czy wędzonym miesem. Jednemy nie zaszkodzi, innemu tak. Imbir naprawdę bardzo rozgrzewa - spróbójcie w zimny dzień napic sie herbatki imbirowej, albo dodac troche naparu do kapieli - nic nie rozgrezwa lepiej. Nie wiem, może dlatego nie powinno się sie znim przesadzać? A może chodzi o związki aromatyczne, których posiada bardzo duzo? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Imbir 06.08.08, 14:41 a w działch z przyprawami w hipermarketach nie ma imbiru mielonego? Mozna tez kupic imbir w postaci kłacza w działach owocowo-warzywnych w hipermarkecie. Stosowac do herbaty w plasterkach zamiast/obok cytryny - smakuje super. Herbata imbirowo-pomaranczowa? z reguły takie herbatki mi nie odpowiadaja, wole naturalne, ale moze tobie przypadnie do gustu. W koncu kazdy jest inny. Co do mdłosci, to starałam sie nie przegłodzic, bo wtedy mnie mdliło najgorzej. Na mdłosci miałam banana. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Imbir 06.08.08, 15:03 mi gin zalecał imbir na poczatku ciąży bo wisiałam na kibelku albo chodziłam z miską non stop.W sumie do wszystkiego(ale świeży)do herbaty plasterek,do jedzenia starty .... poszukaj przepisów do czego możesz dodawać imbir.Możesz w supermarketach kupić ciasteczka imbirowe,też bardzo dobre.objadałam się nimi całą ciąże a dziś nie moge na nie patrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Imbir 06.08.08, 15:09 a tak z ciekawostek, to we FR uważa sie, ze imbir przedłuza mozliwości faceta w czasie jednego wieczoru. Dowiedziałam sie o tym od mojego meża jakis czas po tym jak dostał na kolację zupe cebulowa przyprawiona imbirem mielonym. Nastepnym razem bede go lepiej obserwować Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Imbir 06.08.08, 15:18 Możesz: kupić imbir mielony w dowolnym dziale przypraw i dodawać do dowolnej herbaty- tylko ostrożnie, proszkowany jest "mocny". Możesz kupić kłącze (z reguły są w większych marketach) i dodawać do napojów w plasterkach. W działach ze zdrową żywnością z reguły są rozmaite herbatki- imbir z cytryną, imbir z miodem itd. A jakiej firmy masz swoją herbatę? Widziałam takie połączenie Dilmaha, ale za 25zł Na razie mnie nie stać na takie szaleństwa, ale uwielbiam podobne połączenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka1983 Re: Imbir 06.08.08, 16:20 ja tarkowałam świeży korzeń imbiru i zalewałam wrzątkiem, dodawałam do tego łyżeczkę miodu- działało super. wypijałam jedną szklankę takiego naparu z rana i tylko to działało na moje mdłości- a dodam, że męczyłam się strasznie. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maaril_1978 Re: Imbir 07.08.08, 08:08 herbatkę kupiłam w takim sklepie, gdzie sprzedają kawy i herbaty na wagę, więc trudno mi powiedzieć jakiej to firmy.... natomiast ciężko w moim miasteczku znaleźć świeży imbir, ale na pewno poszukam w dziale z przyprawami....dzięki a póki co mi też tylko banany pomagają Odpowiedz Link Zgłoś
m.skrzypkowska Re: Imbir 07.08.08, 14:45 Polecam taką herbatkę: do małego rondelka z wrzątkiem (około 0,5l) wsypać 1,5 łyżeczki (mniej lub więcej, jak kto woli) mielonego imbiru i gotować 2 min. Słodzić miodem i popijać.. może nie smakuje super ale działa! Odpowiedz Link Zgłoś