Dodaj do ulubionych

nietypowe ruchy dziecka

13.02.09, 22:19
Witam jestem w 27 tygodniu pierwszej ciąży. Ruchy mojego synka czuje już od dawna. Natomiast od kilku tygodni odczuwam "dziwne" ruchy.

To takie jakby drgawki (inne niż kopniaki, szturchnięcia czy przeturlania), kilka drgnięć po chwili kilkusekundowa przerwa i znów kilka następujących po sobie drgnięć. Coś jakby kilka czkawek na raz. W ogóle mój synek jest dość aktywny, tak wiec brzuch mi faluje na wszystkie strony. Dodam, że szczegółowe badania w 22 tygodniu nie wykazały niczego niepokojącego.

Czy u Was też tak jest, może to zupełnie zwykłe zachowanie? Co maluszek wtedy robi?

Z góry dziękuję za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • kandalama Re: nietypowe ruchy dziecka 13.02.09, 22:33
      Mam to samo (30 tydzień) i tez mnie to trochę niepokoi. Bardziej przypomina to
      gwałtowne kilkusekundowe trzepotanie niż koniaki. Czasem widać jak brzuch drga w
      tym miejscu. Inne ruchy są bardzo delikatne i niebolesne.
      • kasiula19862 Re: nietypowe ruchy dziecka 16.02.09, 13:16
        tez tak mam;/ ale to chyba czkawka dziecka. nawet pare razy dzienie
        i w nocy ;/ taki maly pukaczek wink
    • emigrantka34 Re: nietypowe ruchy dziecka 13.02.09, 22:37
      U mojej to czkwaka byla. Dosyc czesta przypadlosc plodu.
    • mxilka Re: nietypowe ruchy dziecka 13.02.09, 22:42
      no właśnie u mnie też te drania widać. Nie wiem, czy czkawka, bo ona jest jakby
      pojedynczym drgnięciem. Na ostatnim badaniu usg akurat udało nam się to
      zaobserwować smile
      • kandalama Re: nietypowe ruchy dziecka 13.02.09, 22:49
        U mnie ot nie jest czkawka. Czkawkę też Malutka miewa i są to pojedyńcze dużo
        mniej intensywne drgania w dodatku w dole brzucha, bo zdążyła się odwrócić.
    • monikaa1982 Re: nietypowe ruchy dziecka 13.02.09, 23:39
      też odczuwam te dziwne ruchy już od dawna. pytałam mojego ginekologa
      ale on nie wiedział co to za rodzaj ruchow. Wiem , że nie jest to
      czkawka bo czkawkę też odczuwam, ale inaczej. Ostatnio w filmie o
      ciązy, który ogłądałam słyszałam że skurcze Braxtona-Hicksa są
      odczuwane czasem jak "trzepot motylich skrzydeł w brzuchu"- może to
      to?
    • mxilka Re: nietypowe ruchy dziecka 14.02.09, 00:01
      Moim "drganiom" nie towarzyszy twardnięcie ani napinanie się macicy i są one
      raczej na małej powierzchni brzucha, np. tylko z boku. Jeśli tak wyglądają
      skurcze B-H, to może to jest jakaś wstępna ich faza...
    • mxilka Re: nietypowe ruchy dziecka 14.02.09, 00:05
      dziwne, że lekarz nie spotkał się z czymś takim wcześniej? (szczególnie, że jak
      widać nie jest to odosobniony przypadek. Niedługo mam wizytę, to spytam moją gin.
    • malykwiatuszek Re: nietypowe ruchy dziecka 14.02.09, 13:13
      heh, mam dokładnie to samo. Właśnie kończę 19tc, a te dziwne ruchy poczułam po
      raz pierwszy jakieś 2-3 tyg temu, ale teraz występują trochę częściej. Też się
      zastanawiam co to takiego może być. Czkawkę raczej wykluczam, bo te drgania są
      chyba zbyt szybkie jak na czkawkę, poza tym też czasem mam wrażenie, że w tym
      czasie widzę delikatne drgania określonej części brzucha, a jednocześnie bez
      widocznego wzmożonego twardnienia. Ma ktoś jakiś pomysł na wyjaśnienie tego
      dziwnego zjawiska???

https://www.suwaczek.pl/cache/ea11be0f14.png
    • dag_dag Re: nietypowe ruchy dziecka 14.02.09, 14:02
      Może dziecko się wtedy przeciąga, może to ruch mięśni, napinanie?
      • kandalama Re: nietypowe ruchy dziecka 14.02.09, 14:44
        Odczuwam to jak nerwowe drgawki dziecka, ale raczej to nie jest stres czy
        zagrozenie, bo zdazaja mi sie dosc czesto wieczorem, jak sie relaksuje po pracy
        przy laptopie na kanapie.

• monikaa1982 Re: nietypowe ruchy dziecka 14.02.09, 14:53
          a może dziecko wtedy rusza nóżką kilkakrotnie nie dotykając brzucha
          a my przez powłoki brzucha tak to odczuwamy, bo wody płodowe są
          wprawiane w ruch i tak drgają?uncertain co myślicie? to tylko taki mo
          pomysł...
          • dag_dag Re: nietypowe ruchy dziecka 14.02.09, 23:05
            Wody płodowe na pewno nie drgają tak, że czujesz smile
            Hmm, ja bym jednak stawiała na taki ruch mięśni dziecka. Przepraszam za
            porównanie, ale mój psiak po wyjściu z wody otrzepuje się w charakterystyczny
            sposób i z tym właśnie to, co opisujecie mi się kojarzy. Nie wiem, co młode
            wyprawiają w tym momencie dokładnie w brzuchu, ale najpewniej to ruchy dziecka,
            tak dziwnie odczuwane.
            • a.bc Re: nietypowe ruchy dziecka 14.02.09, 23:41
              Mój motylek tez sie tak czasami trzepiesmile
              Ale ja to tłumaczę takim uczuciem przejścia ciarek u dorosłego, albo
              maluch sie trzęsie z zimna albo zniecierpliwienia?
    • mxilka Re: nietypowe ruchy dziecka 14.02.09, 17:44
      u mnie rzeczywiście trochę to przypomina tupanie nóżkami (ale nie kopanie)...
      ale mam też podobne wrażenie jak kandalama, że to drgawki nerwowe i tak samo
      wcale nie w sytuacjach stresowych, których staram się unikać, ale kiedy odpoczywam.
    • donasss Re: nietypowe ruchy dziecka 15.02.09, 07:52
      Też czuję coś takiego, tłumaczę w ten sposób, że mały szybko macha nóżkami, coś w rodzaju rowerka, bo czuję te drgania w tym miejscu brzucha, gdzie mały ma kolanka wink I nie odczuwam tego jako coś niepokojącego (no może na początku...) tylko jako zdrowy i dość zabawny obiaw. Pytałam gina o czkawkę (mój mały ma je 3 razy dzinnie - czy coś nie za często) i powiedział że to właśnie dobrze że je ma, że to bardzo zdrowy obiaw. I wydaje mi się że to, że mały bryka to również jak najbardziej zdrowy obiawsmile
    • balsamina-niecierpek Re: nietypowe ruchy dziecka 15.02.09, 19:39
      No więc właśnie dzisiaj też coś takiego miałam, jakby trzepotanie w
      brzuchu, a potem cisza. Zaczęłam się niepokoić, czy coś się nie
      stało, ale mała wierciła się potem normalnie, i teraz też ją czuję,
      więc chyba nie było to nic nienormalnego?
    • mxilka Re: nietypowe ruchy dziecka 15.02.09, 21:09
      jak widać każda z nas ma podobne uczucia. Szkoda, że nie wypowiedziała się jakaś "ekspertka" smile, która potrafiła by jasno wytłumaczyć takie ruchy.

Ale jeszcze nic straconego. Proponuję, by każda z nas zapytała swojego lekarza na następnej wizycie, a wtedy będziemy mogły porównać ich przypuszczenia... to może okazać się nawet całkiem ciekawe wink Pozdrawiam!
      • maj16 Re: nietypowe ruchy dziecka 16.02.09, 10:34
        Możesz tu zadać pytanie ekspertce:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=548&s_action=f_add
        Więcej się tam dowiesz niż od lekarza.
        • blanka001 Re: nietypowe ruchy dziecka 16.02.09, 12:31
          Ciezko to opisac ale ja to odczuwam w taki sposob jakby wlozyc reke
          do wody i energicznie potrzasnac rekasmileno moze cos takiego
          wlasnie....Czasem bywa to malo przyjemne dla matki,dziwne uczucie w
          brzuchu..
    • 666kinia666 Re: nietypowe ruchy dziecka 16.02.09, 12:48
      Niedawno oglądałam w tv program o dzieciach rodzących się z chorobą alkoholową.
      Pokazywali je w brzuchu za czasu ciąży. Również drgały. Ale to tylko w wypadkach
      kiedy kobieta piła podczas ciąży alkohol. Powiem ci, ze ja też tak czasami mam,
      ale to może być zwykła czkawka. Jeśli badania wyszły dobrze, nie masz powodów do
      zmartwieńsmile
      • mxilka Re: nietypowe ruchy dziecka 16.02.09, 15:43
        tak słyszałam o tej chorobie i też widziałam w tv. Ale w moim przypadku
        absolutnie mogę to wykluczyć, bo w ciąży nie piję żadnego alkoholu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka