Dodaj do ulubionych

kiedy najwcześniej zrobić beta hcg

08.07.09, 15:05
Witam,
mam pewien problem, od 2 cykli staramy się z mężem o maleństwo smile
w tej chwili jestem w 21 dniu cyklu n 29/30. Nie czuję się najlepiej:od 3 dni
mam podwyższoną temperaturę 37,5 i poranne nudności.
Raczej nie sądzę, że to ciąża, ale trochę się obawiam wziąć tabletek
przeciwbólowych i zbijających gorączkę. Czy zrobienie testu beta hcg w 21 dniu
cyklu ma sens i czy uda się wykryć ewentualną ciążę?
Obserwuj wątek
    • pelagia_pela Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 15:11
      Paracetamol Ci nie zaszkodzi jak wezmiesz jeden.Poczekaj i zrob
      normalny test ciazowy zamiast latac na bete.
    • zabcia35 Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 15:23
      Jesli masz regularne cykle w 21 dc beta juz powinna byc ciazowa,
      testy z krwi są bardzo czułe i dokładne.Ale moze tez sie zdarzyc ze
      wynik narobi zametu, bo bedzie na pograniczu i trudny do
      interpretacji.Wtedy napewno jedynym rozwiazaniem jest kontrola jak
      przyrasta.
      No i musisz jeszcze liczyc się z tym ze niemal polowa ciaz ulega
      bardzo wczesnemu poronieniu, wiec czasem lepiej dowiedziec sie
      pozniej czyli po terminie @ o tej ciazy, ktora sie
      utrzyma.Szczególnie gdy sie staramy, taka strata mimo swiadomosci ze
      tak moze sie zdarzyc jest bardzo, bardzo bolesna.
      Trzymam kciuki za pozytywne testy i rosnaca bete.
      • nglka Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 15:28
        zabcia35 napisała:

> Jesli masz regularne cykle w 21 dc beta juz powinna byc ciazowa,
        > testy z krwi są bardzo czułe i dokładne.

A jak Ty to obliczyłaś? Statystycznie? Statystycznie jest 9 di przed miesiączką,
        prawidłowa faza lutealna trwa 12-14 di a zdarza się, że 10. W jaki sposób
        cokolwiek mogłoby wykryć ciążę?
        Nie ma takiej szansy, chyba, że owulacja wystąpiła wcześniej niż miała (i ten
        cykl miałby być o minimum kilka dni krótszy).
        Do zagnieżdżenia dochodzi między 6 a 12 dniem po owulacji. Po owulacji nie
        znaczy PO STOSUNKU. A nawet zakładając, że koleżanka współżyła w okolicy owu to
        nawet 11 dni po beta może wyjść ujemna by po kilku dniach być już dodatnią.
        W chwili obecnej to pewne wywalenie kasy w błoto.
        • aasb Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 15:32
          No właśnie ten czas wydaje mi się za krótki i nie chcę ani wydawać kasy, ani np
          się pomylić. No cóż chyba będę musiała pocierpieć z gorączką do @ a potem się
          okaże smile
          choć nie wiem czy dam radę sad
          • nglka Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 15:35
            37,5 to nie gorączka, poza tym liczy się tylko temp spełniająca zasady - trzeba
            mierzyć codziennie, cały cykl, z samego rana, tuż po przebudzeniu, przy styku z
            błonami, w jednym miejscu cały cykl, jednym termometrem cały cykl. Taka
            temperatura wyrwana nagle nie wiadomo skąd i jak mierzona, nie ma żadnego
            znaczenia ani dla cyklu ani dla ciąży.
            Owszem, zdarza się, że kobiety w początkowym stadium ciąży odczuwają coś w stylu
            przeziębienia, poczucia rozbicia, co jednak nie można w tym wypadku
            jednoznacznie połączyć, bo taka temperatura, jak pisałam - znikąd - nic dla
            interpretacji nie może znaczyć.
            • aasb Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 15:39
              temperatura nie jest znikąd smile mierzę ją przez cały cykl o tej samej godzinie
              przed wstaniem z łóżka.
              I w moim wypadku to już porządny stan podgorączkowy bo z zasady jestem nisko
              temperaturowcem smile
              nie wmawiam sobie niczego, bo wiem jak niemiłe jest rozczarowanie, a pomyślałam
              o teście żeby po prostu mieć 100% pewności że nie narobię sobie szkód smile
              • nglka Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 15:56
                aasb napisała:

> temperatura nie jest znikąd smile mierzę ją przez cały cykl o tej samej godzinie
                > przed wstaniem z łóżka.

Ok, to było to zaznaczyć. Bo zabrzmiało to tak: "zmierzyłam sobie temperaturę 3
                dni temu, wczoraj i przedwczoraj no i jest podwyższona temperatura" smile
                Dlatego odpisałam w taki sposób, w jaki odpisałam (wiele dziewczyn na prawdę nie
                wie, że temperatura wzrasta po owulacji niezależnie od ciąży; że może wynieść
                nawet 37,5 jeśli przed owu miewa 37-37,1).
                A taki stan to też nie reguła. miewałam takie bez ciąży a w ciążowym,
                paradoksalnie, temperatura wzrosła jakby chciała a nie mogła i spadła mi na linię.
                owszem, lepsze miłe zaskoczenie niż rozczarowanie wynikiem. teraz na pewno byś
                się rozczarowała nawet, jeśli doszło do zapłodnienia bo raczej ie ma opcji, by
                już się zagnieździło i wykazało to we krwi. U mnie beta w 10 dniu fazy lutealnej
                a 12-13 dni po owulacji (monitoring) wyniosła 20 mIU. Gdybym zrobiła ją 2 dni
                wcześniej, w ok 10-11 dniu po owu, to wyszłaby totalnie nieciążowa POMIMO, że
                już kilka dni po stosunku (!) było coś "nie tak" ze mną. Ciągle mnie muliło,
                oczy na zapałki, piłam jak wielbłąd. tak to już jest, że to, co jest objawem
                ciążowym można stwierdzić po potwierdzeniu ciąży smile
                • aasb Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 16:05
                  nglka napisała:
                  no to się rozumiemy smile
                  nie szukam u siebie objawów na siłę bo tak jak już zauważyłyśmy nie fajnie jest
                  się rozczarować smile
                  oczywiście zwykle po owu mam podniesioną temperaturę ale max do 37.0, stąd
                  temperatura 37,5, nudności i ciągła ochota na spanie oraz ogólne rozbicie i
                  rozdrażnienie (z byle powodu chce mi się płakać wink ) dają mi do myślenia. Żeby
                  było jasne nie szprycuję się tabsami za każdym razem jak kichnę i generalnie
                  poza kwasem foliowym nie biorę żadnych tabletek, a to że tak nieciekawie się
                  czuję spowodowało, że pomyślałam o zbiciu gorączki i ewentualnym teście.
                  Ale poczekam jeszcze z tym testem smile
                  A Twoje ostatnie zdanie super mi się podoba, że ciążę stwierdza się po jej
                  stwierdzeniu tongue_out
                  pozdrawiam
                • aasb Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 16:09
                  nglka napisała:
                  zapomniałam wspomnieć o bieganiu do łazienki i piciu przynajmniej 4 l wody dziennie
                  • nglka Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 16:14
                    No cóż... w zasadzie wszystkie objawy o których piszesz, jak pewnie wiesz, mogą
                    być objawem ciąży i mogą być objawem nie-ciąży smile
                    Ja w cyklu, w którym piłam jak wielbłąd, spałam dużo, mdliło mnie (dzwoniłam do
                    matki się pożalić że chyba ktoś mnie chce podtruć...), miałam uczucie obitego
                    pęcherza (jakby mnie ktoś skopał od środka) - zrobiłam zapas podpasek na pół
                    roku bo było to pół roku moich bezowocnych starań i nie widziałam szansy, by
                    akurat tera się udało. Bo i czemu?W każdym cyklu miałam jakieś objawy. W tym
                    ciążowy np nie bolały mnie wcale piersi (aż do końca ciąży), progesteron miałam
                    na granicy dolnej normy (niska temperatura po owu, brak zabarwienia błon
                    śluzowych) i generalnie znacznie mniej tych objawów było niż we wcześniejszych
                    cyklach.
                    Nigdy nic nie wiesz do końca. 2 kreski mnie zaskoczyły.
                    Pewnie dlatego, że w przeddzień zrobienia testu wydałam z bólem serca pół
                    tysiaka na kosmetyki, bo "chociaż humor sobie poprawię, skoro w ciążę zajść nie
                    mogę" smile A potem rozpamiętywałam co mogłabym dziecku za ten szmal kupić wink
                    • aasb Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 16:31
                      No właśnie dlatego nie szukam i nie mówię, że to "takie ciążowe" tym bardziej,
                      że jestem pesymistką i trudno mi uwierzyć, że mogę zajść w ciążę, mimo dobrych
                      wyników i żadnych przeciwwskazań, ale tak jak piszesz mimo tych objawów zadaje
                      sobie pytanie dlaczego akurat teraz miałabym zajść w ciążę?
                      poczekam z tym testem jeszcze kilka dni i postaram się wytrwać bez tabletek smile
                      a za kilka dni wszystko się wyjaśni smile oczywiście nie będę ukrywać, że na pewno
                      z tyłu głowy czają się myśli jakby to było fajnie gdyby się pojawiła mała
                      fasolka, ale będę cierpliwa smile

pozdrawiam
      • aasb Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 15:29
        Dzięki wielkie za trzymanie kciuków smile
        generalnie to raczej myślę, że nie ma ciąży (taki mały pesymista jestem sad ), a
        test bardziej chciałbym zrobić, żeby móc wziąć leki przeciw gorączce. Mam w domu
        pyralginę i nie wiem czy mogę ją wziąć, żeby ewentualnie nie narobić szkody smirk
        z drugiej strony niepokoją mnie te nudności (nigdy wcześniej ich nie miałam w
        tej fazie cyklu), a nic nie zjadałam takiego żeby się przytruć, zresztą żołądek
        mnie nie boli. Przeziębienie, czy jakąś grypę wykluczył wczoraj lekarz, ale nie
        chciał mi dać skierowania na badanie bo powiedział, że takie skierowanie może
        dać tylko ginekolog sad
        ech
        • pelagia_pela Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 15:50
          Czyli czujesz sie dobrze, nie jestes przeziebiona wiec po co chcesz
          zbijac goraczke? Tez mialam podwyzszona na poczatku ciazy (nie
          wiedzialam wtedy jeszcze), ale nie przyszlo mi do glowy zeby ja
          zbijac.
          • aasb Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 15:55
            pelagia_pela napisała:
            Gdyby to była tylko podwyższona temperatura to pewnie bym jej nie chciała zbijać
            smile czuję się dość mocno osłabiona i mam taki ćmiący ból mięśni. Poza tym jak już
            wspomniałam mam nudności.
            Pewnie sobie odpuszczę branie tabletek, a jeśli się nasilą bóle to wtedy się
            zastanowię co dalej smile
            • pelagia_pela Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 16:10
              Zycze powodzenia w takim razie w testowaniu smile
              • aasb Re: kiedy najwcześniej zrobić beta hcg 08.07.09, 16:12
                nie dziękuję smile
                a jak się zdecyduję to skrobnę jaki był wynik big_grin

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka