Dodaj do ulubionych

Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy

03.05.10, 12:02
Witam
To moja pierwsza ciąża i chciałabym dowiedzieć się, który szpital wybrać w
naszym cudnym mieście? i w ogóle wszystkiego o rodzeniu w Częstochowie
chciałabym się dowiedzieć. np. ile trzeba zainwestować żeby lekarz prowadzący
był przy porodzie i czy warto?może na coś innego wydać te pieniążki?(położna?
pielęgniarki?)...
https://www.naobcasach.pl/m.linijka.i.9828.jpg
Obserwuj wątek
    • dzordzina Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 03.05.10, 16:46
      Witam Cie!! ja jestem juz w 37 tygodiu! Chodzę do doktora Sikory i
      bede (jak bedzie miejsce) rodzic na tysiącleciu! Z tego co wiem to
      lekarz jak bedzie mial dyzur to bedzie przy porodzie, a jak nie to
      odbierze porud inny ten co akurat go ma! jesli chodzi o pieniązki to
      połoznej planuje "cos" dac! a Ty gdzie chodzisz do lekarza?? jak sie
      czujesz??
      • dalliaa Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 03.05.10, 19:43
        jeśli mowa o przyszłych mamach, to również się zgłaszam smile tylko u mnie sprawa
        jest taka, że na razie wszystko w fazie starań - będę informować, jeśli coś się
        wyklaruje wink
        życzę Wam dziewczyny zdrówka, szczęśliwej ciąży i rozwiązania! pozdrawiam, dalliaa
        • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 03.05.10, 19:50
          A ja życzę Tobie dalliaa owocnych starańsmile też wiem jak to jest!
          • dalliaa Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 04.05.10, 09:52
            230808r - Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć wink
            A może odezwą się jeszcze jakieś przyszłe mamusie albo starające się o
            dzidziusia z Częstochowy lub okolic?
            • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 11:25
              ja trzeci cykl zaczełam starań wiec dalia jedziemy na jednym wózku
              • dalliaa do nowi-jka 13.06.10, 15:42
                no to trzymam kciuki za nas, za wszystkie zresztą smile

dziś czuję coś w dole brzucha - niby, jak na @, ale nie do końca. no ale jak
                przyjdzie, to na sam urlop, więc mimo wszystko wolałabym nie wink
                ale cóż tu po moim zdaniu... wink

u mnie okaże się na dniach, co dalej.

pozdrawiam,
                dalliaa
                • nowi-jka Re: do dailaa 17.06.10, 16:02
                  a wy jakos staracie się "maniakalnie"?? bo my tak "maniakalnie"
                  staralismy sie o pierwsze dziecko - teraz poprostu sie nie zabezpieczamy
                  a ze nasz chorowity dwulatek czesto spi z nami to chyba sie jeszcze
                  postaram a juz mi sie zni po nocach mała dzidzia
                  • dalliaa Re: do nowi-jka 14.07.10, 22:29
                    "maniakalnie" nie smile chociażby ze względu na tryb pracy M, poza tym nie zawsze
                    się nam chce, czasami jesteśmy zmęczeni i zasypiamy. nie celujemy w konkretne
                    daty etc. , więc maniakalnym staraniem bym tego nie nazwała smile

P.S.
                    Przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale @ przyszła na sam urlop i
                    postanowiłam tu przez jakiś czas nie zaglądać (i chyba około od miesiąca tu nie
                    wchodziłam).
      • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 03.05.10, 19:49
        Witam
        Ja chodzę od 5 lat to G.Płacheckiego, on pracuje na Parkitce ale ... nie wiem
        czy to dobry szpital. Słyszałam że lekarz za zaplanowaną obecność bierze od 600-
        to dla mnie teraz dużo bo tylko mąż pracuje no i mały człowiek w drodze, nie
        można się tak rozrzucać.
        Samopoczucie ? w 80% zależy od nastroju, jak się zdenerwuję na coś(Kogoś) to
        później muszę leżeć bo kuje mnie w boku. Wybrałam już dwie serie hormonów na to
        kłucie.
        pozdrawiam
    • kasia717 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 04.05.10, 11:59
      Witam przyszłe MAMUSIEsmile U mnie obecnie 23 tydzień chodzę do dr. Najmana
      chciałabym rodzic na Tysiącleciu. Byłam tam ostatnio z powodów silnych bólów
      brzucha (na szczęście wszystko dobrze) bardzo mili lekarze wszystko dokładnie
      wyjaśnili, sprzęt maja nowy ogólnie bardzo pozytywnie.A jak wasze przygotowania
      do nowej roli kiedy kompletujecie wyprawkę?Pozdrawiamsmile
      • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 04.05.10, 12:58
        ja jeszcze boje się zastanawiać nad imieniem, o innych rzeczach nie wspominając.
        Mam pytanie: czy jest jakaś konkretna lista na wyprawkę?skąd ja wziąć?
        • kasia717 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 04.05.10, 19:09
          Ja dostałam od lekarza taka książeczke o całej wyprawce dla dziecka i osobno co trzeba miec w szpitalu.Wieczorem napisze co potrzeba do szpitala. Pozdrawiamsmile
    • her12 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 04.05.10, 21:37
      Witam
      ja jestem w 38 tygodniu. bede rodzic na PCK, oczywiscie jak beda
      miejsca....
      tu znalazlam liste rzeczy do szpitala:
      ziebinski.pl/szkola_rodzenia
      ja chodza akurat do innego lekarza.
      z tego co wiem, lekarz niby nie moze przyjsc do porodu, chyba ze
      jest akurat na dyzurze.... no chyba, ze da sie to jakos zalatwic z
      ordynatorem -ale nie mam pojecia
      chcialabym zeby moj lakrza byl przy porodzie, ale nie wiem jak to
      bedzie. rodzilam na PCK 5 lat temu. bylo roznie. ale jakos nie wiem,
      czy gdzies indziej jest nie gorzej....
      jakby ktoras z Was wiedziala wiecej jak jest na PCK i czy komus
      trzeba dac, to napiszcie.
      szkoda, ze w czwie nie ma prywatniej kliniki. moglby czlowiek isc,
      zaplacic i byc zadowolonym, a nie liczyc na dobry dzien poloznej i
      fachowosc akurat bedacego na dyzurze lekarza.......
      • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 04.05.10, 23:03
        Witam , tez jestem z Częstochowy i planuje porod na PCK , wystraszylam sie jak to moze nie być miejsc? Nie wyobrazam sobie zmiany na inny szpital silą mnie nie wywiozą , Jestem dopiero w polowie ciązy.
        • her12 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.05.10, 10:20
          ale tak jest, ze jak przyjdziesz na izbe przyjec, to moze tak byc,
          ze nie ma miejsc, bo jest tyle rodzacych. i nie da sie tego
          przeskoczyc. wtedy podobno trzeba jechac do innego szpitala... sad
          • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.05.10, 10:33
            moja bratowa została przyjęta na Mickiewicza tylko dlatego ze była pacjentką
            ordynatora, inne były w tym czasie odesłane do innych szpitali.
            ja myslalam o parkitce ale ... za dużo ale się nasłuchałam
            czy w jakimś szpitalu w Częstochowie można rodzić w naturalnej dla kobiety
            pozycji albo w wodzie?

• junior1208 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.05.10, 10:43
              Witam! Nie spodziewałam się że będzie nas tak dużo smile
              Ja mam termin na 12.08.10, w brzuszku mały chłopczyk smile
              Będę rodziła na PCK, też wybrałam lekarza z tego szpitala.
            • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 06.05.10, 08:14
              czesc ja tez dopiero starajaca sie a nie brzuchata ale jzu jednego
              malucha w domu mam
              co tzn poród w naturalnej pozycji kobiety?? w kucki??
            • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 06.05.10, 08:18
              230808r napisała:

> ja myslalam o parkitce ale ... za dużo ale się nasłuchałam

nie czytaj tego co pisza o parkitce w internecie, to jakis stare
              wrazenia, mam trzy kolezanki które tam rodziły i wszystkie zadowolone,
              przede wszystkim kobitki od niemowlaków podobno dusze-kobiety
              ja rodziłam na Mickiewicza, połozne super ale te od dzieci, o by je jasny
              gwint, niemiłe i wszelkie pytania traktuja jako głupie nie raczac na nie
              odpowiedzieć, jak sie rodzi pierwszy raz i wszytko nowe i nieznane to
              jest straszne,
            • chmurkom Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.07.11, 21:15
              Witam,
              może jeszcze ktoś tutaj zagląda??
              Również byłabym wdzięczna za odpowiedź czy można w Czwie rodzić w wodzie?? Rodziłyście tam??
              Pozdrawiam wszystkie mamusie starające się, noszące i już mające maleństwasmile
    • kasia717 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.05.10, 11:42
      A czy ktoras z was chodzi lub chodzila do szkoly rodzenia warto sie wogóle
      zapisac gdzie sa takie szkoly w naszym miescie?Ile kosztuja takie zajecia?
    • junior1208 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.05.10, 12:15
      Ja już od miesiąca miałam się spytać o to mojego gin, ale ciągle zapominam.
      Teraz już zapisałam na kartce smile
      Co prawda mam namiary na położną, która organizuje własne zajęcia - ale ona
      pracuje w szpitalu na Mickiewicza a wolałabym poznać położne z PCK.
      Więc następną wizytę mam 11 maja i wtedy już się zapytam konkretnie o szkołę
      rodzenia na PCK, bo słyszałam że w samym szpitalu są zajęcia
      • 230808r <a href="http://ziebinski.pl/szkola_rodzenia" target="_blank" rel= 05.05.10, 13:55
        ziebinski.pl/szkola_rodzenia to jedyna szkoła rodzenia w naszym miescie,
        jaką wyszperałam w necie... moze ktos tam byl? piszcie smiało jak coś o niej wiecie
        • 230808r tyle o szkołach rodzenia w czestochowie znalazlam 05.05.10, 14:04
          forum.gazeta.pl/forum/w,48224,72055002,,Chodzicie_do_szkoly_rodzenia_na_tysiacleciu_.html?v=2
          www.firmy.net/szkoly-rodzenia,czestochowa.html
          czestochowa.olx.pl/szkola-rodzenia-iid-22116614
          chodzilyscie tam? jakie ceny?

• liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.05.10, 22:04
      Cześć Brzuchaczki, dopisuje się, termin na 20 sierpnia, planuje rodzić na PCK-a
      jak wyjdzie? sama nie wiem?
      Jeśli chodzi o szkołę rodzenia na PCK, to zamierzam iść od 30go tygodnia-obecnie
      25 tc.
      Jestem zdziwiona, że nas tak dużo tutajsmile
      W brzuszku rośnie chłopczyk, samopoczucie ok jak narazie, mam nadzieję, że do
      końca tak będzie-całe lato przede mnąsmile)
      A jak z zakupami, czy coś już macie dla maleństw? Ja narazie nic, choć powoli
      wpadam w paranoje, że jeszcze nic nie mam.
      Jakie sklepy polecacie (oczywiście korzystne cenowo).
      Pozdrawiam i piszcie kochane co i jaksmile)
      • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 06.05.10, 09:36
        ja dopiero uporałam się z wyborem imion dla chłopca i dziewczynki bo jeszcze nie
        wiem co będziesmile
        bratankowi kupowałam ubranka w hurtowni na krótkiej, tanie, ładne i dobrej jakości
        • junior1208 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 06.05.10, 11:27
          Ja teraz zaczynam robić wyprawkę, tzn mam dopiero 2xbody i koszulkę smile A poza
          tym nic... W Galerii można znaleźć dobre promocje, a mam nadzieję że jeszcze
          załapiemy się na letnie wyprzedaże smile
          Ja ostatnio kupiłam 2x body w HM za 20 zł i koszulkę z Reserved za 13 zł smile
          Słyszałam że w ENDO są duże promocje - trzeba pochodzić i poszukać...
          • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 07.05.10, 10:32
            Dziewczyny , jak juz urodzicie na PCK lub innych szpitalach to podzielcie się swoją opinią i napiszcie wszystko co trzeba ja mam termin na 17 wrzesnia.
          • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.05.10, 11:10
            a w którym tygodniu jesteś? mnie też korci żeby się zacząć za ubrankami
            rozglądać i innymi fajnymi sprzętami dla dzidziuśka smile
    • junior1208 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 12.05.10, 16:49
      Ja już się dowiedziałam o szkołę rodzenia na PCK.
      Można się zapisać najwcześniej od 30tc, szkoła jest bezpłatna.
      Podam numer telefonu zainteresowanym - ale proszę napisać do mnie na maila, bo
      trzeba pytać o konkretną położną, a nie chce pisać nazwiskami na forum smile
      Piszcie do mnie na maila gazetowego
      • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.05.10, 13:05
        do junior1208-odbierz proszę emailasmile
    • agata300 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 12.05.10, 17:06
      Witam - dopisuje się do oczekujących z Częstochowy.
      Do liilia: też mam termin na 20 sierpnia i mam zamiar rodzić na PCK smile
      • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.05.10, 12:37
        super! to mam nadzieję, że sie spotkamy i nikt nas niewygoni z PCKsmile)
        • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.05.10, 13:01
          Dziewczyny, w poprzednim tygodniu pojeździłam trochę po sklepach dziecięcych,
          zdaje relację i moje odczucia:
          Byłam w Smykatesach, DoDo na ul.Podkolejowej, Tako, Babylandia, jak narazie to
          wszystkosmile
          a więc-w Smykatesach, Babylandii I Tako bardzo miła obsługa- w Dodo-koszmar,
          trzeba się prosić aby szanowny sprzedawca podszedł i odpowiedział na
          pytaniesad-ale w sumie tam było najtaniej jeśli chodzi o łóżeczka i inne akcesoria.
          W końcu nic nie kupiliśmysmile
          Ogladałam wózki, bo znajomi mnie nastraszyli, że wózek który po złożeniu zajmuje
          mało miejsca kosztuje ok. 3 tyś zł (mam mały bagażnik)-więc sie przeraziłam, ale
          na szczęście wypatrzyłam 3 wózki.
          Tako 3 w 1 za 1300 zł, i Espiro za 1200 zł, więc jestem spokojniejszasmile

Teraz leżę grzecznie w łóżku-takie zalecenia lekarza, bo mam jakieś bóle
          kroczasad, a tak po za tym ok. Badania na glukozę zrobiłam we wtorek i dziś mam
          wyniki-jutro wizyta-więc myślę pozytywnie.
          A co u Was, jak się czujecie i Wasze maleństwa?
          Mój Mały tak bryka już od 5 rano-ja niewiem kiedy on wogóle śpismile)
          Pozdrawiam i przesyłam dużo słońcasmile
          • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.05.10, 13:29
            ja wczoraj słyszałam tętno dzidziusia! 160 uderzeń na minutęsmile ale zobaczę moja
            dzidzię dopiero za 6 tygodni;/
            nic tylko czekać i czekać na wszystkowink
            nie rozglądamy się na razie za rzeczami dla dzidziusia bo najpierw czeka nas
            poważny remont i przemeblowanie a co za tym idzie niezła zagwódzka jak pomieścić
            nas i dzidzie na 12 metach kwadratowych;]

• junior1208 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.05.10, 13:49
            liili - jedź jeszcze do Galerii - tam jest jeden taki duży sklep z wózkami i
            faktycznie mają wózki za 3 tys ale mają też takie za ponad 1000...
            My już wybraliśmy jeden model z Chicco, samochód mamy kombi więc z objętością
            nie mamy problemu, ale za to u nas liczy się ciężkość - mieszkamy na 4 piętrze...
            I wybraliśmy taki model:
            allegro.pl/item1025853191_wozek_chicco_enjoy_3w1_evolution_fun_europe_2010.html
            a w Galerii za 1300 zl... Polecam obejrzeć... Tym bardziej że wózek sprawdzony
            przez 3 pary i zachwalany smile
            • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.05.10, 15:01
              Dzięki za info-obejrzę go przy okazjismile
              A tak jeszcze zapytam, gdzie kupujecie ciuchy ciążowe?
              Wiem, że teraz jest moda tunikowa, ale szukam czegoś na lato-sukienki najlepiejsmile
              • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.05.10, 19:18
                Ja kupiłam na allegro ale spodnie rybaczki z golfem . Sukienek dla mnie nie ma takich rozmiarow i pewnie zle bym sie w nich czula ( mam sporą nadwagę) a tuniki zakupilam na ciuchach za najdrozszą zaplacilam 24 zł.
            • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.05.10, 19:20
              Bardzo fajny tez wózeksmile ale ja juz mam inny sad
              • her12 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.05.10, 21:14
                co do ubran:
                ja mam spodnie kupione 6 lat temusmile z tego sklepu co jest na
                bus.centrum. drugie kupilam w H&M, poza tym mam pare bluzek z H&M i
                C&A. w sklepie w II Aleii w bramie, kolo Domu Dziecka sa ubrania
                ciazowe, ale akurat mi nic nie pasuje.
                Staniki ciazowe sa w tym sklepie i hurtowni na krakowskiej.
                co do wozka:
                Wozek mi sie nie widzi, bo ma male kolka. jakos nie widze czegos
                takiego zimna po sniegu... no i gondola ...amortyzacja jak?
                myslalam o X-landerze XA, ale ma slaba amortyzacje... tylko jakos
                tylko ten mi sie widzi....
                ubranka dla dziecka:
                najwiecej kupilam na Allegro. duzo taniej i fajne ciuchy. pare
                rzeczy mam z C&A, endo. fajne rzeczy sa w Smyku, ale drogosad
                sklepow z rzeczami dla dzieci w cz-wie akurat mase.... ale juz nie
                mam sily chodzic. tylko posciel mi sie nigdzie nie widzisad
                termin za 2 tyg. i nie mamsad

dla tych, ktore sa w polowie: robice juz teraz zakupy, bo na
                ostatnia chwile to porazka! nie ma sie sily po prostusad
                • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 14.05.10, 12:28
                  Co do poscieli zamowilam sobie na allegro , jest dosc duzy wybór i mozna odebrac osobiscie.Podaję link jak ktos chce www.allegro.pl/item1040023158_posciel_dziecieca_120x90_3elem_poranek.html Uzytkownik ma tez inne wzory i inne komplety , mozna sie dogadac nawet co do wymiarów uszyją bez problemu.
                  • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 14.05.10, 14:33
                    super, dzięki za infosmile
                    zastanawiam się na kołderką-bo poduszka w pierwszych miesiącach odpada.
                    Kupiłam mojemu Maluszkowi śpiworek do spania-mam nadzieje to wystarczy?
                    • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 14.05.10, 15:12
                      ja gdzieś wyczytałam że maluch na początku najlepiej czuje się i śpi w rożku, co
                      o tym sądzicie?
                      • her12 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 14.05.10, 20:24
                        co do rozka, to na pocatku tak jest... przynajmniej z moja corka tak
                        bylo. no, ale niestety rozek bardzo szybko robi sie za malysad no i
                        przydaje sie ochraniacz na lozeczko, nie wieje mu tak....
                    • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 14.05.10, 20:26
                      Ja na początku tez pewnie poduszki podkladac nie bede to zrozumiale a potem zobaczymy ona jest plasciutka, nie to co nam nasze matki serwowaly. Jak patrze na te stare zdjecia , te bety!!! te poduchy!!! nic dziwnego ze teraz nam kręgosłupy strzelają ...
                  • her12 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 14.05.10, 20:23
                    akurat poscieli mam dosc zamawiania przez internetsad zamowilam z
                    tego sklepu:
                    www.modadladzieci.com.pl/c/pl/13/1/1/0/long/posciele+i+dodatki.html
                    ten sklep ma tez na allegro:
                    www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=11072988
                    posciel wyglada slicznie, ale na fotosad przyszla i nie dosc, ze maja
                    o 3-4 cm krotsze niz pisza, to material jest dno. bardzo cienki i
                    pod swiatlo to az przeswituje. wiec nie warto. choc nie wiem moze ta
                    satynowa jest lepsza jakosciowo, ale nie bede sprawdzacsad
                    mnie podobaja sie posciele takie delikatne, a nie krzykliwe wzory...
                    ladne maja w smykatesach, ale akurat tego wzoru, ktory mi sie podoba
                    nie majasad
                    • dalliaa Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 14.05.10, 20:33
                      Dziewczyny, u mnie na razie wszystko w fazie planów i nadziei,ale jeśli chodzi o
                      pościel, kocyki etc. to proponuje zajrzeć do sklepu z bielizną Ottimo, na
                      pl.Daszyńskiego
                      • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 14.05.10, 21:12
                        Dalliaa w którym to jest dokładnie miejscu?

aaaa tak przy okazji pochwalę się, wracam od lekarza, moje Maleństwo waży już
                        928 g smile)) i dziś zabawiał się swoim siusiakiemsmile)
                        • dalliaa Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 15.05.10, 10:47
                          Liilia - to jest przy ul.Ogrodowej - teraz tam jakieś remonty tej kamienicy
                          trwają, ale sklepik czynny i wejście nie jest zagrodzone smile tam obok były albo
                          są nadal jakieś zakłady bukmacherskie albo coś w tym stylu.

Gratuluję tak już "dużego" chłopaka smile Pozdrawiam!
                      • her12 pościel 15.05.10, 12:54
                        a jakiej firmy pościel jest w tym sklepie na placu Daszyńskiego?
                        czy to jest pościel do łóżeczek dziecięcych?
                        • dalliaa Re: pościel 15.05.10, 15:43
                          Her12, to jest pościel do dziecięcych łóżeczek - marki nie pamiętam, tak jak
                          pisałam wcześniej, u mnie na razie faza starań i nadziei. ostatnio kupowałam tam
                          kocyk dla synka koleżanki.
                • mum27 Re: Ubrania ciążowe 16.06.10, 16:00
                  Witam wszystkie przyszłe mamy.
                  Najpierw o ciuchach: Jestem drugi raz w ciązy smile W pierwszej
                  kupowałam ciuchy przez internet, w sklepie on-line 9 fashion, bardzo
                  polubiłam ten styl, znowu chciałam sobie coś kupić i na ich stronie
                  znalazłam, ze jest sklep firmowy w Częstochowie na Wolności 10, w
                  bramie. Mają prawie całą kolekcję, (www.9fashion.pl.)co jest fajne
                  bo można przymierzyć, zobaczyć na żywo, a i ceny jak w internecie, a
                  za przesyłkę nie trzeba płacićsmile
                  Jeśli chodzi o szpital, to rodziłam na PCK, chodziłam tam też do
                  szkoły rodzenia, byłam bardzo zadowolona, z porodówki, nowoczesna,
                  trafiłam na wspaniałą położną, która sprawiła, że poród był naprawdę
                  wyjątkowym wydarzeniem. Moim lekarzem prowadzącym był dr Sikora, był
                  przy moim porodzie bo akurat miał dyżur. Drugi raz: ten sam lekarz,
                  no i wybiorę ten sam szpital.
                  Pozdrawiam wszystkie ciężarówki
                  • 230808r lekarz 16.06.10, 20:28
                    od 5 lat chodzę do G.Płacheckiego, choć to dla mnie drugi koniec miasta, podróż
                    z przesiadką i mega kolejki. Mam do niego zaufanie.
                    ale rodzenie na parkitce to mnie troche przeraża;/
          • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 18.05.10, 07:40
            dziewczyny jest jeszcze taka hurtownia Jacek i Agatka w bramie na 1 maja -
            tanio maja i jeszcze przy zakupach za min 100zl dostaje sie karte
            stałego klienta -5% na wszystko, ale obsługa jest troche taka sobie tzn
            spalili sie dla mnei jak nie chceli mi wymienic bodziaka który pomimo
            rozmairówki 74 była bardzo mały, mówie babce ze kupie jej jeszcze jednego
            zeby stratna nie była ale niech ja tez mam cos z tych zakupów a ona
            ze "nie"
            • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 18.05.10, 11:30
              bratowa polecała mi ten sklep ze względu na cenysmile
            • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 18.05.10, 14:38
              nowi-jka-tam są tylko ubranka, czy inne akcesoria łóżeczkowo-pościelowe również?
              • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 18.05.10, 14:56
                z tego co wiem ( jeszcze tam nie byłam) jest tam wszystko dla maluch od ubranek
                po łóżeczko i wanienkę
              • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 18.05.10, 14:59
                i łózeczka i materace i posciele (np feretti) i wózki i krzesła - tylko
                raczej mały wybór takich rzeczy, i butelki i fridy i termometry - wszystko
                www.zumi.pl/namapie.html?qtshockddzia%B3+Jacek+i+Agatka&loc=Cz%EAstochowa&Submit=Szukaj
    • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 17.05.10, 19:27
      A co tu tak ucichło???
      Jak się czujecie w tą straszną perukę?Czy już jakieś zakupy?
      Ja się zastanawiam nad kosmetykami-tyle tego, że sama nie wiem co mam kupić,
      oliwki, kremy, coś do kąpieli-totalna wariacja!!!!
      Ale mam jeszcze trochę czasu, więc napewno coś wymyślęsmile)
      A i kupiłam sobie dziś na allegro super książkę-polecaną przez wiele matek:
      Język Niemowląt- T.Hogg, za jakieś 2 m-ce wezmę się do czytania.
      Pozdrowionka
      • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 17.05.10, 19:28

miało być straszną pogodę smile))

liilia napisała:

> A co tu tak ucichło???
        > Jak się czujecie w tą straszną perukę?Czy już jakieś zakupy?
        > Ja się zastanawiam nad kosmetykami-tyle tego, że sama nie wiem co mam kupić,
        > oliwki, kremy, coś do kąpieli-totalna wariacja!!!!
        > Ale mam jeszcze trochę czasu, więc napewno coś wymyślęsmile)
        > A i kupiłam sobie dziś na allegro super książkę-polecaną przez wiele matek:
        > Język Niemowląt- T.Hogg, za jakieś 2 m-ce wezmę się do czytania.
        > Pozdrowionka
      • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 17.05.10, 20:01
        kupiłam tą książkę bratowej 2 lata temusmile dziś dostałam ją do przeczytaniasmile
        pierwszy rozdział przeczytałam wracając do domusmile Bratowa ostrzega: lepiej
        przeczytać teraz bo później można nie mieć na takie luksusy czasusmilei siły;/
      • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 24.05.10, 20:00
        Liliia i jak książeczka?
        • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 24.05.10, 22:04
          jestem już na 3 rozdzialesmile, czytam dalejsmile
          jest dość ciekawa, tylko za dużo tam zbędnych przykładów-część pomijamsmile)
          A takto ok, ale przed porodem muszę przeczytać chyba drugi raz, aby zapamiętaćsmile)
          Wszystko wyjdzie "w praniu" smile
    • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 26.05.10, 21:26
      Dziewczyny, co z Wami??
      Jak nastroje? zakupy? inne bobasowe sprawy??
      • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 26.05.10, 22:13
        Ja juz mam duzo rzeczy. Odwiedzilam hurtownie na krótkiej , zakupilam tam 3 komplety spiochy i kaftaniki czapeczki łapki to do szpitala potem odebralam caly zestaw do łozeczka z firmy Poranek wlacznie z rozkiem i poduszką do karmienia , no i przyszla paczuszka 3 kg zamowiona na allegro od bardzo sympatycznej mamusi , 50 szt ubranek zaplacilam 50 zl takze całą zimę i wiosne mam z glowy.smile
        • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 27.05.10, 10:56
          pięknie, a ja dalej nie potrafię nic kupić dla maleństwa;/ taka ze mnie wyrodna
          matka heh... jeszcze nie wierzę że wszystko dobrze się skończycrying
          może jak poczuję ruchy maleństwa to zabiorę się za robienie listy potrzebnych
          rzeczy i ubranek...
        • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 27.05.10, 12:52
          helaeasy: czy do firmy Poranek mozna podejść osobiście-maja jakis sklep firmowy,
          czy sprzedaja coś np. przez allegro?
          tez musze rozejrzeć się za pościelą i rozkami
          • 230808r poranek 27.05.10, 18:52
            maja strone www.poranekbaby.pl/
          • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 28.05.10, 14:27
            Ja odebralam paczke osobiscie na ul 1 maja 21 wejscie przez portiernie obok przychodni medar , mozna tam wejsc i spytac czy sprzedaja towar od ręki , ja jak bylam to sporo bylo tego na polkach,wszystko w zasiegu ręki.Ale zamawialam na allegro wlasnie.
            • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 02.06.10, 14:47
              co tu taki spokój
              • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 02.06.10, 21:18
                Witam częstochowskie mamuśki i ciężarówki i oczekujące smile
                dzis dowiedziałam się że moja dzidzia to raczej dziewczynkasmile19t3d - 317 gramsmile
                normalnie kawał babywink
                pozdrawiam słonecznie
                • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 14:36
                  i jakie imie??
    • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 28.05.10, 07:47
      ja tez chce juz oczekiwać na dzidzie
      na razie oczekuje na oczekiwani esmile
      byłam u siostry która jest już "duża" i naszło mnie ze zwojona siłą
    • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 03.06.10, 00:00
      a ja się pochwalę dzisiejszymi zakupami:
      łóżeczko, materacyk, przewijak i ochraniacze do łóżeczkasmile)
      wszystko oczywiście w żyrafki-bo mamusia jest ich fankąsmile)
      łóżeczko takie:
      allegro.pl/item1060683266_lozeczko_safari_klups_nowosc_super_cena.html
      jeszcze muszę zrobić rzeczy, które mam kupić...bo to dopiero początek zakupówsmile)

narazie walczę z przeziębieniem, ból gardła ...ta pogoda jest tak zgniła, że
      nawet niemam sił o niej już pisać!!sad(

pozdrowieniasmile)

PS. Niewiecie, czy w szpitalu na PCK jest jakaś lista wyprawkowa?
      • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 03.06.10, 08:37
        Mieszkam dosc blisko PCK. Jak tylko bedzie mi się chcialo to zajrze tam i spytam o ta liste bo sama jestem ciekawa co potrzebne do szpitala to napisze.
        • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 04.06.10, 11:09
          helaeasy: jak będziesz miała tą listę, to bardzo Cie prosze prześlij mi na email
          gazetowy.
          Dzieki
    • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 08.06.10, 21:04
      halo halo-a co tak milczycie częstochowianki?
      ja wiem, że ciepło, spacerki-no ale mogłybyście czasem coś naskrobać na forumsmile
      • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 08.06.10, 21:20
        Jeszcze nie dotarlam po ta liste , meczy mnie ogromny suchy i duszacy kaszel. Dzis bylam tylko u lekarza dostalam duomox i zobaczymy... masakra
        • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 09.06.10, 09:17
          Dzis byłam na badaniach i przy okazji zapytałam o potrzebne rzeczy do porodu. Oto lista:
          Dla dziecka
          1)becik rozek
          2)ubranka (koszulka,kaftanik,śpioszki) 3 komplety
          3)pampersy mala paczka
          4)pieluchy tetrowe 5 szt
          5)oliwka, spirytus 70%, chusteczki nasączone
          6)masc na odparzenia
          Dla mamy
          1)podpaski(pieluszki jednorazowe Bella )2 paczki
          2)woda niegazowana mineralna, kubek sztucce
          3) przyb toaletowe , recznik, papier toaletowy
          4)maszynka do golenia, kapcie na gumowej podeszwie , szlafrok , koszulka do porodu
          5) dokumenty: grupa krwi, legitymacja ubezpieczeniowa aktualna, dowód osob. karta chip. odpis aktu małżenstwa

To wszystko , nie zdązyłam sie nic wiecej dopytac, bo byly pacjentki do porodu.

https://www.suwaczki.com/tickers/uwo90dw43hzzzn8i.png
          • her12 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 09:39
            ja wlasnie po porodzie na PCK. maly urodzil sie w koncowce maja.
            wiec moze podpoiwem:
            z listy dla dziecka: trzeba miec gaziki jalowe do przemywania pepka,
            pieluch wiecej, w pieluchy wyciera sie dziecko po kapaniu. do
            ubrania najlepiej miec z 4 pajacyki, chyba ze bedzie bardzo goraco,
            to krotki rekawek. jakies bardzo cienkie skarpetki na raczki, bo
            lapki czesto nie sprawdzaja sie.
            dla mamy: wypada miec jeszcze z 2 koszule po porodzie, ja mialam
            klapki pod prysznic i chapcie. jakies ciastka i moze chusteczki. no
            i jesli karmicie to dobrze miec stanik i wkladki laktacyjne, bo 3
            doba to zwykle nawal pokarmu.
            przyda sie tez podklad dla siebie i dla dziecka, na ktorym bedziemy
            go przewijac, zeby nie posikal rozkasmile
            to chyba tyle....
            • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 11:24
              na Mickiewicza te niedrapki czy skarpetki połozne sciagaja i smieja sie z
              nich, chyba maja racje dziecko sie w tym tylko męczy
              • her12 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 12:07
                to zalezy... przy pierwszym dziecku nie mialam i ok. a teraz maly
                mial tak dlugie paznokcie, ze caly drapal sie az do ran. w szpitalu
                nie obetniesz paznokci, nawet kazdy Ci tam bezie mowil ze nie wolno.
                lepiej tego nie robic w warunkach szpitalnych. no i jak dziecko ma
                wenflon na rece to taka skarpetka tez sie przydaje. wiec nie wiem z
                czego tu sie smiac????? jak trzeba to sie zaklada, jak nie trzeba to
                nie ma po co, lepiej po prostu byc przygotowanym.
                • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 12:48
                  dlaczego nie obetniesz w szpitalu paznokci??
                  • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 14:02
                    bo w szpitalu jest za dużo różnych bakterii, których nie ma w domusmile tak mi się
                    wydaje
                    • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 14:33
                      ale co maja do tego bakterie? przez paznokiec obciety sie dostaną??
                • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 19:41
                  her12 gratuluje i dzieki za podpowiedz, a i napisz jakie ogolnie warunki ,opieka , jakie polozne itp ...
                  • her12 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 21:37
                    dziekuje
                    co do paznokci to pielegniarki od dzieci powiedzialy, ze nie wolno
                    bo jest jakas tam blonka i ja sie uszkodzi. nie wnikalam. pomijam
                    fakt, ze mozesz niechcacy skaleczyc i wtedy akurat nie za dobre sa
                    warunki szpitalne.
                    warunki ogolne ok. porodowka odnowiona super. ja trafilam na fajna
                    polozna. ale jak to wiadomo, bole, porod, skurcze itp. i akurat nie
                    patrzysz na warunkismile polozniczy jest jeszcze "stary". 2 prysznice i
                    2 wc na caly korytarz, sale po 4 osoby. da sie przezyc. i polozne i
                    od dzieci sa ok. zalezy na kogo trafisz i jaki ma humorsmile jedynie
                    orgainazcyjnie caly dzien jest troche nie tego zorganizowany... rano
                    Cie budza o 5 na temperature. o 8 waza dzieci. jak uspisz, to za 1-2
                    godziny rozbudza, bo ok. 10 jest wizyta od dzieci. o 9 wizyta
                    lekarzy, czasem na raz sniadanie. o 13 obiad. 15-18 odwiedziny
                    bliskich. o 17 kolacja. ok. 20 myja dzieci na salach, zawijasz
                    dziecko w pieluche i becik i musi czekac do 21-22 na wizyte od
                    dzieci. w miedzyczasie wizyta lekarza. wiec wkurza to, ze uspisz
                    dziecko, a oni go co chwile rozbudzaja i tak w kolo.....
                    na oddziale raczej goraco. lakarki od dzieci ok.... poza wyjatkamismile
                    pielegniarki od dzieci niektore nawet bardzo pomagaja. ogolnie
                    normalnie.... choc zawsze mogloby byc lepiejsmile
                    • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 11.06.10, 09:26
                      To dzieci nie lezą na sali z matkami?? Tylko je wożą? Jest tak jak kiedys?
                    • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 11.06.10, 09:28
                      a sorki zle przeczytalam ( ważą) rozumiem heheehh
            • marcash Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 11:24
              Witam przyszłe mamy...piszę tutaj pierwszy raz smile spodobało mi się wasze forum i
              chciała bym do was dołączyćsmile Ja jestem w 24 tygodniu ciązy i mam termin na 25
              września ( z tego co czytałam to jedna z koleżanek która też tu pisze ma termin
              na 17 września...smile ja mam zamiar rodzić w szpitalu na Mickiewicza podobno ma
              dobra opinie tak ogolnie,ale trzeba dac "coś" bo nie obejdzie sie bez
              niczego....ale jak jest do końca to sama nie wiem bo to moja pierwsza ciąża...
              Jeżeli chodzi o zakupy to przyznam się ze nie moge przejść obojętnie koło sklepu
              i czegoś nie kupić dla mojej dzidzismile z tego co wiem to dobra firma na pościel
              dla dziecka jest firma "feretti"(mam nadzieje ze dobrze napisałam)poniewaz jest
              antyalergiczna...sama taka zakupiłam...Pozdrawiam serdecznie i piszcie jak
              najwiecej...smilesmile
              • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 14.06.10, 13:41
                a do jakich lekarzy chodzicie?? i dlaczego
                ja do Strzelczyka - po długiej tułaczce po lekarzach ginekologach którzy
                rózne dziwne rzeczy zalecali przy staraniu sie o dziecko, poleciła mi go
                kolezanka i okazało sie ze przyjmuje w mojej przychodni wiec pozłam tak
                dla sprawdzenia i juz u doktora zostałam przeniosłam sie tylko do
                prywatnego gabinetu bo dobijaja mnie kolejki w przychodni
            • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.06.10, 11:24
              her gartulacje, dobrze ze wszystko dobrze
              • aga999944 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 20.06.10, 13:18
                W piątek zobaczyłam II kreski na teście. jak wszystko będzie dobrze
                zamirzam rodzić na Blachowni, ponieważ 3 lata temu urodziłam tam
                synka i jestem zadowolona. Pozdrawiam wszystkie częstochowianki
                • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 21.06.10, 12:36
                  aga999944 gratuluje
                  • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 27.06.10, 10:54
                    witam, leze w szpitalu na parkitce Nie ma tu internetu kozystam chwilowo z przenosnego pozyczonego -pozdrawiam bardzo gorąco wszystkie staraczki i juz zaciazone
                    • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 28.06.10, 07:21
                      helaeasy-co sie stało?przecież miałaś termin na wrzesień, a wogóle to
                      parkitka??a czemu nie pck?
                      • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 30.06.10, 10:22
                        podpinam sie pod pytanie
                    • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 03.07.10, 17:01
                      Dzięki przepustce jestem chwilowo w domu, Parkitka to szpital mający patologie ciązy i noworodków, Pck juz nie posiada specjalistycznego sprzetu dlatego wylądowalam na parkitce. Grozi mi przedwczesny porod podczas rutynowego badania lekko wysączyly mi sie wody plodowe ale 3 tyg przelezalam i nic cisza i sucho ale mnie trzymaja i "obserwują"
                      • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.07.10, 07:47
                        kciucze zebys jak najdłuzej była w tym dwupaku i zeby wszystko było oki
                        • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 12.07.10, 07:57
                          hej staraczki z czestochowy postarajmy sie jeszcze o to zeby nasz watek
                          nie spadal smile
                          • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 12.07.10, 11:34
                            jestem za !!! smile)
                            co u Was słychać? U mnie brzuszek coraz wiekszy, choć na usg wychodzi, że moj
                            skarb jest długi a chudysmile
                            w upały jakos daję radę-niewychodzę z chłodnego domkusmile
                            i powoli kończe robić zakupy i myślimy intensywnie nad imieniemsmile
                            Pozdrowienia
                            • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 12.07.10, 12:27
                              oj przeciez Tobie to juz niewiele zotało to jzu koncówka osmego miesiaca
                              • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 12.07.10, 12:49
                                jeszcze 5 tygodni, a stres większy niż na początku sad
                                a tu mnie coś zakłuje, a tu coś tam...ehh, może mi minie ta psychoza, w piatek
                                wizyta u lekarzasmile
                            • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 26.07.10, 22:58
                              Dziewczyny, dlaczego nic nie piszecie?
                              nasz wątek zamierasad
                              • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 27.07.10, 07:22
                                u mnie kolejny miesiac niepowodzenia
                                to juz piaty miesiac starań
                                ten miesiac był troche skąpy w przytulanki bo Jasiek non stop chory i
                                spi z nami smile ale jednak mi smutno
                                • 230808r co potrzeba na wyprawkę do szpitala na Parkitce? 27.07.10, 17:13
                                  są jakieś wytyczne? gdzie można się dowiedzieć? bo na razie tylko szpital
                                  wybrałamsmile pozdrawiam mamy
                                  • liilia Re: co potrzeba na wyprawkę do szpitala na Parkit 27.07.10, 19:49
                                    najlepiej zadzwonić, albo przejść do szpitala-oni dysponują listami wyprawkowymismile
                                    • 230808r Re: co potrzeba na wyprawkę do szpitala na Parkit 28.07.10, 11:47
                                      to ja chyba poproszę swojego gina o tą listę, nie mam tyle sił żeby tam jechać
                                      autobusami;/a jak będę ją miała to tutaj wkleję może komuś się jeszcze przydasmile
                                      • nowi-jka Re: co potrzeba na wyprawkę do szpitala na Parkit 29.07.10, 09:18
                                        oj dziewczyny nie wariujcie tak z tymi listami wyprawkowymi
                                        z tego co wiem to i na PCK i na Mickiewicza wszystko tzreba miec swoje -
                                        nie wiem tylko jak na parkitce
                                        a co wszystko? jak chcesz to ci napisze ale pewnie juz gdzies
                                        poczytałaś, w koncu na kazdym forum ciazowym dziewczyny pisza co biora
                          • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 20.07.10, 14:03
                            znów spadłysmy na 2 strone
                          • kasia717 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 20.07.10, 19:04
                            Hej ja obecnie 34 tydzien cały czas na tabletkach, lekarz mówi ze 4
                            sierpnia odstawiamy i czekamy mam skurcze (3-4 dziennie).Juz sie nie
                            moge doczekac małej wszystko w sumie naszykowane ale pakowac sie
                            bedziemy za ok 2 tyg.A jak u Was??
                            • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 21.07.10, 08:33
                              na jakich tabletkach i dlaczego??
    • areola82 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.07.10, 20:10
      witam grono częstochowskich przyszłych i obecnych mam smile mam do was mnóstwo
      pytań, ale może na początek dwa. Od kiedy zaczynałyście kompletować wyprawkę?
      była któraś z was w sklepie coneco? mają tam tylko swoje produkty czy inne też,
      np ubranka?
      ps fajnie ze jest taki lokalny wątek, można by pomyśleć o założeniu osobnego
      forum mam z cz-wy.
      • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.07.10, 20:54
        wyprawkę zaczęłąm szykować od 24 tygodnia i tak ciągne do teraz, bo o tylu
        rzeczach trzeba pamietacsmile)
        W coneco niebyłam, ale byłam w Tako-tam kupiłam wózek dla mojego
        dzieciątka,polecam Smykatesy -bardzo fachowe doradztwosmile
      • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 14.07.10, 07:29
        takie forum nawet juz jest ale nic sie na nim nie dzieje
    • agako79 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 13.07.10, 22:22
      Wygodne spodnie, spódnice, sukienki ciążowe, wysokiej jakości w dobrej cenie.
      Zapraszamy do zapoznania się z ofertą www.agust.pl
    • kasia717 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 29.07.10, 12:10
      Witam, ja juz prawie wszystko mam dla Małej zostały tylko kosmetyki
      i pampersy termin na 5 wrzesnia.Byłąm w coneco maja bardzo duzy
      wybór ubranek i akcesorji obsługa super nikt niczego nie narzuca
      mozesz grzebac i wybierac ile chcesz.Naprawde polecamsmile Bardzo fajny
      sklep jest takze na podkolejowej i maja dosc tanio.Wózek i mebelki
      zamawiam na internecie.Rodze na PCK lekarz tez z tego szpitala lecz
      prawdopodobnie bedzie na urlopie.
      • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 29.07.10, 19:51
        moja siostra własnie rodzi na pck
        kurde umówiłysmy sie ze nie bedziemy do niej dzwonić zeby ja nie
        denerwowały te tel ale ja juz 2 smsy wysłałam do jej meza
        taka niewiedza co sie dzieje jest okropna, strasznie sie denerwuje
        gorzej niz gdybym sama tam lezała
        dziecko duze bardzo ponad 4kg
        juz 7 godz od kat dostałam wiadomosc ze jest na porodówce
        niech juz ten szwagier pisze ze mała na swiecie
        • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 30.07.10, 08:14
          gdy kilkanascie minut po narodzinach szwagier zadzwonił taki wzruszony
          ze az mówic nieumiał to pomyslałam ze jak dane mi bedzie przyzyc poród
          naturalny to wezme meza choc do tej pory go nie chciałam tzn meza przy
          porodzie nie chciałam hehe
          • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 30.07.10, 10:29
            myślę, że faceci przeżywają poród jeszcze bardziej niż my, mój mąż jest tak
            zestresowany, że jak wstaje w nocy do wc( co godzinę), to on sie budzi i pyta
            czy to już smile)
            ogólnie jest bardzo przerażony i prawie cała rodzina martwi sie jak on to
            przeżyje smile), stwierdzili, że ja dam radę-ale onsmile)
            nieplanuje go zabrać do porodu-tzn na drugą fazę, na pierwszej musi być, w razie
            czego kogos opieprzyć i mi pomócsmile)
            GRATULACJE DLA SIOSTRY!!
            • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 01.08.10, 11:34
              Urodzilam w 32 tyg i 3 dniach synka Maly jest w inkubatorze , stan jego jest dobry oddycha samodzielnie wazy 2000 kg jestem dobrej mysli pozdrawiam gorąco. Parkitka to bdobry szpital.
              • liilia Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 01.08.10, 22:02
                GRATULUJĘ!!!!
                i TRZYMAM MOCNO KCIUKI ZA SYNKA, ABY JADŁ I JADŁ I RÓSŁ ZDROWOsmile)))
              • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 02.08.10, 09:08
                Gratuluje i mocno tzrymam kciuki aby przybierał ładnie i abys jzu
                jaknajszybciej mogła go zabrac z tego inkubatora do domu.
                Czeka cie teraz latanei po specjalistach i zycze aby to tylko
                kontrolnie było smile
                A Ty jak sie czujesz??
                • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 10.08.10, 13:14
                  up
                  • jaewa2009 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 11.08.10, 13:31
                    Nie wiem jak jest w innych szpitalach ale parkitki NIE POLECĘ nikomu,z cc
                    czekali do ostatniej chwili podczas pierwszej ciąży.Naiwnie trafiłam tam także z
                    drugą ciążą i gdybym nie wypisała się na własne żądanie dzisiaj już wiem że nie
                    byłoby mnie i mojego dziecka na świecie.Nie potrafią pomóc bezinteresownie
                    jeżeli nie chodzi się prywatnie do któregoś z lekarz a ordynator to najgorszy
                    lekarz jakiego spotkałam!!!
                    • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 11.08.10, 13:39
                      przyro jaewa ze az takie masz wspomnienia
                      mam kolezanke a nawet dwie ale jedna szczegolnie sobie bardzo chwaliła
                      ale rzeczywiscie jej tez czekali z cc bardzo długo chociaz
                      miała "opłaconą"
    • amalia82 Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 12.08.10, 21:34
      witam, częstochowianki mam do was pytanie, pilnie potrzebuję konsultacji
      ginekologa położnika - mój prowadzący jest na urlopie. Możecie mi polecić
      lekarza który nie przeprowadza badania ginekologicznego na fotelu u ciężarnych
      pacjentek? Mam uraz po takim jednym, a wiem że nie wszyscy lekarze badają
      dwuręcznie.
      • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 18.08.10, 13:43
        ja ci moge zaproponowac takiego co robi badania ale tak ze hihihi
        niemal robi sie przyjemnie
        • helaeasy Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 29.08.10, 09:01
          I co tam u Was częstochowianki słychac? Mój maluszek ładnie przybiera na wadze ,jest zdrowy i ma się dobrze jak na razie.Pozdrawiam
          • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 02.09.10, 18:48
            wczoraj dowiedziałam się że nie moge już brać leków na powstrzymanie stawiania się brzucha(32 tc)
            szyjka sie skraca i jak wszystko będzie dobrze to może jeszcze 4 tygodnie sie utrzyma. jestem
            wstrząsnięta crying ryczeć mi się chce. dobrze ze dzidzia juz 1800 gram ma i wszystko z nia ok.
            a w domu jeden wielki remont- zwariuje chyba;/
            • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 03.09.10, 07:54
              oj remontu jestes sama sobie winna po co jak masz trudna ciaze remont planować zamiast sobie
              spokój zapewnić- ale juz jest musisz przetrzymać
              a z ciaza badz dobrej mysli w koncu lekarze wiedza co robią, nie płacz tylko wmawiaj sobie ze nie tylko
              4 a nawet 6 tyg wytrzymasz - podobno siła podswiadomosci jest wielka smile
              Moj lekarz powtarzał cąła ciaze ze najgorsze co spotyka moje dziecko to moej nerwy, zawsze mówił
              cokolwiek cie niepokoi dzwoń i sie upewniaj niz denerwuj bo to najgorsze. Wiec płacz i nerwy to nie jest
              najlepsze rozwiazanie. Mysl pozytywnie. Oczywiscie wiem ze łatwo sie mówi nie denerwuj sie a bardzo
              trudno sie do tego zastosowac ale nic innego ci nie pozostaje jak czekać.
              Tule wirtualnie z całego serducha.

A kto jest prowadzącym??
              • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 04.09.10, 18:39
                Grzegorz Płachecki
                a termin remontu jeszcze 3 miesiace temu wydawal sie rozsądnysmile nie biorę w nim
                żadnego udziału.
                pozdrawiam
                Angela
                • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 06.09.10, 08:35
                  informuj nas co dalej u Ciebie smile
                  • 230808r wyprawka na Parkitke 07.09.10, 21:34
                    byłam wczoraj w szpitalu na ekg bo jeszcze cisnienie mi brzydko skacze;/
                    w czwartek wracam do wyremontowanego mieszkanka <jupi> będę leżeć i patrzeć na to co mogłabym zrobić;/ ale najważniejsze że będę blisko mężyka smile
                    , przy okazji wzięłam listę:

- dowód osobisty
                    - aktualna legitymacja ubezpieczeniowa
                    - skrócony odpis aktu małżeństwa
                    - karta ciąży
                    - oryginały ostatnich badań ( w tym grupa krwi)
                    - szlafrok
                    - koszula nocna (rozpinana z przodu)
                    - jednorazowe majtki
                    - biustonosz z odpinanymi miseczkami
                    - kapcie, klapki pod prysznic
                    - przybory toaletowe
                    - ręczniki
                    - termometr
                    - sztućce
                    - jednorazowa maszynka do golenia
                    - odciągacz do pokarmu
                    - spirytus 70 %
                    - oliwka
                    - śpioszki, koszulki, kaftaniki, becik
                    - pampersy
                    - chusteczki pielęgnacyjne
                    Do porodu rodzinnego mężczyzna zabiera ze sobą klapki sportowe.

pozdrawiam i Wy też piszcie
                    https://www.suwaczek.pl/cache/55ad7d70e5.png
                    • nowi-jka Re: wyprawka na Parkitke 20.10.10, 09:57
                      230808 jak sie czujesz??
    • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 17.09.10, 09:55
      up. moze w koncu kots poza mna zacznie tu zagladac??
      • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 23.09.10, 14:28
        ja tu zagladam regularnie, ale ja wciaz niezaciazona sad
        • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 30.09.10, 18:53
          nowi-jka trzymam kciuki !nam sie udało jak straciłam nadzieje,że to możliwesmile
          • dalliaa Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 01.10.10, 08:35
            no to już oficjalnie mogę się dopisać smile
            i potwierdzam - udało się dopiero jak straciłam nadzieję i olałam sprawę (brzydko mówiąc). cykl, który zaowocował szczęściem spisałam na straty od samego początku (mąż zrobił badanie nasienia i nie wyszło rewelacyjnie), przepłakałam tydzień, że już nigdy nie będziemy mieć dzieci, a jak mi się okres spóźniał, to przypisałam to właśnie temu stresowi. A teraz jestem w 10tc i jestem szczęśliwa, choć początki były trudne (jak to powiedziała kiedyś moja koleżanka o ciąży "to jest przereklamowana sprawa" smile
            także życzę powodzenia dziewczyny smile
            pozdrawiam,
            dalliaa
            • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 01.10.10, 09:03
              nie rozumiem stwierdzenia tej Twojej kolezanki
              co jest przereklamowane??
              • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 01.10.10, 10:27
                nowi-jka niktórych kobiet lepiej nie rozumiećwink moja znajoma (kiedyś myślałam że najlepsza koleżanka) przez cala moją ciąże pyta tylko czy mam juz rozstępy i co z nimi zrobie hehe bo to jest przeciez w ciąży priorytet... szkoda słów
                • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 01.10.10, 11:20
                  hehe no ja to zrozumiałabym jezeli ona miala ogromne rozstepy które jej zostały i teraz tak pzrestrzeba jesli nieprzezyła ciazy to smieszna smile
                  • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 02.10.10, 09:53
                    to obraz kogos kto poza soba nie widzi nicsmile niestety. i nie wazne czy dzidzia zdrowa, czy rośnie ... grunt zeby zaden defekt na skórze nie zostal... mysle sobie ze jak kiedys bedzie miec dzidziusia w brzuchu to inaczej na to wszystko spojrzy...
            • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 01.10.10, 10:23
              gratulujesmile fantastyczna wiadomośćsmile życzę bezproblemowej ciążysmile
              • dalliaa Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.10.10, 10:07
                dzięki smile
                a co do tego stwierdzenia - to nie miało ono negatywnego wydźwięku - ona po prostu też starała się o dzidzię, a jak zaszła w ciążę, to początki były, delikatnie mówiąc ciężkie smile dlatego tak powiedziała smile także może źle się wyraziłam pisząc, ale to miało być tak z przymrużeniem oka smile
                pozdrawiam!
                • 230808r Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.10.10, 10:16
                  hismile
                  mam nadzieje że przyłączy się tu więcej mamusiek z naszego miastasmile porodówki pękają w szwach a tu taka ciszawink pozdrawiam
                  Angela
                • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.10.10, 11:34
                  no ale co z tego ze były ciężkie?? to jak by wiedziała ze beda ciezkie to by nei zachodziła??
                  • dalliaa Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 05.10.10, 17:11
                    dziewczyno, co ty masz jakiś problem??
                    powiedziała, zaśmiała się i tyle - a ty tu roztrząsasz jakby to Ciebie personalnie dotyczyło.
                    zresztą to samo myślałam, jak przez trzy tygodnie przeleżałam nie mogąc z łóżka wstać o własnych siłach przez mdłości. było minęło i tyle. koniec tematu.
                    • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 06.10.10, 09:33
                      problem nie problem po prsotu nie moge wpasc na sposób rozumowania
                      "ciąza to przereklamowana sprawa" hmm pod jakim wzgledem przereklamowana i niby kto ja reklamuje,
                      jak ktos zachodzi w ciaze bo jest na nia moda to moze rzeczywiscie ma problem bo macierzynstwo to nei tylko gaworzacy rózowy bobasek
                      naprawde ten 3 tyg zawadziłby na decyzji o dziecku?? no to sie nastaw ze jeszcze z gorki nei jest
                      no i jak ktos cos mówi to ja go słucham i próbuje zrozumiec co chciał powiedziec a nie ot tak sobei powiedziała ot tak ja to ja usłyszałam i niezastanawiajac nad sensem pusciłam dalej
                      • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 06.10.10, 09:34
                        skoro to tutaj zacytowałas to musiałas uznac ze trafne spostrzezenie wiec draze tej trafnosci
                        • dalliaa Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 06.10.10, 10:18
                          chyba nie nadajemy na tych samych falach smile
                          nie dorabiaj sztucznych ideologi do słów, po którym każda z nas się zaśmiała i mrugnęła oczkiem. wyluzuj po prostu troszkę smile
                          życzę szybkiej ciąży smile
                          • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 06.10.10, 13:13
                            zdecydowanie nie na tych samych
                            • kawusiowa Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 21.10.10, 07:12
                              Witam jestem nowa na forum czy są jakieś mamy co rodziły w szpitalu na Mickiewicza, mam termin już za sześć tygodni. Potrzebuję listy rzeczy potrzebnych do porodu.
                              • nowi-jka Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 21.10.10, 07:36
                                ja rodziłam ale dwa lata temu
                                niesadze zeby cos sie zmieniło
                                dla mamy:koszule, kapcie, podkłdy na łóżko, duze podpaski, przyboty hig., maszynke do golenia (jesli nie masz w zwyczaju glic miejsc intymnych to wołają), wlew
                                dla dziecka: ubranka, pieluszki jednorazowe i tetrowe (wycieraja po kapieli w pieluszke tetrowa a nie w recznik) spirytus, mydło, szczotke do włosków
                                przyda sie tez rozek lub kocyk dla dziecka i skarpety dla ciebie (ale to mzoe indywidualne odczucie ze starsznei marzły mi stopy po porodzie choc na dworze był upałsmile )
                                • 230808r do Nowi-jka 21.10.10, 19:40
                                  Czescsmile 14 X urodziłam zdrowa cudowna Laurke 55cm, 3270smileod nie dzieli jestesmy w domku. Uczymy się siebie nawzajem
                                  • nowi-jka Re: do Nowi-jka 22.10.10, 07:19
                                    ciesz sie bardzo Gratuluje i wszystkiego dobrego, duzo zdrowia.
                                    • 230808r Re: do Nowi-jka 22.10.10, 13:33
                                      dziękujemy i też życzymy najlepszegosmile jak malutka pozwoli to będę tu zaglądać i pisaćsmile
                                      • nowi-jka chwale się 05.11.10, 07:46
                                        ja tez juz nosze małego człowieka pod serduchem
                                        sia lalala la
                                        • 230808r Re: chwale się 09.11.10, 12:33
                                          serdeczne gratulacje! ciesze sie waszym szczesciem
    • 230808r czy jest tu jakaś CHustomama?? 15.11.10, 19:02
      Szukam chustomamy z czestochowy, która pooagłaby mi mi ogarnąc elastyczną chyste i pokazała jak nosić moje maleństwosmile
      • nowi-jka Re: czy jest tu jakaś CHustomama?? 16.11.10, 07:54
        ja troche chustowałam synka ale spotkanie nie whcodzi na razie w gre, czuje si efatalnie, po pracy leze cale popołudnia lub spie
        JAk poczuje sie lepiej a nie znajdziesz nikogo innego to sie odezwe
        W kangurku sa organizowane spotkania dla chustomam zapytaj moze tam.
        • 230808r Re: czy jest tu jakaś CHustomama?? 16.11.10, 12:21
          dzięki za odpowiedz, życzę spokojnego przebiegu ciążysmile będę szukać dalej... nie wiesz czy te spotkania w kangurku platne sa??
          pozdrawiamy i życzymy dobrego dnia
          Angela i Laurka
      • salsa7 Re: czy jest tu jakaś CHustomama?? 17.12.10, 23:11
        Ja również z Częstochowy smile Termin niedługo- połowa stycznia....
        Pozdrawiam.
        • nowi-jka Re: czy jest tu jakaś CHustomama?? 31.12.10, 08:32
          salsa i jak sie czujesz??
          szpital który wybrany??
    • nowi-jka Re: czy jest tu jakaś CHustomama?? 17.11.10, 08:41
      napisałam maila
      jednak platne 10zł
      teraz masz ostatnia szanse za tydz bo w grudniu jzu nie bedzie bo ostatnia sobota miesiaca to swieta
      • 230808r Re: czy jest tu jakaś CHustomama?? 18.11.10, 17:24
        dzięki smile nie wiem czy dam rade isc ale sprobuje
        pozdrawiam
    • mojepierwszekroki Re: pyt o poród na pck 22.11.10, 20:54
      Rodziłam na PCK pond dwa miesiące temu. Co chciałabyś wiedzieć ? smile
    • mojepierwszekroki Re: pyt o poród na pck 23.11.10, 08:22
      No więc tak... bałam się strasznie porodu - tego, że będą zmierzłe pelęgniarki/położne, że nie dam sobie rady z opieką nad dzieckiem, że będzie strasznie bolało itp. Jeśli chodzi o personel - jest okej. Położne są sympatyczne, grzeczne, jedne bardziej uśmiechnięte inne mniej, jedne bardziej pomocne, inne mniej, ale ogólnie nie można narzekać (ja bynajmniej nie narzekałam na opiekę na porodówce).
      Tętno dziecka kontrolują bardzo często. Na początku z przerwami, aby można było pochodzić, pokucać itp, a pod koniec porodu praktycznie bez przerwy.
      Dla dziecka trzeba mieć wszystko swoje. Jak jeszcze będziesz na siłach to wyjmiesz z torby śpioszki, rożek itp i oni w to później ubierają maleństwo i w tym przywożą dziecko kiedy będziesz już na normalnej sali (2 godz. po porodzie).
      Na lewatywę możesz się zgodzić, a nie musisz (ja jednak radze się zgodzić). Nie jest to coś strasznego, a komfort podczas porodu większy. Jeśli chodzi o nacięcie krocza - mnie nacieli. Nie pytali się o zgodę, więc to chyba rutyna. Ale nacięcie nic a nic nie boli.
      Ja nie chciałam początkowo męża przy porodzie, ale później po niego zadzwonilam. Musiał kupić specjalny strój (nie sam fartuch) i mieć jakieś klapki na nogi. Chodził ze mną, wbijałam w niego paznokcie z bólu smile - więc się przydał.
      Jeśli chodzi o pomoc w opiece to nic z tego. Ja myślałam, że pokażą co i jak robić, ale tak nie było. Trzeba sobie samemu radzić. Pokazują tylko na początku jak przystawić do piersi i sprawdzają czy pokarm jest. Jednak położne na oddziale są baaardzo fajne, więc myśle że jak zapytasz to pomogą.
      Ogólnie moje wrażenia są pozytywne. Oczywiście ból jest ogromny, myślałam że umrę, ale moment kiedy kładą maluszka na brzuchu rekompensuje wszystko. I prawdą jest, ze szybko się zapomina o cierpieniach.
    • mojepierwszekroki Re: pyt o poród na pck 23.11.10, 16:11
      Trzeba myśleć pozytywnie, wszystko będzie dobrze.
      Mój mąż kupował "strój" w tym szpitalnym sklepiku - spodnie i bluzka - z zielonego dość prześwitującego smile "materiału" .
      Fartuch przyda sie podczas odwiedzin, gdy będziesz już na normalnej sali.
    • hesmer Re: Zapraszam tutaj przyszłe mamy z Częstochowy 23.11.10, 22:36

Ja rodziłam na Tysiącleciu w 2009 roku.Nie miałam lekarza prowadzącego ani z tego szpitala,ani przy porodzie. Ciążę miałam prowadzoną w innym mieście, tak się złożyło.
      W tym szpitalu nie miałam nikogo.Nie zainwestowałam żadnych pieniędzy w nic ani w nikogo.

A wszystko co tam przeżyłam wspominam bardzo dobrze. Położne, pielęgniarki, panie pediatry z oddziału noworodków.

Akurat ja nie przeżyłam traumy porodowej w tym szpitalu, wszytsko odbyło się sprawnie i nie zauważyłam abym była źle trakowana przez personel, bo nie miałam tam nikogo przeze mnie opłaconego. Położne przy porodzie bardzo miłe, pomocne.Był to mój pierwszy poród, nastawiałam się trochę na koszmar, a wyszło tak dobrze.

Mam pozytywne doświadczenia z tego szpitala.

Pozdrawiam.

i w ogóle wszystkiego o rodzeniu w Częstochowie
      > chciałabym się dowiedzieć. np. ile trzeba zainwestować żeby lekarz prowadzący
      > był przy porodzie i czy warto?może na coś innego wydać te pieniążki?(położna?
      > pielęgniarki?)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka