Dodaj do ulubionych

RTG w ciąży !??

06.01.04, 11:15
Musialam zrobic badania okresowe do pracy razem z prześwietleniem płuc. Teraz
przypomnialam sobie, ze współżyliśmy z mężem 15-ego dnia cyklu ( mam
nieregularne cykle). Boję się, że mogę być w ciąży! Jakie są skutki takiego
prześwietlenia na ewentualną ciążę ???
Obserwuj wątek
    • nitkanitka Re: RTG w ciąży !?? 07.01.04, 13:16
      Podobno najgorsze są prześwietlenia zębów, tzn. zawierają największą dawkę
      promieni.
      Wg tego co się dowiadywałam kiedyś to pierszy tydzień od ewentualnego poczęcia
      jest takim okresem, w którym trudno zaszkodzić Maleństwu czymś takim...
      Co więcej teraz jest na tyle nowoczesny sprzęt, że nawet prześwietlenie zęba -
      gdzie dawka jest najwyższa, jest 5 razy mniejsza od stanowiacej zagrożenie.

Są to inforamcje od lekarza, ale jak wiesz, lepiej się skonsultować z kilkoma.
      Co dla jednego jest naturalnne dla drugiego jest zabójcze.

Pozdrawiam

Nitka
      • barrtis Re: RTG w ciąży !?? 07.01.04, 15:45
        Witaj,muszę wtrącić swoje zdanie.Otóż koleżanka "nitkanitka" nie ma racji.
        Właśnie najgorsze są pierwsze tygodnie od poczęcia,kiedy kształtuje się
        zarodek.od samego początku do drugiego trymestru,czyli 16-18 tyg.Wiem to od
        lekarza i zresztą każda kobieta w ciąży powinna to wiedzieć,ze ten czas jest
        właśnie kiedy rozwija się zarodek,dlatego kwas foliowy zalecany jest do konca
        I trymestru.Podobnie kwas foliowy działa na układ nerwowy,kształtuje,a RTG
        może powodować zaburzenia.Ja miałam właśnie na początku ciąży przyjąć się do
        pracy,ale najpierw zaciągnęlam rady kilku lekarzy,i oni niestety zakazali mi
        tego prześwietlenia,na rzecz dobra dziecka.Więc z pracy nici,ale wiem że
        dziecko nie jest napromieniowane(teraz dziecko,wcześniej zarodek).
        Więc lepiej się zastanów,żeby później nie miało wad,
        pozdrawiam
        • nitkanitka Re: RTG w ciąży !?? 07.01.04, 17:33
          Droga barrtis,
          Chyba zupełnie inaczej zrozumiałyśmy powyższy post.
          Otóż z tego co ja zrozumiałam to magdulka52 JUŻ zrobiła to prześwietlenie i
          teraz jest zapóźno na przemyślenia. Po drugie zgadzam się, że pierwsze tygodnie
          sa najważniejsze bo wytwarza się cewa nerwowa i kształtują wszystkie organy. Z
          tym, że pierwszy tydzień od poczęcia - a zrozumiałam, że o ten pierwszy tydzień
          tu chodzi - to jest zagnieżdżanie jajeczka w macicy.
          Tak jak już pisałam, lekarze przestrzegaja przed RTG profilaktycznie, ale przy
          aktulnie stosowanym sprzęcie RTG nie powinno być żadnych konsekwencji. Cytuję
          tu lekarza.

Dlatego uważam, że jeżeli okaże się, że magdulka52 jest w ciąży to powinna się
          skonsultować z lekarzem i opowiedzieć o tym fakcie.
          Wg mnie nie trzeba dziewczyny straszyć tylko ją uspokoić, tym bardziej, że już
          po fakcie...

Pozdrawiam

Nitka
          • magdulka52 Re: RTG w ciąży !?? 21.01.04, 08:45
            Czesc Dziewczyny!
            Bardzo dziękuje za info, ale niepotrzebnie panikowalam. Przyszedl okres i nie
            jestem jeszcze w ciąży!! Zaczynamy starania od nowa.
            pozdrawiam
            • huba776 rtg w ciąży 06.09.13, 22:00
              Witam wszystkie dziewczyny w ciąży. Chciałabym dać świadectwo, które mam nadzieję komuś pomoże. W pierwszym miesiącu ciąży upadłam i stłukłam rękę w łokciu. Najpierw zrobiłam rtg ręki, a potem test i to był błąd. Poszlam do lekarza, a ten na wieść że zrobiłam rtg powiedział, że to pierwszy trymestr i organogeneza i że widział dziecko kobiety, która w ciąży robiła prześwietlenie zęba. i że to dziecko nie miało paluszków. Powiedział, żebym "jeszcze porozmawiała z mężem" czyli usunęła ciążę. załamałam się. Pragnęłam tego dziecka, nie chciałam go zabić. Uparłam się. Zrobiłam wszystkie badania prenatalne. Wyszły OK. Mimo to całą ciążę paliłam bo sters mnie zżerał. Urodziłam zdrową, śliczną córeczkę. ma na imię Ola. teraz ma 2,5 roku, jest rezolutna, roześmiana, pełna zycia i co najważniejsze ZDROWA!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Ma wszystkie paluszki, niczego jej nie brakuje. Więc dziewczyny i kobiety, Nie popadajcie w panikę. W dzisiejszych czasach promieniowanie rtg jest w małych dawkach , podobnie jak w samolocie. Nie zabijajcie swoich dzieci tylko dlatego, że zrobiłyście prześwietlenie zęba. Błagam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka