Dodaj do ulubionych

Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż?

15.03.11, 09:32
Czy są tu takie oczekujące mamy? Jeżeli tak to podzielcie się inf. czy robicie jakieś dodatkowe badania odnośnie zdrowia dziecka, ewentualnych wad genetycznych itd.?
Obserwuj wątek
    • adrianka124 Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 09:49
      Ja robiłam usg genetyczne. Inne badania wykluczyłam od początku, bo i tak w żaden sposób nie wpłynełyby na moją decyzję. Usg wypadło bardzo dobrze i nawet powiedziano mi, że w tej sytuacji nie proponowali by badań inwazyjnych.
      • pelagia_pela Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 10:24
        34 w tym roku. Standard u mnie to genetyczne USG, test Pappa wiec nie musze robic nic specjalnie. Martwie sie, ale mozna miec tylko nadzieje, ze bedzie dobrze.
        • julita165 Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 10:43
          Ja za kilka miesięcy skończę 37 lat. to moja pierwsza ciąża, czuję się świetnie, jestem w 12 tc za kilka dni mam usg genetyczne + test Pappa. Lekarka mówi że jak na razie wszystko wygląda ok i nie podejrzewa żeby te testy coś wykazały. Jak będą ok to żadnych dalszych badań prenatalnych lekarz nie zleca.
          • tuya Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 10:46
            35, robiłam USG genetyczne, wyszło ok więc nawet testu Pappa nie robiłam
    • jeza_bell Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 11:27
      Ja co prawda niedawno urodziłam, ale odpowiem

Usg genetyczne- na mega dobrym sprzęcie u specjalisty z certyfikatem do wykonywania takich badań + testy Pappa. Wyszły ok. Gdyby nie wyszły decydowałabym się na amniopunkcję.
      Ja z tych co lubią być dobrze poinformowane.
    • melena2 Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 12:04
      Są na pewno, ale jest także forum "Dojrzała mama", może zajrzyj i tam smile więcej zainteresowanych spotkasz.
    • aga.1975 Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 12:20
      36 lat skonczone, usg u specjalisty+test pappa, w zwiazku ze zlym wynikiem usg w 11tc (w 12 byl juz w granicach normy) i pomimo b. dobrego pappa, za namowa meza amniopunkcja. Synek ma prawidlowy kariotyp i wszelkie usg dalsze sa dobre.
      • malwinna75 Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 12:55
        hej dziewczynysmile moja ciąża to dopiero początek 4tydzien, na razie nie miałam żadnyvh badań, kolejna wizyta 28.03 strasznie się boję bo nie mam żadncyh objawówsad Jak wytrzymujecie ten czas os badania do badania?? Masakra jakaś.. najchetniej codziennie chodziłabym na betę aby upewnic sie, że wszystko jest ok..wiem wariatka jestem ale mamy za sobą barzdo długie leczenie i ku zaskoczeniu naszym i lekarzy jestem w naturalnej ciąży. Teraz schizuję czy wszystko jest ok..uffff wygadałam sięsmile
        • pelagia_pela Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 13:02
          Nie przejmuj sie brakiem objawow, przyjda pewnie w 5-6 tygodniu. Ciesz sie brakiem na razie smile? U mnie w ogole nedznie z badaniami, bo pierwsza stycznosc z polozna bede miec dopiero w 10 tygodniu, a USG kolo 12 wiec na razie ciezko mi w ogole uwierzyc ze jestem w ciazy...
          • cheeringup Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 13:05
            4 tydzień to dopiero począteksmile objawy przyjdą na pewno... przynajmniej senność. U mnie tak było, i piersi..ale nie jakoś strasznie obolałe. Ogólnie mogę powiedzieć, że nic prócz permanentnej senności i zmęczenia nic mi nie dolegawink zero mdłości czy wrażliwości na zapachy...nawet te z lodówki mnie nie ruszałysmile
            • cheeringup Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 13:07
              no a z USG to u mnie dramat... okropnie panikowałam i latałam na początku co tydzień. Teraz już wytrzymałam prawie 2 1/2 tygodnia...w poniedziałek idę na USG genetyczne.
              Trzeba to przetrzymać!! głowa do górysmile
        • sanpja Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 17.03.11, 08:14
          Rzadko udaje się stwierdzić ciążę w 4 tygodniu. Na pewno 4-ty wg om? Może ty liczysz od dnia zapłodnienia a nie od ostatniej miesiączki?
    • sanpja Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 13:23
      Moje dziecko urodzi się gdzieś w granicach ukończenia przeze mnie 36 lat.
      Na razie nic dodatkowo nie robię, no chyba że lekarz mnie skieruje.
    • pumeczka Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 14:20
      tak sąwink
      jak urodzę, bedę mieć prawie 36 lat
      robiłam tylko usg genetyczne
      wyszło ok,
      dalej nie drążyłam tematu, bo i tak nie zmieniłoby to mojego stosunku do utrzymania ciąży

• milamala Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 14:52
      Tak, w 12 tygodniu robilam.
    • iwonagos Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 16:26
      Pierwszą córkę urodziłam w wieku 33 l, drugą - 36, trzecie dziecko (prawdobnie syn) urodzę po skończeniu 38 lat. Za każdym razem robiłam usg genetyczne i gdy okazywało się, że jest ok, nie robiłam żadnych dodatkowych badań. Gdyby jednak był jakiś cień wątpliwości na pewno zrobiłabym amiopunkcję.
    • trollinka Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 18:16
      Skończone 40 lat. USG u dwóch niezależnych specjalistów- wyniki bardzo dobre. Mimo to zdecydowalam się na amniopunkcję, która na szczęście potwierdziła te wyniki. Nie bawiłam się w żadne testy Pappa.
      • moonlight75 Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 20:38
        Dzięki za tak liczne odpowiedzi.
        U mnie to co prawda nie pierwsza ciąża ale kompletnie nieplanowana ( już nie planowałam kolejnego dziecka) i chyba między innymi dlatego "rozkłada mnie na łopatki". To dopiero 6 tydz. , na wizytę u lekarza umówiona jestem w przyszły czwartek ( to będzie 7 tydz. i też zastanawiam się czy nie za wcześnie, czy serduszko już da się zauważyć), USG genetyczne zawsze robiłam i tym razem też mam zamiar zrobić; zastanawiam się nad resztą: test Pappa. Mąż, znając go będzie przeciwny ze względów religijnych ale ja nie wiem czy być niepewną przez całą ciążę czy wszystko ok z dzieckiem. A najgorsze ze tak naprawdę nie mam się z kim podzielić tymi wątpliwościami bo on z zasady tego nie rozumie.
        A tak oprócz tego od dwóch, trzech dni non stop potwornie boli mnie głowa. I nie ma znaczenia czy jest to w ciągu dnia, wieczorem czy rano po wstaniu. Już nie wytrzymałam i przez te dwa dni zażyłam 2-3 Apapy i teraz mam wyrzuty sumienia.
        • pudelek09 Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 15.03.11, 21:21
          ja w grudniu skonczylam 34l,robilam usg. genetyczne-aparat odczytal rocznikowo to 35l,wiec lekarz pow,ze dla pewnosci zrobimy test pappa-i usg i test wyszly dobrze.To najwazniejsze-ze zdrowe,ale myslalam ze plec poznamy...
        • gosialuty Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 16.03.11, 11:56
          Obecnie 2 ciąża-39 lat, pierwsza w wieku 35 lat , robiłam usg, pappa i amnio. W pierwszej amnio gdyż wynik pappa był zły , w drugiej był lepszy ale po schizach w pierwszej chcia lam zrobic . Na razie jest wszystko ok.
          Zwracam Ci tylko uwagę iz w starszym wieku wyniki pappa często są niemiarodajne, poza tym wszelkie plamienia, krwawienia mają wpływ na wynik. Lepiej miec tego świadomośc, bo późnioej niepotrzebne zamartwianie się .
        • sanpja Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 17.03.11, 08:21
          No ale ze względów religijnych to raczej są przeciwwskazania do amniopunkcji, nie do testu Pappa. Bo to przecież z krwi jest. Czy mi się wydaje?
          Druga sprawa ( a jestem osobą bardzo religijną) jeśli coś na USG wyszło by nie tak, sama zdecydowałabym się na amniopunkcję. Nie dlatego żeby dziecko usunąć (bo swoją opinię na ten temat już wyraziłam, urodzę jakie będzie i tyle), ale choćby po to, że jeszcze w łonie matki pewne wady dziecka można leczyć.
    • minerwamcg Re: Czy są tu oczekujące mamy po 35 r.ż? 16.03.11, 13:40
      Zostałam mamą po czterdziestce, robiłam USG genetyczne z pomiarem NT i kości nosowej, wyszło dobrze, więc dałam sobie spokój z innymi badaniami. Dziecko zdrowe jak mały kucyk.
    • green_land ja byłam:P 16.03.11, 19:50
      Dzidziuś nadzwyczaj urodziwy się narodziłsmile To wszystko zasługa mojego zaawansowanego wiekubig_grin
    • triss_merigold6 Robiłam amnio 16.03.11, 21:24
      Mam 37 lat, robiłam te badania, które uznałam za niezbędne i minimalizujące ryzyko urodzenia dziecka z wadą genetyczną. Amnio ze względu na wiek, zero innych wskazan czy obciążen. Usg na przezierność karku u bdb specjalisty w 11/12 tygodniu, amniopunkcja w 15 tygodniu i połówkowe u bdb. specjalisty. Test PAPPA jako przesiewowy mnie nie interesował, tylko i wyłącznie amniopunkcja, bo daje największą pewność.
      Ale ja się do ciąży starannie przygotowywałam, traktuję ją poważnie i nie zdaję się na los, fatum, łut szczęścia czy inne niemiarodajne czynniki.
      W pierwszej ciąży w wwieku 30 lat tez robiłam amnio, odpłatnie i na zyczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka