smc1 02.11.03, 18:32 Dziewczyny mam pytanie, jak wygląda masaż szyjki macicy i co powoduje? Agata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
praktycznyprzewodnik Re: masaż szyjki macicy 02.11.03, 19:35 Ze szyjka sie szybciej rozwiera. Ale to jest bardzo bolesny zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik8 Re: masaż szyjki macicy 03.11.03, 09:53 Witam Rowniez tylko tyle o tym slyszalam...robi sie go podczas porodu..na szybsze rozwieranie szyjki..robi je lekarz..masuje poprostu szyjke..ponoc boli. Kasik Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: masaż szyjki macicy 03.11.03, 10:07 Miałam wykonywany masaż przez moją gin dwukrotnie. Pierwszy raz rano w dniu porodu, kiedy jescze nic się nie działo a od trzech tygodni miałam lekkie rozwarcie i praktycznie nie ruszałam się z domu. Masaż wywołał efekt niemal natychmiastowy - już po południu rozwarcie było większe - kolejny masaż - dlot z bólu - Kubuś urodził się tuż przed północą. Ból jest potworny, przynajmnie ja tak to czułam, ale uparłam się urodzić przed terminem - nie polecam Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
eradkie Re: masaż szyjki macicy 03.11.03, 11:27 Witaj zmiałam wykonany ten zabieg, bez mojej zgody podczas trzeciego porodu. Było to osiem tygodni temu.Przyjechałam do szpitala z rozwarciem na 3 cm i położna chciała przyspieszyć poród więc zaczęła masaż,który wykonuje się podczas skurczu. Zapytałam po co to robi, odpowiedziała,że ona chce abym ja szybciej urodziła.Powiedziałam jej, że wole się pomęczyć sama w bólach porodowych bez jej pomocy. Po pół godzinie urodziłam sama.Ból masażu taki że czuje go do tej pory. Jesli nie musisz nie zgadzaj się na niego i o wszystko się pytaj. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagleb Re: masaż szyjki macicy 03.11.03, 13:15 wykonuje się go w czasie porodu, w czasie skurczu, zwłaszcza jeśli postępy porodu nie są zadowalające i rozwarcie następuje powoli, w czasie porodu przeżyłam takie 4 - boli potwornie, ale po każdym jesteś 1 cm do przodu, co w moim przypadku skróciło poród do 4 godzin Kasia mama Jasia Odpowiedz Link Zgłoś
smc1 Re: masaż szyjki macicy 03.11.03, 15:51 dzieki za informacje!! rzeczywiście nie wygląda to najlepiej pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1313 Re: masaż szyjki macicy 03.11.03, 15:53 U mnie masaż przed porodem przez niudolnego lekarza spowodował pęknięcie szyjki macicy. Skutki mam do teraz.Oznacza to m.in. problemy w przypadku kolejnej ciąży, m.in.problemy z utrzymaniem ciąży. To prawda, że strasznie boli. Poza tym pewna pani ginekolog wyraziła się, że to i tak nic nie daje - rozwarcie na 1 palec, a kończy się nierzadko tak jak u mnie.Lepiej myślę unikać tego. Odpowiedz Link Zgłoś
pysio8 Re: masaż szyjki macicy 04.11.03, 08:33 w dniu porodu miałam kilkakrotnie wykonywany masaż szyjki, ponieważ, jak twierdziła położna nie rozwierało się, bolało jak cholera, po którymś tam "masażu" ( dlaczego ten zabieg tak ładnie się nazywa???) powiedziałam do położnej < to ja teraz ubieram się i idę do domu.....> Odpowiedz Link Zgłoś
nervusmama Re: masaż szyjki macicy 04.11.03, 21:34 to bolesne ale rewelacyjnie przyspiesza porod odbywa sie w skurczu co poteguje jeszcze bardziej bol w czasie porodu 3 h mialam moze 3 razy myslalam ze uderze z bolu polozna ale dzieki niej tak szybko poszlo polecam acha jak wyglada : wklada ze dwa paluchy i masuje niesmaczne ale pomaga Odpowiedz Link Zgłoś