rud_ka 22.01.09, 17:24 Jestem w 5 tyg ciąży dostałam w pracy skierowanie na badania wstępne. Czy myślicie, że wykryją ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lubie_gazete Re: Badania wstępne w ciąży 22.01.09, 17:31 Oczywiście,a potem bye bye praco! Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_gazete Re: Badania wstępne w ciąży 22.01.09, 17:40 Ale przecież po ciąży i tak nie będziesz przez co najmniej rok pracowała,a i w ciąży możesz czuć się nienajlepiej,więc w sumie nawet lepiej,że zostaniesz w domu a nie do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
balsamina-niecierpek Re: Badania wstępne w ciąży 22.01.09, 18:16 Nie przejmuj się "lubie-gazete", to taki tutejszy troll. Nie wiem, po co go karmią, może komuś się wydaje zabawny. Badania przed pracą to na ogół badania moczu-krwi i ewentualnie rentgen płuc. Jeżeli masz pracować przy kompie, to także okulista. Potem z wynikami idzie się do lekarza tzw. medycyny pracy, i tam jest badanie ogólne. Pytanie o ciążę paść może - nie musi. W wynikach krwi może Ci coś wyjść, ale to równie dobrze może wskazywać ciążę jak i stan zapalny. Nie masz obowiązku powiadamiać pracodawcy, że jesteś w ciąży. W piątym tygodniu zresztą możesz nawet tego nie wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Badania wstępne w ciąży 22.01.09, 19:38 Wykryć pewnie nie wykryją. Natomiast lekarz może zapytać (mnie na okresowych zapytał, rutynowo jednym ciurkiem: "dobrze się pani czuje? nie choruje pani? w ciąży pani nie jest?"). Co odpowiesz - Twoja rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
sachmed Re: Badania wstępne w ciąży 22.01.09, 20:54 zasadniczo jeżeli w twojej pracy nie wystepuje zagrożenie dla plodu np. środki chemiczne wtedy moze byc zlecona próba ciązowa. zasadniczo podstawowymi badaniami są mofrologia, ob i ogólne badanie moczu jezeli zajmujesz stanowiska kierwonicze dodatkowo zrobia ci z badań laboratyoryjnych cholesterol a pozatym jak kolezanki wspominaly okulista, laryngolog, neurolog w zaleznosci od zagrozenia. Czasami wysylaja takze do ginekologa nestety. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś