niusiasz 11.07.09, 16:25 Czy którejś z Was lekarz w pierwszym trymestrze przepisał jod? Bez wskazań... z powodu małej ilości pierwiastka w produktach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mond33 Re: jod w ciazy 11.07.09, 17:20 Mnie wręcz zabroniono używania tego pierwiastka nawet w śladowych ilościach w preparatach witaminowych, ale ja choruję na tarczycę, więc jodu ci u mnie dostatek aż duży Odpowiedz Link Zgłoś
mond33 Re: jod w ciazy 11.07.09, 17:23 > dostatek aż duży Sorki, oczywiście dostatek aż za duży. Odpowiedz Link Zgłoś
moniczka22012010 Re: jod w ciazy 11.07.09, 18:12 Ja mam niedoczynność tarczycy, więc mam zabronione żażywanie jodu. Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: jod w ciazy 11.07.09, 19:05 Ty chyba żartujesz? Niedoczynność tarczycy leczy sie podając właśnie jod. Odpowiedz Link Zgłoś
madzix88 Re: jod w ciazy 12.07.09, 09:11 Kochane, poczytajcie o hashimoto a potem się mądrzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: jod w ciazy 11.07.09, 20:53 moniczka22012010 napisała: > Ja mam niedoczynność tarczycy, więc mam zabronione żażywanie jodu. To niezbyt dorzeczne, chyba że FT3 masz w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: jod w ciazy 12.07.09, 11:37 dziewczyna chyba wyraźnie pisze, że dostała bez wskazań, więc tworzenie wątków pań "tarczycowych" jest bez sensu (swoja droga, każda ciężarówka z tarczycą jest pod kontrolą endokrynologa, który zaleca odpowiednie leki wiec nie ma co sie wymądrzać o ft4 albo czy brac jod czy nie brac, to zleca lekarz, który zna wyniki i wie co komu dolega) Ja jeszcze nie słyszałam o dawaniu jodu bez powodu, wiem ze sa jakies zestawy witaminowe z jodem i zazwyczaj to wystarczało. Odpowiedz Link Zgłoś
primavera12 Re: jod w ciazy 12.07.09, 21:35 W pierwszej ciąży dostałam jak tylko okazało się, że jestem w ciąży i z tego co pamiętam brałam do końca 4 m-ca. Później zmieniłam lekarza i kazał mi odstawić jod. Teraz, w drugiej ciąży o jodzie lekarz nie wspomniał. W pierwszy trymestrze brałam tylko kwas foliowy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlata28 Re: jod w ciazy 13.07.09, 10:26 Podczas mojej ciąży powstał "spór" pomiędzy moją endokrynolog a ginekologiem. Ona zabroniła preparatów z jodem, on nalegał, ponieważ to istotne dla dziecka... Z tego co wiem, większość preparatów witaminowych dla kobiet w ciąży zawiera spore ilości jodu. Nie słyszałam za to o przyjmowaniu jodu samego. Jeżeli chodzi o kobiety z chorą tarczycą to na 100% kobiety z Hashimoto muszą unikać preparatów z jodem. Odpowiedz Link Zgłoś