asiek2486 12.08.10, 10:05 Witam,ostatni okres miałam 12.07.2010 test zrobiłam wczoraj (pozytywny )i umówiłam się odrazu na wizyte do ginekologa na piątek.Czy lekarz może juz potwierdzić ciąże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 10:22 a nie moglas spytac rejestratorki zanim zaklepalas termin? Juz widze jak zaraz po wizycie zakladasz kolejny watek pt." lekarz nie stwierdzil ciazy a na usg jeszcze nic nie widac". Odpowiedz Link Zgłoś
fangora Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 10:24 Dokładnie zgadzam się z kasiak37. Poczekaj!! Oszczędzisz sobie nerwów. Wsłuchuj się w swoje ciało, oszczędzaj się, do lekarza idź koło 7-8 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 10:25 Raczej nie zobaczy ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
chilli999 Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 10:25 lekarz jedynie może stwierdzić w tym czasie czy macica jest "rozpulchniona" i czy jest przygotowana na przyjęcie zarodka. USG raczej nie zrobi bo na tym etapie to bezcelowe. Lepiej idź w 6-7 tyg. od ostatniej OM, wtedy będzie już raczej widać pęcherzyk ciążowy. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 10:36 Jesli idziesz prywatnie to bez znaczenia, a jesli panstwowo to wlasnie strata czasu lekarza i pieniedzy, zajmowanie ''miejsca'' potrzebujacym, a pozniej niektore narzekaja, ze na wizyte trzeba czekac ponad miesiac. Dlatego podoba mie sie zdroworozsadkowe podejscie zachodnie, gdzie kobiety w 5-6 tygodniu nie biegaja na bete ani nie zawracaja glowy lekarzom czy poloznym. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 10:36 Okres ostatni miałam w tym samym terminie, co Ty Zadzwoniłam do lekarki i wizytę mam dopiero 23 sierpnia, żeby było na usg już coś widać. Ja bym tak szybko nie szła, bo pewnie nic się nie okaże, ew. szybciej porobisz te badania, które się robi na początku ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja-myszak Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 11:43 Ja jestem w 5tc a do ginekologa wybieram się w 7-8 tc, myślę, że wtedy będzie już coś widać lepiej poczekać niż się później denerwować bo lekarz nic nie zobaczył Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 11:46 Ja się dowiedziałam o ciąży w 4 tyg. Na początku 5 już było widać pęcherzyk. I żałuje że wiedziałam już tak wcześnie. Wolałabym się dowiedzieć właśnie około 8-9 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 16:00 em.haa napisała: > Ja się dowiedziałam o ciąży w 4 tyg. Na początku 5 już było widać pęcherzyk. I > żałuje że wiedziałam już tak wcześnie. > Wolałabym się dowiedzieć właśnie około 8-9 tyg. > Dlaczego? Ja się dowiedzialam tak mniej więcej jak Ty i wiedziałam przynajmniej, dlaczego się tak podle czuję ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 16:11 Od samego początku miałam zagrożoną ciążę i musiałam leżeć. A co za tym idzie od samego początku L4. Leże od 15 tygodni. Leżę i się nudzę. Teoretycznie leżę. W zasadzie do 15 tyg leżałam plackiem w tym 3 tyg w szpitalu. Niby dobrze, bo dzięki temu ciąża się utrzymała, ale ta nuda jest straszna. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 12:05 jedna z moich kolezanek nie tak dawno mowila, ze ona poszla do lekarza, gdy byla w 5tc i on kazal jej przyjsc za kolejne 3 tyg. ja sama w pierwszej ciazy poszlam do gina w 9 tc a w drugiej w 10 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
jermaczek Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 12:23 Poczekaj jeszcze trochę, test pozytywny nie zawsze oznacza, że zapłodniony zarodek zacznie się rozwijać. Lepiej iść do lekarza ok. 8 tygodnia, wtedy na pewno coś zobaczysz. Nadzieja jest tak samo piękna jak pewność Odpowiedz Link Zgłoś
ishtar Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 12:30 Ja byłam w 4 tyg. Na usg elegancko wyszła ciąża. Odpowiedz Link Zgłoś
stopka82 Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 13:05 Witam wszystkie Forumowiczki!!! Ja ostatni okres miałam 22 lipca, 26 sierpnia zrobiłam HCG lekko ponad normę 6,07. z powodu lekkiego krwawienia 29 udałam się do mojej ginekolog-stwierdziła wczesną ciążę lub poronienie. Tydzień L4 leżenie stres itd. cotygodniowe wizyty (prywatnie )i dalej nic nie widać. Ginekolog wymyśliła już poronienie (HCG ładnie rośnie), ciążę pozamaciczną itp. Idę Jutro do innego lekarza i tylko dlatego, że przyjmuję dhupaston i nie chcę sama przestać zażywać. W przeciwnym wypadku jeszcze troszkę bym poczekała z wizytą. O tym czy widać na usg wczesną ciążę decyduje jakość sprzętu jakim dysponuje lekarz. PROPONUJĘ - JEŻELI TYLKO NIC SIĘ NIE DZIEJE- TROSZKĘ Z WIZYTĄ POCZEKAĆ!!! ZAOSZCZĘDZISZ KASĘ I NERWY!!! NIE ZAPOMNIJ TYLKO O KWASIE FOLIOWYM. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 13:11 stopka82 napisała: > Witam wszystkie Forumowiczki!!! > Ginekolog wymyśliła już poronienie (HCG ładnie rośnie), ciążę pozamaciczną itp. Akurat HCG może rosnąć przy poronieniu, przy ciąży pozamacicznej a także przy ciąży biochemicznej, więc sam wynik bety nic nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
stopka82 Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 22:48 Tak, ale Pani doktor wysunęła takie podejrzenia tylko dlatego, że na usg nic nie widzi! Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 13.08.10, 10:40 stopka82 napisała: > Tak, ale Pani doktor wysunęła takie podejrzenia tylko dlatego, że na usg nic ni > e > widzi! Odniosłam się tylko do Twojego stwierdzenia, że HCG rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 16:13 Te daty coś tu sensu nie mają. Czy tą Betę zrobiłaś za ponad tydzień? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 12.08.10, 15:56 potwierdzi, o ile ta ciaza jest. jak ciazy nie ma, to trudno cokolwiek potwierdzać Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 13.08.10, 09:33 Zdecydowanie za wcześnie. Teoretycznie można już uwidocznić pęcherzyk, ale to jeszcze nie znaczy, że rozwinie się w nim zarodek, że rozpocznie się czynność serca, że ciąża jest na 100% zaimplantowana w macicy (w ciążach ektopowych zdarza się pseudopęcherzyk w macicy). Ta wizyta da Ci tyle, że można pobrać cytologię, zlecić badania. Ja byłam na usg po skończeniu 7 tygodnia, wtedy było już pięknie widać zarodek i pracę serca. Niemniej jednak gratuluję i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
m00nlight Mam podobny problem 13.08.10, 10:23 Ostatni okres- 27.06, 3 testy- pozytywne, ciąża przypuszczalnie 12.07- +/- 2 dni, czyli wg moich obliczen jakiś 5 tydzien? Dodam że mam dolegliwości typowociążowe- muli mnie całymi dniami od paru dni, zrobilam się strasznie wrażliwa na 'chemiczne' zapachy ktore do niedawna zupelnie mi nie przeszkadzaly (poodłączalam wszystkie elektryczne aromatyzatory, srodek przeciwko komarom, śmierdzi mi gaz w samochodzie, chociaz nikt oprocz mnie niczego nie czuje i mam totalny odrzut do lakieru do wlosow, paznokci, zmywacza itp itd) Jak spoznil mi sie okres to nie panikowalam, bo tygodniowe opoznienia zdarzaly mi się często- test zrobilam dopiero jak zaczely mi sie te dziwaczne objawy- no i spalabym calymi dniami najchętniej Tak więc, jesli umowie sie na przyszly tydzien na wizyte, w dobrym gabinecie, prywatnie, z dobrym usg 3d-4d to jest jakaś szansa że będzie wiadomo na 100%? Chce pojsc jak najwczesniej, bo obawiam sie toksoplazmozy niestety nie do konca planowalam tę ciążę (co nie oznacza że się nie cieszę) i nie zdążylam jeszcze zrobic testu, a możliwe że ją mam- koty. No i przeraża mnie że mam w zębie jeden amalgamat- od dziecinstwa- moja dentystka powiedziala ze bez koniecznosci nie trzeba ruszac, chyba ze bede w ciąży i teraz boje się że zatruję dziecko rtęcią tak wiem że schizuję ale chce żeby wszystko bylo 100% ok! Co doradzacie? isc do lekarza na gwalt czy poczekac? Niektore zrodla podają ze na dobrym sprzęcie w 6tc powinno byc juz cos widac, inne piszą żeby poczekac do 8tc? sama juz nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko m00nlight 13.08.10, 10:37 Wg OM to teraz jest 7tc, więc w przyszłym tygodniu masz spore szanse potwierdzić ciążę na usg, ale to też zależy kiedy zagnieździł się zarodek. Ja poszłam trochę za wcześnie, chociaż z innego powodu miałam wizytę u gin, widać było tylko pęcherzyk ciążowy z którego wcale nie musiała wynikać ciąża. Stres miałam nieziemski Jeśli chodzi o toksoplazmozę to badanie możesz zrobić prywatnie bez potwierdzania ciąży (zdaje się, że będziesz szukała lekarza prywatnie, więc skierowanie od niego i tak nie będzie refundowane, za badania od prywatnego będziesz musiała zapłacić). A jeśli chodzi o zarażenie toxo to od kota najtrudniej Szybciej złapiesz z surowego mięsa albo brudnych owoców/warzyw. Z rtęcią od plomby schizujesz. Daj sobie na luz, inaczej nie będziesz mogła oddychać bo powietrze zatrute. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikanj1 Re: Mam podobny problem 13.08.10, 10:44 o matko... nawet ja tak nie schizowałam, a jestem mega panikarą... 3 testy pozytywne-ewidentna ciąża. 5 tydzień może być widać, a może nie być i w tedy dopiero panika. na tym etapie ciąży nie robi się 3d/4d tokso nie wykryje usg(przynajmniej nie na tym etapie) masz koty powiadasz...a co mają koty do tokso? zjadasz ich odchody? jeśli nie to raczej bezpieczna jesteś w relacji z nimi (bez urazy) na tokso jeśli już bardzo chcesz zrób badanie z krwi, bo i tak nie jest ono refundowane i polecam przeczesać Google i dowiedzieć się w jaki sposób tokso można się zakazić(surowe mięso, nie myte warzywa owoce-tego nie jedz) amalgamat szerzący śmierć poprzez zatrucie rtęcią... społeczeństwo w mig by wyginęło usg ok 7 tyg od ost miesiączki będzie najrozsądniejsze. łykaj kwas foliowy, bo brak jego suplementacji do tej pory jak się domyślam to akurat powód do większego zmartwienia niż powyżej przedstawione problemy czekamy zatem na dobre wieści od Ciebie i witamy na forum Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mam podobny problem 14.08.10, 12:45 >z dobrym usg 3d-4d 3d-4d robi się w zaawansowanej ciąży, żeby rodzice ładne foteczki mieli do albumu. Podstawą jakichkolwiek badań jest wysokiej rozdzielczości usg 2d. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mam podobny problem 14.08.10, 12:45 > No i przeraża mnie że mam w zębie jeden amalgamat- od dziecinstwa- > moja dentystka powiedziala ze bez koniecznosci nie trzeba ruszac, > chyba ze bede w ciąży i teraz boje się że zatruję dziecko rtęcią Rtęć z amalgamatu się nie wchłania. Odpowiedz Link Zgłoś
chantal10 Re: Czy lekarz potwierdzi ciąże? 14.08.10, 14:00 Ja też ostatni okres miałam 12 lipca Odpowiedz Link Zgłoś