Dodaj do ulubionych

Ciąża a leki przeciwbólowe - pytanie

17.08.08, 18:46
Jutro idę do dentysty na leczenie kanałowe jednego zęba i już wiem, jak to
będzie wyglądalo, bo nie raz niestetym miałam...wiem, że będę skręcać się z
bólu. Czy mogę potem wziąć refastin? Czy muszę przez 3 dni chodzić umierajace,
bo wiem że nic innego na mnie nie dziala...
Obserwuj wątek
    • gemmi18 Re: Ciąża a leki przeciwbólowe - pytanie 17.08.08, 18:51
      A w ktorym tygodniu ciąży jesteś?
      W ogóle dziwię się, że możesz mieć w ciąży leczenie kanałowe? To się odbywa pod znieczuleniem? Ale w ogóle, żeby narażac się na taki ból, czy to nie zaszkodzi Maleństwu?
      A co do leków przeciwbólowych, to najlepiej spytaj lekarza swojego, ale ja nie mogłam brać nic tak silnegosad Jedyne co, to paracetamol, który w tej sytuacji nie pomoże Ci na pewnosmile
      • niunia8982.2 Re: Ciąża a leki przeciwbólowe - pytanie 17.08.08, 19:41
        Hej, jestem w 24tc i mnie bardzo czesto bolą zeby,pod koniec sierpnia mam dwie
        wizyty i pytalam mojego ginekologa czy moge leczyc i wyrywac zeby ,powiedzial ze
        tak,a nawet powinnam,bo w ciazy bardzo sie sypia zeby ,a jak rozmawialam z moja
        dentystka to powiedziala ze spokojnie moge brac znieczulenie i leczyc zeba smile
        Więc nie sluchaj innych tylko zapytaj swojego lekarza czy mozesz,lub zapytaj
        dentysty,czy sie tego podejmie ,bo nie kazdy dentysta leczy zeby ciezarnym.
        Pozdrawiam smile

--
        24tc smile Będzie synuś smile
    • kajaka3 Re: Ciąża a leki przeciwbólowe - pytanie 17.08.08, 19:55
      przepraszam bardzo ale co to w ogole reafstin a po drugie leczenie kanalowe to
      nic dziwnego a poza tym sa juz znieczulenia dla kobiet w ciazy..wazniejsze
      jednak co to ten refastin?
      • nglka Refastin 17.08.08, 20:08
        www.doz.pl/leki/p5713-Refastin
        "WSKAZANIA:

Leczenie objawowe chorób reumatycznych, zapalenia stawów innego pochodzenia,
        zapalenia pochewek ścięgnistych lub zespół bolesnego barku, choroby
        zwyrodnieniowej stawów i kręgosłupa, bóli różnego pochodzenia, ostrych stanach
        zapalnych narządu ruchu (zapalenie ścięgna, urazy), bolesne miesiączkowanie.

DAWKOWANIE:
        Doustnie. Dawkę i częstotliwość przyjmowania leku ustala lekarz.
        Nie stosować u dzieci poniżej 15 roku życia."

Jak widać w ostatnim zdaniu są przecwiwskazania przy stosowaniu u dzieci poniżej
        15 roku życia, może mieć niekorzystny wpływ na układ kostny. O możliwość
        stosowania tego I innych leków warto pytać lekarza, nie forum, bo można ostre
        kuku zrobić uncertain

Generalnie zgadzam się z poprzedniczką, nie ma żadnego zakazu kanałowego
        leczenia zęba. Wskazane jest by z tym poczekać JEŚLI MOŻNA, ale nieleczona
        infekcja jest zdecydowanie bardziej groźna dla ciąży niż leczenie kanałowe i
        znieczulenia. Jeśli dent. chce leczyć kanałowo to już od startu wiadomo, że to
        nie byle dziurka, z którą można czekać.
        • malika_5 Re: Refastin 17.08.08, 21:01
          eee no wlasnie moja mama stosuje refastin na bole stawowo i z tego co czytalam
          kobiety w ciazy nie powinny go stosowac. kiedys brala ketonal ale wycofali go z
          rynku czy cos..w kazdym razie warto spytac lekarza....
          • a.widawska Re: Refastin 17.08.08, 21:07
            Nie wycofali. Ja ostatnio chciałam kupić - mój mąż dostał ale okazało się, że
            refastin jest tańszy - niewiele bo niewiele ale tańszy. A generalnie to to samo
            tylko w innym opakowaniu więc się opłaca.
            • titerlitury Re: Refastin 17.08.08, 21:23
              Jeszcze do niedawna ketanol był stosowany głównie na oddziałach
              onkologicznych...

Nie mozna brac ż a d n y c h leków w ciąży bez konsultacji z
              lekarzem. To jedna, pewna zasada. A zęby trzeba wyleczyc, tak czy
              siak.
              • huszu Re: Refastin 17.08.08, 21:34
                bez przesady... jak to na oddzialach onkologicznych???? ja juz od dawna mam w
                domu i zawsze stosowalam w roznych sytuacjach a jesli wycofali ketoan i teraz
                jest refastin to na MUSISZ zapytac lekarza o to bo to nie jest takie hop siup
                chociaz lekarze wypisywali to tak lekka reka...moze wlasnie cos sie stalo ze to
                wycofali...
                • marrea11 dziwne 17.08.08, 22:00
                  nie wiem jak mialas zrobione ostatnie leczenie kanalowe, ale dobry
                  dentysta robi to sprawnie przy znieczuleniu zastrzykime, nic nie
                  czujesz, a po czasie gdy przestaje dzialac znieczulenie, da sie
                  wytrzymac, ja nie bralam zadnych przeciwbolowych, bo po kanalowym, a
                  bylam na nim 3krotnie z siodemka, wszytsko bylo ok, wiec spokojnie,
                  bardziej bym sie obawiala jak dentysta zrobi kanal bez rtg, bo na to
                  w zadnym wypadku sie nie zgodz, wybierz naprawde dobrego
                  specjaliste, leczenie kanalowe to zadna nieprzyjemnosc.
                  • gku25 Re: dziwne 18.08.08, 00:06
                    Dobremu stomatologowi nie trzeba RTG, żeby zrobić dobrze kanałówkę.
                    • nglka Re: dziwne 18.08.08, 00:10
                      gku25 napisała:

> Dobremu stomatologowi nie trzeba RTG, żeby zrobić dobrze kanałówkę.

A to ciekawe. Nawet dobry stomatolog nie może wiedzieć, czy korzeń nie jest np
                      pusty (jak to było w moim przypadku) przy pięknie uzupełnionym wnętrzu zęba..
                      jak wspomniałam - poza korzeniem.
                      Dobry stomatolog nie podejmie się kanałówki bez RTG.
                      • kociamama.1 Re: dziwne 18.08.08, 07:43
                        Wcale nie takie dziwne.Przy pewnym doświadczeniu bardzo łatwo
                        rozpoznać czy dany ząb jest martwy ,nawet jeżeli z zewnątrz posiada
                        wypełnienie.Leczenie pomimo prawidłowo przeprowadzonego leczenia
                        może boleć(w przypadku zapalenia tkanek okołowierzchołkowych).A
                        jeżeli jest taka konieczność to ABSOLUTNIE NALEŻY je wykonąć także w
                        ciąży , bo jak kóraś przedmówczyni dodała- grożniejszy jest nie
                        leczony stan zapalny.Podpisuję się pod tym jako stomatolog.Aha ,
                        wypełnienie ostateczne kanału można przeprowadzić po zakończeniu
                        ciąży , wtedy, kiedy będzie można wykonać zdjęcie RTG,ale samo
                        wyleczenie stanu zapalnego musi nastąpić wcześniej.
                        • marrea11 Re: dziwne 18.08.08, 08:50
                          dziwnym dla mnie jest to, ze autorka boi sie kanalowego leczenia,
                          sorry ale w 21 wieku przy tak zaawansowanej technice dentystycznej,
                          trzeba trafic na naprawde kiepskiego lekarza, zeby po leczeniu
                          kanalowym czuc traume, ok, tak bylo kilkanascie, dziesiat lat temu,
                          ale teraz... moze mam inne doswiadczenia, bo mieszkam w Niemczech,
                          ale tu leczenie kanalowe jest bezbolesne, a przy leczeniu jednego
                          zeba robi sie niestety 3 rtg, z tym, ze jest pewnosc, ze kanaly sa
                          idealnie wypelnione. A to, ze bez rtg mozna tez rozpoznac stan
                          zapalny, to sie zgadzam, dentysta z wyczuciem i doswiadczeniem
                          potrafi bardzo duzo.
                        • nglka Re: dziwne 18.08.08, 10:05
                          kociamama.1 napisała:

> Wcale nie takie dziwne.Przy pewnym doświadczeniu bardzo łatwo
                          > rozpoznać czy dany ząb jest martwy ,nawet jeżeli z zewnątrz posiada
                          > wypełnienie.

Pikuś leży w tym, że mój ząb nie był martwy. Próchnica zaczęła się po prostu od
                          korzenia. Stąd pozostaję przy stanowisku, że nawet dobry dentysta nie jest na
                          tyle dobry, by wszystko przewidzieć, wszak jasnowidzenie to trochę inna dziedzina...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka