Dodaj do ulubionych

wynik beta HCG i AFP

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 11:41
Robiłam beta HCG na przełomie 16-17tc (licząc od OM).
Wynik mam 70500 mIU/ml.
AFP mam 88 ng/ml
W internecie są bardzo różne normy,
Wizytę mam dopiero w przyszłym tygodniu więc bardzo się denerwuję ...
Dziewczyny, Pani Doktor, napiszcie co o tym sądzicie ...
bardzo dziękuję
Zoska
Obserwuj wątek
    • Gość: brzoskwinka Re: wynik beta HCG i AFP IP: *.pila.vectranet.pl 25.07.09, 14:02
      zosiu , oczywiście nie jestem lekarzem ale z norm wynika ze jest oki , beta
      ładna , ja jestem w 4 tc i bete kilka dni temu mialam 39,19 , z dnia na dzien w
      ciągu 48 godz powinna wzrastac o 58%. Nie martw sie bo to zaszkodzi malenstwu
      zupelnie nie potrzebnia buziaki
    • Gość: Zosia Re: wynik beta HCG i AFP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 22:01
      Dzięki, ale mi siew ydaj , ze troche za wysokie mam te wyniki i to mnie bardzo
      martwi...
      • Gość: gosc Re: wynik beta HCG i AFP IP: *.acn.waw.pl 25.07.09, 22:40
        nie masz za wysokich smile)
        może to... bliźnięta? smile)

jakie masz normy wypisane na wyniku? jakie przedziały?
        • Gość: Zosia Re: wynik beta HCG i AFP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 22:44
          normy...
          W internecie znalazłam normę na AFP 14tc-18 tc 28-120 ng/ml. Ucieszyłam - bo mój
          wynik mieści się w normie, ale szukając dalej znalazłam bardziej precyzyjne
          wyniki i 16 tc - do 71,51 (czyli mam za dużo..sad
          A z betą to już totalny odlot, mam na wynikach normy, ale przyznam się,
          żebardziej pasują mi na normy HCG a nie Beta HCG... bo 16tc ma przedział
          8800-54500, 17tc 8100-54500mIU/ml
          a ja mam ponad 70000 sad
          są też normy bety w internecie np.
          7-12tc --
          • zabcia35 Re: wynik beta HCG i AFP 27.07.09, 12:32
            Każde laboratorium ma swoje normy. Jeśli nie ich podali obok wyniku
            po prostu zadzwoń zaraz do tego laboratorium i zapytaj. Poza tym
            potrzebne Ci usg zeby ustalić prawidłowy wiek ciąży.Wyliczanie wieku
            ciąży na podstawie daty OM przy badaniach prenatalnych jest błędem
            samym w sobie.
            Samo badanie hormonów bez precyzyjnego określenia wieku ciązy nie
            ma żadnej wartości diagnostycznej
            Wyluzuj
            • Gość: Zosia wynik b-HCG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 13:00
              Zabciu, ale mi akurat wiek ciąży zgadza się i z USG i z OM. Wiem, że badanie
              robiłam na przęłomie 16/17tc od OM, czyli inaczej 14/15 tygodniu ciąży( od
              zapłodnienia).
              Mam jednak wątpliwość co do norm podanych na wyniku. Normy są podane w
              jednostkach MIU/ml. I jeśłi w internecie znajduję całkiem inne normy do tych
              samych jednostek to coś mi tu nie gra.
              Jaki byłby sens umieszczania tych norm jak w każdym laboratorium wynik oznacza
              co innego?
              Reasumując i abstrahując od powyższego, gdybym zapytała Pani Doktor w en sposób:
              czy wynik B-HCG 70500 mIU/ml na przełomie 16/17 tc jest prawidłowy?
              Można udzielić jednoznacznej odp tak czy nie? Czy trzeba znać normy laboratorium?
              • zabcia35 To dobry wynik :) 28.07.09, 16:50
                Zosiu kochana, laboratoria podają właśnie normy dla tyg ciąży
                liczonych od przypuszczalnego poczęcia a nie od terminu OM smile smile smile
                Zatem Twój wynik, jest idealny dla 14/15 tyg a więc 16/17 od
                OM !!!!!!!!
                Twój wynik jest IDEALNY KOBITKO smile big_grin
                • Gość: Zosia Żabciu ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 17:38
                  Żabciu, dzięki za zainteresowanie moim pytaniem, ale ...
                  na wyniku mam zakres referencyjny i tam pisze "tydz. po ost. miesiączce" dla
                  tygodnia 16 max to 54500 mIU/ml, a 17 max to 51300 mIU/ml - czyli mam za dużo...
                  bo 70500
                  Na stronie www.laboratoria24.pl/lab/_badania.php/id/20 to jest Klinika
                  Invicta są podane inne normy dla tych samych jednostek! i tak
                  13-18 tydzień 6140-103000 mIU/ml (ponieważ normy są do 41 tygodnia wnioskuję, że
                  chodzi o tydzień od OM)
                  I wg tych norm mój wynik jest ok.
                  ps.Dzwoniłam do laboratorium, Pani nie potrafiła mi tego wytłumaczyć...
                  Strasznie byłabym wdzięczna,za komentarz smile
                  • zabcia35 Re: Żabciu ... 28.07.09, 17:46
                    NO WŁASNIE!
                    Twój wynik mieści się idealnie w normie! Przeanalizuj to pomału raz
                    jeszcze! smile
                    • zabcia35 Re: Żabciu ... 03.08.09, 09:56
                      Zosiu a robiłaś wolny estriol? A oszacowali Ci ryzyko na podstawie
                      wyników?
                      Daj znać jak bedziesz wszystko już wiedziec.
                      Ja odebrałam własnie moje wyniki hcg, AFP, estriolu.Tez jest to 16
                      tydz, ale napewno 16 ty wg usg również Hcg mam 45129mlU/ml, AFP
                      27,1, estriol 1,16.
                      Po południu odbieram wynik testu potrójnego.
                      Odezwij się, ze wszystko u Ciebie dobrze, prosze!!!
                      • Gość: Zosia Re: Żabciu ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:02
                        Zabciu, nie robiłam estriolu - mój lekarz mi tego nie zlecił, nie wiem czemu..
                        Te wyniki, o których pisałam wyżej nie były dobre sad
                        Lekarz przelicza je na MoM ( to jakaś mediana ipowinny się mieścić w przedziale
                        0,5MoM do 2,5 MoM). Beta HCG było u mnie 2,43MoM a ATP 2,93 MoM - czyli
                        podwyższone, sugerujące otwarte wady układu nerwowego ...
                        Zrobił mi dokłądne USG - nic niepokojąceo nie było widać. Powtórzyłam jeszcze
                        raz te badania w innym laboratorium i wysżło mi beta HCG 35701 a AFP 60,6 IU/ml.
                        Po przzeliczeniiu tych wyników betę mam na poziomie 1,23 MoM a AFP 2,03MoM czyli
                        w normie.
                        Jestem teraz "strasznie głupia". na każdym wyniku inne normy, inne wyniki ( jak
                        tu wierzyć w te badania!!!)
                        Żabciu, na moje oko Twoje AFP to cudo, i beta też ekstra!!!
                        Ciesz się smile Estriolu nie przerabiałam...
                        • Gość: kimi Re: Żabciu ... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.08.09, 14:03
                          Bo ta beta to nie taka zwykła tylko wolna beta.Normy te co laboratorium podaje.
                          Najlepiej jak jest 1MoM czyli średnia.
                          • julkakra Re: Żabciu ... 03.08.09, 15:25

Pewnie masz rację, że 1MoM najlepiej, ale normy AFP i bHCG zmieniają się z
                            każdym tygodniem ciąży. Niektóryz robią na poczatku np.16tc a niektórzy na końcu
                            ... Mi lekarz powiedział, że norma to przedział pomiędzy 0,5 MoM i 2,5 MoM. Nie
                            wiem tylko gdzie znaleźć te normy AFP i BGCH aby sobie przeliczyć ...
                          • zabcia35 Zosiu jestem załamana :( ... 03.08.09, 15:27
                            Teraz ja wyje, jestem załamana.Odebrałam wynik testu
                            Ryzyko ZD 1:50 wskazana amniopunkcja ....
                            Boze tak sie tego bałam.
                            Leze, bo jestem zagrozona poronieniem,a amnio jeszcze to ryzyko
                            zwiekszy.
                            Oszaleje...
                            • zabcia35 julkakra 03.08.09, 15:29
                              normy hcg i AFP mam moge Ci podać dla konkretnego tyg, ale nigdzie
                              nie ma norm dla estriolu sad
                              • julkakra Re: julkakra 03.08.09, 16:26
                                Żabcia, jakaś ty młoda!!! 37 lat... ja 41 ...
                                Kochana, nie wyj! Kiedyś jakiś mądry lekarz mi powiedział -nie choruje się na
                                wyniki. Ja miałam wyniki złe, okazało się, że w innym laboratorium wyszły mi
                                zupełnie inne!
                                Czytałam dużo o tych testach (Pappa, podwójny, potrójny) - strasznie dużo jest
                                wyników fałszywie negatywnych - tzn. wady nie ma a wyniki na to wskazują),
                                gdzieś czytałam,że kobietom po 35 roku odradza się te testy (bo mamy inne
                                poziomy hormonów niż 20!!!) i jak już to poleca aminopunkcję.
                                Ja nie robię aminopunkcji, nie będę ryzykować. Mam już konkretne dziecko w
                                brzuchu i muszę je chronić i kochać takie jakie jest. Pragnę z całego serca aby
                                było zdrowe, ale los pokaże ...
                                Żabciu, ja tez walczę o każdy dzieć ciąży, wiek, niedoczynność tarczycy,jestem
                                po cc ... (a dzisiaj cholerne trwrdnienie brzucha!!!) mam trochę tych obciążeń ...
                                Jestem pewna, że urodzimy zdrowe dzieci, zobaczysz!!!!!!
                                ps. a poza tym ten cholerny estriol nie jest taki ważny skoro nie ma go w teście
                                podwójnym!!!!! AFP i bHCg masz w normie!!! Szczęśćiaro ..

• zabcia35 Re: julkakra 03.08.09, 16:44
                                  Kochana wyczytałam ze w moim przypadku amniopunkcja wiąże sie z
                                  duzym ryzykiem poronienia, bo mam 2 krwiaki w macicy i leżę od 9
                                  tygodnia z powodu skurczów macicy.Cały czas jadę na no spie 6
                                  tb/dobę.
                                  Kochana, troche mnie uspokoiłaś. Tak sobie myślę, ze sam zapyziały
                                  estriol nie moze decydować o ZD. Podobno hcg w takich przypadkach
                                  przekracza o 100% normę.
                                  Boze, ja byłam taka przeciwna temu testowi, choć zaklinałam się ze
                                  się nie dam zwariować bo usg wszytsko dobrze.NT 1,7, kość nosowa
                                  obecna, serce 4 jamowe, rytm zatokowy, rośnie harmonijnie, tylko ze
                                  ja mam niestety smutną przeszłość.
                                  Jak miałam 24 lata trafiła mi się wada u maluszka 1:4000.Nie miał
                                  szans na przezycie. Wtedy nie było zadnych badan. Dopiero usg w 22
                                  tyg wykazało wadę.MUSIAŁAM urodzić wiedząc ze tracę.
                                  Ostatnio 4 poronienia bardzo wczesne co sugeruje problm genetyczny,
                                  i jeszcze teraz to ryzyko 1:50...
                                  Co robić? A jesli zdecyduje się na amnio choć i tak grozi mi
                                  poronienie, a dziecko bedzie zdrowe, nie wybacze sobie do konca
                                  zycia, jesli nie zrobię, do stycznia będę jak zbity pies...
                                  Nie ma pozytywnej alternatywy...
                                  Boze jak mi źle...
                                  • julkakra Re: julkakra 03.08.09, 17:04
                                    Dodam tylko, że przy ZD obniżone jest tez AFP, Ty masz w normie.
                                    USG - tu też masz wszytko ok. Te wyniki hormonów to tylko statystyka, a nie
                                    diagnoza!!!
                                    Wiele kobiet nawet nie wie ile miało ciąż biochemicznych!

Ja też zestresowałam się moimi wynikami (AFP.bHCG), ale we wrześniu mam
                                    połówkowe, teraz liczę czas aby dotrwać do września ...,a potem do
                                    października,listopada.. (termin mam na 5I)
                                    Skoro brałaś Duphaston ( ja też) - wszędzie piszą, że wyniki mogą być
                                    zafałszowane (w teście PAPPA, a tam też badają estriol)
                                    Trzymaj się!

• Gość: Anna Re: wynik beta HCG i AFP IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.08.09, 13:20
            Witam
            Jestem w ciąży to juz wiem, ale dziś odebrałam wynik beta HCG -
            wynosi 18,23. Na podstawie tego wyniku który jest to tydzień ciąży?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka