marrea11 Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 11:02 sluchaj organizmu, jesli masz na nia ochote, to pij, byle nie zadu, bo przesada we wszystkim nie jest wskazana, mnie w 6 tygodniu automatycznie odrzucilo od zielonej herbaty, na mysl o jej wypiciu mam odruch wymiotny, a wczesniej pilam do 3 szklanek dziennie, wiec jesli twoj organizm siega po nia z przyjemnoscia,mozesz pic, ale jesli cie odrzuca od produktow, ktore wczesniej ze smakiem wchlanialas, to nie rob nic na sile, mnie odrzuca rowniez od jogurtow i kawy, wiec po nie nie siegam, widac organizm unika tego, co w tym przypadku nie jest dla niego wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
rioana Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 12:16 Też mnie to zastanawiało na początku, ale przeczytałam w książce "W oczekiwaniu na dziecko" następującą uwagę i zrezygnowałam z zielonej herbaty: "Picie zielonej herbaty prawdopodobnie należy ograniczyć, gdyż być może zakłóca rozwój komórek i wzrost płodu". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 12:22 ciekawe, to moze nie bez powodu moj organizm calkowicie ja odrzuca, po raz kolejny sie upewnilam w tym, ze rozsadne sluchanie siebie to najlepsza rada na to co mozna a czego nie w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
patysia00 Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 13:25 Ja zieloną herbatę piję tylko jak mam zaparcia. Tylko to mi pomaga się ich pozbyć Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 14:50 rioana napisała: > Też mnie to zastanawiało na początku, ale przeczytałam w książce "W oczekiwaniu > na dziecko" następującą uwagę i zrezygnowałam z zielonej herbaty: > > "Picie zielonej herbaty prawdopodobnie należy ograniczyć, gdyż być może zakłóca > rozwój komórek i wzrost płodu". > > Pozdrawiam. Nie wierzcie do końca tej książce. To nie pierwsza "głupotk" która tam figuruje. Jest tam np. fragment mówiący o tym, że nie nalezy uprawiac seksu oralnego (biernie), bo partner w czasie takich praktyk może wdmuchac powietrze do pochwy, co może zaszkodzic dziecku... No która kobieta nie ma powietrza w pochwie???? A oto rozsądny głos eksperta dotyczący zielonej herbatty spozywanej w ciąży: www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79334,2662466.html Dodam jeszcze, że najpłodniejszy naród świata, czyli Chińczycy właściwie nie pija nic innego, niż zieloną herbatę, a kłopotów z przyrostem naturalnym nie mają Sądzę, ze jak ze wszytjkim nalezy z herbatą postępowac ostrożnie i oczywiście trzeba pić przedewszytskim niskozmineralizowaną, niskosodową i niegazowaną wodę. Ale w momencie, gdy np zasypiacie na stojąco filiżanka zielonej herbaty będzie znacznie lepsza niż kawa. Kontrowersje wokół zielonej herbaty wynikaja z obecności EGCG (galusanu epigalokatechiny), czyli substancji o działaniu antyrakowym, która hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Istnieje zatem hipoteza mówiąca, że nadmiwar tej subsytancji w organizmie ciężarnej może powodować zahamowanie rozwoju płodu. Badań naukowych póki co nie ma. Patrząc jednbak na Chińczyków i Japończyków (te dwa narody najrzadziej choruja na raka, ale nie maja problemów z dzietnością), trudno obawiac sie zieolnej herbaty tak, by zupełnie jej sobie w ciązy odmawiac, szczególnie, że doskonale oczyszcza organizm, świetnie gasi pragnienie i znacznie lepiej pobudza, niż kawa. Odpowiedz Link Zgłoś
rioana Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 15:35 titerlitury napisała: > Nie wierzcie do końca tej książce. To nie pierwsza "głupotk" która > tam figuruje. Jest tam np. fragment mówiący o tym, że nie nalezy > uprawiac seksu oralnego (biernie), bo partner w czasie takich > praktyk może wdmuchac powietrze do pochwy, co może zaszkodzic > dziecku... No która kobieta nie ma powietrza w pochwie???? Być może i książka zawiera "głupotki", jednak ewidentnie nie doczytałaś z seksem oralnym. Nie chodzi o to, że powietrze może zaszkodzić dziecku!!! Chodzi o to, że bąbel wdmuchniętego powietrza może z łatwością przedostać się do krwiobiegu matki (naczynia krwionośne w ciąży są rozpulchnione w tych rejonach) i wędrować w żyłach! A chyba potrafisz sobie wyobrazić, co powoduje powietrze, gdy znajdzie się w mięśniu sercowym! Poza tym, książka jedynie sugeruje, by partner był ostrożny. Ja osobiście słyszałam tę teorię również w programie BBC dot. seksu w ciąży. Nie rozumiem też dlaczego tak autorytatywnie stwierdzasz, że książka "W oczekiwaniu na dziecko" karmi kobiety głupotami, a autor mini artykuliku, na który się powołujesz jest rozsądnym specjalistą w tej dziedzinie. Trochę pokory co do własnych autorytetów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 16:14 Tak logicznie: z jakim ciśnieniem musiałoby byc wdmuchnięte powietrze by przeniknąć do naczynia krwionośnego w pochwie? A BBC nie jest dla mnie większym autorytetem niż TVP Autorka odpowiedzi jest lekarzem. "W oczekiwaniu..." jest jedną z lepszych książek dla ciężarnych dostępnych na polskim rynku, ale nie oznacza to, że wszytko co tam jest napisane trzeba przyjmowac całkowicie bezkrytycznie. Trochę rozsądku i scpetycymu. No i więcej usmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
rioana Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 16:26 titerlitury napisała: > Tak logicznie: z jakim ciśnieniem musiałoby byc wdmuchnięte > powietrze by przeniknąć do naczynia krwionośnego w pochwie? > A BBC nie jest dla mnie większym autorytetem niż TVP Myślę, że zaprzeczasz dla zasady. Czy naprawdę uważasz, że komukolwiek zależy, aby ciężarne nie uprawiały miłości francuskiej?? titerlitury napisała: > Trochę rozsądku i scpetycymu. No i więcej usmiechu Wzajemnie Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 18:32 rioana napisała: > Myślę, że zaprzeczasz dla zasady. Czy naprawdę uważasz, że > komukolwiek zależy, aby ciężarne nie uprawiały miłości francuskiej?? Nie. Nie mam takiego zwyczaju. Wyobraź sobie tę sytuację: oddech mężczynzy trafia bezpośrednio do pochwy. I co? Dlaczego akuart w takich okolicznościach to powietrze (które i tak w pochwie jest obecne, bo nie jest to "szczelna butelka") miałoby przeniknąc do krwioobiegu? Skoro to jest zagrożenie to co powiesz o nosie? (także błona sluzowa nosa nabrzmiewa i puchnie w czasie ciąży, jest lepiej ukrwiona, a czasem wręcz krwawi, czy oznacza to, ze powinnysmy nie oddychać??? a kichanie to juz śmiertelne zagrożenie???) Wiesz, ja nie sądzę, by komus zależąło na pozbawianiu ciężarnych takiej przyjemności, ale tez czy w czyims interesie jest zmuszanie kobiet rodzących do leżenia plackiem w czasie porodu? czy komuś szczególnie zalezy, by połoznice golić przed porodem? czy stosowanie rutynowego nacięcia krocza, bez medycznego uzasadnienia, które często kończy sie zrostami, bliznowcami, a napewno długotrwałym gojeniem jest w interesie kogokolwiek, skoro "skraca" poród o 10-15 min? Żyjemy w czasach mitologizacji nauki. Na podsatwie wyników badań, które naukowcy chetnie publikują w szeroko dostepnych periodykach naukowych, badań często średnio żetelnie przeprowadzonych, tworzy się od razu śmiałe teorie (np, że jedząc w ciązy cytrusy narażasz swoje dziecko na alergie, lub, że dzieci karmione butelka są mniej inteligentne niż dzieci karmione piersią - nawiasem mówiąc te śmiałe teorie są regularnie obalane przez kolejne teorie wysnuwane na podstawie tych samych, lub bliźniaczopodobnych badań), które trafiaja do kultury masowej. Ta często przekształca je w zabobony (jak ze słynnym farbowaniem włosów, które może zakończyć sie nieprzyjemną niespodzianka w pierwszym trymestrze ze względu na działanie hormonów ciążowych na włosy, co ludowa mądrośc zinetrpretowała sobie, jako wysoką szkodliwość farb do włosów dla oragnizmu płodu). Czy warto w nie wierzyć? Ja sądzę, że warto zachowywać umiar we wszytkim. Mnie uśmiechu i pogody ducha nie brakuje, ale dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
rioana DO titerlitury; Czy mozna pić zieloną herbate? 25.08.08, 09:02 Szczerze mówiąc, nie wiem dlaczego ta kwestia tak pobudziła twą forumową twórczość. Widzę, że należysz do użytkowników, którzy zawsze muszą mieć ostatnie zdanie. Posłuchaj, jeśli twój skrzętny elaborat miał na celu przekonanie mnie do twoich racji, to cel nie został osiągnięty. Twój sposób myślenia i argumentowania nie trafia do mnie, bo jest bardzo schematyczny. Po jednej stronie kobiety zabobonne, ślepo wierzące w pewne teorie, a po drugiej ty, światła matka bezbłędnie potrafiąca odróżnić prawdę od fałszu. No i twój relatywizm - zobacz, od czego się zaczęło - 2 teorie (w gruncie rzeczy nie fakty a teorie właśnie) odnośnie zielonej herbaty, z których oczywiście ta, w którą wierzysz ty jest tą lepszą. No i argument, na podstawie którego wg ciebie tak jest - tekst na który się powołujesz napisała pani doktor. Hmmm, jasne - bo autorami książki, którą ja zacytowałam są zapewne fryzjerzy, kominiarze i szewcy. To bardzo dobrze, że humor ci dopisuje - trzymaj tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
rioana DO: titerlitury Re: Rioano, idź na spacer! n/t 25.08.08, 12:39 titerlitury napisał: >Rioano, idź na spacer! No, no, widzę, że twój instynkt macierzyński bierze górę nad uprzejmością. Na szczęście już niedługo pojawi się istota, którą będziesz wysyłać, a raczej zabierać na spacery. I pozwól, że schemat mojego dnia będę, jak dotąd, ustalać samodzielnie. Wyczuwam w twoim tonie zdenerwowanie - spróbuj jakichś technik relaksacyjnych, może pomogą? Bardzo proszę, abyś już nie odpowiadała na mojego posta, ponieważ straciłam zainteresowanie twoim czczym werbalizmem. Proponuję spełniać się w roli przewodnika po meandrach zagadnień ciążowych na innych wątkach, bo jak zauważyłam, jesteś w tym, powiedzmy, niezła A tymczasem miłego dnia i łatwego rozwiązania życzę Odpowiedz Link Zgłoś
kacha110 zator powietrzny-szok 25.08.08, 13:46 zaskoczenie pierwsze w emedicine podaja sex oralny cieżarnych jako czynnik etiologiczny zatoru powietrznego!!! link:www.emedicine.com/emerg/TOPIC787.HTM zaskoczenie drugie- w pub med są opisy przypadków !!! np. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7600403?ordinalpos=6&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18238995?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum to dwa pewne medyczne źródła czyli w zyciu wszystko jest mozliwe polecam pub med w temacie zielonej herbaty również Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: zator powietrzny-szok 25.08.08, 13:58 kacha110 napisała: > zaskoczenie pierwsze w emedicine podaja sex oralny cieżarnych jako czynnik etio > logiczny zatoru powietrznego!!! > link:www.emedicine.com/emerg/TOPIC787.HTM > > zaskoczenie drugie- w pub med są opisy przypadków !!! > np. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7600403?ordinalpos=6&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum > www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18238995?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum > to dwa pewne medyczne źródła czyli w zyciu wszystko jest mozliwe > polecam pub med w temacie zielonej herbaty również Oba źródła mówią o tym, że rzadko jako przyczynę zatoru uznaje się seks oralny, prawdopodobnie po wykluczeniu w szytkich innych mozliwych przyczyn (jak ostatnio przebyte zabiegi operacyjne, itd). Ja myślę, że naprawdę nie jest to powód, dla którego ciężarne miałaby sobie takiej przyjemności odmawiac, szczególnie, ze jak napisała którać koleżanka niżej chyba żaden facet o zdrowych zmysłach nie dmucha do środka pochwy! Przejrzałam strony towarzystw ginekologicznych i połozniczych kliku krajów, i nie zauważyłam tam żadnej wzmianki o tym, ze seks oralny w czasie ciązy jest szczególnie niebezpieczny Odpowiedz Link Zgłoś
kacha110 Re: zator powietrzny-szok 25.08.08, 14:09 oczywiscie że to b.rzadka przyczyna; dlatego jest tyle opisów przypadków- opisuje sie kazusy najczęściej to ze zdarzają sie zatory powietrzne przy zakładaniu cewników do naczyn nie jest to powód do zaprzestania cewnikowania duzych naczyń to ze zdarzaja sie zatory po sexie oralnym w ciazy nie jest powodem do tego by odmawiac sobie tej przyjemnosci Odpowiedz Link Zgłoś
aire1 Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 18:29 Jaki bąbel??? Chyba by musiał tam specjalnie dmuchać i to pompką do roweru. Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 te madrosci ksiazkowe 24.08.08, 18:43 dotyczace coazy to ja osobiscie, nie powiem co, bo bylabym niegrzeczna, przeczytalam kilka artykulow, ksiazek tego typu, rady poloznych, lekarzy, rady i rozwiazania tam sugerowane, mam wrazenie, sa przeznaczone dla odbiorcow, ktorzy nie mysla, wiec lepiej zakazac wszytskiego, bo wowczas jest wieksza szansa, aby ginekolog i lekraze nie mieli problemow, prawie w kazdej strasza jedzeniem wyliczajac kilkadzeisiat produktow super szkodliwych, wrecz trucizn, po takiej lekturze czlowiek zwatpi w zdrowy rozsadek, a zwroccie uwage, ze kobiete w ciazy ciagnie do czegos mocno a od czegos kategorycznie odrzuca, to jest sygnal, za ktorym powinnysmy podazac, a nie czytac jakie naukowe pierdy, najlepiej wszytskiego zabronic, wtedy mozna spac z czystym sumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
titerlitury Re: te madrosci ksiazkowe 24.08.08, 18:52 gyby nie okoliczności, to wrzasnęłabym waląc pięścią w stół: marrea słusznie gada! wódki jej dać! no ale jest jak jest, więc moge tylko powiedzieć: cieszę się, że nie wszystkim te stany błogosławione osłabiają zdolnośc racjonalnego myślenia i tępią poczucie homoru Odpowiedz Link Zgłoś
marrea11 hehe, dzieki:)) 24.08.08, 18:57 ale serio, im wiecej czytam, tym bardziej wierze w swoja madrosc, naturalna, bo odnosze wrazenie, ze madrosci ksiazkowe czy periodyczne, broszurki srurki traktuje ciezarne jako jakies tepe banki inseminacyjne, lykaj witaminy, najlepiej jak napisza jeszcze producenta( chwala, nowosci na rynku farmaceutycznym najlepiej wcisnac przewrazliwionym przyszlym mamusiom), unikaj.. i tu lista, produktow zwyklych,normalnych, ktore nagle urastaja do rangi trucizna z trupia czacha jako logo, oby nas, ciezarnych umiejacych sluchac siebie i tego co nam organizm podpowiada bylo jak najwiecej, nie dajmy sie zwariowac, bo nasz astronauta sie przekreca od tych ''zdrowiutkich'' produkcikow, na widok ktorych ja osobiscie mam ochote od razu wrzasnac do muszli) Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 14:50 Można, a nawet warto, biorąc pod uwagę, że czarną nalezy ograniczać. Postaraj się nie przekraczać dwóch kubków zielonej dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
eddie1980 Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 18:15 Uccellino proszę podaj, jak możesz, stronke gdzie mozna stworzyć "co dziś robi maleńtwo" Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 18:45 babystrology.com/tickers/ Tylko strasznie trudno jest samemu ustawić dobry adres do linka - jak bedzie kłopot, to spróbuje pomóc ) Odpowiedz Link Zgłoś
eddie1980 Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 24.08.08, 18:55 dziękuję bardzo, zaraz próbuję coś stworzyć Odpowiedz Link Zgłoś
uccellino Podsumowując tę dyskusję ;-))) 25.08.08, 09:27 1. Pić zieloną herbatę można i warto... 2. ...ale warto ją oganiczyć ze względu na kofeinę - nie jest jej tam wiele, ale zawsze jest. Ja pijałam zielona na okrągło, a teraz max 1-2 kubki dziennie, a są takie dni, kiedy udaje mi się wcale. Jeśli ktoś budził się do życia za pomoca zielonej (jak ja), to zawsze mozna zastapic ją imbirem. 3. "W oczekiwaniu na dziecko" to faktycznie dziwaczna książka, mogąca powodować niepotrzebną panike. Może i są tam mądre rzeczy, ale jest też mnóstwo bzdur. Legendarne odchodzenie wód płodowych a sprawa słoika z ogórkami kiszonymi mnie wystarczają w charakterze recenzji tej pozycji. Są lepsze książki - wybierajcie mądrze. A partner przy seksie oralnym naprawdę może powstrzymać się od wdmuchiwania powietrza do pochwy. Co nie jest bezpieczne nawet bez ciąży - nie dmuchaj do pochwy, to jedna z podstawowych zasad seksu oralnego. Mam nadzieję, że Wasi partnerzy nie uczą się jej dopiero teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Podsumowując tę dyskusję ;-))) 25.08.08, 09:43 Uccellino, dziekuje Ci za to podsumowanie, szczegolnie w punkcie 2. Usmialam sie do lez! A co do ksiazki, to naturalnie obeszlam ja szerokim lukiem, znalazlam lepsze, aczkolwiek nie mieszkam w Polsce. Natomiast dostalam od przyjaciolki ¨"Pierwszy rok zycia dziecka" tej samej trojcy i jakos znowu nie moge zaskoczyc. Wydaje mi sie lekko staroswiecka. Pytanie do wszystkich : co o niej sadzicie? M Odpowiedz Link Zgłoś
zielona.malpa Re: Czy mozna pić zieloną herbate? 25.08.08, 09:40 Też mam książkę "W oczekiwaniu na dziecko" i również fragment o zielonej herbacie na początku mnie trochę zaniepokoił, ale ostatecznie doszłam do wniosku, że od kubka czy dwóch zielonej herbaty dziennie nic nie powinno się stać mojemu dziecku, zwłaszcza, że z badan usg wynika, iż rozwija się prawidłowo. Uważam, że nie ma co popadać w panikę i przesadę. Podobnie z coca-colą czy pepsi. W pierwszych tygodniach ciąży unikałam ich jak ognia, bo tez gdzieś wyczytałam, że należa do kategorii produktów zakazanych. Ale cały czas zżerała mnie ochota na szklaneczkę coli (chociaż przed ciążą pijałam ją naprawdę sporadycznie) więc w końcu zaczęłam ją pijać. Należy chyba pamietać o tym żeby nie przeginać w żadną stronę, a wszystko powinno układac się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś