Dodaj do ulubionych

To może o ciuchach ciążowych?

23.09.11, 14:34
To jeszcze jeden lżejszy temat, żeby nie tak ciągle, o tym co nas uwiera, boli, wkurza lub martwi. Jakie są Wasze doświadczenia w kwestii mody ciążowej i producentów takowej. Co warto nosić, gdzie warto kupować, a jakie ubrania są przereklamowane?

Jestem aktualnie w drugiej ciąży. Półtora roku temu po pierwszej pozbyłam się (ach, jakże przewidująco! wink całej ciążowej garderoby, więc teraz znów kompletuję sobie ciuchy od zera. Wiadomo, że o ile z bluzkami czy swetrami można nieco pokombinować, to już spodnie, spódnicę czy sukienkę ciążowe trzeba kupić. I tu niestety masakra - w kwestii jakości do ceny ciuchów ciążowych. A do tego wciąż królują czerń, brąz i szarości... Zamarzyły mi się np. kolorowe rajstopy, ale im dłużej szukam, tym bardziej dochodzę do wniosku, że to chyba pomysł niestosowny - obowiązują bowiem rajstopy czarne i brązowe. Podobnie ma się rzecz z sukienkami - tu wyłamuje się np. trochę firma Happy mum, ale w katalogu ciuchy wyglądają super, a już tak na dotyk - bardzo licho (i te ceny!). Trochę lepiej ma się już z jakością np. u Bebefield, ale tu znów nie wszystko dobrze leży i jakieś takie troszkę bez polotu (ale np. bezrękawniki bardzo praktyczne). Nie do końca rozumiem też dlaczego jeansy ciążowe (najróżniejszych producentów) są takie cieniutkie? jak to nosić w zimie? Materiały może ciut lepsze i grubsze w sieciówkach typu H&M czy C&A, ale tu znów prócz czerwieni i szarości brak innych kolorów.
Czekam na wasze opinie! Ja już sobie ponarzekałamsmile
Obserwuj wątek
    • mama.olci Re: To może o ciuchach ciążowych? 23.09.11, 14:59
      Ja też zrobiłam maraton po sklepach z odzieżą ciążową i byłam mocno rozczarowana. Albo jakiś totalny badziew i bezguście albo wygórowane ceny. Osobiście upodobałam sobie lokalną (łódzką) markę Qba (mają świetne jeansy, spódnice i sukienki), całkiem fajne wzory a i ceny przyzwoite.
    • ollasja Re: To może o ciuchach ciążowych? 23.09.11, 15:04
      Ja z racji przymusu siedzenia w domu, przeczesuję internet i Allegro. Kupuję coś czasem, mając nadzieję, że jednak będę miała okazję założyć coś oprócz dresów do końca ciąży...
      Tak, pamiętam, że ze spódniczki Qby też byłam bardzo zadowolona. A ostatnio kupiłam sobie zimowe rybaczki 9Fashion (wysyłkowo) i jakość i grubość materiału (i obecnośc podszewki!) też bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły smile
      • oliwka2009 Re: To może o ciuchach ciążowych? 26.09.11, 18:10
        Ja miałam spodnie firmy jeansy Qba i nie były cienkie jak inne. Do tego tuniki, ogrodniczki tylko innej firmy, 2 pary spodni lnianych i kupiłam na przecenie super sukienkę w H&M i do końca ciąży służyła i później robiła za tunike jak zima była.
    • nomya Re: To może o ciuchach ciążowych? 23.09.11, 15:15
      Ceny ciuchów ciążowych w sklepach są zabójcze, dlatego te, które kupiłam do tej pory kupowałam na allegro i powiem szczerze, że każdy z tych zakupów okazał się zakupem bardzo trafionym pod względem cenowym i jakościowym, bo wiadomo styl jest kwestią gustu.
      Podam kilka przykładów:
      allegro.pl/bez-uciskowa-spodniczka-ciazowa-exclusive-s-m-l-i1789464630.html (bardzo polecam- świetnie wygląda, jakość bez zarzutu)
      allegro.pl/legginsy-getry-spodnie-ciazowe-7-8-xl-i1786214822.html
      (również polecam, jeśli ktoś mierzy do 160cm tak jak ja, to te konkretnie legginsy będą długie do kostki, jakościowo super)
      allegro.pl/spodnica-ciazowa-szary-jeans-42-44-i1793238323.html
      (tutaj mi się akurat trafiło jak ślepej kurze ziarno wink identyczną spódniczkę lecz z gorszego dżinsu widziałam w C&A za 120zł)
      allegro.pl/sliczne-eleganckie-ponczo-nowosc-10-kolorow-okazja-i1783284992.html
      (świetne ponczo na takie dni jak teraz, tylko śmierdzi wink ale po wypraniu jest okay)

Wstawiajcie dziewczyny linki do ciuszków czy sprzedawców, u których coś kupiłyście i jesteście zadowolone z jakości, bo wiadomo jak to jest- nie każdy zakup można uznać za udany, zwłaszcza na allegro.
      • toya666 Re: To może o ciuchach ciążowych? 24.09.11, 13:12
        Nomya, dzięki za linki smile Spódniczka wygląda bardzo ładnie i zaraz ją kupię - razem z innymi ciuszkami od tego sprzedawcy big_grin
        • nomya Re: To może o ciuchach ciążowych? 24.09.11, 14:26
          Nie ma za co smile Będziesz zadowolona z niej, bardzo zgrabnie się w niej wygląda smile no i ta cena big_grin
          • toya666 Re: To może o ciuchach ciążowych? 09.11.11, 11:48
            Nomya, jeszcze raz wielkie dzięki. Wraz z pojawieniem się brzuszka wskoczyłam w zakupione ciuszki. Super się noszą smile smile
    • czekolada85 Re: To może o ciuchach ciążowych? 23.09.11, 15:37
      Szczerze to miałam jedną rzecz typowo ciążową (tj. dżinsy z h&m) generalnie chodziłam w m "normalnych" ubraniach, najczęściej tunikach i leginsach, jak było zimniej miałam ciepły dłuższy sweter odcinany pod biustem. Normalne dresy po domu (takie mega wygodne kupiłam w newub jorkerze spodnie z szeroką, ale miękką gumą, bluzę miałam rozmiar większa niż normalnie bo tym samym była dłuższa i spokojnie brzuch zakrywała.)
      • malinkowa81 Re: To może o ciuchach ciążowych? 23.09.11, 17:07
        Ja też mam jeansy z H&M MAMA (dwie pary) a na górę tuniki i sweterki z "normalnych" sklepów, bo te ciążowe są niestety często nieciekawe i przypominają bezkształtne namioty (a rośniemy przecież głównie w brzuszku a nie że się tak wyrażę całościowo). Ale są wyjątki np. mam koszulo-tunikę z H&M o ładnym kroju i w ciekawym ciemnoróżowym kolorze.
        • dokus2 Re: To może o ciuchach ciążowych? 23.09.11, 22:21
          Też mam tylko jedną ciążową rzecz - dżinsy Mama Licious. Reszta wszystko z normalnych sklepów (np dżinsowa spódnica Bennetona na gumkę). nie zauważyłam żadnych problemów z dostaniem czegoś komfortowego i ładnego dla kobiet w ciąży w sklepach sieciowych - czyli w normalnych cenach.
        • sofi75 wy naprawde 24.09.11, 09:58

chodzicie w jeansach, legginsach i tunikach do pracy?

Bo ja o ile teraz jeszcze jestem w stanie znalezc cos co wyglada w miare oficjalnie, to jakos ciezko mi sobie wyobrazic, ze znajde takie rzeczy na 8-9 miesiac.
          • nomya Re: wy naprawde 24.09.11, 10:00
            Ja akurat nie pracuję smile
            • sofi75 Re: wy naprawde 24.09.11, 17:34

aha - zapomnialam, ze ciaza to choroba u 90% nia trafionych smile
              • nomya Re: wy naprawde 24.09.11, 17:54
                Jeśli ten uszczypliwy komentarz był do mnie, to niestety pudło. Nie pracowałam również przed ciążą smile Czy to takie dziwne?
              • tomelanka Re: wy naprawde 25.09.11, 07:45
                w dzinsach chodze do teraz, uwierz mi-sa dzinsy i inne sztruksy na 9 miesiac, a ja do szczuplych nie naleze
                a do pracy tez chodzilam w jeansach. i leginsach i tunikach-nie wszyscy maja w pracy dress code i dzinsy sa jak najbardziej na miejscu

a od siebie w kwestii zakupow polecam lumpeks-na bluzki glowniea i spodni tez pare par wyhaczylam za bezcen, dzieki czemu nie przelatalam calej ciazy w jednych portkach-ale to juz gorzej znalezc
                spodnie kupowalam w normalnym sklepie-tylko 1, za 120 zl, a kurtke taka jesienno-zimowa na niemieckim bonprixie za 4,9 e
          • czekolada85 Re: wy naprawde 24.09.11, 19:08
            sofi75 napisała:

>
            > chodzicie w jeansach, legginsach i tunikach do pracy?

A kto napisał że chodzi w jensach itunikach do pracy?
            Z tego co zrozumiałam temat dotyczył ogólnie ciuchów.
            >
            > Bo ja o ile teraz jeszcze jestem w stanie znalezc cos co wyglada w miare oficja
            > lnie, to jakos ciezko mi sobie wyobrazic, ze znajde takie rzeczy na 8-9 miesiac.

Po drugie nie każdy ma taką pracę że musi na codzień wyglądać oficjalnie.

Po drugie nie widzę nic dziwnego w znalezieniu ciuchów "oficialnych" na 8-9 miesiac w normalnych sklepach.
            No chyba że ktoś wygląda w ciąży jak słoń a to już inna sprawa... ehhh
            • sofi75 mam wrecz przeciwne doswiadczenia 25.09.11, 10:37

No chyba że ktoś wygląda w ciąży jak słoń a to już inna sprawa... ehhh

- wlasnie te, co wygladaja jak slon nie maja zwykle problemow, bo w rozmiarach od 40 w gore wybor jest spory. Znajdz mi natomiast ciuszki na 36 - konia z rzedem. Nie wiem skad zalozenie, ze po ujrzeniu 2 kresek wiekszosc kobiet rosnie wzdluz i wszerz o 5 rozmiarow.
          • katriel Re: wy naprawde 24.09.11, 23:00
            > chodzicie w jeansach, legginsach i tunikach do pracy?

W legginsach nie. W jeansach i tunikach (oraz w spódnicach na gumce, luźnych
            t-shirtach i włóczkowych swetrach) jak najbardziej. Bo i czemu nie?
            Pracuję na uniwersytecie, uczę studentów. Oni też chodzą w jeansach i t-shirtach.
            Także na egzaminy. Bo i czemu nie?
      • e-milia1 ale ja sobie nie wyobrazam cala ciaze w legginsach 25.09.11, 07:53
        przechodzic, do tego zima i jeszcze do pracy. brr
    • toya666 Re: To może o ciuchach ciążowych? 24.09.11, 13:13
      ollasja napisała:
      > A do tego wciąż królują czerń, brąz i szarości... Zamarzyły mi się np. kolorowe rajstopy

A proszę, przypadkiem znalazłam kolorowe rajstopy ciążowe big_grin
      • ollasja Re: To może o ciuchach ciążowych? 24.09.11, 14:44
        no, to akurat wyjątek - też widziałam smile a mi się zamarzyły turkusowe ;/
        • nomya Re: To może o ciuchach ciążowych? 24.09.11, 14:54
          Mam m.in. turkusowe (grubsze, kryjące), ale kupione stacjonarnie sad
          • ollasja Re: To może o ciuchach ciążowych? 25.09.11, 12:07
            A gdzie gdzie te turkusowe rajstopy? Możesz podać nazwę?

A co do rozmiarów - ja mam ponad 170 i noszę rozmiar 34 - a do tego w pierwsze ciąży i póki co w drugiej też - tyję tylko w brzuchu. W sumie może i fajnie, ale ze spodniami naprawdę spory problem. Z ciuchami nie-ciążowymi, szczególnie pod koniec ciąży, też był dramat, bo brzuch był wielki, ale w ramionach i biodrach cały czas 34-36... wink Może dlatego aż tak narzekam smile
    • malinkowa81 Re: To może o ciuchach ciążowych? 24.09.11, 18:47
      A wiecie co mnie naprawdę denerwuje? Megainfantylne ciążowe koszule nocne: w hipcie, słoniki itepe... smile
      • czekolada85 Re: To może o ciuchach ciążowych? 24.09.11, 19:13
        malinkowa81 napisała:

> A wiecie co mnie naprawdę denerwuje? Megainfantylne ciążowe koszule nocne: w hi
        > pcie, słoniki itepe... smile

No to jest najlepsze... big_grin
        Należałam się w ciąży w szpitalu i powiem wam że widziałam tylko jedną dziewczynę która nie miała czegoś takiego na sobie.

No i ja też nie mogłam się przekonać do słoników, bocianów i tych innych fajnych nadruków.
        Spokojnie można znaleźć fajne koszule do karmienia nadające się również do pobytu w szpitalu bez owych motywów. Mam swój ulubiony sklep stacjonarny z bielizną i tam naprawdę był z czego wybierać, w stanikach również.
        • tomelanka Re: To może o ciuchach ciążowych? 25.09.11, 07:49
          ee koszule sa normalne tez ciazowe i do karmienia-tylko drozsze, mam jedna normalna z italian fashion i dobranocki (ta firma ma ladne koszule) suspicious oczywiscie mam tez jedna z bazaru do porodu-tak tematycznie z wykluwajaca sie z jaja kura big_grin
          • kijek82 Re: To może o ciuchach ciążowych? 25.09.11, 08:11
            przypomnialas mi - do porodu jedna do wyrzuceniawink(ale masz dobry motyw na tej koszuliwink)
            • tomelanka Re: To może o ciuchach ciążowych? 25.09.11, 21:04
              taka tylko byla wink byly jeszcze w zyrafy ale nie moj rozmiar wink
        • kijek82 Re: To może o ciuchach ciążowych? 25.09.11, 08:10
          DOKLADNIE! Te ludziki,pieski,kotki z vienettas secret (a la VS?wink)-nawet w polskich seralach sa i reportazach z porodowek..i o dziwo LEKARZE znaja ta firme hahaha. Bede wygladac jak freak bo mam zwykla w blekitne paski,brazwoe kwiatki itp....
    • sanciasancia Re: To może o ciuchach ciążowych? 24.09.11, 20:50
      Ja kupowałam w modzie na ciążę (www.modanaciaze.pl/odziez-ciazowa-sklep-ubrania-ciazowe/vmchk) i byłam bardzo zadowolona. Szczególnie ze spodni.
      • e-milia1 ja wlasnie popralam sobie moje stare ciazowe rzecz 25.09.11, 07:49
        pooddawaly mi je kolezanki i pol rodziny, duzo tego jest, ale niestety stwierdzilam, ze mi sie nie podobaja sad prawie nic mi sie nie podoba. mam pare rzeczy, ktore pewnie ubiore, kupilam sobie tez na ebeyu spodnie, pasy ciazowe... ja mam ciuchy stare, niektore nawet przeszlo 10 lat maja, ja sama bylam w ciazy 6 lat temu i juz wtedy chodzilam w uzywanych ciuchach po kims tam z rodziny. sama nie wiem. bede pewnie wtrakcie kombinowac.... pierwsza corke urodzilam latem wiec praktycznie mam duzo letnich rzeczy ciazowych, teraz mam termin na wczesna wiosne, czyli potrzebuje cos na zime. problem mam z kurtka bo ceny sa niesamowite takich kurtek, ba, nawet uzywane kosztuja kupe kasy...
    • kijek82 Re: To może o ciuchach ciążowych? 25.09.11, 08:13
      prawie zaden sklep z moda ciazowa mi sie nie podoba...Mam jedna pare bialych lnianych spodni z mango (ale wkurza mnie ten pas, i zjezdzaja), 2 sukienki ciazowe z asosa...to chyba wszystko. Reszta - normalne ubrania: sukienki,rajstopy,spodnie (mimo,ze mam 120 cm w brzuchu) wieksze rozmiary z sieciowek.
    • pola260 Re: To może o ciuchach ciążowych? 25.09.11, 13:54
      Szczerze mówiąc jak tak bardzo nie lubię typowo ciążowych ciuchów, że prawie w ogóle ich nie mam mimo 7 miesiąca ciąży. Sukienka nie musi być typowo ciążowa odcinana pod biustem i rozszerzana ku dołowi. Ja kupiłam ostatnio np dwie nieciążowe jesienne sukienki, które posłużą mi pewnie też po ciąży a i obecnie wyglądają świetnie.
      sukienka 1
      sukienka 2
      Latem czyli do 7 miesiąca ciąży nosiłam swoje wcześniej kupione sukienki o kroju fajnie podkreślającym brzuszek, też nie ciążowe np. takie:
      sukienka 3
      sukienka 4

Jedyny zakup ciążowy to spodnie ciążowe razy dwa i kurtka ciążowa bo finisz przypada u mnie na grudzień.
      Resztę kompletuję w normalnych sklepach ponieważ nie przepadam za lekko sztywnym i poważnym stylem ciuchów ciążowych. Faktem jest, że większy problem ma ktoś kto musi się ubierać elegancko tzn. w garsonki itp. ja na szczęście nie muszę. Naprawdę obecna moda daje duże możliwości dla kobiet w ciąży, trzeba się tylko uważnie rozejrzeć smile
    • mynia_pynia Re: To może o ciuchach ciążowych? 25.09.11, 20:27
      Teraz jest taka moda że wchodzisz do obojętnie którego sklepu dla 'normalnych' i możesz kupić co drugą rzecz.
      • tomelanka Re: To może o ciuchach ciążowych? 25.09.11, 21:06
        dokladnie, ja taka gruba a wpadlam do takko i wzielam taki dluzszy sweterek ladny z wywinietym golfem w zatrwazajacym rozmiarze L
      • kijek82 Re: To może o ciuchach ciążowych? 26.09.11, 08:32
        to najlepsze podsumowaniesmile, wlasciwie do konca mozna sie zaopatrywac w sklepach dla nieciezarnychsmile
        • nomya Re: To może o ciuchach ciążowych? 26.09.11, 08:57
          Moim zdaniem tak jest tylko i wyłącznie w przypadku dobierania góry. Dołu dobrze leżącego niestety nie kupię nie biorąc pod uwagę brzuszka. Normalny ciuch nie przewiduje miejsca na brzuszek, no chyba, że ktoś woli wyglądać jak w worku (jeśli chodzi o spódniczki czy spodnie)
          • kijek82 Re: To może o ciuchach ciążowych? 26.09.11, 09:29
            nosze 2pary spodni biodrowek pod brzuszkiem i elastyczne spodniczki (minismile) typu bandage...u gory dlugie ALE przylegajace koszulki,bluzki,koszule...Sukienki to juz w ogole 0 problemu.Aha, mam jeden taki www.groszki.pl/groszki/1,80232,9341730,Kombinezony_H_M.html - jesli jest cieplo,fajne koturny, bizuteria...ale nie moze byc za luzny
            • kijek82 Re: To może o ciuchach ciążowych? 26.09.11, 09:30
              najprostsza czarna, top, marynarka i jest ok

www.whowhatwear.com/website/full-article/how-they-wear-bandage-skirts/
              • oliwka2009 Re: To może o ciuchach ciążowych? 26.09.11, 18:11

Ja miałam spodnie firmy jeansy Qba i nie były cienkie jak inne. Do tego tuniki, ogrodniczki tylko innej firmy, 2 pary spodni lnianych i kupiłam na przecenie super sukienkę w H&M i do końca ciąży służyła i później robiła za tunike jak zima była.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka