adelle Re: Mamy listopadowe :-)) 31.03.04, 15:24 hejhej, pisałam już w części "ciąża i poród" w wątku "sześciotygodniówki..", więc teraz króciutko: OM 12.02.2004.,zatem jutro początek 8 tygodnia. Wizyty u ginki: 2,ale na razie ani jedno usg, pierwsze 6 kwietnia, więc już się strasznie nie mogę doczekać! Do 7 tygodnia objawów zero, natomiast od paru dni permanentne mdłości, bez "akcji" w kibelku, ale jeść nie chce mi się NIC! i o czymkolwiek pomyślę robi mi się źle! powiedzieliśmy jedynie moim rodzicom, bo z nimi pracuję i czasami po prostu nie wyrabiam w pracy ze względu na okropne mdłości i duuużą słabość/senność.. poza tym żadnych bólów brzuszka,ani nic. Teściowie nas chyba uduszą, że nie dowiedzieli się od razu)Troszkę "spadł" mi humorek, ale myślę, że głównie w związku z mdłościami, no i może troszkę nieopokoję się co z dzidzią.. myślicie, że na usg w połowie 8 tygodnia dowiem się coś ciekawego a propos zdrowia dzidzi?? pewno cosik o serduszku i o "wzroście", nie?? powiedziałyście już wszystkim o dzidziach??? pozdrawiam serdecznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: która miała oM 19 II? 02.04.04, 13:20 Czy któraś z Was miała oM 19 II? Powiedźcie mi proszę, czy lekarz stwierdził u Was powiększoną macicę? Bo ja takowej jeszcze nie mam i boję się ciąży pozamacicznej. zabeczka Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: która miała oM 19 II? 02.04.04, 15:21 czesc dziewczyny! Czy któras z Was może mi wyjaśnić co oznacza w badaniu morfologii skrót NEUT+? norma jest 58-66 a ja mam 69,3, czyli przekroczone. Nie wiem co to jest i troche mam stracha... Reszta w normieOdpiszcie szybko, please! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
synovia Re: Mamy listopadowe :-)) 03.04.04, 12:36 hej adelle, ja byłam na usg na koniec ósmego tygodnia, fasolka miała 1,5cm i widziałam jak bije jej serduszko. Życzę Ci miłego spotkania z Twoją fasolką, choć narazie tylko na ekranie usg Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: Mamy listopadowe :-)) 20.04.04, 10:53 Hej, chciałam Wam zaoproponować byśmy sobie zrobiły kalendarium. Jest nas dużo i coraz więcej i łatwiej nam będzie sie rozpoznawac. To może dopisujcie się? zabeczka73, Kraków, II ciąża, 24 listopad Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 02.04.04, 18:28 Wiecie, jestem juz zmeczona tym zmeczeniem....chcialabym juz odzyskac troche "sil witalnych"...Zaczal sie 10 tydzien (od OM) i mam nadzieje, ze powoli bedzie juz lepiej Ogolnie czuje sie dobrze. Pozdrawiam Wszystkie Mamy Listopadowe )) Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_edziecko Re: Mamy listopadowe :-)) 03.04.04, 12:05 Ja też juz się chcę dobrze czuć. Mdłości i wymioty doprowadzają mnie do szału. Przeszkadzają po prostu normalnie funkcjonować. Nigdy nie wiem czy akurat jak cos zjem, to nie polecę do łazienki. Do tego starszy synek znowu podłapał jakieś choróbsko i pewnie przyszły tydzień spędzimy w domu. Żebym tylko od niego się nie zaraziła. i tak juz się boję, bo na początku ciąży miałam silne zapalenie gardła. Pozdrawiam Listopadówki cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 05.04.04, 11:16 Oj, oj... ja też chcę czuć się lepiej i czekam z utęsknieniem na maj U mnie 9 tc, mdłości i wielkie zmęczenie. Tak wielkie, że w czwartek nie wstałam z łóżka cały dzień (wzięłam urlop). Było mi potwornie słabo i pobolewał mnie brzuch. Martwiłam się tym, ale już wszystko jest o.k. Tylko to zmęczenie... Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy Atlantis Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 dziewczyny pomocy! 05.04.04, 18:20 Mam zapalenie gardla (okropny bol gardla), kaszel, podwyzszona temperature... wlasnie jestem w 10tc (od OM) i czy ktoras moze mi poradzic jak sobie pomoc. Moja lekarka powiedziala mi, ze nie moge pic zadnych syropow ani ssac zadnych tabletek. Zreszta mowiac szczerze nie bralabym i tak i tak. Pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_edziecko Re: dziewczyny pomocy! 05.04.04, 18:51 Miałm to samo jak byłam w trzecim tygodniu ciązy. Dokładnie jeszcze nie wiedziałam, ale idąc do lekarza powiedziałam, że mogę być w ciąży. Dostałam Bioparox, antybiotyk o działaniu miejscowym, psikałam nim sobie do gardła. Nie przedostaje się do łożyska. Ból gardła był na tyle nieznośny, że nie mogłam mówić, jeść, pić. Mam nadzieję, że żadnych szkód nie poczynił. Może zapytaj lekarza, czy możesz to wziąć, tylko jak ci powie coś złego to mnie nie strasz. A może spróbuj ciepłe mleko z miodem. ja nie próbowałam, bo na sam zapach ciepłego mleka wymiotuję, ale może tobie pomoże. Napisz co uradziłaś. Bakterie won!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: dziewczyny pomocy! 05.04.04, 19:18 biedronka2003 napisała: > Mam zapalenie gardla (okropny bol gardla), kaszel, podwyzszona temperature... > wlasnie jestem w 10tc (od OM) i czy ktoras moze mi poradzic jak sobie pomoc. > Moja lekarka powiedziala mi, ze nie moge pic zadnych syropow ani ssac zadnych > tabletek. Zreszta mowiac szczerze nie bralabym i tak i tak. Pomocy! Z tego co czytalam to jestes z Kanady (chyba ze pomylilam osobe) ja tez. Jak bylam w ciazy to tez mialam zapalenie gardla. Lekarz (ginekolog) pozwolil pic syropki i ssac tabletki te z polki bez recepty. Mialam nawet antybiotyk. Sa antybiotyki co nie szkodza dziecku np. penycylina. Nie mozna brac lekow z aspiryna. I chyba takie nieleczenie przyziebienia moze byc bardziej szkodliwe dla baby. A z domowych sposobow to plukac szalwia albo wada z sola. Tylko, ze jak to jest na tle bakteryjnym to pewnie niewiele pomoze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: dziewczyny pomocy! 06.04.04, 17:35 UDALO SIE! Mialam postanowione, ze jak rano sie nie polepszy to ide prosto do lekarza. Ale wieczorem plukalam gardlo szalwia, opatulilam sie na noc szalikiem (mimo, ze u nas juz cieplo ) i....byla roznica rano. Gardlo nie boli jakby reka odjal, tylko jeszcze troche katar, ale to juz jest nic w porownaniu z tym co bylo wczoraj. Dziewczyny dziekuje! Tak, mieszkam w Kanadzie, nie pomylilas sie Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 07.04.04, 06:04 Nareszcie odzyskuje sily! Oby tak dalej ))) Odpowiedz Link Zgłoś
bb274 Re: Mamy listopadowe :-)) 08.04.04, 20:35 Zgłaszam sie do zespołu listopadwych Mam! Ciesze sie, ze nie jestem sama Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 09.04.04, 07:53 Hej mamuśki, co tu tak cicho i spokojnie? Czyżby pochłonęły was porządki przedświąteczne? Ja sobie w tym roku troszkę odpuszczam. Okien nie myję (już mąż to zrobił) i tylko tak sobie chodzę ze szmatkami po domu i udaję, że sprzątam. Leń mi nie pozwala na skupienie się na 1 zajęciu i przecież muszę dbać o siebie!!! W tamtym tygodniu byłam na badaniach (pełen komplecik, za darmo, bo z NFZ) i wszystkie w normie. Bałam się, że przez te wymioty pozbawiam się jakiś witamin czy minerałów, i że coś możę być nie tak z krwią (anemia np.) ale okazuje się, że jest super czego i Wam życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
czupurek3 Wesołych Świąt! 09.04.04, 18:23 Wczoraj widziałam na usg mojego malucha. Ma 2,5 cm i fikające rączki i nózki. Na szczęście krwiak sie wchłonął, ale pozostaje jeszcze przestrzeń z płynem owodniowym. Niestety muszę nadal sie oszczędzać i czekać aż wykształci się łożysko. A poza tym życzymy wszystkim listopadowym Mamom wesołych Świąt od naszej trójki! Odpowiedz Link Zgłoś
luciam Re: Wesołych Świąt! 10.04.04, 12:18 Czupurku, kiedy dokładnie urodził sie Twój synek? bo widzę, że jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji. Mój synek urodził się 29.04.2003 na Polnej, więc już się szykujemy na obchody roczku, no i jestem w 8 tyg. drugiej ciąży (też na listopad)i też z Poznania. I też życzę wszystkim mamusiom i dzieciaczkom zdrowych i wesłych Świąt Lucyna Odpowiedz Link Zgłoś
czupurek3 Re: Wesołych Świąt! 11.04.04, 22:05 Tymek urodził sie 20 kwietnia 2003 w Klinice św. Rodziny w Poznaniu. Też szykujemy sie do roczku. Impreza w najbliższą sobotę. A nasze drugie Maleństwo ma teraz jakieś 11 tygodni - od daty ostatniej miesiączki. Jak sobie dajesz radę z biegającym maluchem? Ja musze przyznać, że czasem brakuje mi sił... Pozdrowienia dla Ciebie i Twoich pociech! Odpowiedz Link Zgłoś
luciam Re: Wesołych Świąt! 13.04.04, 12:43 My roczek wyprawiamy 1 maja. A radzić sobie muszę przeważnie sama, bo mąż wyjeżdża czasami na 2-3 dni. Ja poprostu nie robię nic poza tym co konieczne: nie umyłam okien na święta, nie zrobiłam nic w ogrodzie, nie zbieram zabawek co godzinę, nie prasuję nic oprócz koszul, bo jak sama wiesz mam co robić z dzieckiem, które już chodzi. Na spacer wychodzimy w spacerówce, chyba, że się dobrze czuję to mały chodzi sam po ogrodzie, a ja za nim i odciągam go od samochodu, psa, kamyszków i wszystkiego co musi dotknąć i polizać. Biorę go też na ręce, bo inaczej się nie da wsadzić do wanny czy fotelika. Jak jestem senna to śpię z nim w dzień. No i mam nadzieję, że będę na tyle dobrze przechodziła drugą ciążę, że pozwoli mi na opiekę nad Misiem, bo nie mam żadnego planu awaryjnego na wypadek leżenia. Do lekarza idę dopiero 27 kwietnia na pierwszą wizytę, bo ma taką kolejkę. pozdrawiam Luciam mama Michałka i 9tyg.fasolki Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Wesołych Świąt! 13.04.04, 12:07 czupurek3 napisała: > Wczoraj widziałam na usg mojego malucha. Ma 2,5 cm i fikające rączki i nózki. > Na szczęście krwiak sie wchłonął No i to jest bardzo dobra poświąteczna wiadomość ))) Ja zobaczę maleństwo na szczegółowym USG dopiero 10 maja... jejku, jeszcze tyle czasu! To będzie prawie 14 tc. Mam nadzieję, że zobaczę te fikające nożki i rączki Na razie czekam na wizytę 27 kwietnia. I walczę z potwornym zmęczeniem, nie mam siły na nic... Czekam na maj i koniec pierwszego trymestru Wtedy na pewno poczuję się lepiej, wszyscy mi to mówią. Pozdrawiam. Atlantis Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-)) 13.04.04, 12:27 Dziewczyny, mam prośbę, uważajcie na siebie. Ja w piątek zrobiłam w domu mini porządek (tzn. odkurzanie i mycie podłóg mopem).Nic wielkiego. A w nocy chlusnęła ze mnie krew. Szok. Pojechaliśmy do szpitala i na szczęście na USG było widać bijące serduszko i fikającego maluszka. Powinnam zostać w szpitalu, ale nie chciałam na Święta zostawiać moich chłopaków. Teraz muszę leżeć w łóżku, brać leki ale i tak mam plamienia. Boję się o mojego maluszka. Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 13.04.04, 14:30 mal_gosia2 napisała: > Ja w piątek zrobiłam w domu mini porządek (tzn. odkurzanie i mycie podłóg > mopem).Nic wielkiego. A w nocy chlusnęła ze mnie krew. Szok. Pojechaliśmy do > szpitala i na szczęście na USG było widać bijące serduszko i fikającego > maluszka. Małgosiu, trzymam kciuki, żeby wszystko było o.k.!!! Dobrze, że z maluszkiem wszystko w porządku, ale wyobrażam sobie ten stres, który przeżyłaś i to jak teraz się zamartwiasz... Wszystko będzie dobrze! Wypoczywaj, nie przemęczaj się i... myśl pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Mamy listopadowe :-)) 14.04.04, 09:56 Trzymam kciuki Małgosiu zeby wszystko było w porządku! Pozdrawiam Ciebie i Twoja dzidzię Estera Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 14.04.04, 22:01 Malgosiu , co u Ciebie? Jak sie czujesz? Witam wszystkie Mamy Listopadowe U mnie dzisiaj koniec 11 TC, a od jutra zaczynamy 12! Od kiedy zaczynamy 2 trymester? Jak sie konczy 12 TC? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: Mamy listopadowe :-)) 14.04.04, 23:53 No to witam w klubie. Jestem 25 letnia mama 2,5 letniej Giuli i teraz oczekuje nastepnego maluszka, ktory ma sie zjawic pod koniec listopada. Zeby bylo smiesznie moje dzieci beda mialy dokladnie 3 lata roznicy. Czysty przypadek))))))))))))))))))) Pozdrawiam Kinga. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 15.04.04, 06:42 Witamy w klubie Jak sie czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
agucha_np Re: Mamy listopadowe :-)) 15.04.04, 08:36 Witam Przyszłe Mamy! Dopisuje się do listopadowych mam. Obecnie jestem w 9 tyg wg daty OM, a wg ostatniego usg w 8 tyg. Termin mam na koniec listopada 23-26 Na ostatnim usg widziałam bijące serduszko - najpiękniejszy widok na świecie!!! A jeśli chodzi o samopczucie to śpię na okrągło, mdli mnie (na szczęście nie wymiotuje)i bolą piersi. Ponieważ o dzidziusia staraliśmy się dość długo, więc pomimo nieprzyjemnych objawów jestem najszczęśliwasza na świecie )) To będzie moje pierwsze dziecko, mam 25 lat i mieszkam w Szczecinie. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka i Pikselek Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-8 Re: Mamy listopadowe :-)) 16.04.04, 12:19 Witam w klubie. Termin mam 08.11. od OM. Teraz jestem w 11 tygodniu. Czuję się świetnie, tylko boli mnie krzyż, ale lekarz mnie uprzedzał, że tak będzie. Czy ktoś wie jak się liczy miesiące, bo ciąża trwa 40 tygodni, więc nie pasuje aby miesiąc miał 4 tygodnie. Jestem z Olsztyna i czekam na głosy na temat olsztyńskich szpitali. Pozdrawiam Justyna Mężuś już szuka imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Mamy listopadowe :-)) 16.04.04, 13:22 WITAJ jUSTYNA! Przede wszystkim gratulacje! Jesli chodzi o Twoje pytanie, to moja gin tłumaczyła mi, że jeden miesiąc ciąży liczy 28 dni(jest to miesiąc księzycowy, a nie kalendarzowy), stąd ciąża trwa 10 miesięcy księzycowych. policz sobie teraz moze Ci sie bedzie zgadzacSama się gubię w tych obliczeniach Ja tez mam termin na 8.11 z USG a od OM na 4.11. Więc też jestem teraz w 11 tyg.! Życze dużo zdrówka Tobie i maluszkowi! estka Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Mamy listopadowe :-)) 16.04.04, 13:30 Hej dziewczyny! Co tu tak spokojnie się zrobiło??? Czemu nie piszecie? Ja musze sie pochwalić, że doczekałam sie mojego pierwszego USG. Wczoraj widzielismy z mężem naszą kruszynkę! jest piękny/a!!! hihihi Ma 3cm i 3mm, wszystko jest w porządku. Maluszek pomachał nam rączkami i nóżkami Niesamowite przeżycie!!! Nawet moja gin się popłakała Nie moge sie juz doczekac nastepnego USG, chciałabym znów go/ją zobaczyć... Ale na to musze jeszce długo poczekać Dziewczyny chcecie znac płeć swojego dziecka? Ja się waham, tzn. do tej pory chciałam, mój mąż nie(sądzi, że ma to być niespodziankaAle wczoraj tez zaczęłam miec wątpliwości, musze sie nad tym jeszcze zastanowić. A Wy co o tym sądzicie? Pozdrawiam Was wszystkie, no i maleństwa szczególnie estka Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 16.04.04, 15:56 justyna-8 napisała: > Jestem z Olsztyna i czekam na głosy na temat > olsztyńskich szpitali. Pozdrawiam Justyna Witaj Justyno No to jesteśmy dwie z Olsztyna. Też jestem w 11 tc od OM. Chodzę do byłego szpitala kolejowego (na Wojska Polskiego) do Poradni Ginekologiczno-Położniczej Malarkiewicz i Spółka. Jestem pod opieką dr Dywańskiego i na razie nie mam zastrzeżeń. Na razie zdecydowałam się, że bądę rodzić tutaj, bo słyszałam wiele pozytywnych opinii na temat tego szpitala. Nie ma tłoku tak jak w miejskim czy wojewódzkim, jest fachowa obsługa ( i sympatyczne położne), porodówki jednoosobowe, nie płaci sią za poród rodzinny, znieczulenie na życzenie też bezpłatne. Moja koleżanka będzie tam rodzić w sierpniu, więc na pewno dorzucę jeszcze info wprost z porodówki Myślę, że ogólnie olsztyńskie szpitale są dobre. Słyszałam, że ciężarówki z miejskiego i wojewódzkiego były zadowolone. Pozdrawiam. Atlantis Odpowiedz Link Zgłoś
gabis77 Re: Mamy listopadowe :-)) 16.04.04, 20:28 Witam Mam na imię Gabrysia i tez mam termin na listopad (ok 12.11). Bardzo się cieszymy razem z mężem, że będziemy mieli dzidziusia. To nasze pierwsze dziecko. Obecnie jestem w 9 tygodniu ciązy i pozdrawiam gorąco wszystkie mamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
tania75 Pożegnanie 17.04.04, 16:43 Witajcie dziewczyny.........muszę się pożegnać z Wami i wypisać z listy((((( Niestety nie udało mi się – mnie cud chowającego się dzidziusia niestety nie spotkał... byłam dwa razy na Usg i niestety nie widać zarodka – tylko ciałko ciążowe. Lekarz mówi że to niekoniecznie puste jajo lecz po prostu płód umarł ok. 6 tyg. i przestał się rozwijać. Wielkość pęcherza ciążowego też stanęła na 7 tyg. A już leci mi 10 tydzień... i co najgorsze nawet nie plamię... Idę w poniedziałek do szpitala mają mi założyć jakiś żel który rozpulchni szyjkę macicy a we wtorek łyżeczkowanie....... Nie wiem jak ja to przeżyję....... Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie a szczególnie Was listopadówki ......i życzę Wam z całego serca dużo zdrowia dla Was i malutkich dzidziusiów! Odpowiedz Link Zgłoś
czupurek3 Re: Pożegnanie 17.04.04, 22:38 Tania bardzo mi przykro, sama nie wiem co napisać. Mam tylko nadzieje, że niedługo będzie Ci dane znowu cieszyc sie oczekiwaniem na dzidziusia. Musisz byc dobrej myśli, choć wiem, że to teraz bardzo trudne. Jesteśmy z Tobą, trzymaj się!!! Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Pożegnanie 20.04.04, 07:07 Tania trzymaj sie! Bedzie wszystko dobrze. Wierze, ze Ci sie uda Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Kalendarium 20.04.04, 10:55 Hej, chciałam Wam zaoproponować byśmy sobie zrobiły kalendarium. Jest nas dużo i coraz więcej i łatwiej nam będzie sie rozpoznawac. To może dopisujcie się? zabeczka73, Kraków, II ciąża, 24 listopad Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Poprawne (z miastem) 20.04.04, 11:29 atlantis75, I ciąża, Olsztyn, 9-10 listopada Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Kalendarium 20.04.04, 11:55 Małgosia, ciąża nr 2, termin na 2 listopada, Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_80 Re: Kalendarium 20.04.04, 14:12 myszka_80 , I ciąża, termin 13 listopad, Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Kalendarium 20.04.04, 14:40 jakasik, 1 ciąża, termin 3 listopad, Gliwice Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Kalendarium 20.04.04, 19:12 estka22, 1 ciąża , termin 4 lub 8 listopad, Będzin Odpowiedz Link Zgłoś
nusku1 Re: Kalendarium 20.04.04, 23:32 nusku, 1 ciąża, 12 tydz., termin 3 listopad, sosnowiec )) Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Kalendarium 21.04.04, 08:18 Jeśli termin masz na 3 listopad czyli tak jak ja to to jest 11 tydzień i 5 dzień Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Kalendarium 21.04.04, 08:21 Dziewczyny zróbcie sobie suwaczek, taki jak ja mam! Wreszcie nie muszę się zastanawiać, który to tydzień i dzień. Samo mi pokazuje! Super sprawa! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gabis77 Re: Kalendarium 24.04.04, 19:42 Witam serdecznie, Jak zrobić taki suwaczek? Pozdrawiam Gabis Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Kalendarium 21.04.04, 11:36 jakasik napisała: > Jeśli termin masz na 3 listopad czyli tak jak ja to to jest 11 tydzień i 5 > dzień To sie liczy już jako 12 tydzień. Aczkolwiek różne są szkoły Pozdrawiam. Atlantis w 11 tyg. i 1 dniu Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Kalendarium 21.04.04, 12:00 Ja to z suwaczka sobie biorę. Ale masz rację, to już 12 tydzień. Ale ten czas leci! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nusku1 Re: Kalendarium 23.04.04, 20:29 według wyliczeń mojej pani doktor termin mam 3 listopada, czyli 12 tydzień, a OM miałam 26 stycznia, może teraz się wszytsko zgadza pozdrawiam kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gabis77 Re: Kalendarium 24.04.04, 19:27 Gabrysia, I ciąża termin 12 listopad, Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-8 Re: Kalendarium 22.04.04, 11:01 justyna-8, I ciąża, Olsztyn, 12 tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-8 Re: Kalendarium-poprawione 27.04.04, 11:07 justyna, I ciąża, Olsztyn, 08.11 Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Mamy listopadowe :-)) 20.04.04, 12:04 I jak sie czujecie Przyszłe Mamy? Ja po tym, jak wylądowałam w szpitalu przed Świętami z silnym krwotokiem, już doszłam do siebie. Nadal muszę się oszczędzać, ale już nie leżę plackiem w łóżku. Mam tylko obsesję sprawdzania co chwilę, czy znowu nie krwawię No i jescze wymioty, po kila razy dziennie - koszmar. Przy pierwszej ciązy nie czułam się tak źle. Małgosia, która dziś zaczęła II trymestr. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: Mamy listopadowe :-)) 24.04.04, 10:54 Hej Malgosiu. Wiem co to znaczy, to opsesyjne bieganie do toalety. Mam to za soba i to juz po raz drugi. Obecnie jestem w 11 tygodniu. Pozdrawiam i zycze wiele szczesliwych chwil. Kiniadi. Odpowiedz Link Zgłoś
adelle kalendarium 20.04.04, 12:50 adelle, Łódź, I ciąża, 10/11 tc, zatem termin (wg moich wyliczeń) 17-19 listopada. niestety nadal dopadają mnie biegunki (trwa to już ok.4 tygodnie); w zeszłym tygodniu zrobiłam badanie elektrolitów - na szczęście wszystko w normie; teraz mnie czeka badanie kału na obecność bakterii(( Jem suchy chleb, kleik z ryżu, czasami rozgotowany makaron, troszkę gotowanego mięsa(bleee) i gotowaną marchewkę. W zasadzie nic więcej nie jem.. A no i pić mi się tez za bardzo nie chce(( Ale wielkimi krokami zbliza się kres tych okropności - kończy się I trymestr)) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
volpe Re: kalendarium 20.04.04, 13:17 Volpe, Warszawa, I ciąża, 10 tydz., termin porodu 19 listopada Od niedzieli jak na zlosc czuje sie gorzej, mam mdlosci, jestem wymeczona a wczoraj dopadly mnie bole brzucha - to podobno dzidzius sie rozpycha Jestem jednak dobrej mysli, bo widzialam wczoraj na USG bijace serduszko i machajace do mnie raczki i nozki mojej kruszynki. Mowie Wam tyle emocji ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: kalendarium 20.04.04, 17:53 Biedronka, Kanada, druga ciaza, jutro koncze 12 TC, termin 4.11. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cation Re: kalendarium 20.04.04, 18:16 I jeszcze ja- cation, I ciąża, 10tc, tp 22 listopada A mój najwiekszy problem to mało bolące piersi. do 9 tc to jeszcze je czułam, teraz prawie wcale. Trochę się powiększyły, ale jakimis oszałamiającymi balonami też nie są. Czasami myślę, czy z Fasolą wszystko OK, chociaż jak widziałam ją na usg pod koniec 7 tc- miała się swietnie ze swoim wielkim bijacym serduszkiem. Napiszcie cos o tych piersiach, bo ten temat wciąż nie daje mi spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: kalendarium 20.04.04, 19:18 czesc cation! Mnie tez na początku strasznie bolały piersi (to był koszmar), a teraz ból prawie zniknął. Powiększyły mi sie, sa pełniejsze, ale tez nie są zbyt "bujne"Myślę, żę nie masz się czym przejmować, to chyba jest indywidualna sprawa każdej z nas. Za to od początku ciąży mam niebieskie linie na piersiach (żyłki się powiększyły),co oznacza, że dopływa do nich więcej krwi, więc jest ok Pozdrawiam Ciebie i dzidzię estka Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: kalendarium 21.04.04, 08:27 Ha! Mnie już też coraz mniej bola piersi! Jeszcze czasem w nocy sobie przypomne o nich ale to już nic w porónwaniu z początkiem. Mdłości też sobie powoli odchodzą! Syfki na twarzy przestały się pojawiać i nabrałam rumieńców! Włosy mniej się przetłuszczają. Już nie jestem tak senna po południu, wieczorem nadal jeszcze zasypiam jak kamień Nabieram ochoty do działania! Czyli wszystko OK! Za tydzień zobaczę co u mojego szczęścia słychać i już będę spokojna do końca. Jak zrobicie sobie suwaczek, to będziecie mogły poczytać sobie (po angielsku) co w danym tygodniu słychać u dzidziusia no i co zmieni się w Waszym ciele. Super sprawa! Pozdrawiam! Kasia + ktoś! Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: kalendarium 21.04.04, 14:21 Cześć babeczki, miałam już dawno do Was dołączyć ale wciąż mi brakowało czasu i siły. Zacznę od kalendarium, to moja 2 ciąża, termin na 04.11. ale pewnie jeszcze się zmieni. Powoli objawy pierwszego trymestru ustępują, ufffff bo ledwo żyłam. Teraz mam jedynie super apetyt i przytyłam już 3 kilo. Też jakoś szybciej w tej ciąży pojawił mi się brzuszek.Do lekarza miałam iść już w tym tygodniu ale niestety pozmienaiły się dyżury mojego męża i nie mam z kim zostawić JUleńki. Nie wiem jak wytrzymam do przyszłego tygodnia. To chyba na razie tyle, całusy mocne Zosia, mama Julki (1,7 i małego bąbelka). Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Zosiu :) 21.04.04, 15:29 Cześć No nareszcie się pojawiłaś, bo dużo o Tobie myślałam ostatnio i już miałam pisać posta, żebyś dała znak, że wszystko jest w porządku U mnie objawy I trymestru też powoli mijają. Skończyły się poranne mdłości, wrócił mi apetyt, zmęczenie mnie jeszcze dopada, ale nie takie drastyczne jak przedtem (o godz. 16 każdego dnia padałam na twarz). Nie utyłam, nic po mnie nie widać, bo nie mam brzuszka. I przez to trochę się zamartwiam, bo pojawia się absurdalne pytanie: czy ja na pewno jestem ciąży? Skoro silne objawy mijają, brzuch płaski i więcej energii. 27 kwietnia ma trzecią wizytę u gienkologa i mam nadzieję, że zrobi mi usg. Bo na razie miałam tylko jedno i to na początku ciąży, więc widać było jedynie pęcherzyk ciążowy. A tak bym chciała zobaczyć coś więcej To by mnie na pewno uspokoiło. Pozdrawiam i trzymaj się ciepło. Atlantis Odpowiedz Link Zgłoś
estka22 Re: Zosiu :) 21.04.04, 17:59 witaj atlantis i wszystkie przyszłe mamusie!!! Jak widze chyba minęły nam najgorsze dolegliwości Hurrrrra! Najbardziej sie ciesze, że juz nie mam mdłości i zmeczenie tez sie zmniejszyłoNo i tez pojawił sie apetyt. W piątek mam wizyte u gin, ciekawe, ile przytyłam... Jak tam Wasze brzuszki? Mnie moze sie wydaje, ale juz chyba troszke widać małe zaokrąglenieNa dodatek pogoda taka piękna, wreszcie jest ciepło i zielono! Aż chce się żyć! Pozdrawiam Was cieplutko estka i rozbrykana dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: 21.04.04, 20:02 Atlantis w pierwszej ciąży u mnie bardzo długo nie było nic widać i po porodzie szybko wróciłam do siebie (no prawie). Tak więc ciesz się, a jeszcze na pewno brzusio wyskoczy. U mnie tak naprawdę w ostatnich 3 miesiącach. A wiecie co mam wrażenie, że czasem czuję dzidzię. Wiem, że wg książek to za wcześnie ale brzucho mam już spory i to druga ciąża, więc może ... U mnie mimo mdłości apetyt był cały czas ok, wręcz jak nie zjadłam to było gorzej, teraz muszę zadbać by jeść tylko to co dobre dla dzidzi, hmmmmm nie będzie to łatwe. We mnie też jakaś siła i radość, oby tak dalej. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: 21.04.04, 21:39 Zosiu, wiesz co, to jest tez moja druga ciaza i tez juz mam brzuszek i mialam jakies takie obawy sie do tego przyznac, ale ja rowniez mam wrazenie, ze juz czulam dzidzie POzdrawiam cieplutko ))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia34 Re: 22.04.04, 12:58 Witam Wszystkie listopadówki. Pragne sie dołaczyc do Was. Termin na 16.11. Dzisiaj byłam na usg i widziałam moja dzidzie, machała nózkami i rączka. Całe 31mm szczescia. To moja druga ciąza i tez sie przyznaje dotroszke wystającego brzuszka juz. W pierwszej ciązy do 5 miesiąca nie było widać a tu tak szybko troche mnie to zdziwiło, ale skoro nie jestem wyjatkiem to znaczy ze tak musi być. Mdłości niestety jeszcze męcza, ostatnio jakby z wieksza siła i teraz juz na nic kompletnie nie mam ochoty. Zmuszam sie bo jak czegos nie przegryze to jeszcze gorzej mdli i strasznie slabo sie robi, a poki co pracuje i pracowac musze taki uklad. Licze dni do II trymestru z nadzieja ze bede sie miała lepiej. Waga raz 1kg wiecej raz mniej w zaleznosci od nasilenia mdłosci. Pozdrawiam wszytskie mamy listopadowe Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Jak czuje się dziecko? :) 22.04.04, 13:11 biedronka2003 napisała: > Zosiu, wiesz co, to jest tez moja druga ciaza i tez juz mam brzuszek i mialam > jakies takie obawy sie do tego przyznac, ale ja rowniez mam wrazenie, ze juz > czulam dzidzie POzdrawiam cieplutko ))) Piszcie szybciutko na czym to polega? Jakie to ważenie? Pozdrawiam wszystkie mamusie )) Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: 23.04.04, 09:31 Hej, u mnie też brzuszek jest już widoczny. W pierwszej ciąży nic prawie nie było widać przez 4 miesięce, a potem tak trochę się ruszyło. Tak naprawdę brzuch mi się pokazał w ostatnich 2 miesiącach. Nawet krawcowa, która szyła mi sukienkę w 6 miesiącu nie zorientowała się, że jestem w ciąży. A teraz już szykuje się do zmiany garderoby, bo spodnie mi sie w pasie nie dopinają. Dziwne tylko jest to, że wagowo to ubyło mi 3 kg - chyba przez te wymioty. A takie motylki i bąbelki też czuję. Czy to maluszek? Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: 23.04.04, 17:16 Malgosiu, wlasnie tak samo odczuwam. Jesli chodzi o wage to ani mi nie ubylo ani nie przybylo, ale brzuszek jest, nawet znajomi w pracy zauwazyli, a im jeszcze akurat nie mowilam. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: kalendarium 24.04.04, 11:03 Hej Zosia. Witamy serdeczni. Pisze do Ciebie, bo podobnie jak Ty to moja 2 ciaza i rowniez mam coreczke Julke, tylko troszke starsza od Twojej, bo ma 2,5 lat. Pozdrawiam serdzecznie. Kiniadi Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: kalendarium 24.04.04, 10:59 Hej Hej. O nic moim zdaniem nie powinnas sie martwic. Z pierwsza ciaza nawet nie wiedzialam, ze istnieja bolace piersi, po prostu w moim przypadku tego nie bylo. Przy drugiej ciazu bolaly mnie doslownie 3 dni i koniec. Wiec rowniez i w Twiom przypadku to nic nie niebezpiecznego. Pozdrawiam serdecznie. Kiniadi Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 22.04.04, 13:05 Witam Was Wszystkie Jestem mamą 2-ki dzieci: Bartuś 6 lat, Ewelinka 4 latka a obecnie w trzeciej ciąży, termin porodu 3 listopad Pozdrawiam Was serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-)) 22.04.04, 14:01 każda to określa inaczej i w czasie ciąży to się zmienia. Będzie tak, że wyczujesz coś malutkiego jakby piętkę/nóżki albo plecki. Na początku to jest bardzo delikatne. Słyszałam kiedyś porównanie do trzepotania skrzydeł motyla, au mnie to jakby puknięcia, bąbelki. Sama nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 22.04.04, 17:46 Witam Was wszystkie Jestem mamą Bartusia 6 lat, Ewelinki 4 latka i w ciąży termin na 3 listopad. Wszystkim mamą gratuluję i pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 22.04.04, 17:49 Witam Was Wszystkie Jestem mamą Bartusia 6 lat Ewelinki 4 latka a teraz jestem w ciąży termin na 3 listopad Gratuluję wam Wszystkim i pzdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 22.04.04, 18:50 Witam Was Wszystkie Jestem mamą bartusia 6 lat Ewelinki 4 latka a obecnie jestem w ciąży termin porodu 3 listopa Pozdrawiam i gratuluję Aga Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-)) 22.04.04, 22:56 Cześć Aga. Pozdrawiam Cię Cieplutko. Między Twoimi starszymi jest 2 lata różnicy, podobnie jak będzie u mnie. Jak to wszystko na początku zorganizowałaś. Ja zaczynam o tym intensywnie myśleć. Napisz parę słów. Zosia, mam Juleczki (22.09.02) i bąbelka. Kto będzie chciał poznać płeć? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 22.04.04, 23:38 Ja Ja chce poznac plec babelka. Ale czy sie uda? Pozyjemy - zobaczymy Przy pierwszym dziecku nie chcialam i sie nie dowiadywalam, ale teraz chce. Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 23.04.04, 17:42 Cześ Zosiu. Pozdrawiam Cię. Moja Ewelinka (drugie dziecko) jak się urodziła była bardzo spokojnym dzieckim, jadła spała i robiła kupki. Taki ideał dzidziusia, bardzo spokojna. Mój synek od samego początku był nauczony, że śpi sam a przy Ewelince zmieniłam zasadę. Jak się niunia budziła w nocy do karmienia to trochę płakała ale wystarczyło abu budził się Bartuś. Wtedy miałam dwoje dzieci które płakały. Jak Karmiłam Ewelinkę płakał Bartuś jak usypiałam Bartusia to płakała Ewelinka. Jak tylko zaczełam spać z córeczką w jednym łóżku to mołą szybciej przykładać do piersi i dzięki temu synek spał. Jestem pewna, że dasz sobie radę. Odpowiedz Link Zgłoś
zabeczka73 Re: Mamy listopadowe :-)) 24.04.04, 08:24 Hej, jestem w 8 tyg. ciąży (termin na 24 listopad) i od tamtego tygodnia czuję maluszka. To moja druga ciąża i wiem, ze to na pewno maluch rozrabia. Ciąży po mnie nie widać - spadła waga, choc brzuch się rozrasta. żabeczka 73 Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 24.04.04, 12:19 Cześć Termin porodu mam na 3.XI a już wybrałam imię dla dziewczynki Dagmara Ligia, oglądam małe ubranka i przypominam sobie jak moje dzieci były małe. Pozdrawiam Was i Wasze malusie dzidzie Aga Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-)) 24.04.04, 13:20 Kiniadi całusy dal nieco starszej Julci W pierwszej ciąży oboje z mężem nie chcieliśmy wiedzieć wcześniej a teraz też mnie kusi, ale mąż chce drugą niespodziankę Fajno tak czekać do końca,no ale czy tym razem wytrzymam? My też już myślimy nad imionami...powoli. Odpowiedz Link Zgłoś
respect_kaja Re: Mamy listopadowe :-)) 25.04.04, 21:12 Kaja, Bydgoszcz, 1 ciąza, 4 listopad Witam wszystkie mamyNiby już powinno być koniec dolegliwości a ja mam wrażenie że moje się nasilająbynajmniej wymioty. 26.04 mam kolejną wizyte u gin. jestem ciekawa co mi powie i jaka dzidzia już jest?Dzięki madzik 33 której pragnę jeszcze trafiłam do bardzo fajnej pani doktorTylko dręcze ją co wizytę pyt. czasami aż mi głupio A tak poza tym może jest któraś z Was jeszcze z Bydgoszczy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 26.04.04, 08:45 Cześć dziewczyny! No i wreszcie koniec dolegliwości I trymestru! Od czwartku czuję się super. Nawet po południu nie chce mi się już spać! To już (dopiero 12 tydzień! I wszystko jest OK. Gdyby nie to, że troszkę częściej odwiedzam kibelek (siusiam jak głupia) to bym chyba zapomniała, że jestem w ciąży. Objawów brak a brzuszek jeszcze się nie pokazał. Życzę wszyskim tak dobrego samopoczucia! Kasia + ktosiek! Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 26.04.04, 10:20 Cześć Czasami zastanawiam się czy na prawdę jestem w ciąży, ale przypominam sobie usg. Objawów brak, brzuszek jaki był taki jest, tylko mam wstręt do pasty. Życzę zdrówka Aga i malusia dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
mag7714 Re: Mamy listopadowe :-)) 26.04.04, 10:35 Juz prawie koniec pierwszego trymestru a mnie dopadły mdlosci.Do tej pory nic mi nie dolegało-oprocz bolu piersi-czulam sie swietnie.Nie za pozno na mdlosci...? Pozdrawiam wszystkie listopadoweczki Magda [obrazek]http;//preg.fertilityfriend.com/pregticker/49c9f/images/obrazek.gif [/obrazek] Odpowiedz Link Zgłoś
gonia311 Re: Mamy listopadowe :-)) 16.06.04, 17:25 Witam. JEstem z Bydgoszczy. Termin na 26 listopad. w tej chwili 16-ty tydzień ciąży) Pozdrawiam serdecznie. Gonia. Odpowiedz Link Zgłoś
jackrzyzak Re: Mamy listopadowe :-)) 26.04.04, 10:52 A moja żoneczka ma termin na 27 listopada. Tylko mnie martwi to że wymiotuje rano i czasem po poludniu. I nic nie chce jeść (no prawie) Prosze o jakieś rady Szczesliwy tata Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 26.04.04, 11:15 Nie martw się. Ja też dopiero jej od paru dni. Tz. wcześniej jadłam ale niewiele i wyłącznie do godz. 13 i schudłam 3kg. Mój mąż też marudził, że nie jem, że wykończę siebie i zrobię krzywdę dziecku. Ale wszystko jest OK! Taki to ten I trymestr. Będzie dobrze. Ja juz czasem nie dawałam rady i wieczorem siedziałam w łóżku i płakałam jak bóbr z bezsilności. Nie mogłam nawet mężowi podać obiadu, bo od razu leciałam do kibelka, otwarcie lodówki kończyło się tym samym. Jadłam tylko rano ale na zapas nie da się najeść. Potem piłam soki ale i tak pobyły tylko chwilkę w moim żołądku. Więc, jeszcze raz powtarzam: nie martw się! Jeszcze trochę i apetyt żony wróci do normy albo jeszcze się powiększy. Ja właśnie jestem na etapie zachciewajek. Ostatnio o 20:15 robiłam sobie placki ziemniaczane, takiego pypcia na nie dostałam Nie zmuszja tylko żony do jedzenia, mój próbowal i wynikały tylko z tego awantury. Jej organizm dobrze wie co robi. Podobno wymioty biorą się stąd, że w ciąży spowalnia się przemiana materii i wymioty są po to aby jedzenie nie zalegało w żołądki. Nie wiem ile w tym prawdy Pozdrawiam: Kasia + ktosiek! Odpowiedz Link Zgłoś
jackrzyzak Re: Mamy listopadowe :-)) 26.04.04, 11:22 Ok. Dzieki za rady!! Mam nadzieje ze bedzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_edziecko Re: Mamy listopadowe :-)) 26.04.04, 13:32 Hej listopadówki. Wiecie co mi pomaga na mdłości? Jedzenie ))) Jem tyle, że niejeden facet by ze mną nie wygrał. Chyba niedługo będę hipopotamkiem. Juz niedługo koniec 1 trymestru. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 27.04.04, 00:02 Ale dzisiaj sie kiepsko czuje. A w srode koncze 13 TC! Caly czas mnie mdli, ciagle glodna, musze co chwile cos przegryzac, bo inaczej jest mi niedobrze... A co u Was dziewczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
klarinia Re: Mamy listopadowe :-)) 27.04.04, 11:45 Witam wszystkie kochane mamuski. 10 tydzien ciazy sie klania. Termin na 23 listopada. Zgaga po jakímkolwiek jedzonku,depresja,wahania nastrojow,spragniona czulosci ,milosci,pocalunkow...no dobra pocalunkami jestem obdarzana az za bardzo przez mojego 3 letniego Miniusia...a tak poza tym trzymam sie cieplo,"bo trzeba byc twardym a nie mietkim".Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cation Re: Mamy listopadowe :-)) 27.04.04, 12:35 A ja (11tc) już popadam w deprechę przez te mdłości. W tym tygodniu są tak silne, że od poniedziałlku nie chodzę do pracy, z którego to powodu męczą mnie straszne wyrzuty sumienia. Ale co począć jak do godz. 11-12 chrczę nad kibelkiem? Czuję się fatalnie. Wciąż ten ciężar na żołądku. Odliczam dni kiedy to minie- upiję się sokiem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 27.04.04, 14:11 Wiem co czujesz. Ja na szczęście mam to już za sobą! Pociesz się, że to już końcowe siedzenie w kibelku. Może już jutro będzie lepiej? Mi przeszło z dnia na dzień! Pozdrawiam Kasia + ktosiek Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 27.04.04, 19:08 Witam 13 tydzień, jestem uczulona na zapachy. Bardzo mi przeszkadza dym z papierosów, mdli mnie i robi mi się słabo. Na moje szczęście jestem na razie na zwolnieniu lekarskim ale od 10.05 do pracy, gdzie kopcą papierosy. Mam nadzieje, że do tego czasu minie mi to. Pozdrawiam Was Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 SERDUSZKO :):) 27.04.04, 20:11 Dziewczyny! Wrocilam od lekarza Slyszalam bicie serduszka! 160 / minute! Tak rowniutko i mocno! Super! Pa pa! Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: SERDUSZKO :):) 28.04.04, 12:26 biedronka2003 napisała: > Dziewczyny! Wrocilam od lekarza Slyszalam bicie serduszka! 160 / minute! Tak > rowniutko i mocno! Super! Pa pa! Ja serduszko usłysze 10 maja Wtedy też będę miała zrobione usg przez specjalistę, szefa przychodni do której chodzę. Mam nadzieję, że zobaczę mojego Skarba z łapkami i nóżkami )) Na razie miałam tylko jedno usg w 5 tyg. ciąży i była tylko plamka. Nie mogę się doczekać )) Wczoraj byłam u lekarza. Wszystko o.k. Zdzwił się, że schudłam 2 kg, ale powiedział, że to w normie. Dostałam zaświadczenie o ciąży, które zaniosłam dziś do kadr. Poza tym w ub. tygodniu poinformowałam szefa o ciąży. Pogratulował z uśmiechem. Pozdrawiam all )) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-8 Re: SERDUSZKO :):) 28.04.04, 15:21 Hej Do lekarza idziemy 06.05, i też usłyszymy serduszko i policzymy paluszki. Pierwsze USG miałam w 7 tygodniu na pierwszej wizycie. Fajnie było. Cały czas siedzę i czytam jak tam mój dzidziuś (tzn. co mu się rozwija). W pracy też mamy kobitki palące, ale staram się na nie nawet nie patrzeć. Zawsze byłam czuła na zapachy, ale teraz to już przesada. Zdażyło mi się nawet wysiąść z autobusu, bo ludzie potwornie śmierdzą. Całe szczęście już mi przechodzi. Pzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cation Re: SERDUSZKO :):) 30.04.04, 14:39 I ja jestem umówiona na usg, ale dopiero na 10.05. To jeszcze tak długo!!! Widziałam co prawda swojego "robaczka" pod koniec 7 tyg.- miał już bijące serduszko, ale wygladem nie bardzo przypominal czlowieczka: takie dwie zbite kulki. Mam nadzieje, że przez te 5 tyg. nieżle dał czadu i nam pomacha z ekranu. Zeby tylko wszystko bylo dobrze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: SERDUSZKO :):) 30.04.04, 18:54 Cześć Ja miałam robione Usg w 10 tygodniu i widziałam nóżki, rączki, główkę, serduszko. To był przecódny widok, zwłaszcza, że w piątym tygodniu to był jeszcze pęcherzyk. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
czupurek3 Re: SERDUSZKO :):) 01.05.04, 20:05 Czupurek, Poznań, 2 dzidziuś, 5 listopad. A może ktos sie pokusi o zestawienie? Mnie to kusi, ale cierpie na kompletny brak czasu...Starszy brat Maleństwa jest bardzo absorbujący. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas USG 01.05.04, 22:57 Cześć dziewczyny. Myślałam, że już o tym napisałam ale dziś zobaczyłam, że jednak nie. Jak się pisze na 2 forach to człowiek dostaje oczopląsu Byłam we wtorek na USG. To był mój 13 tydzień. Widziałam dzidzię Założyła sobie nogę na nogę, pomachała rączkami, troszkę poruszała ale tak jakby właśnie sobie drzemała. Mam ją nagraną na video i już na seansie były babcie, a my z mężem oglądaliśmy kilka razy. Tak więc widać wszystko. Super, strasznie wzruszające i eh.....Lekarz mówi, że wszytsko ok. Ma 68 mm od głowki do pupci. Czuję się lepiej, choć mam takie ciągnięcia w dole brzucha i skurcze jak się śmieję lub kaszlę. Troszkę się tym martwię, może to wpływ noszenia Julci (14 kg) staram się jak najmniej, ale zupełnie wyeliminować się nie da. No ale z wrażenia zapomniałam zapytać lekarza. W badaniu wewnętrznym powiedział, że wszytsko bardzo ładnie. Tym razem termin na 31.10 ciekawe jak będzie dalej. Julcia przyszła tydzień przed pierwszym terminem. Pozdrawiam serdecznie i nie mogę się doczekać kiedy będę już tulić bąbelka. Zosia mama JUlci i bąbelka. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Potrzebuje rady!!! 01.05.04, 23:37 Dziewczyny, przepraszam, ze zwracam glowe takimi blachostkami, ale juz jestem na skraju wyczerpania nerwowego. Chodzi mi o mdlosci i wymioty. Czuje sie naprawde okropnie i az przykro to powiedziec, ale zaczynam miec dosc tej calej ciazy(((((((((((((((((((((((( Napiszcie prosze, jesli macie jakies sposoby na opanowanie tej doleglosci. Pozdrawiam Was serdecznie. Kiniadi. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Potrzebuje rady!!! 02.05.04, 07:30 Chyba rady nie ma. Trzeba przeczekać. Ja wymiotowałam po kila razy dziennie (poranne mdłości - dobre sobie). Koszmar. Też miałam dość. Teraz kończę 14 tydzień i z radością informuję, że mi mija. Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
kiniadi Re: Potrzebuje rady!!! 02.05.04, 10:08 Dziekuje Malgosiu, za i takie wsparcie. Mam nadzieje, ze i w moim przypadku to sie sprawdzi, bo podczas 1 ciazy trwalo to do 22 tygodnia, ale nie bylo az tak dokuczliwe jak teraz. Dziekuje jeszcze raz. Powodzenia. Kiniadi Odpowiedz Link Zgłoś
zosia.bobas Re: Potrzebuje rady!!! 02.05.04, 21:43 Kiniadi kochana, przesyłam cieplutkie myśli. Trzymaj się. Ja w tej ciazy pierwszy raz poznałam co to znaczy mdłości, bo dokuczały mi cały dzień a kilka razy nawet obudziły w nocy, jednak bez wymiotów. Mnie pomagały częste malutkie przekąski. A teraz też u mnie 14 tydzień mdłości miałam raz. Będzie lepiej, zobaczysz. A może zapytaj jeszcze swojego lekarza, może coś doradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_gosia2 Re: Potrzebuje rady!!! 03.05.04, 09:09 No właśnie, w pierwszej ciąży aż tak podle się nie czułam. No i nie wymiotowałam. Ja poskarżyłam sie lekarzowi, kazał przeczekać i zwiększył dawkę witamin. Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
cation Re: Potrzebuje rady!!! 03.05.04, 20:23 I mi zdecydowanie pomaga jedzenie. mimo tego, ze tak choooolernie mdli staram sie wetknac w usta chocby kromke suchego chleba, potem zuje i zuje ze skwaszona mina (zabieram innym domownikom apetyt- hi,hi), ide sie na 10 minut polozyc i....jest mi troche lepiej! A aktualnie zaczynam 12tc i dzisiaj bylo z tymi mdlosciami wyjatkowo dobrze= tylko raz rano wisialam nad kibelkiem. To sukces! Poza tym jestem zalamana swoja wagą- schudlam 3,5 kg. Zaczynam jesc wiecej, ale raczej z razsadku niz checi. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia34 Re: Potrzebuje rady!!! 04.05.04, 13:23 Na pocieszenie, u mnie zaczal sie 13tc i mdłosci jakby mniej, a juz myslalam, ze sie to nigdy nie skonczy. Ogolnie zaczynam sie czuc lepiej nie wiem ile w tm autosugestii ze od tego momentu ma byc lepiej czy rzeczywiscie nastapil jakis przełom. Tak czy inaczej ciesze sie ze mam troche oddechu czego wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 NASZA LISTA 04.05.04, 07:57 Witajcie dziewczyny! Udalo mi sie zlozyc nasza liste. Jest w porzadku alfabetycznym. Prosze sprawdzcie czy nie pomylilam czegos z Waszymi danymi albo czy tez nie ominelam jakiejs waznej informacji. Jezeli kogos pominelam to bardzo przepraszam. Naprawie to przy najblizszej okazji. Pozdrawiam serdecznie ******************************************************************************** Nasza lista - LISTOPAD 2004 adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - termin aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Gliwice - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver - syn Mateusz 4 latka cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz hauck - Sylwia - 3.11. jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia - 23.11. - synek 3 latka kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - termin ? luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - termin ? mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- termin ? zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_edziecko Re: NASZA LISTA 04.05.04, 09:25 Biedronka własnie miałam zasiąśc i sie pobawic w liste, a tu widzę taaakie cudo!!! Nasza lista - LISTOPAD 2004 > adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza > agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin > andzia80 - termin > aniamos - Ania - polowa listopada > aniolek78 - termin ? > aplusd - Agnieszka - termin ? > aprze - 3.11. - Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka > asiorekmi - 2.11. > atlantis75 - 9-10.11. - Gliwice - 1 ciaza > azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow > bb274 - termin ? > berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. > biedronka2003 - 4.11.- Vancouver - syn Mateusz 4 latka > cation - 22.11. - 1 ciaza > czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 > estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin > ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza > ewuzia - termin? > gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz > hauck - Sylwia - 3.11. > jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. > jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza > justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza > katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy > kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku > klarinia - 23.11. - synek 3 latka > kortis- 19.11.-Brodno Warszawa > kozdrana - termin ? > lidka_edziecko - Poznań - syn Piotrek 3,5 roku; termin 17 maja > luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 > madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat > mag7714 - termin ? > mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka > martusia_74 - 11.11. > monikaj1 - Monika - 23.11. > myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza > nadusia - 6.11. > nesla - 5-10.11. > nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza > respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza > synovia - 9.11. > tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa > ulka.m - 1.11. > volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza > wodnik74 - 4.11. > zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy > zielona_dama - Ania- termin ? > zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 > > > Odpowiedz Link Zgłoś
andzia80 Re: NASZA LISTA 05.05.04, 09:01 Lista super, W celu uzupełnienia moich danych) Jestem z Wrocławia, to moja piersza ciąża, termin porodu (bardzo ogólny) na 23.11 Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha474 Re: NASZA LISTA 12.05.04, 14:30 lidka_edziecko napisała: > Biedronka własnie miałam zasiąśc i sie pobawic w liste, a tu widzę taaakie > cudo!!! > > Nasza lista - LISTOPAD 2004 > > > adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza > > agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin > > andzia80 - termin > > aniamos - Ania - polowa listopada > > aniolek78 - termin ? > > aplusd - Agnieszka - termin ? > > aprze - 3.11. - Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka > > asiorekmi - 2.11. > > atlantis75 - 9-10.11. - Gliwice - 1 ciaza > > azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow > > bb274 - termin ? > > berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. > > biedronka2003 - 4.11.- Vancouver - syn Mateusz 4 latka > > cation - 22.11. - 1 ciaza > > czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 > > estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin > > ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza > > ewuzia - termin? > > gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz > > hauck - Sylwia - 3.11. > > jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. > > jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza > > justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza > > katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy > > kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku > > klarinia - 23.11. - synek 3 latka > > kortis- 19.11.-Brodno Warszawa > > kozdrana - termin ? > > lidka_edziecko - Poznań - syn Piotrek 3,5 roku; termin 17 maja > > luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 > > madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat > > mag7714 - termin ? > > mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka > > martusia_74 - 11.11. > > monikaj1 - Monika - 23.11. > > myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza > > nadusia - 6.11. > > nesla - 5-10.11. > > nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza > > respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza > > synovia - 9.11. > > tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa > > ulka.m - 1.11. > > volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza > > wodnik74 - 4.11. > > zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy > > zielona_dama - Ania- termin ? > > zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 > > agnieszka77 -15.11-syn Bartosz8.01.2000.łódż > > > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
mag7714 Re: NASZA LISTA 04.05.04, 11:05 Super lista) Moj termin 18 listopad,mieszkam w Katowicach,to moje pierwsze dzieciątko) Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Tasiorek 04.05.04, 11:13 Cześć Ja mam termin na 3.XI i tak samo jak ty jestem z Bielan. Może się spotkamy na porodówce (wiem że to jeszcze daleko). Mam zamiar rodzić w Bielańskim albo na Madalińskiego. Gin. mam w szpitalu biel. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
tasiorek Re: Tasiorek 05.05.04, 11:53 Hej, co do spotkanie na porodówce, to nigdy nic nie wiadomo, a na pewno było by miło spotkac kogoś znajomego. Ja jeszcze nie zastanawiałam się nad szpitalem, bo jak sama mowisz jest jeszcze troche czasu, chociaż parę razy przez myśl mi przemknął Bielański. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Tasiorek 05.05.04, 13:43 Cześć Jak się czujesz? Ja pomyślałam o Bielańskim dlatego, że jest blisko i dwa razy tam rodziłam Pozdrawiam , Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
tasiorek Re: Tasiorek 05.05.04, 15:19 no ja jeszcze nie mam doświadczenia w tym zakresie, to moja pierwsza ciąża, a o Bielańskim pomyślałam właśnie ze względu na jego bliskość. A czuje się bardzo dobrze, na szczęście ominęły mnie wszystkie nieprzyjemności związane z początkami i mam nadzieję że już tak będzie do końca A u Ciebie jak samopoczucie? Pozdrawiam B Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Tasiorek 05.05.04, 16:40 Dziękuję, dobrze. Nawet czasami zastanawiam się czy ja na pewno jestem w ciąży. Mogę Cię pocieszyć w 2 wcześniejszych ciążach czułam się dobrze do samego końca i pewnie z Tobą będzie tak sama, życzę Ci tego Aga Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha474 Re: NASZA LISTA 12.05.04, 14:24 agnieszka27 lat 15 11 syn 4,5 roku łódz Odpowiedz Link Zgłoś
aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 04.05.04, 11:19 U mnie 14 tydzień. Już powoli zaczynają być za ciasne moje spodnie i czuję, że będę musiała coś sobie kupić nowego - ciążowe spodnie. Ta lista to bardzo dobry pomysł Pozdrawiam Was Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
inea Re: Mamy listopadowe :-)) 04.05.04, 23:33 Na tym forum dołączam się po raz pierwszy jako również dumna i szczęśliwa listopadowa mama.Mam już prawie czteroletniego syna.Obecnie termin na 15 listopad czyli 13 tydzień.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-))- LISTA - cd. 05.05.04, 07:13 Witam Inea! Dopisalam Cie do naszej listy Magda, dzieki za Twoje dane odnosnie ciazy Rowniez zostalo to dopisane Ja dopiero ide spac bo u mnie minela 22:00 i ciagle jeszcze jest wtorek. Pozdrawiam serdecznie ******************************************************************************** Nasza lista - LISTOPAD 2004 adelle - 17-19.11. - Lodz - 1 ciaza agucha_np - Agnieszka - 23-26.11. - Szczecin andzia80 - termin aniamos - Ania - polowa listopada aniolek78 - termin ? aplusd - Agnieszka - termin ? aprze - 3.11. - Bielany Warszawa Bartek 6 lat, Ewelinka 4 latka asiorekmi - 2.11. atlantis75 - 9-10.11. - Gliwice - 1 ciaza azetka74 - Aga - 8.11.- Krakow bb274 - termin ? berdyczow7 - Joanna i Andrzej - 30.11. biedronka2003 - 4.11.- Vancouver - syn Mateusz 4 latka cation - 22.11. - 1 ciaza czupurek3 - 5.11. - Piatkow Poznan - synek Tymek 20.04.2003 estka22 - 4.11 lub 8.11. - Bedzin ewcia34 - 16.11. - 2 ciaza ewuzia - termin? gabis77 - Gabrysia - 12.11. - Lodz hauck - Sylwia - 3.11. inea - 15.11. - synek 4 latka jackrzyzak (szczesliwy Tata ) - zostanie Tata w okolicach 27.11. jakasik - 3.11. - Gliwice -1 ciaza justyna-8 - Justyna - 8.11. - Olsztyn - 1 ciaza katroz - Kasia - 12.11. - synek 15 miesiecy kiniadi - Kinga - 26.11. - Bologna - Giulia 2 i pol roku klarinia - 23.11. - synek 3 latka kortis- 19.11.-Brodno Warszawa kozdrana - termin ? lidka_edziecko - termin ? luciam - termin? - Poznan - synek 29.04.2003 madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat mag7714 - Magda - 18.11. - Katowice - 1 ciaza mal_gosia2 - Malgosia - 2.11.-Brodno Warszawa - synek Mateusz 4 latka martusia_74 - 11.11. monikaj1 - Monika - 23.11. myszka_80 - 13.11. - Lodz - 1 ciaza nadusia - 6.11. nesla - 5-10.11. nusku1 - Kasia - 3.11. - Sosnowiec - 1 ciaza respect_kaja - 4.11. - Bydgoszcz - 1 ciaza synovia - 9.11. tasiorek - Basia - 2.11. - Bielany Warszawa ulka.m - 1.11. volpe - 19.11 - Warszawa - 1 ciaza wodnik74 - 4.11. zabeczka_73 - 24.11.- Krakow - synek/corka (?) 18 miesiecy zielona_dama - Ania- termin ? zosia_bobas - 31.10 - 4.11. - corka Julka 22.09.2002 Odpowiedz Link Zgłoś
jakasik Re: Mamy listopadowe :-))- LISTA - cd. 05.05.04, 07:46 Atlantis75 nie jest z Gliwic tylko z Olsztyna! Ja jestem z Gliwic! Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_edziecko Re: Mamy listopadowe :-))- LISTA - cd. 05.05.04, 09:34 Juz się dopisałam kopiując twoją listę, ale ty wstawiłaś swoja tak wieęc prosze o dopisanie. termin 17 listopada, syn Piotrek 3,5 roku, Poznań Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_dama Re: Mamy listopadowe :-))- LISTA - cd. 05.05.04, 12:52 No to ja uzupełniam Jestem z Warszawy to pierwsza ciąża i mam termin na 28 listopada. Pozdrawiam Ania (10w5d) Odpowiedz Link Zgłoś