asg77 25.03.09, 12:37 Czy słyszałyście aby z powodu cc nie można już było mieć potem następnych dzieci? Wina lekarza, uszkodenie narządów? Czy może sie zdarzyć taki przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia.46 Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 12:44 Nie słyszałam żeby po cc nie można było miec' dzieci ani kolejnych cc. Napewno jednak darzają się sporadyczne przypadki,. ale nie radze się tym przejmowac'. każdy organizm inaczej reguje, ja osobiście wolę sn, cc tylk w przypadku wskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 12:46 Zawsze może się zdarzyc, to normalna operacja a więc mogą wystąpic powikłania. Również poród naturalny nie jest wolny od komplikacji, trudno powiedziec co jest lepsze. Jeśli masz wskazania do cc to chyba nie masz co sie zastanawiać, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
asg77 Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 13:06 Ja jestem po cc z pierwszym dzieckiem. Teraz staramy się o drugie i nic Zaczełam się martwić i taki różne myśli mnie nachodza Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 13:18 A jak długo sie staracie? Jeśli się niepokoisz idź do lekarza. Może to przejściowe zaburzenia hormonalne i badania poziomu hormonów coś wyjaśnią. Przede wszystkim nie zamrtwiaj sie, stres nie pomaga zajść w ciążę Odpowiedz Link Zgłoś
asg77 Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 13:40 julimama79 staramy się 4 cykl. Może to nie długo bo jak czytam przypadki dziewczyn z forum to mają gorsze sytuacje, ale mam obawy dlatego ze przy pierwszym udało się przy pierwszej próbie a teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 13:43 To naprawdę nie jest długo. Czasem uda się, tak jak napisałas przy pierwszym podejściu, innym razem trzeba troche poczekać Przede wszystkim troche luzu. Odpowiedz Link Zgłoś
geos Re: cesarka - bezpieczna? 26.03.09, 13:52 Hmmm bo my staraliśmy się dwa lata A rok dość intensywnie. W końcu poszłam do lekarza. Wysłała na badania i ..wtedy zaszłam w ciąże. Więc może faktycznie wizyta u lekarza? $ cykle to naprawdę nie dużo. Myślę, że wiek tez może mieć znaczenie. Zarówno ojca jak i matki. Odpowiedz Link Zgłoś
aaadddaaa83 Re: cesarka - bezpieczna? 26.03.09, 21:29 Po dwóch porodach przez cc nie powinno się więcej zachodzić w ciążę ze względów zdrowotnych. Wystarczy zapytać lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
owadzik1_23 Re: cesarka - bezpieczna? 26.03.09, 17:34 asg77 napisała: > Ja jestem po cc z pierwszym dzieckiem. Teraz staramy się o drugie i > nic Zaczełam się martwić i taki różne myśli mnie nachodza Nie zalamuj sie, ja jestem po 2 cc rok po roku ,a teraz odliczam czas do nastempnej i tez cc Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 13:18 Nie słyszałam o takich przypadkach. Ja po cc zaszłam w ciążę szybciej niż za pierwszym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 13:25 Nie słyszałam ale niestety sama doświadczyłam w moim przypadku są to zrosty i przyrośnięcie jajnika i macicy do otrzewnej, zdania lekarzy są podzielone jedni kategorycznie wykluczają możliwość zajścia/donoszenia ciąży inni dają nadzieję, dajemy sobie rok na starania, później odpuścimy (na szczęście cc miałam przy drugim porodzie i mam już dwójkę dzieci) Odpowiedz Link Zgłoś
asg77 Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 13:37 Mi lekarz powiedział że bezpiecznie można mieć 3 cesarki i że przy trzeciej robią podwiązanie jajników (czy coś takiego) ale wiadomo co kobieta to inny przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 14:30 podwiązanie jajowodów jest teoretycznie nielegalne ale za pieniądze wszystko można, cc to jednak operacja brzuszna, miałam ją na szybko dla ratowania życia dziecka na życzenie bym się nie zdecydowała Odpowiedz Link Zgłoś
poranna_zorza Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 14:39 Właśnie za dwa tyg. będę miała trzecie cc, z żadną ciążą nie miałam problemów pomimo zrostów, a i nikt mi nie proponuje podwiązania jajników Odpowiedz Link Zgłoś
asg77 Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 14:48 poranna_zorzo to super! Gratuluję! No i podniosłaś mnie na duchu bo mi się też marzy trójeczka tylko nie wiem czy mnie wiek puści bo już 32 lata na karku, tylko jedno dziecko, drugiego nie widać a gdzie tam do trzeciego. Odpowiedz Link Zgłoś
pam_71 Re: cesarka - bezpieczna? 26.03.09, 15:16 Dziewczyny ... nie ma się co negatywnie nakręcać .. Ja przez CC urodziłam syna , a po niecałych dwóch latach córę (już SN) ... zarówno z zajściem jak i drugim rozwiązaniem nie było problemów Nie zamartwiajcie się na zapas. pozdr Pam Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: cesarka - bezpieczna? 25.03.09, 14:48 na sali pooperacyjnej leżała ze mną dziewczyna po trzecim cc, na drugi dzień śmigała po korytarzu pewnym krokiem podczas gdy nowicjuszki po jednym cięciu chodziły wzdłuż ściany tu jest wątek o wielokrotnych cesarzowych forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13344&w=37377527&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
poranna_zorza Re: cesarka - bezpieczna? 26.03.09, 08:36 bo naprawdę łatwiej się pozbierać po kolejnym cięciu Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: cesarka - bezpieczna? 26.03.09, 19:11 poranna_zorza napisała: > bo naprawdę łatwiej się pozbierać po kolejnym cięciu to nie ilość cięć ma znaczenie tylko sposób wykonania ciecia, po zwykłym cieciu wszystkich warstw brzucha tez bym chodziła zgieta wpół przez wiele tygodni, a po cięciu Misgav Ladach juz na drugi dzień normalnie mozna chodzić Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: cesarka - bezpieczna? 26.03.09, 19:05 teoretycznie wszystko może sie zdarzyć, i musisz miec tego swiadomośc, zreszta przed operacja musisz wypełnic i podpisac papiery, a w praktyce cesarka w XXI wieku jest jedną z najbardziej bezpiecznych operacji, pod warunkiem że jest przeprowadzana w odpowiednich warunkach, w sterylnej sali z dobrym sprzetem i dobrymi lekarzami- mówie to ja- mama po cesarce, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś