Dodaj do ulubionych

Test na Hiv, robicie?

22.07.10, 10:08
Wiem że na zachodzie to powszechne badanie w ciąży, ale w Polsce nadal panuje
powszechne przekonanie że to problem narkomanów, homoseksualistów i
prostytutek. Ale czy na pewno "mnie to nie dotyczy".
Nigdy nie należałam do żadnej ww grupy, ale przecież miałam kilku partnerów.
Raz zaszalałam po kilku dnach znajomości (głupota, wiem ale zdarzyło się
pewnie nie jednej z nas). Poza tym z jednym byłam, a z drugim jestem kilka lat
- na tyle długo by ufać i nie stosować gumek. Dla obu nie byłam na pewno
pierwszą. Pod koniec poprzedniego związku dowiedziałam się że były partner
mnie zdradzał, ponoć miał też kontakty z prostytutką - przestałam ufać, ale
może za późno.
A więc czy na pewno nie mam się czego bać? Nie jestem pewna i dlatego zrobiłam
dziś test.
Zanim zrezygnujecie z tego badania zastanówcie się czy na 100% nie było w
waszym życiu żadnego ryzykownego zachowania. W końcu idąc do łóżka z kimś
ponoć idzie się jednocześnie ze wszystkimi jego poprzednimi partnerami, a ich
historii nie znamy.
Obserwuj wątek
    • maagdaamm Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 10:40
      Ja robilam test. W laboratorium patrzyli na mnie jak na tredowata wink PL to
      jednak nadal ciemnogrod. Trzymam kciuki za Twojego minusa na wyniku smile
      • romashka Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 10:52
        Nie jestem w ciąży, ale test robiłam jakieś dwa lata temu i nie widziałam w tym
        większego problemu, był mi potrzebny do wizy. Nikt nie patrzył na mnie jak na
        trędowatą, pełen luz. Znajoma w ciąży robiła w tym roku WR + HIV praktycznie
        rutynowo. Więc myślę, że jest coraz lepiej smile

Piszesz, że Polska to ciemnogród i wyliczasz swoje ryzykowne zachowania – a
        przecież nie koniecznie trzeba się zarazić przez łóżko…
        • martinika_80 Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 11:07
          Nie koniecznie trzeba się zarazić przez łóżko, owszem. Masz rację, tyle że jeśli
          ktoś zawodowo się naraził np. ukuł igłą, to przeważnie zna ryzyko i badania
          robi. A o tym że zarazić nas może stały partner wolimy nie myśleć. Lekarze też
          unikają tego tematu i podejrzewam że na palcach jednej ręki by tu zliczył
          dziewczyny którym w Polsce zlecono to badanie rutynowo. Chciałam uświadomić
          dziewczynom że nie trzeba być puszczalską narkomanką by się zbadać,u większości
          z nas można znaleźć choć jedno zdarzenie które mogło być ryzykowne. Więc
          myślenie mnie to nie dotyczy nie jest dobrym wyjściem.
          • romashka Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 11:14
            Więc
            > myślenie mnie to nie dotyczy nie jest dobrym wyjściem.

Zgadzam się w 100% smile
        • maagdaamm Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 16:35
          Gdzie ja wyliczalam swoje ryzykowne zachowania? Cos Ci sie chyba pomylilo.
          Zarazic mozesz sie u kosmetyczki, dentysty, pewnie tez w szpitalu, ja o tym wiem.
          • romashka Re: Test na Hiv, robicie? 23.07.10, 10:05
            maagdaamm napisała:

> Gdzie ja wyliczalam swoje ryzykowne zachowania? Cos Ci sie chyba pomylilo.

Pisałam to odnośnie do pierwszego postu martiniki, ale masz rację - nie
            zaznaczyłam tego smile
      • katarzyna50-0 Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 18:07
        W belgii jest obowiązkowy
    • wuika Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 13:06
      Prywatnie-osobiście nie robiłam, za to jest robione, kiedy oddaję honorowo krew,
      wiec tak sama z siebie nie muszę robić.
      • 88monia Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 13:49
        mi zlecila pani ginekolog rutynowo w ciazy , podeszlam do tego badania jak do
        kazdego innego mimo ze mam i mialam jednego zaufanego partnera-mezasmile
    • pola.cocci Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 16:02
      Robilam przed kazda ciaza.
      • kasia8215 Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 16:12
        A jaki jest kosz tych badan bo mi lekarz tez to zlecił mimo ze w 2 poprzednich
        ciazach nie miałam tego badania.
        • maagdaamm Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 16:37
          Ja placilam cos okolo 50 zl, w zwyklym labie.
          • elutka24 Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 17:32
            A ja glupia jestemuncertain Moj lekarz powiedzial,ze moge zrobic sobie test
            ale nie musze. Poszlam do szpitala na pobranie krwi,ale okazalo
            sie,ze w tym szpitalu nie robia takich badan i musialabym specjalnie
            jechac do szpitala w innym miescie. Oczywiscie zbagatelizowalam
            sprawe. Stwierdzilam,ze skoro nie nie jest to obowiazkowe,to po co
            sie wysilac....
            Teraz zaluje,bo faktycznie jakis czas pozniej zaczelam sie nad tym
            zastanawiac i stwierdzilam,ze przeciez nie mialam jednego partnera w
            zyciu! Ba! Z jednym doszlo do wspolzycia bez zabezpieczeniauncertain (wiem
            glupota mlodej gowniary)uncertain I skad teraz moge miec pewnosc,ze nic we
            mnie nie siedzi?? Ehh oczywiscie nie wierze w to,ale pewnosci miec
            nie moge...uncertain
            • aniaolawa Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 17:55
              Robiłam w pierwszej ciąży na początku i teraz w drugiej na końcu.
              Wychodzę z założenia , że na milion % , to nawet swojemu mężowi nie
              można ufać. W ciąży trzeba zrobić ,tak na wszelki wypadek. Gdyby wynik
              był pozytywny nie można karmić piersią. Wynik jest na drugi dzień.
              • la_luna25 Re: Test na Hiv, robicie? 22.07.10, 18:43
                Zrobiłam, razem z moim partnerem w 20 tygodniu ciąży. Uznałam, że
                jeśli jestem nosicielką to jestem (ryzykowne zachowania jak każdemu
                i mnie się zdarzały, a mój pierwszy mąż do wiernych nie należał) i
                niewiedza tego nie zmieni, a mam szansę uratować maluszka. Nowe
                życie w moim brzuchu przecież jest dla mnie najważniejsze i nie mogę
                narażać go na start z tykającą bombą zegarową. Wyniki były
                popołudniu tego samego dnia, na szczęście "minusy" i teraz jestem
                spokojna. Takie testy powinno się robić przed podjęciem współżycia z
                nowym partnerem, ale kto o tym myśli. Ja nie pomyślałam. Zasada
                ograniczonego zaufania jest w przypadku ochrony własnego zdrowia jak
                najbardziej wskazana. A na marginesie dodam, że trudno jest mówić o
                rutynowości takiego badania, gdy mieszkając w byłym mieście
                wojewódzkim nie mogłam znaleźć placówki wykonującej takie badania.
                Nawet w RCKiK nie mogłam go zrobić, ponieważ wykonują je tylko
                dawcom krwi.
                • tetetka.81 Re: Test na Hiv, robicie? 23.07.10, 00:20
                  Ja też robiłam, ale niech szlag jasny trafi to laboratorium. Poprzednio po
                  prostu napisane miałam ujemny, a tym razem jakieś wartości i normy. I choć wynik
                  w normie - czyli jak się potem okazało należy interpretować jako ujemny, to na
                  pierwszy rzut oka człowiek zawału dostaje gdy zamiast - są cyferki.
                  • miaau Re: Test na Hiv, robicie? 23.07.10, 05:51
                    mi zleciła ginkka, razem z innymi standardowymi badaniami krwii..

kiedyś chciałam, żebyśmy z m. zrobili sobie przed ślubem, ale że u nas w mieście
                    nigdzie wtedy nie robili, to odpuściliśmy temat..
                    • annawoj Re: Test na Hiv, robicie? 23.07.10, 13:55
                      w pierwszej nie robilam, teraz w drugiej ginekolog zlecil mi
                      rutynowe teraz u niego w gabinecie na HIV, HCV, WR, toxo i
                      cytomegalie. W ciazy I nie robilam rowniez cytomegalii oraz HCV-
                      nawet nie wiedzialam, ze sie robi...
                      • cytrynowa.lemoniada Re: Test na Hiv, robicie? 23.07.10, 15:11
                        Mam abonament w LIM-ie i HIV był w pakiecie standardowych badań
                        ciążowych.
    • kaetchen Re: Test na Hiv, robicie? 23.07.10, 15:23
      Nie wiem, kto bardziej sprawę rozdmuchuje - ci wszyscy dookoła, co niby krzywo
      patrzą, czy nie Ty sama?
      Co Ci szkodzi zrobić takie badanie? Ja miałam już z 5 razy robione w ramach
      rutynowych badań przed ciążą i w trakcie i dosłownie nawet przez moment mi do
      głowy nie przyszło, że to problem takiej, czy innej grupy ludzi.. Ba! Nawet nie
      zastanawiałam się, jaki wyjdzie wynik - to dla mnie było po prostu kolejne badanie.

I nie ma znaczenia, czy się spało z, czy bez zabezpieczenia z przypadkowymi
      partnerami, bo w inny sposób też możesz się zarazić (nawet przy głupim pobraniu
      krwi). Potraktuj to badanie rutynowo, tak jak się robi morfologię krwi - to ani
      nikt na Ciebie krzywo nie będzie patrzył, ani przede wszystkim Ty - nie będziesz
      się doszukiwała w czyimś spojrzeniu jakiegoś wymyślonego tylko i wyłącznie przez
      Ciebie sygnału, że ktoś o Tobie może pomyśleć w ten czy inny sposób.

A jeśli trafisz na jakiegoś palanta, to jest to TYLKO I WYŁĄCZNIE jego problem.
    • bluex Re: Test na Hiv, robicie? 24.07.10, 20:28
      Test robilam, bo dbam o zdrowie mojego Maluszka.
      Poprosilam o wynik imienny.

Pamietajmy, ze sypiajac z kims tak naprawde sypiamy ze wszystkimi jego
      partnerami i parnerami tych partnerow. Kazdy jest w grupie ryzyka. Ot,
      takie czasy.

Nie ma co ryzykowac, Maluszka trzeba chronic.
      A problem ma ten, kto tego nie rozumie.
      • domka80 Re: Test na Hiv, robicie? 24.07.10, 23:22
        Jak najbardziej robiłam przed ciążą i w trakcie ciąży też i uwazam, ze to powinno być badanie obowiązkowe dla dobra naszych dzieci
    • dentek_85 Re: Test na Hiv, robicie? 02.08.10, 09:44
      robiłam taki test i uważam, że to powinien być obowiązek każdej przyszłej mamy.
      Nikt na mnie krzywo nie patrzył a teraz mam komfort psychiczny, ze pod tym
      względem jest ok wink
    • lea-25 Re: Test na Hiv, robicie? 02.08.10, 10:08
      Ja miałam zlecony rutynowo. Jak czytam posty innych dziewczyn, to jestem w
      szoku, że czasem trudno znaleźć lab., w którym robi się to badanie. Mieszkam na
      wsi (wręcz zabitej dechami), a badania miałam robione w małym lab. Lekarz
      kierując mnie na te badania mówił, że to powinna być rutyna, ale widać nie
      wszędzie tak jest...
    • suzi27 Re: Test na Hiv, robicie? 09.08.10, 22:59
      Zrobiłam dzisiaj, jutro wieczorem wynik. Na badania skierowała mnie
      standardowo moja gin razem z hcv, WR, cytomegalią i toxoplazmozą.
      No i trzymajcie kciuki z minusa, proszę smile
    • karod Re: Test na Hiv, robicie? 10.08.10, 09:42
      Tu gdzie mieszkam taki test jest w standardzie. W Polsce mialam robione
      testy na HIV, zap wirusowa watroby i jakies inne przy okazji oddawania
      krwi do PCK i wiedzialam, ze jestem zdrowa, a i czekolady sie
      dostalo wink ale to nie o to chodzilo smile
      • kapyl Re: Test na Hiv, robicie? 10.08.10, 12:09
        Ja zrobiłam trzy miesiące temu. Tak po prostu dla samej siebie. Badanie miałam
        zrobione za darmo na ul. Nowogrodzkiej 82.
        warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,86775,5493507,Testy_na_HIV_w_trzech_miejscach.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka