Dodaj do ulubionych

dziwny wyniki B-hcg

14.02.11, 11:58
Witam,

Bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow.

Otoz w 19 dc wrocila mi laktacja (dokladnie rok wczesniej w 28 tc zmarl moj synek). Pierwsza moja mysl to ze jestem w ciazy (sex w 14 i 17 dcsmile ). W 21 dc zrobilam badanie na b-hcg, ktore wykazalo 0,00. Pomyslalam wiec ze to jakies zmiany hormonalne. Poszlam do ginekologa endokrynologa. Po zbadaniu ginekologicznym powidzial ze gdyby nie ta b-hcg powiedzalby ze jestem w caizy. Skierowal na badania hormonalne (tarczyca,, progesteron, estradiol, prolaktyna itp) i wszystko wyszlo w normie jakbym w ciazy nie byla. Rowniez na USG w 25 dc nic nie bylo widac. Generalnie diagnoza byla taka ze w ciazy nie jestem i ze prawdopodobnie laktacja wrocila w zwiazku z rocznica smierci mojego synka.

@ mam co 27-28 dni. Gdy jej nie dostalam 30 dc zrobilam B-hcg i wyszlo 23 mIU/ml (czyli tak jak na 3 tydzien a przeciez jesli bylam to w 4-5). 1,5 dnia pozniej nie mogac zniesc niepewnosci zrobilam ponownie B-hcg i wyszlo 64 mIU/ml.

No i pytanie:
1) czy b-hcg mieszczaca sie w normie dla 3 tyg jest ok w systuacji gdy jest to 4- tydzien?
2) czy tak duzy wzrost po ok. 40 godzinach jest ok - to jest 3 razy tyle co wczesnieja a i tak nie po 48 godzinach tylko krotszym czasie...

Bardzo prosze o odpowiedz. Do lekarza ide dopiero w srode...
Obserwuj wątek
    • dagmaralodz77 Re: to nie dziwny wynik B-hcg 14.02.11, 12:09
      wynik beta hcg jest badzo dobry we wzroscie, choc jeszcze malutki... wszystko moze sie wydarzyc... nic dziwnego nie jest w fakcie ze w 21 dc beta wynosiła 0... jesli sex był 17 to np. 19 mogło dojsc do zapłodnienia plus 7 dni na podział komórki i droga do macicy... i od momentu zagnieżdzenia (26 dc) sie w macicy beta HCG jest wytwarzana... dodatkowo komórka ktora jest zagniezdzona czesto na tak wczesnym etapie nie jest jeszcze widoczna... takze wszytsko jest w porzadku... na przedziały nie patrz... najwazniejszy jest przyrost... czym wyzszy w ciaga 48 godzin we wczesnej ciazy tym lepiej (najmniej 60%)...
      • miloszekt Re: to nie dziwny wynik B-hcg 14.02.11, 12:35
        ehh mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze. Dziekuje za odpowiedz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka