kotopulo Re: koszt ciąży - prośba 26.02.09, 14:40 Jestem z Warszawy, więc wszystko drożej: 7 wizyt u ginekologa po 150 = 1050 badanie na paciorkowce = 50 usg 3D = 180 (częściowo sponsorowane) Razem = 1280 Reszta badań w ramach opieki zdrowotnej opłacanej przez pracodawcę, więc za darmo (do ginekologa tam nie chodziłam, bo jakoś żaden mi nie odpowiadał i nie mogłam zaufać w pełni) Odpowiedz Link Zgłoś
kotopulo Re: koszt ciąży - prośba 26.02.09, 15:06 Jestem z Warszawy, 41 tydz. ciąży: 7 wizyt u lekarza po 150 = 1050 badanie na paciorkowce = 50 usg 3D = 180 (częściowo sponsorowane) Razem = 1280 Resztę badań mialam w ramach opieki opłacanej przez Pracodawcę, do ginekologa chodziłam prywatnie, bo jakoś w klinice nie mogłam sobie znaleźć odpowiedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
whisky7 Re: koszt ciąży - prośba 26.02.09, 17:38 21 tydz. ciąży: badania laboratoryjne:270+55+55 badania lekarskie z usg: 120+ 150+170+150+170 posiew: 40 badanie echo serca:150. Byłam raz na NFZ- dostałam -po czekaniu 2.5 miesiąca na wizytę skierowanie na badanie moczu- 6.5 zł oszczędności oraz na wizytę do endokrynologa- zapisy na listopad. Nie zauważono jednak mojej anemii i właśnie niedoczynności tarczycy, po której wskazaniu dostałam dopiero skierowanie do endokrynologa. Odpowiedz Link Zgłoś
kofe-inka Re: koszt ciąży - prośba 27.02.09, 08:39 A ile trzeba dać lekarzowi żeby był miły i nie nacinano krocza przy porodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
hanulllka Re: koszt ciąży - prośba 27.02.09, 11:28 Jak widzę takie pytanie to mi się nóż w kieszeni otwiera!!! Jak chcesz sobie płacić to idź rodzić do prywatnej kliniki! Wkładanie lekarzowi z publicznego szpitala do kieszeni jest zwykłym łapówkarstwem i jest karane! Poza tym takimi zabiegami przyzwyczajasz lekarzy do tego, że jak mu się nie posmaruje, to może się mniej starać niż powinien! Odpowiedz Link Zgłoś
fiksum-dyrdum Re: koszt ciąży - prośba 27.02.09, 09:29 Wszystko, łącznie z lakami, porodem, położną i bardzo dokładnym monitorowaniem ciąży i stałymi badaniami - ok. 5000 zł. Ale to była prywatnie prowadzona ciąża i przez dwa miesiące kontrola co trzy dni. Ale opłaciło się - maluch zdrowy! Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: koszt ciąży - prośba 27.02.09, 09:44 Kurcze dziewczyny, czytając Wasze posty dotarło do mnie, jakie mam szczęście mieszkać tu, gdzie mieszkam. Każdą wizytę (a było ich w sumie 10) i 3 usg na super sprzęcie zrefundowało mi potem ubezpieczenie, badania i leki także, jedyne koszty pokryte z własnej kieszeni to witaminy no i częsc kosztów porodu, ale to juz inna historia....złego już słowa nie powiem na te Żaby...no, przynajmniej spróbuję -- Zdobyliśmy Południe Odpowiedz Link Zgłoś
kamilla-1 Re: koszt ciąży - prośba 27.02.09, 10:05 przy pierwszej ciazy chodzilam prywatnie, podliczylam koszt i stwierdzilam ze nie warto, teraz panstwowo do przychodni, wszystkie badania usg i wizyty (co mniej wiecej trzy tygodnie z NFZ) jedno usg polowkowe prywatnie (moja fanaberia) 200 zlotych witaminy - prawie nie biore i magnez, no i ciuchy ciazowe mozna by do kosztow ciazy zaliczyc , aha, pojemniczki na mocz musialam kupowac poloznej nie "wykupuje", wlascwie to nie chialam, a teraz juz i tak nie ma terminow, wiec z glowy.. aha, sasiadka placila za wizt=yte co meisiac 250 zlotych plus wszystkie badania - masakra, ale moze gdybym miala komplikacje to bym uwazniejw ybierala lekarza , Odpowiedz Link Zgłoś
hanulllka Re: koszt ciąży - prośba 27.02.09, 11:41 Ja na razie nie płacę nic. Chodzę do lekarza na NFZ, więc wizyty i badania laboratoryjne są bezpłatne. Ewentualne koszty to pojemniki na mocz, witaminy (na razie nie biorę), jakieś kosmetyki i inne leki. Odpowiedz Link Zgłoś
katigr Re: koszt ciąży - prośba 27.02.09, 11:52 Ja zaczęłam od 150 za wizytę, ale w 8 tygodniu poroniłam (luty), chodziłam jeszcze do tego lekarza przez 6 miesięcy mając nadzieje na zajście w ciążę, bo powiedział, że to norma. Dopiero w sierpniu zmieniłam na lekarza od trudnych przypadków za 300 zł i okazało się, że na początku 2 miesiąca wizyt zaszłam w ciążę. Koszty poronienia ok.2000 no i teraz. Gdy okazało się w drugim miesiącu ciąży ze wszystko jest ok i poronienie mi nie zagraża, zmieniłam lekarza na ordynatora szpitala i płacę po 150 zł. Przykro tylko, że przez te cyrki z pierwszym lekarzem (nie zbadał prolaktyny, a miałam 15 razy za dużo) szybko zlikwidowano moje miejsce pracy (potencjalna mama) i muszę teraz sama płacić za wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
archeopteryx Re: koszt ciąży - prośba 27.02.09, 12:37 8 wizyt - 150 złotych każda (w tym usg, łącznie z połówkowym i genetycznym w 14 tc) - 1200 złotych; 3 razy ktg - 40 złotych - razem 120 złotych; pierwsze badania na toksoplazmozę, różyczkę itd. kosztowały chyba około 270 złotych, później mocz, morfologia 5 razy kilkanaście złotych (pewine razem około 70 zł). Badanie na paciorkowca - 120 złotych. Łączny koszt (bez leków) - 1510 złotych. Jeszcze wzrośnie bo pewnie ze dwa, trzy razy pójdę na ktg no i może mnie czekać jeszcze jedna wizyta. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lenka78 Re: koszt ciąży - prośba 27.02.09, 23:24 chciałam chodzić na NFZ ale w moim mieście to mało realne, tzn. chodzić można ale lekarze i sprzęt do niczego więc od 4 miesiąca 70 zł/miesiąc za lekarza + 20 zł cytologia (jednorazowo) + co miesiąc 14 zł za morfologię i mocz + Prenatal i tran i to tyle z tego co pamietam... w pierwszej ciąży robiłam jeszcze 3 razy toxo. Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: koszt ciąży - prośba 01.03.09, 00:08 około 3500 (ginekolog, endokrynolog, badania laboratoryjne) plus ok.900 na leki (podtrzymanie, witaminy itp, na tarczycę) plus 700 na położną (tzn. tak jestem umówiona) plus 300 na szkołę rodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: koszt ciąży - prośba 01.03.09, 00:33 11zl test ciazowy 2x80zl pierwsze usg - zeby uwierzyc ze to ciaza 90zl - prywatna wizyta bo byłam w nagłej potrzebie ciaze prowadziłam w przychodni nfz, wiec za darmo szkola rodzenia - załapałam sie na darmowa - inaczej kosztowałoby mnie to 300zl usg połówkowe - 200zl - zaszalałam troche do tego koszt witaminek i gastrolitu którymi sie zywiłam przez pierwsze miesiace, plus zachcianki kosztowne Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: koszt ciąży - prośba 08.03.09, 12:04 Hmm... około 100zł za testy ciążowe i betę Dwa razy po 60zł za dodatkowe USG tak dla mojego spokoju i pooglądania Dzidziusia. I kwas foliowy oraz witaminki z kwasami Omega - około 100zł za okres całej ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 nic 02.03.09, 09:21 Kosztowały mnie jedynie witaminy i dodatkowe żelazo, bo miałam anemię... Reszta (lekarz, badania, szpital) - na NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
kalipowa Re: koszt ciąży - prośba 09.03.09, 13:50 ja 100 na wizyte u gin co miesiac, pozniej co 2 tygodnie. 220 x 3 USG i nic wiecej porod rodzinny - nie placilam pokoj jedynka - nie placilam Odpowiedz Link Zgłoś
agaki Re: koszt ciąży - prośba 09.03.09, 14:24 USG 4 * 80 zł - 320 zł przeciwciała - 35 zł paciorkowiec - 35 zł Czyli razem 390 zł. Wydałabym o wiele więcej ale moja firma opłaca mi LIM i zaoszczędziłam na badaniach np. toxo, glukoza, różyczka (przed) oraz wielokrotnie podstawowych. Nie wspomnę o lekarzu, ok. 15 wizyt (problemy) * 100 zł=1500 Odpowiedz Link Zgłoś
marzena11988 Re: koszt ciąży - prośba 09.03.09, 14:29 Hmm...ja do 7 miesiąca wydawałam miesięcznie na lekarza 80 zł i dodatkowo za badania 4 razy mocz i pobieranie krwi po 30 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: koszt ciąży - prośba 10.03.09, 13:27 w ostatniej ciazy: ok 10 wizyt lekarskich 150 szt., test pappa ok 450, analizy krwi 2 x chyba 25 zł szt., analizy moczu cos koło 100 zł wsztstkie razem, koszt porodu, szpitala, pobrania krwi pępowinowej ok 10 000. Z lekarstw witaminy Materna (kosztu nie pamiętam). Odpowiedz Link Zgłoś
luizeczka22 Re: koszt ciąży - prośba 10.03.09, 15:53 Co 3-4 tyg wizyta u lekarza 120 zł(chodziłam od 6 tyg c), 3 krotnie miałam robione USG 250 zł za jedno. Morfologia i mocz co 4 tyg koszt około obu jednorazowo 35 złoty + badania typu toksoplazmoza i takie tam około 200 zł.Wkrótce rodzę więc dojdzie znieczulenie zzo 400 zł i prywatna położna 12000zł.Poród rodzinny w szpitalu do którego mam skierowanie jest bezpłatny. Witamin już nie liczę Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: koszt ciąży - prośba 10.03.09, 16:12 Do dziś - rzędu 1500 PLN. Może troszkę mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: koszt ciąży - prośba 07.07.09, 18:10 Dopiszę koszt aktualny przy drugiej ciąży: -wizyta u ginekologa co miesiąc 100 zł -USG genetyczne 2 razy (w 12tc i 20tc) = 2* 200zł -Witaminy Prenatal Classic 100 tabl. - 30 zł to na całą ciążę wychodzi razem ok. 90 zł (biorę 1 dziennie) -Wapno musujące, Magnez (kupuje dodatkowo) - ok.22 zł/m-c -badania krew/mocz co 2 miesiące - 12 zł Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: koszt ciąży - prośba 08.07.09, 10:25 Jestem w 24 tc. Ponieważ z pracy mam wykupiony abonament w Damianie, płacić nie muszę praktycznie za nic. Za darmo mam: - co miesiąc wizytę u gina (i jestem z niego b. zadowolona) - co miesiąc standardowe badania krwi i moczu + wszystkie inne potrzebne badania, jak jest potrzeba (WR, glukoza, jakieś tam magnezy, potasy, obciążenie na cukier będę miała itd.) - USG (na razie miałam 3 - w 6, 12 i 22 tc, idę na kolejne w 28) Wydałam więc tylko na leki: - kwas foliowy - na początku ciąży i teraz znowu - opakowanie 100 szt. i teraz 30 szt., łącznie ok. 10 zł chyba - magnez i nospę (miałam skurcze) - ten magnez to był taniutki, nie pamiętam dokładnie, nie więcej niż 5 zł, Nospa ok. 5 opakowań x 8 zł - żelazo (mam obniżoną hemoglobinę) - 30 zł Razem: 85 zł Gdyby nie problem ze skurczami i hemoglobiną, to wydałabym tylko 10 zł Gdybym jednak z pracy nie miała tego Damiana, to poszłabym do lekarza rejonowego. Niestety, w domu się nie przelewa i nie stać mnie na chodzenie prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: koszt ciąży - prośba 08.07.09, 10:27 Ach, przepraszam, zapomniałam o Prenatalu, kupiłam w II trymestrze 100 tabl. - 30 zł i jeszcze mi zostało. Czyli razem 115 zł... Odpowiedz Link Zgłoś