Dodaj do ulubionych

chlamydia w koncowce ciazy

28.10.03, 14:35
Drogie dziewczyny!
jestem w 35 tygodniu ciazy.zaobserwowalam u siebie bole w podbrzuszu i
krzyzu.Przy badaniu lekarz nie wykryl rzadnej nieprawidlowosci,ale wyslal
mnie na wszelki wypadek na badanie na obecnosc chlamydi w szyjce macicy.
Podeszlam do tego scseptycznie, bo wydawalo mi sie to nie mozliwe a jednak
wynik okazal sie pozytywny...czy slyszalyscie lub spotkalyscie sie z tym
swinstwem i jaki ma to wplyw na dziecko? Ponoc jest to choroba weneryczna,
ale jak mozna sie tym zaerazic? Razem z mezem jestesmy siebie pewni i nigdy
nie mielismy nawet najmniejszego "grzybka" a tu teraz to cholerstwo i to
jeszcze w ciazy?...
Obserwuj wątek
    • annb Re: chlamydia w koncowce ciazy 28.10.03, 15:46
      wybacz jesli cię wystraszę.ale skoro pytasz. idz natychmiast do swojego lekarza
      z tym wynikiem.ja slyszalam iz chlamydie obwinia sie za wczesniejsze odejscie
      wod plodowych.ze to cholerstwo jest odpowiedzialne za pekanie pecherza czy cos
      takiego.jestem laikiem i nie gniewaj sie na mnie za to ze strasze bo nie jest
      to moim zamiarem.po prostu moja pani doktor kiedys mi zrobila wyklad czego
      nalezy sie obawiac i jakie badania zrobic kiedy sie planuje ciaze.
      • alexwiec Re: chlamydia w koncowce ciazy 28.10.03, 16:24
        ja od razu bylam u lekarza i dostalam antybiotyk 3 tabletki za 60 zl-nie
        uradowalam sie z tego powodu, ale jak mialo pomoc.jutro ide na powtorne badania
        (znow 60 zl) mam nadzieje, ze ten antybiotyk SUMAMED jakos zadzialal pozytywnie
        na mnie i na dzidziusia, bo ponoc dziecko tez sie wtedy leczy-gorzej jesli
        nie...czy bedzie konieczna cesarka, bo slyszalam tez ,ze przy naturalnym
        porodzie dziecko moze miec chlamydie spojowek lub ploc?...
        dzieki za wszelkie posty
        alex+Marcel
        • annb Re: chlamydia w koncowce ciazy 29.10.03, 07:43
          jesli chcesz napisz do mnie, adres tutaj widzisz
          bo mam straszne wyrzuty ze ciezarna przestraszylam
    • kajka.3 Re: chlamydia w koncowce ciazy 29.10.03, 12:55
      Chlamydia (chlamydia trachomatis) jest bakterią przenoszoną przez drogi płciowe. Chociaż u wielu dorosłych nie powoduje żadnych objawów, jest niebezpieczna dla matki i dziecka noszonego w jej łonie. Może spowodować wcześniejszy poród, a podczas porodu może być przeniesiona na dziecko. U noworodków chlamydia wywołuje infekcje oczu, a nawet zapalenie płuc.
      żródło:
      www.engenderhealth.org/wh/inf/dchl.html

Od siebie dodam to, co usłyszałam od bliskiej mi osoby pracującej w szpitalu przy noworodkach:
      - warto przed porodem zrobić test na chlamydię (wymaz z pochwy - kost ok 60 zł)
      - w przypadku wykrycia tej bakterii u ciężarnej eliminuje się ją skutecznie antybiotykiem bezpiecznym dla dziecka.

Pozdrawiam.
    • burza4 Re: chlamydia w koncowce ciazy - z innej beczki 29.10.03, 13:58
      alexwiec napisała:

> Ponoc jest to choroba weneryczna,
      > ale jak mozna sie tym zaerazic? Razem z mezem jestesmy siebie pewni i nigdy
      > nie mielismy nawet najmniejszego "grzybka" a tu teraz to cholerstwo i to
      > jeszcze w ciazy?...

alex - bo to chyba tez cię niepokoi - taka np. grzybica nie musi brać się "od
      kogoś" - może być skutkiem np. leczenia antybiotykami. Sama kiedyś miałam tego
      typu aferę z chłopakiem, bo okazało się że ma drożdżycę. I podejrzewał bóg wie
      co, na szczęście pani doktor spytała go czy nie brał ostatnio jakichś leków. A
      że miał rodziców po farmacji, to katar u nich w domu leczyło się antybiotykiem.
      W rezultacie wyjałowił sobie śluzówkę z bakterii stanowiących naturalną osłonę.
      Ale kwas wisiał w powietrzu. Co do chorób tego typu, to mówi się ogólnie, że sa
      prznoszone drogą płciową - głównie ale nie jedynie, można zarazić się na
      basenie, w publicznej toalecie, czy pod prysznicem gdzieś w hotelu, albo nawet
      w "gościach". Będzie dobrze, nie martw się
      • miki110 Re: chlamydia w koncowce ciazy - z innej beczki 24.11.03, 23:12
        burza4 napisała:

> alexwiec napisała:
        >
        > > Ponoc jest to choroba weneryczna,
        > > ale jak mozna sie tym zaerazic? Razem z mezem jestesmy siebie pewni i nigd
        > y
        > > nie mielismy nawet najmniejszego "grzybka" a tu teraz to cholerstwo i to
        > > jeszcze w ciazy?...
        >
        > alex - bo to chyba tez cię niepokoi - taka np. grzybica nie musi brać się "od
        > kogoś" - może być skutkiem np. leczenia antybiotykami. Sama kiedyś miałam
        tego
        > typu aferę z chłopakiem, bo okazało się że ma drożdżycę. I podejrzewał bóg
        wie
        > co, na szczęście pani doktor spytała go czy nie brał ostatnio jakichś leków.
        A
        > że miał rodziców po farmacji, to katar u nich w domu leczyło się
        antybiotykiem.
        >
        > W rezultacie wyjałowił sobie śluzówkę z bakterii stanowiących naturalną
        osłonę.
        >
        > Ale kwas wisiał w powietrzu. Co do chorób tego typu, to mówi się ogólnie, że
        sa
        >
        > prznoszone drogą płciową - głównie ale nie jedynie, można zarazić się na
        > basenie, w publicznej toalecie, czy pod prysznicem gdzieś w hotelu, albo
        nawet
        > w "gościach". Będzie dobrze, nie martw się
        Niestety drozdzyca czy inny grzybek, to nie to samo co chlamydia.Chlamydia
        jest choroba weneryczna.Nie zarazisz sie tym w publicznej toalecie czy pod
        prysznicem.Zarazic sie tym mozna tylko i wylacznie przez kontakty seksualne z
        osoba zarazona.
        Gorzko doswiadczona.
        Przepraszam wiem ze to forum jest od pocieszania.
        • abi_moon Re: chlamydia w koncowce ciazy - z innej beczki 25.11.03, 10:05
          co go kwalifikacji chlamydi jako choroby wenerycznej przenoszonej drogą tylko i
          wyłącznie płciową zdania są podzielone! ponieważ np chlamydia wywołuje bardzo
          wiele chorób min:
          "Jaglica. Na świecie na chorobę tą choruje ok. 146 mln osób. Jest ona
          odpowiedzialna za ok. 20 mln przypadków ślepoty i pozostaje jedną z głównych
          przyczyn utraty wzroku, którym można zapobiec. Chorują na nią głównie małe
          dzieci na terenach wiejskich pozbawionych wody. Ryzyko zachorowania można
          zredukować o 25% dostarczając odpowiednie ilości świeżej wody.
          Czynnik etiologiczny: chlamydia trachomatis.
          Źródło zakażenia: zakażona wydzielina oka.
          Droga zakażenia: zakażenie przenosi się za pośrednictwem rąk, owadów,
          ręczników, bądź innych przedmiotów. (...)"
          więc jeśli chlamydia trachomatis wywołująca jaglice może przenosić się przez
          wodę, ręce przedmioty... to równie dobrze można się nią zarazić na basenie w
          publicznej toalecie, itp tak samo jak drożdżycą czy jakimś grzybkiem. częstość
          występowania chlamydie jest tak samo powszechna jak drożdżyca ale wykrywa się
          rzadko chlamydie bo jest bezobjawowa crying
          • miki110 Re: chlamydia w koncowce ciazy - z innej beczki 25.11.03, 19:26
            Uwazam, ze tekst ten zostal blednie zinterpretowany.Zgadza sie,chlamydia jest
            najczesciej wystepujaca chorobo weneryczna, poniewaz mozna sie nia zarazic juz
            po jednym stosunku z osoba zarazona i roznosi sie jak przeciag.Co do jaglicy u
            dzieci.Matka bedaca nosicielka chlamydii i nieleczona antybiotykami moze
            urodzuc dziecko z jaglica lub inna infekcja oczu,zapaleniem pluc albo z
            zapaleniem uszu.Powtarzam najpierw choruje matka.
            • miki110 Re: chlamydia w koncowce ciazy - z innej beczki 25.11.03, 20:43
              ZA szybko sie wyslalo.NIe mozna wrzucac do jednego worka zwyklego grzybka i
              chorob wenerycznych takich jak np chlamydia albo zezacka albo gonorrhea czyli
              zerzacka.Cyt.You will not get STD from toilet seats or from infected waiters at
              restaurant unless of course you have sex with them."
              JoeS.Mcllhaney,Jr.,M.D.Czyli w wolnym tlumaczeniu nie zarazisz sie choroba
              weneryczna w publicznej toalecie albo od zainfekowanego kelnera w restauracji o
              ile oczywiscie nie uprawialbys z nim seksu.Autor specjalizuje sie w leczeniu
              chorob wen.Tyt. pozycji "Sexuality and SexuallyTransmitted Disease."Prosze nie
              mieszaj do tego niewinnego grzybka ktorego mozna zlapac na basenie.Istnieje
              jednak optymistyczna wersja.Poniewaz chlamydia zarowno u kobiet jak i mezczyzn
              moze nie dawac objawow przez lata (do czasu), moze to byc spuscizna po po
              poprzednich partnerach.
              • abi_moon Re: chlamydia w koncowce ciazy - z innej beczki 16.12.03, 19:28
                Miki z mężem sypiam 3,5 roku - 2,5 roku temu urodziła zdrowe dziecko drogą
                naturalną, nie mogłam być wtedy nosicielką chlamydi bo moje dziecko było by
                chore. prawda? nigdy nie zdradziłam mojego męża. myślę że on mnie też mnie
                nigdy nie zdradził. wykryto u nas chlamydie bo staraliśmy się rok o drugie
                dziecko bez rezultatu. powiedz mi czy uważasz że powinnam nabrać pewności że
                mój mąż odbył choćby 1 skok w bok? czy Twojemu mężowi się to zdarza? na zdrowy
                rozum i wg informacji które mam na temat chlamydii nie jest to choroba
                przenoszona drogą tylko i wyłącznie płciową. równie dobrze można się tym
                zarazić np podczas usg dopochwowego.. wg mnie...
                • aniabor Re: chlamydia w koncowce ciazy - z innej beczki 19.12.03, 15:04
                  Wlasnie wrocilam od lekarza i dowiedzialam sie, ze tez to mam (jestem w 10
                  tygodniu)sad Moj maz byl bardzo zaskoczony, ja rowniez, ale pani doktor
                  wytlumaczyla nam, ze moglismy to zlapac rowniez na przyklad w jacuzzi, albo w
                  jakims malym basenie bez chlorowanej wody (takie baseny sa dosc czesto w
                  hotelach). Mozliwe wiec, ze jest to taka niezbyt mila pamiatka z podrozy
                  poslubnej na przyklad. Moj maz dostal antybiotyki, ja cos bezpieczniejszego dla
                  malenstwa i mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku wink
                  • abi_moon Re: chlamydia w koncowce ciazy - z innej beczki 30.12.03, 16:08
                    Ania a co dostałaś na chlamydie? bo mi lekarz powiedział że można to w ciąży
                    leczyć ale nie w I trymestrze i antybiotykiem...
                    • aniabor Re: chlamydia w koncowce ciazy - z innej beczki 02.01.04, 19:58
                      Niestety dostalam antybiotyk, ale mam nadzieje, ze lekarka wie co robi.
                      Tlumaczyla, ze to specjalnie jakis slabszy antybiotyk w przeciwienstwie do tego
                      co dostal moj maz. Oboje bralismy to przez 10 dni (maz tylko jedna tabletke
                      dziennie a ja co 6 godzin)i za 3 tygodnie mam miec kontrole. Mam nadzieje, ze
                      wszystko bedzie w porzadku. Pozdrawiam!

Ania & Kulusia
        • apja Re: chlamydia w koncowce ciazy - z innej beczki 21.12.03, 15:41
          Słuchaj nie pisz dziewczynie takich rzeczy, z ostatnich badań wynika, że tą
          chorąbę można zdobyć również poprzez zbyt częste nadużywanie antybiotyków.
          Więc nie pocieszaj dziewczyny w ten sposób.
    • abi_moon Re: chlamydia w koncowce ciazy 24.11.03, 22:41
      cześć ja mam ten sam problem co Ty! z tą różnicą że to mój dopiero 6 tydzień,
      będę Ci wdzięczna jeśli napisze do mnie na prv, mam nadzije, że wszystko u
      Ciebie dobrze!
      pozdrawiam
      i proszę napisz (monikar@pf.pl)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka