dobi53 02.07.09, 10:01 co ile mozna miec usg? ja mam isc znowu za 2 tyg. czy to nie za czesto??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebezet Re: usg 02.07.09, 10:09 Czytałam gdzieś że nie udowodnili do tej pory, że USG źle wpływa na rozwój dziecka. Ale wydaje mi się że takie nagrzewanie to nic dobrego. Jeżeli jest taka konieczność robienia USG bo z ciążą jest coś nie tak no to rozumiem, ale jak ktoś tak sobie chce iść i zobaczyć ile dzidziuś urósł, to chyba przesada. Jeżeli lekarz kazał ci iść znowu, to może jest taka potrzeba, ale możesz go spytać, czy to konieczne i czy to nie szkodzi dziecku. Nie wiem gdzie idziesz na to USG i czy jest płatne, bo może twój lekarz ma jakieś korzyści z tego że zleca pacjentkom ciągle USG w danym miejscu. Wiesz, różni bywają lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
efidorek Re: usg 02.07.09, 10:22 pytanie powinno raczej brzmieć: jak często trzeba mieć usg - bo można i codzienie, tylko po co, nie udowodniono, ze szkodzi, ale nie udowodniono też w 100%, ze nie szkodzi absolutnie. Póki co normą jest wykonywanie kontrolnych badań usg 3-4 razy w ciągu ciąży, jeżeli ciąża przebiega bez problemów. Za to co raz częściej słyszę o lekarzach, którzy robią usg podczas każdej wizyty, bo mają aparat w gabinecie - nie jest to wówczas badanie w celach diagnostycznych, tylko taki dodatek do wizyty, żeby pacjentka wiedziała za co płaci Odpowiedz Link Zgłoś
pelagia_pela Re: usg 02.07.09, 10:32 Mozna codziennie - konto bankowe ginekologa tak mowi . Odpowiedz Link Zgłoś
pelagia_pela Re: usg 02.07.09, 11:01 A na serio to jesli wszystko w porzadku to 3/4 USG w ciazy powinny wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
dobi53 Re: usg 02.07.09, 12:12 dziekuje za odpowiedzi, wlasnie lekarza jak rozumiem cos zaniepokoilo i dlatego chcial zebym zrobila usg za 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
double_aga Re: usg 02.07.09, 12:17 tak często, jak tylko trzeba, lekarz nie zrobi Ci bez powodu usg. w pierwszej ciąży miałam co miesiąc usg, lekarz stwierdził, że niestety jest to konieczne. W drugiej ciąży miałam już 2 razy usg a jestem w 7 tyg. Nie dlatego, że chcę sobie popatrzeć. Nie dlatego, że lekarz zdziera kasę. Dlatego, że są istotne problemy i chce mieć wszystko pod kontrolą. Dlatego nie martw się i zaufaj lekarzowi Odpowiedz Link Zgłoś