lukuj 06.11.03, 14:09 Witam wszystkich, gdzie mogę szukać diety dla przyszłej mamy z cholestazą? Pozdrawiam, Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aei2 Re: dieta cholestaza 06.11.03, 14:42 Cierpię na cholestazę i jedyną informacją jaką znalazłam jest taka, że przy tej dolegliwości najlepsza jest lekko strawna, bogata w witaminy dieta. Odpowiedz Link Zgłoś
aei2 Re: dieta cholestaza 06.11.03, 14:44 Cierpię na cholestazę i jedyną informacją jaką znalazłam jest taka, że przy tej dolegliwości najlepsza jest lekko strawna, bogata w witaminy dieta. Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
edi.k Re: dieta cholestaza 06.11.03, 17:04 W cholestazie zalecana jest taka dieta jak przy chorobach wątroby,woreczka żółciowego, trzustki - wysokobiałkowa z ograniczeniem tłuszczów i błonnika. I tak np.zabronione są potrawy smażone, duszone i pieczone z tłuszczem, najlepiej wszystko gotowane. Mleko raczej odtłuszczone, zupy tylko na wywarach z warzyw ( wywary mięsne zabronione), pieczywo z mąki pszennej, kukurydzianej, sucharki , tosty - OK. Chlebek razowy i żytni - zabroniony. Gdybyś miał problemy ze znalezieniem zasad tej diety, zapraszam na priva. Zdecydowanie jednak ważniejsze od diety są leki pochłaniające żółć- Vasosan. Cierpiałam na cholestazę w poprzedniej ciąży i wiem jaka to dokuczliwa przypadłość. Obecnie jestem w ciąży i mam nadzieję , że teraz mnie ominie, lecz podobno nawroty w następnych ciążach są bardzo częste. Pozdrawiam Edi Odpowiedz Link Zgłoś