elunia76 02.06.04, 19:05 Podajcie mi proszę wymiary usg waszych kochanych maluszków. Podaję Wam swoje: BPD-43 AC-12,7 FL-24,7. Z góry bardzo Wam dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martulinek Re: 19 tc i wymiary z usg 02.06.04, 19:27 Witaj elunia! Z tego co czytałam mamy ten sam termin według OM - czyli na 20 października. Na USG połówkowym byłam w 19 t.c. (dokładnie był to 18 tydzień i 3 dni). Podaje Ci wymiary mojej dziewczynki(Ty masz w milimetrach, ja podaje w centymetrach) BPD 4.06 cm, co odpowiadało 18 tyg. i 2 dniom AC 14.35 cm, co odpowiadało 19 tyg. i 5 dniom (ale brzuszysko co? FL 2.87 cm, co odpowiadało 18 tyg. i 6 dniom Obserwuje Twoje rozpaczliwe posty, mimo że naprawdę nie masz powodu do niepokoju! Ludzie są różni, jedni niscy - drudzy wysocy, jedni grubi- inni chudzi... Dzieci rosną w różnym tempie. Za bardzo się martwisz, wyluzuj! Dziecko to na pewno czuje... Te dwa tygodnie róznicy, o których pisałaś są dopuszczalne, bo przecież rzadko się zdarza, żeby wszystkie kobiety miał regularne cykle i ich organizm pracował w jednakowym tempie. Przy nieregularnych cyklach takie odległości są jak najbardziej na miejscu. Poza tym - w innym poście zamartwiałaś się, że nie czujesz ruchów dziecka. To chyba Twoja pierwsza ciąża - masz prawo tego nie odczuwać wyraźnie do 22 tygodnia. A jeżeli dzidzia jest młodsza, to nawet i do 24 t.c. I nie ma w tym nic dziwnego. Przepraszam, że może trochę za ostro piszę, ale tak naprawdę mam na względzie tylko Twoje dobro. Każda ciąża jest inna, nie staraj się na siłę wypracowywać wzorca idealnego. Najlepiej dla Ciebie będzie jak trochę odpoczniesz od forum - przejdź się na spacer, weż w garść jabłko czy w woreczek truskawki, usiądź na ławce i delektuj się swoim stanem. Naprawdę - wszystko jest i będzie ok! Pozdrawiam serdecznie Marta i malusia Hania Odpowiedz Link Zgłoś
elunia76 Re: 19 tc i wymiary z usg 03.06.04, 09:25 MASZ DUZO RACJI W TYM CO PISZESZ , BO JA RZECZYWIŚCIE CZASAMI BARDZO SIĘ DENERWUJE ZDROWIEM MOJEJ DZIECINY. MOŻE DLATEGO, ZE TAK NAPRAWDĘ MÓJ LEKARZ JESZCZE NIE POŚWIĘCIŁ MI TYLE CZASU ILE BYM CHCIAŁA. ZA KAZDYM RAZEM WRACAM OD NIEGO NIEDOINFORMOWANA. NASZE SPOTKANIA TRWAJĄ KRÓTKO, JAK JA JESZCZE SIE UBIERAM TO ON JUŻ STOI W DRZWIACH ABY MNIE WYPUŚCIC Z GABINETU. WIEM Z OPINII, ZE TO TAKA JEGO URODA, ALE Z PEWNOŚCIĄ JEST BARDZO DOBRYM LEKARZEM. I NIE MOGĘ GO ZMINIĆ, BO TO JEDYNY DOBRY SZPITAL W OKOLICY. NIESTETY NASZA PAŃSTWOWA SŁUŻBA ZDROWIA JEST STRASZNA. MAM NADZIEJE, ZE CHOCIAŻ TROSZKĘ MNIE ZROZUMIAŁAŚ/ TAK TO MOJA PIERWSZA CIĄŻA/.POZDRAWIAM CIE I DZIĘKUJE ZA TROSKE O MNIE I MOJE KOCHANE MALUTKIE CUDEŃKO...... Odpowiedz Link Zgłoś
martulinek Re: 19 tc i wymiary z usg 03.06.04, 12:10 Pewnie, że Cię rozumiem, ale spokój jest najwazniejszy. Nie panikuj! będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
kolaska1 Re: 19 tc i wymiary z usg 03.06.04, 14:45 Witam Cię serdecznie.Oto moje wymiary(tylko że z 20 tyg.) BPD-53mm AC-158mm FL-37mm HC-184mm HD-35mm OMP-440g Tylko moja dzidzia była nie w 19 jak twoja tylko w 20 tygodniu.Dodam jeszcze,że lekarz powiedział,że jest około tygodnia większa niż powinna być.Pozdrawiam i nie martw się!! Odpowiedz Link Zgłoś
moniokey1 Re: do eluni 19 03.06.04, 17:59 Naprawdę nie ma powodu do zmartwienia, z tymi aparatami usg bywa różnie.Ja robiłam usg w 16 tyg ciąży i różnica między wymiarami w BPD a FL wynosiła ponad 3 tygodznie ! (Główka była za duża w stosunku do wieku ciąży a dł. kości udowej za krótka )Po 2 tyg powtórzyłam badanie na innym aparacie (usg 3D) i wymiary były już idealne !!! Dlatego naprawde nie warto się stresować. Pozdrawiam i życzę zdrówka dzidzi i Tobie Monika 19 tc Odpowiedz Link Zgłoś