Dodaj do ulubionych

Mamy listopadowe :-))

• nusku1 Re: Mamy listopadowe :-)) 29.08.04, 01:17
      witam smile
      dawno nie zaglądałam i nie pisałam ( brak netu). U mnie to już 30 tydzień, po
      ostatnim usg to najprawdopodobniej "dziewczynka" - z czego bardzo się cieszymy.
      Od poniedziałaku zaczynamy chodzić do szkoły rodzenia.
      Moim jedynym zmartwieniem w ciąży jest ból brzucha i częste twardnienie - ale
      podobno tak może być, oraz częste zasłabnięcia ze w zględu na arytmie a im
      bliżej końca tym bardziej się tym martwie. Ale mam nadzieje że wszystko będzie
      dobrze, jestem pozytywnie nastawiona. Dziecko jest zdrowe, dobrze się rozwija i
      tylko to się liczy.
      pozdrawiam wszystkie mamy listopadowe i nie tylko smile)
      ...aha moja data urodzenia to 28.06.1976 ( prosżę o dopisanie do listy)
    • biedronka2003 L I S T A - coraz dluzsza =) 29.08.04, 07:46
      Witam wszystkie Listopadowki w niedzielny poranek (u mnie jeszcze sobotnia
      noc wink) No to czas na dopisanie nowych Listopadowek smilesmile i uzupelnienie danych.
      Tak spogladam na te nasza liste i kazdy dzien listopada jest "zajety" przez
      nas wink Srednia rodzenia 2.87/dzien wink Tak wiec srednio 2-3 dziewczyny
      powinny "rozdwajac" sie dziennie. Ale to tylko teoria. Zobaczymy jak to pojdzie
      nam w praktyce, bo w koncu moga byc ciiiiiiiiiiche dni i nagle "bum!" urodzi
      sie i z 6 dzieciaczkow. No ale pozyjemy, zobaczymy. To juz blizej niz dalej!
      Pozdrawiam smilesmilesmile
      ********************************************************************************
      1) 31.10 - 4.11. zosia_bobas-corka Julka 22.09.2002-Stary Zoliborz Warszawa
      2) 01.11. ulka.m
      3) 02.11. asiorekmi
      4) 02.11. mal_gosia2-Malgosia-Brodno Warszawa-synek Mateusz 4 latka
      5) 02.11. tasiorek-Basia-Bielany Warszawa-1 ciaza *corka*
      6) 03.11. aprze-Bielany Warszawa-Bartek (6),Ewelinka (4) *corka Dagmara*
      7) 03.11. bozena73/ur.12.11.73-Nowy Jork *syn Patryk*
      8) 03.11. hauck - Sylwia
      9) 03.11. jakasik/ur.18.05.75-Gliwice-1 ciaza *syn Stas*
      10) 03.11. nusku1/ur.28.06.76-Kasia-Sosnowiec-1 ciaza *chyba corka*
      11) 04.11. biedronka2003/ur.28.09.73-Kanada-syn Mateusz (4)*chyba corka Maja*
      12) 04.11 lub 8.11. estka22-Bedzin-1 ciaza *corka Zosia*
      13) 04.11. nitka074 – Gliwice
      14) 04.11. respect_kaja/ur.22.03.82.-Bydgoszcz-1 ciaza *corka Amelka lub Nadia*
      15) 04.11. wodnik74
      16) 05.11. czupurek3-Piatkow Poznan-synek Tymek 20.04.2003 *chyba synek"
      17) 05-10.11 nesla
      18) 05.11. poziom_ka - 25 lat -1 ciaza
      19) 05-06.11. kashha *synek*
      20) 06.11. martusia_74-1 ciaza *synek*
      21) 06.11. nadusia
      22) 07.11. bdominika *synek Mikolaj*
      23) 07.11. misia126-Monika-okolice Warszawy-1 ciaza *corka Michalinka*
      24) 08.11. azetka74 - Aga – Krakow
      25) 08.11. justyna-8-Justyna-Olsztyn-1 ciaza *synek Antos*
      26) 08.11. wiklinka/ur.04.04.75.-Poznan-1 ciaza *synek Kajetan*
      27) 09.11. agamici *synek*
      28) 09.11. aplusd - Agnieszka-W-wa-1 ciaza *corka*
      29) 09-10.11. atlantis75/ur.29.10.75.-Olsztyn-1 ciaza *synek Kubus*
      30) 09.11. synovia
      31) 10.11. kejt.m/ur.21.04.75.- 1 ciaza *niespodzianka*
      32) 11.11. higa - Warszawa/Otwock juz niedlugo smile
      33) 11.11.(08.11. wg USG) - verla *corka*
      34) 12.11. gabis77-Gabrysia-Lodz-1 ciaza *syn*
      35) 12.11. katroz-Kasia-synek 15 miesiecy
      36) 12.11. olagruca
      37) 13.11. myszka_80-Basia-Lodz-1 ciaza *corka Oliwka*
      38) 13.11. wichary1/ur.13.05.71.-2 dzieci (4 i 10 lat)-3 ciaza
      39) 14.11. gizmag-Magda-2 ciaza
      40) 14.11. maja77-Maja-Szczecin-1 ciaza
      41) 14.11. somsom-2 ciaza-corka 4.5 roku *synek*
      42) 15.11. agniecha474-Agnieszka
      43) 15-18.11. dagest *synek*
      44) 15.11. inea - synek 4 latka *niespodzianka*
      45) 16.11. asia.bolakowska-Asia (27)-Szczecin-Mateusz 3 latka *chyba corka*
      46) 16.11. ewcia34 - 2 ciaza *synek*
      47) 16.11. ivo_atom - BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE smilesmile - Gdansk *Piotrus i Pawelek*
      48) 16.11. kati1977- Bielsko-Biala - 1 ciaza
      49) 17-19.11. adelle - Lodz - 1 ciaza *synek*
      50) 17-20.11. doros1/ur. 07.04.75.-Bialystok-1 ciaza *synek Olivier*
      51) 17.11. lidka_edziecko - synek Piotrek 3.5 roku – Poznan
      52) 17.11. luciam - Poznan - synek 29.04.2003
      53) 17.11.(28.10.-wg USG) monikaaaaa - *syn Wiktor/Igor*
      54) 18.11. mag7714/ur.14.02.77.-Magda-Katowice-1 ciaza *raczej corka Karolinka*
      55) 19.11. bei - cc
      56) 19.11. kortis- Brodno Warszawa
      57) 19.11. mama_groszka - Wroclaw
      58) 19.11. volpe - Warszawa - 1 ciaza
      59) 20-30.11. hagata.wala - Agata - Katowice - 1 ciaza
      60) 21.11. rebeka555 - 1 ciaza - Warszawa Ursynow
      61) 22.11. cation - 1 ciaza
      62) 22.11. albo 29.11. izqa - (27) - Szczecin - 1 ciaza
      63) 22.11. melba76 Warszawa - 1 ciaza
      64) 23-26.11. agucha_np - Agnieszka – Szczecin
      65) 23.11. klarinia-Ola(24)-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka/Arhus, Dania
      66) 23.11. monikaj1 - Monika
      67) 24.11. jopi76-Asia-Stargard Szczecinski *niespodzianka*
      68) 24.11. zabeczka_73/ur.26.11.73. Krakow-synek/corka(?)18 miesiecy *chyba syn*
      69) 25.11. asia-paw - 2 ciaza - syn Mateusz 4.5roku
      70) 26.11. andzia80 - Ania - 1 ciaza
      71) 26.11. kiniadi-Kinga-Bologna- Giulia 2 i pol roku *corka*
      72) 27.11. anka71 - 1 ciaza *syn*
      73) 27.11. jackrzyzak (szczesliwy Tata smile)
      74) 28.11. kozka76 – Warszawa
      75) 28.11. magdaaa73
      76) 28.11. zielona_dama - Ania- Warszawa - 1 ciaza
      77) 28.11. zulkaw1 - Zulka (28) - Warszawa - 1 ciaza
      78) 30.11. anmaba - Ania - Trojmiasto - 1 ciaza
      79) 30.11. berdyczow7 - Joanna i Andrzej

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dziewczyny, a gdzie mam Was wpisac?

80) aniamos - Ania - polowa listopada
      81) aniolek78 - termin ?
      82) bb274 - termin ?
      83) ewuzia - termin?
      84) kozdrana - termin ?
      85) madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat
      86) sandra-maja - termin? - Szczecin
      • zosia.bobas Re: L I S T A - coraz dluzsza =) 29.08.04, 14:54
        Cześć dziewczyny
        ojej jak nas dużo. Strasznie dawno mnie tu nie było ale mam coraz mniej czasu
        bo moje ukochane pierworodne przechodzi fazy buntu smile
        Ja już jestem w 30 tygodniu ciąży, jak na razie objawia nam sie babeczka.
        Cieszymy się strasznie.
        Wiecie co mam pytanie, czy którejś już się obniżył brzuszek, bo ja mam takie
        wrażenie. Nie wiem czy to nie za wcześnie.
        Pozdrawiam leżące a szczególnie Atlantis, pamiętam nasze posty ze starań.
        Zosia.bobas.
        • aprze Re: L I S T A - coraz dluzsza =) 29.08.04, 15:10
          Cześć dziewczyny ja też się dopiszę 8.I.1974
          Agnieszka
    • aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 29.08.04, 15:56
      Cześć
      termin mam na 2.XII a dziś około 13 przebiegłam (Bardzo powoli) do uatobusu i
      zaczeło strasznie boleć mnie kroze i mięśni nóg przy kroczy.
      Teraz przestało mnie boleć krocze ale nogi nadal i chodzę jak kaczka. Jeszcze
      nigdy nie bolały mnie tam mięśnie
      co o tym myślycie
      Agnieszka
      • doros1 Re: Mamy listopadowe :-)) 29.08.04, 22:37
        Moim największym problemem na dzień dzisiejszy też jest twardnienie macicy, mam
        zalecone leki, ale ich nie biorę , w sumie już miesiąc udało nam się jakoś
        przeżyć bez nich(bardzo dużo leżę, biorę magnez), chociaż nie powiem -każdemu
        skurczowi towarzyszy lęk.Ostatnio mam obsesję ,że rozwiera mi się szyjka
        macicy, od kilku dni mam takie dziwne kłucia w kroczu/pochwie.We wtrorek idę
        do lekarza...oby wszystko było ok, oby przekroczyć tę magiczną "30" smile, a
        najlepiej ,żeby już był listopad.
        Pozdrawiam
        • jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 30.08.04, 08:09
          Witam!
          Coś widzę, że koniec wakacji sprzyja częstszym wizytom w naszym wąteczku!
          Bardzo się cieszę!
          Dzisiaj zaczynam 32 tydzień! Czuję się wyśmienicie, nadal pracuję. Nie byłam
          jeszcze ani razu na L-4, ale moje kochane szefowe chcą mnie wysłać na
          zwolnienie już do końca ciąży. Za bardzo mi się to nie widzi. Zanudze się w
          domu! Od początku ciąży przytyłam 5,5kg. Mam tylko brzusio w kształcie
          piłeczki, nic innego mi nie przytyło i bardzo się z tego cieszę. Zaklupy dla
          Stasia prawie zakończone. Pokoik wyremontowany. W piątek dzwoniłam do szpitala,
          w którym chcę rodzić i rozmawiałam z położną. Chciałam się dowiedzieć, co muszę
          mieć na przyjęcie do szpitala. Dla siebie to oczywiste a dla dzidziusia nie
          muszę mić nic prócz pieluch jednorazowych (tylko nie Pampersy!!!). Wszystko
          daje szpital! No to fajnie, nie będę się stresować, że czegoś tam zapomniałam!
          Stasiek rośnie z wizyty na wizytę! Szyjka po wcześniejszych obawach, że jakaś
          taka dziwna się robi wróciła do normy i podobno jest śliczna. A niech jej
          będzie! Twardnienia brzucha, które czasem miewałam ustały. To zasługa magnezu.
          No i w sumie oprócz magnezu nic innego nie łykam. Brałam prenatal, ale wyniki
          mam tak dobre, że w sumie nie ma takiej potrzeby. Żelaza też nie muszę brać,
          hemoglobina utrzymuje się cały czas na poziomie 13! Czasem puchną mi stopy, ale
          tylko w czasie wielkiego upału i po całym dniu chodzenia. Do porodu mam się
          szykować już od połowy października, jako, że 2 tygodnie przed terminem jest w
          terminie. Zostało mi więc 1,5 miesiąca! Puki co porodu się nie boję, nie myśle
          o tym nawet. Wiem, że mąż będzie ze mną, i że muszę urodzić!
          Pozdrawiam!
          Pa!
          • higa Re: Mamy listopadowe :-)) 30.08.04, 09:32
            wklejam mój post ponownie bo przez pomyłkę wkleiłam go dużo wyżej i nikt by go
            pewnie nie przeczytał...eh to moje ciążowe nierozgarnięcie...

Hej Dziewczyny,
            No i stało się... przestałam być Warszawianką z dziada pradziada i teraz jestem
            już pełną gębą Otwocczanką (czy jakoś tak). Musze Wam powiedzieć że bardzo mi z
            tym dobrzesmile do pracy jedę dłużej tylko o 20 minut niż z Warszawy (mieszkałam
            na Ursynów-Kabaty), więc wcale nie jest tak źle z dojazdami a mieszkam w lesie
            sosnowym nad rzeką i czuję się jak bym regularnie na jakiś wczasach była.
            Idealne miejsce dla bobaska na spacery. Piszę bobaska - bo nadal jest
            niespodzianką, ale w czwartek idę na usg do Roszkowskiego i chyba już
            zdecydujemy się zdemaskować niespodziankę i zapytamy kogo nam bocian przyniósł:
            dziewuszkę czy chłopaczka. Byłam w piątek piewrszy raz w szkole rodzenia. Dla
            tych, które nie mogą się załapać w Warszawie z powodu braku miejsc - polecam
            moją szkołę. Jest w Wołominie w szpitalu (tam jest tylko jeden, nie pamiętam
            ulicy). Jest to jedyny szpital w Wawie i okolicach gdzie można do końca urodzić
            do Wody - szkołę prowadzi położna wykawlifikowana w takich porodach i widać że
            jest położną z powołania - Boże ile ona nam historii naopowiadałasmile Sama nie
            mogła mieć dzieci i dlatego została położną a w końcu los jej wynagrodził i
            została Mamąsmile Szkoła kosztuje 250 pln i były dopiero pierwsze zajęcia (jest
            tam nawet para w 35 tygodniu ale przynajmniej "lizną" trochę edukacji. Muszę
            się Wam pochwalić: oddychałam na ćwiczeniach najlepiej ze wszystkich - chodzi o
            oddychanie przeponą. Na pewno dużo mi dało to, że trenowałam lekką atletykę
            (tak, tak trudno teraz w to uwierzyć patrząc na moje brzusio) i tam nas uczono
            jak oddychać przeponą: trzeba powietrze wciągać tak jakby do brzucha tak jak by
            się chciało go napompować jak balonik, a klatak piersiowa powinna jak najmniej
            się wtedy ruszać. Kwestia treningu ale na rzie innym dziewczynom na szkole nie
            bardzo szło. Takie oddychanie jest bardzo ważne - zmniejsza ból w skurczu bo
            mocno dotlenia się mięsień macicy i on mniej boli (nie wiem, czy dam radę tak
            oddychać jak przyjdzie co do czego ale warto to umieć).
            A tak na razie: cały czas pracuję, nie chodze na zwolnienia, czuję się kwitnąco
            i nie mam czasu się zamartwiać o rózne sprawy bo mam tyle roboty z
            przeprowadzką do nowego mieszkanka że hej. Sprzatanie do bólu bo caly czas
            przychodzą różni majstrowie coś jeszcze robić i od nowa jest brudno - ale to
            cała frajda. Tylko będę musiała meżykowi zrobić kurs mycia okien bo rąk do góry
            nie mogę podnosić (kręci mi się w głowie) - ale może pod moim okiem coś z tego
            wyjdzie...smile Natomiast podłogi szoruję na kolanach że aż miło...

dobra, rozpisałam się że hej.
            niedługo będę musiała wziąć zwolnienie bo chcę przed listopadem napisac pracę
            magisterską i zaliczyć trzy brakujące egzaminy żeby zamknąć wreszcie 8 letnią
            karierę mojego studiowania bo chyba nigdy mi sie to potem nie udasmile

higa
    • adelle Re:samopoczucie,waga,data ur. i inne;) 30.08.04, 09:34
      witam drogie mammy!!
      mnie takze dlugo nie bylo - nabierałam sił troche nad morzem a potem w gorach;
      oczywiscie wszedzie czulam sie lepiej niz w miescie. Dobrze chociaż, że upały
      mają sie ku końcowi.
      Generalnie czuje się bardzo dobrze, praktycznie codziennie chodzę na basen (i
      mimo to tyję jak głupia - ...już prawie 10kg - 29tc!a jak Wasza waga,
      pocieszcie mnie,przybieracie regularnie na wadze? ). Od paru dni popoludniu i
      pod wieczór jakoś tak ciągnie mnie wokoło pępka, zawsze po jednej stronie,
      macie coś takiego? Jutro zapytam ginki.
      Naszej drogiej pracowitej biedronce podaję z przyjemnością datę urodzin -
      11.05.1978.
      W połowie września rusza nasza szkoła rodzenia, może ktoś także będzie chodził
      do CZMP w Łodzi?
      pozdrawiam ciepło,papa
      • myszka_80 Re:samopoczucie,waga,data ur. i inne;) 30.08.04, 10:06
        Witam, ja również jestem z Łodzi i mam zamiar urodzić moją dzidzię w CZMP.Do
        szkoły rodzenia raczej się nie wybieram, ale bardzo chcialabym,aby ktoś polecił
        mi jakąś dobrą połozną.
        Pozdrawiam Basia i 30tyg Oliwka
        • respect_kaja Re:mamy listopadowe:) 30.08.04, 16:56
          Witam
          Cieszę się że bynajmniej u Was spoko. Ja niestety musze leżeć w domu( bo w
          szpitalu nie chciałam).Od wczoraj mam skurcze no i dziś wylądowałam w szpitalusad
          Dostałam leki (Fenotenol i Isoptin) a nadodatek żelazo bo mam anemięsad
          Ale tak to czuje jak się "Amelka" rusza i u niej jest ok.
          Mam nadzieję że przejdzie mi szybko bo leżenie mnie przerażasad
          POZDRAWIAM
          • jopi76 Re:mamy listopadowe:) 31.08.04, 13:29
            Witam wszystkie mamusie

I prosze o radę...
            Byłam wczoraj u gin.po kolejne L-4 ( od początku ciąży siedzę w domu na
            zwolnieniu )i usłyszałam, że maluszek jest za mały-stwierdził to tylko na
            podstawie badania "ręcznego".Przez ostatnie 3 tyg.przytyłam 3,5 kg (a od
            początku ciąży ok.14 kg)-miałam nadzieję,że te kg pójdą w dziecko a nie w
            mój "tyłek".
            Mam się zgłosić na wizytę za 2 tyg. z wynikami(morfologia+mocz), zrobi USG i
            jak się potwierdzi,że maluszek słabo rośnie to położy mnie do szpitala
            na "dokarmianie" dzidzi.
            Pomóżcie!!!Co mam jeść żeby podtuczyć maluszka(a nie siebie)-nie chcę wylądować
            w szpitalu...

Pozdrawiam

Asia+28tyg.Niespodzianka
            • zabeczka73 Re:mamy listopadowe:) 31.08.04, 16:17
              Nie jestem jakąs specjalistką w tym temacie, ale wydaje mi się dziwne, że
              lekarz chce Cię wysłać do szpitala na dokarmianie malucha. Według mnie zrób
              sobie usg niezależnie u jakiegoś dobrego lekarza z dobrym sprzetme i dowiesz
              sie, czy to Twoje małe jest takie małe. Gdyby tamten też tak stwierdził, to
              pewnie jest to kwestia sprawności łozyska - ile substancji pokarmowych
              przekazuje dziecku. To wszystko dowiesz się z usg - czy Twoje łożysko jest w 0
              stopniu zużycia czy też bardziej zużyte. Wejdź sobie na forum ciąża i poród -
              tam sie dziewczyny rozpisywały o łożysku, które za szybko sie starzeje etc.
              Póki co - nie przejmuj się tym co lekarz powiedział. Uważam, ze samo badanie
              ginekologiczne to zbyt mało by cos osądzić.
              zabeczka
              • zabeczka73 Re:mamy listopadowe:) 31.08.04, 16:20
                Chyba mamy termin na ten sam dzień? 24 listopad - Ty też?
                zabeczka
                • jopi76 Re:do żabeczki73 31.08.04, 18:26
                  Zgadza się 24.11
                  A wizytę u drugiego lekarza też już brałam po uwagę.Jak tylko będę miała
                  aktualną morfologię to się przespaceruję prywatnie do gin.,który w naszym
                  szpitalu jest "specjalistą" od USG -(wzywają zawsze jego w razie wątpliwości)
                  Przejrzałam też sobie forum Ciąża i Trudna Ciąża-waga dziecka określona wg USG
                  potrafi odbiegać o kilkaset gram od rzeczywistego ciężaru maluszka(na + i -)
                  Pozdrawiam
                  • zabeczka73 Re:do żabeczki73 01.09.04, 07:56
                    I dlatego się nie warto zamartwiać. Co będziesz miała? Dziewczynkę czy chłopca?
                    Masz propozycje imion dla dziecka?
                    zabeczka
                    • jopi76 Re:do żabeczki73 01.09.04, 13:33
                      Jeszcze nie znamy płci maluszka-jeśli chłopak to Mateusz,dla dziewczynki -Magda.
                      A ja też jestem urodzona w listopadzie, tyle że na początku -2.11.1976r.

Asia
          • atlantis75 Re:mamy listopadowe:) 01.09.04, 09:06
            respect_kaja napisała:
            > Witam
            > Cieszę się że bynajmniej u Was spoko. Ja niestety musze leżeć w domu( bo w
            > szpitalu nie chciałam).Od wczoraj mam skurcze no i dziś wylądowałam w
            szpitalubig_grinostałam leki (Fenotenol i Isoptin) a nadodatek żelazo bo mam anemięsad

Cześć Kaja, mam podobną sytuację do Twojej, a więc nie jesteś sama smile
            Męczyły mnie skurcze, które po nospie nie ustępowały. Wczoraj byłam w poradnii
            patologii ciąży przy szpitalu i chciano mnie tam zostawić (po raz drugi). Na
            szczęście KTG nie wykazało skurczów. Od wczoraj jestem na fenoterolu i chyba
            pomaga, bo wczoraj miałam tylko 2 skurcze (wcześniej kilkanaście bolesnych
            dziennie). Też nie chciałam zostać w szpitalu, ale na siłę mnie nie
            zatrzymywali. Mam 5 min. taksówką do szpitala, także gdyby się coś działo...
            odpukać! W jakim celu przyjmuje się isoptin? Też do likwidacji skurczów?
            Poza tym leże. W sumie to już prawie miesiąc licząc tygodniowy pobyt w szpitalu
            i moje domowe odpoczywanie. Nie jest łatwo, ale cieszy mnie każdy tydzień z
            Kubusiem w brzuchu smile
            Pozdrawiam. Atlantis w 30t1d
            • aprze Re:mamy listopadowe:) 01.09.04, 11:42
              Witajcie
              W niedziele strasznie bolał mnie brzuch, krocze i mięśnie nóg przy kroczu i tak
              mocno, że prawie nie mogłam chodzić. W poniedziałek trochę przeszło ale gdzieś
              około 18 pojechałam do szpitala sprawdzić co się dzieje. Zostałam przebadana,
              wszystko jest OK lecz chcieli mnie zostawić w szpitalu. Nie wiem czy dobrze
              zrobiłam ale się nie zgodziłam.
              Mam pytanko czy wszystkie mamy jakie przychodzą do szpitala z jakimś problemem
              gin. chce aby została w szpitalu?
              Agnieszka
              • atlantis75 Re:mamy listopadowe:) 01.09.04, 16:11
                aprze napisała:

Zostałam przebadana,
                > wszystko jest OK lecz chcieli mnie zostawić w szpitalu. Nie wiem czy dobrze
                > zrobiłam ale się nie zgodziłam.
                > Mam pytanko czy wszystkie mamy jakie przychodzą do szpitala z jakimś problemem
                > gin. chce aby została w szpitalu?

Myślę, że skoro zrobili Ci badania i wszystko jest w porządku, to nie musieli
                zostawiać Cię w szpitalu. U mnie to inna kwestia, ja już raz leżałam i może są
                przewrażliwieni wink
                Pozdrawiam i nie dajmy się bólom i skurczom (przynajmniej do 36tc).
                Atlantis
                • respect_kaja Re:mamy listopadowe:) 01.09.04, 17:29
                  atlantis75 Isoptin niby działanie jego polega na blokowaniu kanałów wapniowych,
                  co prowadzi do zmniejszenia oporu naczyń obwodowych- odciąża pracę sreca.
                  Dostałam to zapobiegawczo przy Fenoterolu żeby mi serce nie padło( ale nie
                  choruje na serce!)Mnie też chcieli teraz 2 raz wżiąść na oddział patologii.
                  Tylko powiem szczeże że najgorsza dla mnie jest ta 1 godzina po przyjęciu leku
                  bo cała się trzęsę no ale w szpitalu było tak samo,Jem teraz leki co 6 godzin
                  czy Ty podobnie? Ciekawi mnie tylko jedna rzecz że tak to mnie lekko boli a po
                  sporzyciu leków boli mnie wtedy mocniej przez jakąś godzinkę ale wizytę u mojej
                  gin. mam za 2 tyg. to chcę poczekać bo zdaje sobie sprawę że jak pojade na
                  pogotowie to bEdą chcieli mnie zatrzymać i sobie pomyślą że ze mną coś nie tak
                  bo wypisuje się na własne życzenie, boli mnie a nie chce zostać to co ja chce?
                  A tak to siE dobrze czuję, nie plamie ani nic dzidzia sobie bryka- i to całkiem
                  nie żle więc w sumie to nie wiem co mam myślećsad
                  pozdrawiam
              • doros1 Re:mamy listopadowe:) 01.09.04, 19:01
                "Mam pytanko czy wszystkie mamy jakie przychodzą do szpitala z jakimś problemem
                gin. chce aby została w szpitalu?"
                Ja zgłosiłam się miesiąc temu na izbę z bólem w nadbrzusszu i biegunką( tak
                jakoś spanikowałam i wolałam upewnić się ,że wszystko ok, liczyłam ,że ktoś
                mnie zbada i wrócę sobie do domu)....wielkie było moje zdziwienie jak kazali mi
                przebierać się w szpitalną piżamkę.I tak poleżałam sobie na patologii 4
                dni ..na obserwacji i tak na wszelki wypadek.A poza tym szpitale muszą
                z "czegoś" żyćwink
              • zabeczka73 łapanie do szpitala 05.09.04, 12:24
                Ja miałam okazję 2 razy trafic do szpitala na kontrolę, bo cos mnie niepokoiło.
                Też usilnie chcieli mnie złapać na pobyt w szpitalu, ale odmówiłam. I dobrze,
                bo dalej egzystuję bez szpitala. Myślę, ze jest w tym jakis myk. Chyba im sie
                opłacaja takie pacjentki , którym nic nie jest...
                zabeczka
    • biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 01.09.04, 20:35
      I juz mamy wrzesien. Rany julek, alez ten czas leci smile Moje samopoczucie bardzo
      dobre. Do przodu jakies 6kg. Dzidzia aktywna. Na wizyty do mojej family doctor
      chodze juz co 2 tygodnie. W ten weekend bedziemy malowac pokoj gdzie bedzie
      dzidzia i wtedy razem z moimi chlopakami wyciagniemy lozeczko. Pozdrawiam!
      • kashha Re: Mamy listopadowe :-)) 15.09.04, 20:33
        Niestety od dzisiaj trafiłam na zwolnienie lekarskie z nakazem odpoczywania,
        oszczędzania się i leżenia jak najwięcej. Lekarka zapowiedziała, że do pracy
        przed porodem nie pozwoli mi wrócić. A chciałam jeszcze tyle spraw załatwić w
        pracy. Wydawało mi się że czuję się dobrze, skurcze owszem, ale przecież niby
        to normalne, a tu niestety. Lekarka straszy, że w każdej chwili mogę urodzić,
        szyjka za krótka, skurczy za dużo i jeszcze uaktywniła się nadżerka.
        Wylądowałam na ambulatoryjnym badaniu KTG na Karowej. Na szczęście tam mnie
        trochę uspokoili, że nie są to te właściwe, ale i tak dostałam leki i nakaz
        oszczędzania się. Ale co mnie równo mocno przestraszyło, to w czasie gdy tam
        byłam przyjechała pewna rodząca, po czym z ustaleń dobiegających z korytarza
        dowiedziałam się , że w całej Warszawie zostało w tym czasie 1 (jedno!!!!)
        miejsce w Międzylesiu, a potem będą odsyłać poza Warszawę, do Otwocka czy
        Pruszkowa. Dziewczynę wysłali, a ja myślę sobie jaki jest sens w takiej
        sytuacji w ogóle zastanawiać się w którym szpitalu chce się rodzić, skoro tego
        wyboru jak się okazuje w razie gdy jest już potrzeba to nie ma. Biorąc pod
        uwagę, że piszecie iz w kolejnym szpitalu - Solcu ma być remont to ciekawe co
        może zafundować nam służba zdrowia - poród na korytarzu???A podobno jest niż
        demograficzny, może i jest ale jak wynika z tej sytuacji tylko nie w stolicy.
      • o1la Re: Mamy listopadowe :-)) 02.10.04, 11:09
        dopisuje siesmile sledzialm ten atek od pocztaku ale jakos z dopisaniem
        sie..zosatwilam to na ostatania chwile
        moj synek urodzi sie 17. 11..mam nadzieje smile imie jeszcze nie
        wybrane..zastanawiamy sie nad jasiem albo wojtusiem

Ola
    • biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 01.09.04, 23:59
      Teraz z innej beczki wink Wlasnie wrocilam ze spaceru (u mnie dopiero 15:00...) i
      ledwo zdarzylam przed burza! Alez sie rozszalala!!!
      • jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 02.09.04, 08:36
        Witam!
        Wczoraj byłam u mojego kardiologa na wizycie. Serducho mam zdrowe! Kardiolog
        był w szoku, powiedział, że serce pracuje jak bym nie była w ciąży! Tz. nie ma
        żadnego obciążenia, a podobno przy moim schorzeniu nie zdarzają się często
        takie cuda! Napisał, że mój stan jeste rewelacyjny i mogę sobie rodzić dołem!
        • aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 02.09.04, 10:33
          Cześć
          może chcieli mnie zostawić w szpitalu bo na samaym początku trochę krwawiłam,
          miałam bóle na dole brzycha i łykałam proszki aby utrzymać ciążę (a wszystko
          jest w karcie ciąży)
          jak wasze brzuszki, bo mój jest nisko?
          Jakasik to dobrze, że serduszko masz zdrowe. A jednak cuda są na świecie
          pozdrawiam
          Agnieszka
          • jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 02.09.04, 11:32
            Odkąd się dowiedziałam (jakieś 12 lat temu), że mam chore serce (wada wrodzona,
            niegroźna, nie przeszkadza w miarę normalnym życiu) to każdy kardiolog mi
            powtarzał, że nie mam co myśleć o porodzie naturalnym. A tu taka niespodzianka!
            Wczoraj robili mi full serwis badań serca i wszyscy w szoku! Cieszę się jak
            głupia! W sumie obojętnie jak urodzi się Staś, bo przecież nie można nidgy
            wykluczyć cesarki, ale najbardziej cieszy mnie mój stan zdrowia!
            A brzuszek mam wysoko, tzn. normalnie, tak jak miałam.
            Pozdrawiam!
          • atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 02.09.04, 11:57
            aprze napisała:

> jak wasze brzuszki, bo mój jest nisko?

Aga, mój brzuszek tez nisko. Nie wiem czym to jest spowodowane, chociaz podczas
            ostatniego badania lekarz powiedział, że wszystko w normie - macica 4 palce nad
            pępkiem. Ale ja widzę, że jest nisko umiejscowiony. Może dlatego, że Kubuś
            ułożony jest pośladkowo? Mam nadzieję, że się jeszcze przekręci.

Pozdrawiam. Atlantis
            • aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 02.09.04, 14:31
              Mnie jak badał gin. w poniedziałek to macice miałam 4 palce nad pepkiem a
              dzidzia leży na pleckach, główkę ma z lewej strony

Atlantis napisz proszę czy ułożenie pośladkowe jest wtedy jak dziecko jest pupą
              w dół.
              Ja mam termin na 2.XI czy maja Dagmara nie powinna się już przekręcić?
              Agnieszka
              • atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 02.09.04, 20:07
                Tak, ułożenie pośladkowe to takie w którym pupa jest na dole, a nózki
                podciągnięte do głowy.
                Nie denerwuj się tak, dzidzia może sie jeszcze przekręcić. To całkiem mozliwe.

Pozdrawiam. Atlantis smile
                • aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 03.09.04, 18:02
                  Cześć
                  Byłam dzisiaj u mojego gin. Moja dzidzia ułożyła się pleckami do kanału rodnego.
                  Jak by było ułożenie pośladkowe mogła bym rodzić normalnie bo to trzeci poród ale
                  jak się nie przekręci to pleckami się nie urodzi i wtedy będę miała cc. Za trzy
                  tygodnie idę znowu na usg zobaczyć czy leży dobrze. Jak na razie nie martwię się
                  tym termin mam na 3.XI
                  Dziewczyny wybrałyście szpital gdzie będzieci rodzić?. Bielański do końca roku w
                  remoncie.
                  pozdrawiam
                  agnieszka
                  • zosia.bobas Re: Mamy listopadowe :-)) 05.09.04, 01:03
                    Cześć dziewczyny,
                    ja będę rodziła na Inflanckiej (mamy podobny termin) mam nadzieję, że nie
                    będzie tłoku i nie ma remontu.
                    Jak pisałam brzusio mam już nisko ale jak się dowiadywałam u koleżanek im też
                    się szybciej obniżyły w 2 ciąży (mięśnie już tak nie trzymają).
                    Dzidzia rusza się fajnie, a ja pracuję na razie. Troszkę jestem zmęczona ale
                    mam nadzieję odpocząć jeszcze przed porodem.
                    Najbardziej bolą mnie nogi, wieczorem mam siateczkę żyłek, puchną i ciągną
                    niemiłosiernie. MOże dlatego, że nie mam kiedy odpoczywać w ciągu dnia. Przy
                    mojej iskierce i pracy jest to nie wykonalne.
                    W tym tygodniu idę na wizytę kontrolną, nie mogę się doczekać. Pozdrawiam
                    serdecznie.
                • aguszak Do Atlanits :) 07.09.04, 18:43
                  Masz @
                  Pozdrowionka smile
              • luzix Re: Mamy listopadowe :-)) 22.09.04, 20:19
                Witam
                Ja tez mam termin na 2.XI. Ide na USG 24.09 na ocen serca plodu...
                pozdrawiam
                Luzix
    • aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 06.09.04, 17:25
      Cześć Dziewczyny
      wybrałyście już szpital gdzie będziecie rodzić? Ja zastanawiam się nad szpitalem
      na Solcu lub na Wołowskiej
      Agnieszka
    • kati1977 Re: Mamy listopadowe :-)) 07.09.04, 08:51
      Cześć,

właśnie byłam na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia, było ciekawie, na
      początek proste ćwiczenia ruchowe i oddechowe, relaksacyjne, panowie jak
      wiadomo biorą udział w ćwiczeniach, najzabawniejsze było, jak położna kazała
      zaciskać mięśnie pochwy, mężowie starali się jak mogli wink
      Następne zajęcia dotyczą przebiegu ciąży, niestety jadę na szkolenie i mój mąż
      pójdzie tam sam.
      Mam wrażenie że wszystkie mamy na tym szkoleniu mają więsze brzuszki od de
      mnie, a termin podobny, trochę mnie to zmartwiło, a USG mam dopiero za 3-4
      tygodnie.
      Pozdrawiam
      Kasia i 30 tyg lokator
      • aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 07.09.04, 10:46
        Cześć
        w drugiej ciąży brzszek jest większy albo mają terminy na październik. Ja przy
        pierwszej ciąży też miałam mały brzuszek.
        Agnieszka
        • doros1 Re: Mamy listopadowe :-)) 07.09.04, 13:41
          A ja jestem w pierwszej ciąży i mam duży brzuch(102 cm), w szkole rodzenia
          większość dziewczyn w zbliżonym terminie miała o wiele mniejszy brzuch- też
          mnie to martwiło( na usg wszystko w normie). Widocznie taka moja "uroda" , choć
          irytuje mnie dowcipkowanie w stylu "może bliżniaki będą "
          • aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 07.09.04, 14:01
            Ja mam w pasie 100 cm. tylko brzuch niska
            Agnieszka
            • jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 08.09.04, 08:02
              Ja mam 103cm i wcale nie mam wielkiego brzucha. Wszyscy mówią, że jakiś taki
              mały jak na 8 miesiąc.
              • hagata.wala Re: Mamy listopadowe :-)) 08.09.04, 09:31
                hej dziewczyny, ja prawie wcale nie piszę - ale za to czytamn. Jakasik - na
                nasze forum Mamy dzieci nie potrafię w ogóle wejść, żeby coś napisać -
                strasznie mi przykro. No ale tak - dziecko w 29tym tygodniu ważyło 1000 g.
                Teraz jestem w 30-tym tygodniu. Mam wskazania do cesarki - w ogóle mi się to
                nie podoba. I poza tym - już się tego wszystkiego boję.
                • aprze hagata.wala 08.09.04, 10:06
                  Cześć
                  wszystko będzie dobrze. A z tym cc to już się nie zmieni?
                  pozdrawiam
                  Agnieszka
                • jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 10.09.04, 08:30
                  www.inetium.pl/mamydzieci/index.php
                  Musisz być zalogowana, żeby móc pisać posty!!!!
      • magdaaa73 Re: Mamy listopadowe :-)) 08.09.04, 10:17
        U mnie 29tc i trzecie usg za mną.Maluch w położeniu pośladkowym-co dziwne-leży
        tak od początku ciązy.Lekarz stwierdził,że widocznie tak mu
        wygodnie.Rozmawialiśmy o cesarce, choc jak chcę mogę rodzić naturalniesmile))Waga
        malucha to 1250g - wg rozmiaru główki 30tc ciązy(czyli przyspieszenie)
        • aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 08.09.04, 11:07
          U mnie w 32 tygodniu niunia leżała pleckami do kanału rodnego ale gin na razie
          powiedział, że poczekamy trzy tygodnie może się jeszcze przekręcić
          Jeśli się nie przekręci to będzie cc
          Agnieszka
    • biedronka2003 Naszej LISTY ciag dalszy ;) 09.09.04, 08:20
      Witam, dzisiaj niewiele zmian, ale nie chce sie potem pogubic i wole juz teraz
      dopisac.
      ********************************************************************************
      1) 31.10 - 4.11. zosia_bobas-corka Julka 22.09.2002-Stary Zoliborz Warszawa
      2) 01.11. ulka.m
      3) 02.11. asiorekmi
      4) 02.11. mal_gosia2-Malgosia-Brodno Warszawa-synek Mateusz 4 latka
      5) 02.11. tasiorek-Basia-Bielany Warszawa-1 ciaza *corka*
      6) 03.11. aprze/ur.8.01.74-Bielany Warszawa-Bartek(6),Ewelinka(4)*corka Dagmara*
      7) 03.11. bozena73/ur.12.11.73-Nowy Jork *syn Patryk*
      8) 03.11. hauck - Sylwia
      9) 03.11. jakasik/ur.18.05.75-Gliwice-1 ciaza *syn Stas*
      10) 03.11. nusku1/ur.28.06.76-Kasia-Sosnowiec-1 ciaza *chyba corka*
      11) 04.11. biedronka2003/ur.28.09.73-Kanada-syn Mateusz (4)*chyba corka Maja*
      12) 04.11 lub 8.11. estka22-Bedzin-1 ciaza *corka Zosia*
      13) 04.11. nitka074 – Gliwice
      14) 04.11. respect_kaja/ur.22.03.82.-Bydgoszcz-1 ciaza *corka Amelka lub Nadia*
      15) 04.11. wodnik74
      16) 05.11. czupurek3-Piatkow Poznan-synek Tymek 20.04.2003 *chyba synek"
      17) 05-10.11 nesla
      18) 05.11. poziom_ka - 25 lat -1 ciaza
      19) 05-06.11. kashha *synek*
      20) 06.11. martusia_74-1 ciaza *synek*
      21) 06.11. nadusia
      22) 07.11. bdominika *synek Mikolaj*
      23) 07.11. misia126-Monika-okolice Warszawy-1 ciaza *corka Michalinka*
      24) 08.11. azetka74 - Aga – Krakow
      25) 08.11. justyna-8-Justyna-Olsztyn-1 ciaza *synek Antos*
      26) 08.11. wiklinka/ur.04.04.75.-Poznan-1 ciaza *synek Kajetan*
      27) 09.11. agamici *synek*
      28) 09.11. aplusd - Agnieszka-W-wa-1 ciaza *corka*
      29) 09-10.11. atlantis75/ur.29.10.75.-Olsztyn-1 ciaza *synek Kubus*
      30) 09.11. synovia
      31) 10.11. kejt.m/ur.21.04.75.- 1 ciaza *niespodzianka*
      32) 11.11. higa - Warszawa/Otwock juz niedlugo smile
      33) 11.11.(08.11. wg USG) - verla *corka*
      34) 12.11. gabis77-Gabrysia-Lodz-1 ciaza *syn*
      35) 12.11. katroz-Kasia-synek 15 miesiecy
      36) 12.11. olagruca
      37) 13.11. myszka_80-Basia-Lodz-1 ciaza *corka Oliwka*
      38) 13.11. wichary1/ur.13.05.71.-2 dzieci (4 i 10 lat)-3 ciaza
      39) 14.11. gizmag-Magda-2 ciaza
      40) 14.11. maja77-Maja-Szczecin-1 ciaza
      41) 14.11. somsom-2 ciaza-corka 4.5 roku *synek*
      42) 15.11. agniecha474-Agnieszka
      43) 15-18.11. dagest *synek*
      44) 15.11. inea - synek 4 latka *niespodzianka*
      45) 16.11. asia.bolakowska-Asia (27)-Szczecin-Mateusz 3 latka *chyba corka*
      46) 16.11. ewcia34 - 2 ciaza *synek*
      47) 16.11. ivo_atom - BLIZNIAKI JEDNOJAJOWE smilesmile - Gdansk *Piotrus i Pawelek*
      48) 16.11. kati1977- Bielsko-Biala - 1 ciaza
      49) 17-19.11. adelle/ur. 11.05.78. - Lodz - 1 ciaza *synek*
      50) 17-20.11. doros1/ur. 07.04.75.-Bialystok-1 ciaza *synek Olivier*
      51) 17.11. lidka_edziecko - synek Piotrek 3.5 roku – Poznan
      52) 17.11. luciam - Poznan - synek 29.04.2003
      53) 17.11.(28.10.-wg USG) monikaaaaa - *syn Wiktor/Igor*
      54) 18.11. mag7714/ur.14.02.77.-Magda-Katowice-1 ciaza *raczej corka Karolinka*
      55) 19.11. bei - cc
      56) 19.11. kortis- Brodno Warszawa
      57) 19.11. mama_groszka - Wroclaw
      58) 19.11. volpe - Warszawa - 1 ciaza
      59) 20-30.11. hagata.wala - Agata - Katowice - 1 ciaza
      60) 21.11. rebeka555 - 1 ciaza - Warszawa Ursynow
      61) 22.11. cation - 1 ciaza
      62) 22.11. albo 29.11. izqa - (27) - Szczecin - 1 ciaza
      63) 22.11. melba76 Warszawa - 1 ciaza
      64) 23-26.11. agucha_np - Agnieszka – Szczecin
      65) 23.11. klarinia-Ola(24)-syn Mikolaj 16.04.2001-szczecinianka/Arhus, Dania
      66) 23.11. monikaj1 - Monika
      67) 24.11. jopi76/ur.2.11.76.-Asia-Stargard Szczecinski *niespodzianka*
      68) 24.11. zabeczka_73/ur.26.11.73. Krakow-synek/corka(?)18 miesiecy *chyba syn*
      69) 25.11. asia-paw - 2 ciaza - syn Mateusz 4.5roku
      70) 26.11. andzia80 - Ania - 1 ciaza
      71) 26.11. kiniadi-Kinga-Bologna- Giulia 2 i pol roku *corka*
      72) 27.11. anka71 - 1 ciaza *syn*
      73) 27.11. jackrzyzak (szczesliwy Tata smile)
      74) 28.11. kozka76 – Warszawa
      75) 28.11. magdaaa73
      76) 28.11. zielona_dama - Ania- Warszawa - 1 ciaza
      77) 28.11. zulkaw1 - Zulka (28) - Warszawa - 1 ciaza
      78) 30.11. anmaba - Ania - Trojmiasto - 1 ciaza
      79) 30.11. berdyczow7 - Joanna i Andrzej

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Dziewczyny, a gdzie mam Was wpisac?

80) aniamos - Ania - polowa listopada
      81) aniolek78 - termin ?
      82) bb274 - termin ?
      83) ewuzia - termin?
      84) kozdrana - termin ?
      85) madzik_33 - termin ? - syn Mikolaj 10 lat
      86) sandra-maja - termin? - Szczecin
      • bettinaj Re: Naszej LISTY ciag dalszy ;) 10.09.04, 09:55
        CZEŚĆ MAMUSIE,
        pozdrawiam wszystkie brzuszki listopadowe. Ja mam termin na 4.11. (choć z
        ostatniego usg wynika 28.10).
        Tym razem będzie dziewczynka - Julka
        pa
        beata 32 tc
      • agniecha474 Re: Naszej LISTY ciag dalszy ;) 13.09.04, 18:27
        czesc byłam na usg i bede miała córcie termin na15.11 i mam juz syna 4,5 roku
        bartosza
    • biedronka2003 Co nowego? 12.09.04, 08:35
      Czesc Dziewczyny! Alez u nas cichutko....
      Co u Was slychac? Jak przygotowania na powitanie dzidziusiow? Jeszcze mamy
      kilka tygodni, ale TO juz coraz blizej smile A jak samopoczucie?
      Mysmy przejrzeli ubranka ktore nam sie zostaly po moim synku. Pokoj powoli
      konczymy. Wozek juz jest. Lozeczko tez, tylko trzeba zlozyc, umyc (w koncu
      czekalo prawie 3 lata). Przez cala ciaze pracowalam i jak bede tak dalej sie
      czula jak do tej pory to popracuje tak do polowy pazdziernika i wtedy wezme
      wykorzystam urlop i od 1.11. przejde na macierzynski. Tutaj w Kanadzie
      przysluguje roczny macierzynski i przez caly rok placa 55% zarobkow.
      Do lekarza juz chodze co 2 tygodnie. Tak to tutaj jest. A od 36 tc juz bede
      chodzic co tydzien. Mam nadzieje, ze tym razem nie bede przeterminowana jak to
      bylo z moim pierworodnym, a byl z niego niezly klocek jak sie urodzil
      (zwlaszcza biorac pod uwage moja wage i budowe). U mnie wlasnie noc sie zaczyna
      wiec mowie Wam dobranoc i do nastepnego postu!
    • bdominika Re: Mamy listopadowe :-)) 12.09.04, 09:52
      Cześć Listopadówki.
      My dzisiaj wybieramy się na rozmowę z położną na Starynkiewicza, bo tam
      chcielibyśmy rodzić. MAm tylko nadzieję, że w listopadzie (7 listopad) i pod
      koniec października nie będzie tłumów i Nas nie odeślą gdzie indziej. Myślałam
      też o Solcu, ale położna z tamtego szpitala powiedziaqła, że w październiku
      zaczynają remont i może się przedłużyć, także nie wiadomo czy będzie możliwość
      porodu. A i jeszcze Bródnowski (najbliżej domu), ale jakoś do tego nie jestem
      przekonana. Zobaczymy. MAły rozpycha się na całergo, nieustannie się kręci. Za
      trzy tyg usg i zobaczymy jak się ułożył. Po trzech miesiącach leżenia wróciłam
      do pracy. PSychicznie mi lepiej tylko fizycznie szybko się męczę i jak wracam
      to padam i zasypiam, więc chyba w październiku nie dam już rady. Poza tym
      jestem już coraz grubsza i powoli nie amm się w co ubierać (taki przyziemny
      kobiecy problem).
      Pozdrawiam Was i MAleństwa
      Dominika i Mikołaj (33 tydz.)
      • aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 12.09.04, 15:56
        Cześć Dziewczyny
        Ja mam doła lecz staram się z niego wyjść. Jutro mam zamiar jechać do szpitala
        na Solcu i wszystko obejrzeć
        Agnieszka
    • verla Re: Mamy listopadowe :-)) 13.09.04, 13:02
      witam ! w tym tygodniu kupuje wozek, bylam w kilku sklepach zeby zrobic
      rozeznanie wyprawkowe ( mam fure ciuszkow od rodziny ale brak - wnny, kocy,
      lozeczka i takich tam zuzywajacych sie rzeczy ). Dzisiaj zaczynam zbierac
      wyprawke bo za dwa tygodnie musze sie zglosic juz do szpitala i nie mam
      pewnosci czy mnie wypuszcza bez dziecka smile a mezowi nie oddam tej przyjemnosci
      robienia zakupow ( zwlaszcza ze on i tak ma od kilku miesiecy dodatkowy etat w
      domu smile)
      szkole rodzenia zaczne bedac w szpitalu wiec daleko nie bede miala. Ide na
      Karowa wiec ew. do zobaczenia !

verla ( 32 tc )
      • atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 13.09.04, 13:35
        Witajcie smile
        Wciąż leżę i dokuczają mi skurcze. Jest ich kilkanaście dziennie. Na szczęście
        po fenoterolu przestały byc bolesne. Mam kontrole u lekarza co tydzień. Skurcze
        nie doprowadzają do rozwierania się szyjki macicy, więc jestem spokojna, że
        moze wytrwamy z Kubusiem do 9 listopada.
        Dziś byłam na USG prenatalnym, z maluchem wszystko ok i najlepsza wiadomość:
        obrócił się główką w dół! A w 26 tc straszyli mnie cesarką wink Jakby była, to
        trudno, pewnie bym sie nie załamywała. Ale ucieszyło mnie przekręcenie Kubuśka.
        Dziś po raz pierwszy zaśpiewałam synkowi piosenkę o tym jak bardzo go kocham smile
        Wcześniej nie brało mnie na takie zachowania, ewentualnie jak mnie mocniej
        kopał mowiłam: Kubuś, nie kop tak mocno. A dziś zaimprowizowałam melodię,
        wymyślałam w trakcie słowa i poszłooo wink
        Wyprawki jeszcze nie mamy. Tylko reklamówkę ciuszków od koleżanki. Na zakupy
        wybierzemy się na początku pażdziernika. Na razie mąż kończy remont pokoiku,
        sam wybierał tapetę (z racji mojego unieruchomienia) i jestem zaskoczona, że
        wybrał taką fajną smile W kaczuszki, misiaczki i osiołki. A u góry pasek z
        fosforyzującymi w nocy gwiazdkami. Naprawdę ślicznie smile
        Mam pytanie w związku z wyprawką:
        jakiego rozmiaru ciuszki bierzecie do szpitala?

Pozdrawiam Was serdecznie. Atlantis w 32 tc smile))
        • respect_kaja Re: Mamy listopadowe :-)) 13.09.04, 14:17
          Witamsmile
          Ja również mam dziś dobre wieści. Byłam u mojej gin. na usg, leki zostały mi
          już odłożone tylko nospe mam łykać. Mój mąż zawsze na usg droczył się, że on ma
          i tak przeczucie iż to CHŁOPAK a dziś zobaczył dowód na 100%( z resztą to już 3
          usg potwierdzające) jak to pani gin. nazwała "efekt hamburgerasmile".
          Jeśli chodzi o wyprawkę to prawie wszystko mamy oprócz wózka (teściowa się
          uparła że ona chce kupić go ale...po porodzie-przesądy), prześcieradła,smoczków
          i pieluszek kilku tetrowych-chyba wszystkosmile
          A jeśli chodzi o ubranko do szpitala to My kupiliśmy 62, bo tak nam pani w
          sklepie doradziła, no i nie wiadono jaka będzie pogoda a mimo wszystko pod spód
          muszę też coś ubrać no niesmileMyślę że moja maleńka olbrzymem aż takim nie
          będzietongue_out Narazie rozwija się dobrze(32tc) a ja już bardzo bym chciała żeby to
          był listopadsmile
          pozdrawiam wszystkie mamusie i ich brzuszkismile
          • wichary1 Re: Mamy listopadowe :-)) 13.09.04, 16:41
            Ja również chcę już listopada i to drugiej połowy...zaczynam 30tydz. licząc od
            dnia poczęcia (znam go dokłądnie bo mąż był w domu tylko 3 dni) i teraz usg
            potwierdziło że będzie później o ok tydz do 10 dni po terminie licząc od OM...
            (13.11)już to przechodziłam i teraz wolę się nastawić od razu na później niż
            czekać ponad 2 tyg i się denerwować!Ponadto córcia dobrze odżywiona, leży już
            główka w dół i wszystko jest ok !Teraz bagatela 10 tygodni i moje dwie
            dziewczyny będą miały siostrę w domu...a za tydzien się przeprowadzam do
            większego mieszkania i strasznie się boję tego wszystkiego...pozdrawiam was
            wszystkie!-Ania
            • zabeczka73 Rozmiary ciuszków do szpitala 14.09.04, 15:51
              Myślę, że warto kupić od 62 rozmiaru. Ja tak zrobiłam przy pierwszym dziecku i
              nie żałuję. Chyba, że ktoś wie, że będzie miał dziecko niewielkich rozmiarów.
              zabeczka
              • jakasik Re: Rozmiary ciuszków do szpitala 15.09.04, 08:48
                Wreszcie dowieźli nam wczoraj łóżeczko! Mąż oczywiście od razu je złóżył! Super!
                Cieszę się jak bym to ja miała w nim spać! No to mam już wszystko!!! No dobra,
                muszę dokupić z 10 pieluch tetrowych i sudokrem. I mogę spokojnie rodzić! Już
                nie mogę się doczekać! Wcale się nie boję i chciała bym żeby to było już!!! Tak
                tęsknię do mojego maleństwa!
    • bdominika Re: Mamy listopadowe :-)) 15.09.04, 20:51
      A ja znowu na zwolnieniu. Dopadła mnie greypa i poza tym MAły ułożył się już
      nisko i utudnia mi chodzenie. TAk więc czas na odpoczynek, polegiwanie i
      czekamy... Wszyscy twierdzą, ze już wyglądam jakbym miała rodzić. Tak
      stwierdziły dwie położne z którymi rozmawiałam. Po czym? Nie pytajcie, bo nie
      wiem. Ale tak poważnie to niech mały wytrzyma jeszcze chocviaz 5 tygodni
      • jakasik Wizyta w szpitalu! 16.09.04, 07:48
        Wczoraj z mężem wreszcie wybraliśmy się do szpitala, w którym mamy zamiar
        urodzić. I powiem Wam jestem w ostrym szoku! Słyszałam, że to fajny szpital,
        ale to co zobaczyłam przeszło moje najśmielsze wyobrażenia nt. BEZPŁATNEJ
        służby zdrowia! Jest to mały powiatowy szpitał w małym miasteczku obok Gliwic.
        Oddział ginekologiczno-położniczy mieści się na 2 pietrze (winda jest). Pani
        pokierowała nas gdzie możemy znaleźć położną. Mieliśmy 2 razy zadzwonić do
        drzwi na porodówkę. Tak też uczyniliśmy. Drzwi otworzyła uśmiechnięta od ucha
        do ucha Pani położna. Po wstępnych uprzejmościach zaczęliśmy dopytywać się co
        potrzebujemy na przyjęcie do szpitala (miałam już prawie gotową listę, bo
        dzwoniłam do nich już wcześniej). Pani wszystko nam dokładnie opowiedziała,
        nawet to, po co nam czekolada! Dla dzidziusia muszę mieć tylko 5 tetrowych
        pieluch, które zostają potem w szpitalu. Następnie położna oglądnęła sobie mój
        brzuszek. Poczym odziała nas w fartuchy jednorazowe i zaczęło się oprowadzanie
        po całym oddziele. Pokazała nam WSZYSTKO! Czyli co będzie się z nami działo od
        chwili wejścia na oddział. Pokój gdzie odbywa się badanie wstępne, golenie
        krocza (na życzenie), lewatywa (na życzenie). Oglądnęliśmy sobie 2 nowoczesne
        fotele do porodu wraz z ich prezentacją, krzesełko do porodu! Pokoik gdzie
        czekamy na poród właściwy, pomocny sprzęt, potem gdzie zajmują się dzidziusiem
        (tuż po porodzie). Następnie oglądnęliśmy sobie pokoje. No szok, każdy jest w
        innym kolorze i tak też się nazywają (pokój słoneczny, błękitny...). Pokoje są
        2 osobowe z łazienką (brodzik). Nowoczesne łóżka na pilota, telefon, TV... Już
        sama nie pamiętam co jeszcze. Na koniec zobaczyliśmu pokój w którym odbywają
        się odwiedziny (zakaz w pokojach, i super!!!). Odwiedziny są od 14-18.
        Podziękowaliśmy ślicznie i ze szczenami do ziemi opuściliśmy szpital. W szoku
        doszliśmy do samochodu! A, zapomniałam napisać, że to wszystko jest ZA DARMO!
        Powiedziałam mężowi, że jeśli chodzi o mnie to mogę rodzić już dzisiaj! No i
        jeszcze ważna rzecz, od nas z domu fdo tego szpitala jedzie się 10 minut, a do
        szpitala w naszym mieście ok. 15 minut (bo w centrum)! Ależ się rozpisałam!
        Musiałam się wygadać, sama nie wiem co o tym myśleć. Może czegoś mi nie
        pokazali? Może po porodzie zabierają dzieci i sprzedają smile
        Pozdrawiam!
    • verla Re: Mamy listopadowe :-)) 16.09.04, 14:38
      pod koniec wrzesnia ide na obserwacje na Karowa. Tam tez pewnie bede rodzic (
      chyba ze spanikuje i uciekne ). Moze ktoras z Was tez tam bedzie ?

verla

33 tc
    • biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 18.09.04, 08:18
      Czesc dziewczyny! Jak samopoczucie? Ja doslownie po ostatniej nocy mam
      wrazenie , ze moj brzuch stal sie jeszcze wiekszy!
      Ja juz sie nie moge doczekac. Jak bylam z synkiem w ciazy to bylam chyba
      bardziej cierpliwa, a teraz...ale juz minela polowa wrzesnia. Czas zleci.
      Dzisiaj kupilam juz specjalnie proszek do prania ciuszkow no i paczke Huggies
      dla noworodkow (te ze specjalnym wycieciem na pepek smile)
      Pozdrawiam !
      • atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 18.09.04, 13:45
        Cześć smile
        Biedronka, mam to samo z brzuchem. Przez 2 dni pobolewały mnie żebra, a dziś
        rano wstałam z dziwnym poczuciem wypełnienia wysoko na brzuchu. I zauważyłam,
        że urósł jeszcze bardziej. Nawet mąż dziś był zaskoczony: "Twój pępek jest juz
        całkiem płaski" wink Trudno mi się poruszać, żeby nałozyć skarpetki muszę
        wykonywac akrobatyczne ruchy nogami. Oj, czuję ten ciężar. W poniedziałek byłam
        na USG i wiem, że Kubuś ma już 1850 g. Trochę się też zmartwiłam, że brzuszek
        synka jest o tydzień młodszy. Lekarz mnie uspokajał i mówił, że jeszcze to
        wyrówna.
        Wrcacam do łóżka, bo kręgosłup boli.
        Pozdrawiam wszystkie listopadowe mamy smile
        Atlantis w 32tc5d
        • respect_kaja Re: Mamy listopadowe :-)) 18.09.04, 15:52
          Witam
          Ja również zauwazyłam 2 dni temu że brzuszek urósł mo ijestem "pełna" czuje sie
          dosłownie jak słonicasmile jak spoglądam w dół to widzę brzuch i nic więcej.
          Ale wszyscy mi mówią że żle nie wyglądam w pasie mam 96 cmsmile a przytyłam od
          poczatku 7 kg- i w sumie to tylko po brzuchu widać ciążę( nigdzie indziej nie
          weszło).
          Mówicie że to już połowa września a ja mam wrażenie że to dopiero!!!! ja wiem
          że pierwsze dziecko to się nie można doczekać no i wogóle ale, żeby to była
          połowa pażdziernika!!!!!
          pozdrawiam i trzymajcie się cieplutko
          • bozena73 Re: Mamy listopadowe :-)) 18.09.04, 16:28
            A ja sie troszke martwie, bo brzuszek wcale tak duzo mi nie urosl, oczywiscie
            jest duzy ale nie taki ze ciezko mi sie poruszac. Z jednej strony to dobrze bo
            nie jest tak niewygodnie, ale z drugiej to na 8 miesiac to moze jest troszke za
            maly. Ale w poniedzialek mam juz ostatni sonogram wiec zobacze jak malenstwo
            sie rozwija. Juz sie nie moge doczekac. Moim najwiekszym problemem w tej ciazy
            jest bol zeber, juz coraz bardziej staje sie nie do zniesienia, po prawej
            stronie tam gdzie maly trzyma stopki to teraz pali mnie te miejsce jak ogniem.
            Wczesniej to tylko odczuwalam to wieczorami a teraz to juz non stop. A moj
            lekarz powiedzial ze dziecko powinno juz sie odsunac w dol i nie bedzie tego
            bolu, a ja czuje go coraz wiekszy sad
            Ale wszystko sie okaze w poniedzialek. Trzymajcie kciuki dziewczyny bo sie
            troche boje..
            Pozdrawiam wszystkie mamy,
            Bozenka i Patryk
          • biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 19.09.04, 03:10
            Kaja, a moje to juz drugie i wydaje mi sie , ze teraz jestem jeszcze bardziej
            niecierpliwa niz z pierwszym. No ale odliczam dni juz kiedy przejde na urlop
            wakacyjny a potem urlop macierzynski smilesmile Jeszcze tylko 3 tygodnie i bede
            leniuchowac w domu. Pozdrawiam!
    • kati1977 Re: Mamy listopadowe :-)) 20.09.04, 10:01
      Witam mamy,
      Ja też mam nie wielki brzuch cos ok 92 cm w pasie, właściwie trzeba się
      przypatrzyć że jestem w ciąży, trochę mnie to martwi, ale to podobno normalne
      zwł. przy pierwszym dziecku, idę na USG w przyszłym tygodniu to zobaczę jak
      mały rośnie, za dwa tygodnie idę na L4, miałam pracować do końca, ale jestem
      zmęczona, słabe wyniki krwi- lekka anemia, nie ma się co przemęczać, czy któraś
      z Was też ma problemy z małą il. hemoglobiny, miałam ostatnio 10,4 , a powinno
      być 12, spada mi to na łep i szyję, pozdrawiam
      • atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 20.09.04, 14:01
        Cześć, ja mam w pasie 98 cm. Ale myślę, że to aż takiego znaczenia nie ma. Może
        masz po prostu inaczej usadowiony brzuch i taka Twoja uroda smile
        Jak jesteś zmęczona to bierz L4 i odpoczywaj przed porodem.

Idę dziś na spotakanie z położną, która prawdopodobnie będzie moją prywatną.
        Obejrzę trakt i wypytam o kilka rzeczy.

Pozdrawiam. Atlantis w 33tc
      • doros1 Re: Mamy listopadowe :-)) 20.09.04, 15:11
        Ja jakieś 2 miesiące temu mialam HGB 10,6, biorę do tej pory Sorbifer durules,
        no i Maternę , w której też jest żelazo... i obecnie wyniki w normie.Czytałam
        tu gdzieś na forum,że dobrym preparatem jest Tordyferon.
        Pozdrawiam smile
        • atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 20.09.04, 21:52
          Byłam dziś w szpitalu, w któtym zamierzam rodzić. Zdenerwowałam się i
          rozczarowałam. Opisałam to w tym wątku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=15952200
          Pozdrawiam wszystkie mamuśki!
          • biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 21.09.04, 01:48
            Hej Atlantis! Brr...Co ta baba wygaduje? Jak to rutyna u pierworodek? A tutaj
            jest wrecz na odwrot. Jesli juz musza to nadetna, ale poki co to probuja bez
            tego. No i bardzo polecaja te cwiczenia. I znam dziewczyny, ktore nie byly
            nacinane. Ja niestety nie zaliczam sie do nich sad ale moj syn byl duzy (ponad
            4kg). Myslisz o zmianie poloznej albo szpitala? Czy masz jakis jeszcze wybor?
            Pozdrawiam!
            • atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 21.09.04, 12:26
              biedronka2003 napisała:
              > Myslisz o zmianie poloznej albo szpitala? Czy masz jakis jeszcze wybor?

Jest jeszcze jeden szpital w moim mieście. I tam moja dobra koleżanka ma
              znajomą położną. Będę próbowała tam dowiedzieć się jak to wszystko wygląda.
              Mam nadzieję, że uda mi się zapewnić sobie i dziecku bezpieczny poród.
              Pozdrowionka smile
              P.S.
              Dziś kończę 33 tc! smile))
              • biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 22.09.04, 02:01
                I bardzo dobrze. Przynjamniej wypytaj sie jak to tam jest z tym wszystkim. I
                wtedy podejmiesz decyzje.
    • aprze Re: Mamy listopadowe :-)) 21.09.04, 11:13
      Czesc dziewczyny
      zaczelam powoli szykowac ubranka sa takie malutkie i slodziutkie.
      I coraz czesciej mysle o porodzie
      W piatek ide na usg i zobacze moja córeczke
      pozdrawiam
      agnieszka
      • biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 22.09.04, 02:03
        To juz coraz blizej! Ja juz sie doczekac nie moge smile Ja ide na wizyte do mojej
        lekarki w czwartek. Dowiem sie ile przytylam wink Jak na razie nie jest zle. 7kg
        na plusie. Zobaczymy co bedzie w czwartek. Pozdrawiam!
        • jopi76 Re: Mamy listopadowe :-)) 22.09.04, 15:50
          Cześć Mamusie
          W piątek wylądowałam w szpitalu ze skróconą szyjką i spędziłam 3 dni pod
          kroplówką,potem były zastrzyki i tabletki- na szczęście teraz jest wszystko OK.
          Miałam kontrolne USG i nasza Niespodzianka okazała się ...dziewczynką,waży
          2180,leży główką do dołu i rozwija się prawidłowo.Mąż był przekonany,że będzie
          chłopak ("przecież wiem co robiłem... "smilei teraz trwa rodzinna debata nad
          imieniem dla małej.

Pozdrawiam
          Asia +31tyg.wiercipięta
    • biedronka2003 Wizyta u lekarza - 34 tc 24.09.04, 00:33
      No to bylam dzisiaj u lekarza. Od ostatniej wizyty dwa tygodnie temu przytylam
      1.3 kg czyli teraz moja waga to 59kg smile Glowka na dole. Serduszko bije, ze az
      milo posluchac. Juz coraz blizej smilesmilesmilesmile Kolejna wizyta za 2 tygodnie. No to
      papapa!
    • verla Re: Mamy listopadowe :-)) 25.09.04, 18:51
      czesc dziewczyny !

maz skreca wlasnie komode , ktora dzis kupilismy w ikei. Mysle ze jutro "
      zagospodarujemy" czesc pokoju dla corci. Wiekszosc rzeczy juz mamy. Bylam dzis
      w hurtowni Tomi. To nie dla mnie. Nastepnym razem zakupy tam bede robic tylko
      przez internet. W czwartek ide do szpitala i nie wiem czy wyjde przed porodem a
      umre przeciez bez tego forum. A jeszcze corcia nie chce sie obrocic w dol. Moze
      zaczne chodzic na rekach ?? Poza tym ciezko mi z tym brzuchem - 13 kilo okolo a
      stop nie widac prawie.

pozdrawiam

verla ( 34 tc )
      • jakasik Re: Mamy listopadowe :-)) 27.09.04, 08:20
        Witam!
        W piątek byłam u gina! Staś jest już niziutko (brzuch mi opadł w tamtym
        tygodniu), jak zwykle wychodzi nam 1,5tyg. starszy (główka nawet 2). Waga
        hmmmmm ............... 2750 - 2900!!! A tu jeszcze miesiąc przede mną więc
        kilogram może jeszcze przytyć! Mogę sobie już rodzić po 10 października, bo
        wtedy będę już w terminie. Mam nawet skierowanie do porodu. Torba spakowana,
        wszystko poprane, łóżeczko i komoda już wywietrzone, bryka (wózek) czeka na
        właściciela!
        • bettinaj Re: Mamy listopadowe :-)) 27.09.04, 16:07
          czesc,
          przede mna jeszcze 38 dni (34tc).
          Pokoik dla Julki juz prawie na ukończeniu (jeszcze tylko pościel do łóżeczka i
          przewijak).
          Byłam u gin ale nie zrobił mi usg bo mieli 2 godz. opoźnienie, ale
          po "namacaniu"smile stwierdził, że główka jest już na dole. Serduszko też bije
          wspaniale, więc kazał mi się niczym nie martwić i do następnej wizyty...
          ale chyba nie wytrzymam i pojdę na usg prywatnie, bo chcialabym wiedzieć ile
          waży córcia??
          pozdrawiam
          beata (34 tc i 4 dni) - termin 4.11.04
      • magdaaa73 Niektóre zaczynają końcowe odliczanie 27.09.04, 16:18
        Ja mam jeszcze 2 miesiące,ale zazdroszcze tym dla których zaczyna się już
        ostatni miesiącsmile)Noe mogę doczekać się maluszka.Piszcie jak końcowe
        samopoczucie
    • adelle samopoczucie 27.09.04, 19:41
      hej,
      ja, odpukać, czuję się naprawdę nieźle, wydaje mi się, że nawet lepiej niż parę
      tygodni temu. Codziennie muszę sobie, co prawda, uciąć drzemkę, ale to nam się
      przecież należywink) Nadal chodzę na basen, na co mam zgodę lekarki (pytałam
      nawet dwóch ginek, tak dla spokoju ducha). USG mamy dopiero w pierwszym
      tygodniu października, nie mogę się doczekać tego dnia, ciekawe jak duży jest
      już mój Tymuś!?! Synek śni mi się coraz częściej, zresztą mężowi też, chyba po
      prostu strasznie już go chcemy zobaczyć!! Ale jednocześnie niech sobie siedzi w
      brzuszku conajmniej do połowy listopada, niech nabiera sił, mama z tatą
      cierpliwie czekają już przecież blisko 8 miesięcy, więc 7 tygodni
      wytrzymająwink)) Pokoik niestety jeszcze nie skończony, mebelki dawno zamówione,
      ale będą u nas w połowie października, ciuszki w dużej mierze pokupowane;
      natomiast nie ma wózka - nie możemy się zdecydowaćsad
      Ściskam Was dziewczyny i dużo sił w tej końcówce życzę!!!!
      adelle, 33tc
    • kati1977 Re: Mamy listopadowe :-)) 28.09.04, 09:00
      Witamy Paniesmile
      wczoraj byłam z mężem na USG i dowiedzieliśmy się że będziemy rodzicami
      księżniczki, mała ma 2200 g, lekarz mówi że w chwili porodu będzie mieć ok
      3300g, jest zdrowa i dużo się rusza, teście kupili łóżeczko, za tydzień ide na
      zwolnienie i zamierzam szykować wyprawkę dla maleńkiej, acha , trzeba się też
      zastanowić nad imieniem , dam znać jak już postanowimy z mężem, pozdrawiam

Kasia i 33 tyg księżniczka
      • respect_kaja Re: Mamy listopadowe :-)) 28.09.04, 12:02
        Witam!
        My również z mężem nie możemy się doczekać małejsmileZa mną ostatnio chodzi że
        urodzę pod koniec pażdziernika(ale może mi się wydaje).Termin niby mam na 4
        listopada(33tc).
        Jeśli chodzi o samopoczucie to bywa różniesad po pierwsze to puchną mi nogi i
        bolą od 4 dni, no i niestety siadać nie mogę do boli mnie poprostu odbytsadJutro
        idę na wyniki a gina mam dopiero w poniedziałek więc muszę radzić sobie narazie
        samasad
        • atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 28.09.04, 14:07
          respect_kaja napisała:
          > My również z mężem nie możemy się doczekać małejsmileZa mną ostatnio chodzi że
          > urodzę pod koniec pażdziernika(ale może mi się wydaje).Termin niby mam na 4
          > listopada(33tc).

Za mną chodzi podobnie, czuję, że urodzę w pażdzierniku. Oby jak najpóżniej,
          Kubusiowi w brzuchu jest dobrze smile
          Kaja, ja mam termin na 9 listopada, a kończę dzis 34 tc. To Ty chyba jesteś
          dalej?

Mam pytanko: od 3 dni, kilka razy dziennie czuję takie dziwnie ciśnienie, ucisk
          w głębi krocza. Trochę się zdenerwowałam. O czym to może świadczyć? O tym, ze
          synek się obniżył?

Pozdrawiam smile Atlantis
          • biedronka2003 Re: Mamy listopadowe :-)) 28.09.04, 18:40
            Wiecie co, i ja tak czuje. I od jakiegos poltora tygodnia od czasu do czasu
            czuje wlasnie to parcie na krocz i odbyt. Lekarka mnie juz sprawdzila, ale
            mowila, ze wszystko jest okay i zamkniete. I tez tak jak Wy mam wrazenie ze
            urodze na koniec pazdziernika. Ciekawe czy nasze przeczucia sie sprawdza? Gdy
            bylam w ciazy z synkiem to tak mu dobrze bylo, ze nie chcial wyjsc i mialam
            wywolywany porod. Ale moze z drugim pojdzie latwiej i szybciej??? Jeszcze
            troche i bede wiedziala. A tak w ogole to dzis sa moje urodziny smilesmile I tak
            jakos mi milo, bo w pracy tak jakos jest wyjatkowo! A moze tylko tak mi sie
            wydaje ? Mi zostalo jeszcze poltora tygodnia pracy i wolne! Praktycznie az do
            konca 2005 roku! Pozdrawiam!
            • respect_kaja Re: Mamy listopadowe :-)) 28.09.04, 19:06
              No to wszystkiego najlepszegosmile
              A co do tygodni to 34 tc musiałam pomylić klawiszesad
              Ja jutro muszę zrobic badania ale wejdę do położnej i spytam o te moje bardzo
              bolące nogi(łydki)i nieszczęsną pupęcryingZobaczymy co mi powie
              • bettinaj Re: Mamy listopadowe :-)) 28.09.04, 19:20
                hej,
                ja tez mam termin na 4 listopadasmile. Nogi przestały mi juz dokuczac, ale tylko
                dlatego, że poszlam na zwolnienie i nie siedzę juz w jednej pozycji 8 godzin.
                Nie obylo sie u mnie bez Dertalex'usad, a żylaki i tak sąsad
                Co do parcia na krocze to rzeczywiście - ju ż tydzień się tam coś dzieje, ale
                moj gin powiedzial, ze to główka już się wstawila i tam się wiercismilesmilesmile
                Mam szczerą nadzieję, że urodzę pod koniec października (tak w duszy mam 28.10)
                nie wiem skad ta data, ale tak czuję - obym się nie myliłasmilesmilesmile
                pozdrawiam cieplutko
                beata i 34t. julcia
    • adelle 100 lat dla Biedronki! 28.09.04, 23:11
      100 lat w zdrowiu i szczesciu a przede wszystkim
      zdrowego,silnego dzidziusia, oby przyszedl na swiat
      o czasie i bezbolesnie!!
      • biedronka2003 Re: 100 lat dla Biedronki! 29.09.04, 00:43
        Dziekuje Wam wszystkim smilesmile
        I juz po urodzinach...ale to nie szkodzi teraz oczekuje tych wazniejszych
        urodzin wink Oj adelle tak bym chciala, zeby Twoje zyczenia sie spelnily!!!
        Buziaki smilesmile
        • atlantis75 Re: 100 lat dla Biedronki! 29.09.04, 09:06
          Biedronko, spoznione, ale szczere życzenia: łatwego porodu, zdrowego maluszka i
          wiele szczęścia smile))
          Moje urodziny równo za miesiąc. Nawet bym chciała, żeby Kubuś przyszedł na
          świat w moje urodziny 29 pażdziernika smile)) Jestem ciekawa, czy będę świętowała
          już z synkiem, czy jeszcze bez...

Za chwilę wybieram się na usg prenatalne smile
          Pozdrawiam. Atlantis w 34 tc2d
    • atlantis75 Re: Mamy listopadowe :-)) 29.09.04, 16:49
      Dziś byłam na usg prenatalnym i wszystko jest ok smile
      Kubuś waży 2450g. Zapytałam lekarza, czy przypadkiem się już nie obniżył, ale
      nic takiego nie stwierdził. Za to moje bóle w żebrach po prawej stronie
      skwitował: no, przeciez ma tu stópkę i sobie fika wink
      W piątek do lekarza na wizytę i zobaczymy jak tam moja szyjka.
      Poza tym zaczęłam już kompletować wyprawkę dla synka i dla siebie do szpitala -
      przez internet. Jeżeli macie ciekawe sklepy internetowe na oku to podrzuccie
      kilka linków smile

Pozdrawiam. Atlantis w 34tc2d
      • bozena73 Re: Mamy listopadowe :-)) 29.09.04, 22:26
        Hej dziewczyny,
        Tez juz nie moge doczekac sie konca..Maly wierci sie niemilosiernie ale to nie
        jest nic bolesnego tylko troche oddechu brakuje smile Najgorzej dokucza mi bol
        pod klatka piersiowa po prawej stronie. Jest coraz bardziej intensywny,
        wieczorami az mi lzy leca bo nie moge ani lezec ani siedziec tak boli. Lekarz
        mi mowi ze to dlatego ze tam maly ma stopki ale ten bol mam juz od 5tego
        miesiaca (oczywiscie nie taki intensywny jak teraz) i USG pokazalo ze tam maly
        ma swoja pupcie wiec nie wiem dokladnie co i dlaczego tam mi dokucza.
        Przeprowadzamy sie w listopadzie wiec chcialam zaczac powoli pakowac sie, ale
        nie dam rady przez ten bol. Nie dam rady juz nic robic. A pomyslec ze bez tego
        bolu chyba moja ciaza bylaby najlzejsza ciaza bo oprocz tego nic mi nie dolega.
        Nie mam zadnych obrzekow, nie boli mnie kregoslup, tylko te zebro..
        Pomaga troche jak przykladam cieply recznik w te miejsce ale tylko na
        chwile..nie wiem czy moge brac cieple kapiele..nie chce przyspieszyc porodu..
        OK..ide lezec smile
        Pozdrawiam Was bardzo serdecznie.
        Obolala Bozenka i Patryk (35 tyg)
    • adelle sklep internetowy 30.09.04, 09:25
      hej Atlantis,
      ja się troszkę zaopatrzyłam w kosmetyki dla siebie i mojego synusia
      w sklepie int. www.esentia.pl Sklep sprawdzony, bo prawie od początku ciąży tam
      robiłam zakupy (kremy przeciw rozstępom, krem do pielęgnacji biustu, itd) Teraz
      kupiłam między innymi wkładki laktacyjne penatena, chusteczki wilgotne, kremik
      dla dzidziusia na zimę (bo przecież nasze maleństwa będą dzieciaczkami
      zimowymiwink), dla mnie balsam do ciała dla szybkiej regeneracji po porodzie i
      parę innych rzeczy. Jeśli z kolei Wy macie jakieś sprawdzone adresy sklepów
      internetowych, to też podajcie, chętnie kiedyś skorzystam - szczególnie, że nie
      będzie czasu, siły i pewnie ochoty na latanie po sklepach przez pierwsze
      tygodnie po porodzie.
      Ale macie fajnie, że wiecie ile Wasze maleństwa ważą i że oglądałyście je
      ostatnio na usg, ja dopiero za tydzień.
      papa
      • atlantis75 Re: sklep internetowy 30.09.04, 14:54
        adelle napisała:
        > hej Atlantis,
        > ja się troszkę zaopatrzyłam w kosmetyki dla siebie i mojego synusia
        > w sklepie int. www.esentia.pl

Dziękuję Adelle smile
        Właśnie dokonałam zakupów prawie wszystkich kosmetyków dla synka (musze dokupić
        jeszcze szampon) i płyn do higieny inymnej po porodzie dla siebie smile
        Takie zakupy są dla mnie wybawieniem, bo muszę lezeć i na chodzieniu po
        sklepach mogę tylko pomarzyć.
        Pozdrawiam. Atlantis w 34tc3d
      • kuczynska78 Re: sklep internetowy 10.10.04, 18:16
        Witaj Atlantis!
        Ja jestem mama grudniową, ale od czasu do czasu zagląda na wątek listopadowy,
        kto wie, może urodzę wczesniej.
        Wiem, ze lezysz i robisz zakupy przez internet. Polecam ci stone katalogu
        bonprix: www.bonprix.pl. Ja dzis kupiłam tam fajny komplecik- sliniak, body i
        pajacyk za 29 zł oraz koszule dla kobiet w ciąży i karmiących za 35 zł. Maja tam
        kilka fajnych, niedrogich rzeczy np. kombinezon dla malucha za 39 zł, body 2
        szt. za 25 zł. Ja często tam kupuje ubranka dla mojej starszej corki i nie
        narzekam, jakość jest w porządku. Mam nadzieję, że Ci się ta informacja przyda.
        Pozdrawiam Aga
    • kati1977 Re: Mamy listopadowe :-)) 30.09.04, 12:07
      Ostatnio czuję takie kłócie, ciągnięcie w kroczu, albo w pochwie sama już nie
      wiem, miewacie coś takiego?
      Nie wiem czy powinnam iśc do lekarza, byłam własciwie tydzień temu, ale
      oglądała mi tylko brzuch i stwierdziła że niepotrzebne są badania na krześle
      ginekologicznym, miałam też USG w poniedziałek i wszytsko jest OK.

Kasia i 33 księżniczka
      • doros1 Re: Mamy listopadowe :-)) 30.09.04, 13:14
        Dziewczyny ja mam idiotyczny problem.....ale problem....materacyk??????????
        Wiem ,że ten temat był wałkowany na forum, a ja nadal nie mogę się
        zdecydować.Kokosowo-gryczany:twardy ale może uczulać i nie upierze sie go w
        pralce. Piankowy- jakiś taki miękki.Dziewczyny jaki kupujecie?????????
        Pozdrawiam smile
        • kati1977 Re: Mamy listopadowe :-)) 30.09.04, 14:15
          ja dostałam wraz z łożeczkiem od teściów - kokosowo - gryczany i po kłopocie,
          myślę że będzie ok
          • bettinaj Re: Mamy listopadowe :-)) 30.09.04, 14:52
            czesc,
            ja tez mam kokos-gryczany, ale nie byl to moj wybor - dostałamsmilesmilesmile
            jesli chodzi o to dziwne kłucie to też tak mam, ale to chyba nic takiego, bo
            moj lekarz powiedzial, ze mam sie nie marwicsmilesmilesmile
            czy wasze skurcze przepowiadające tez są takie mocno odczuwalne???
            moze ja juz rodze??smilesmilesmilesmile

pozdrawiam
            beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka