Dodaj do ulubionych

MARZEC 2005

• anfi74 Re: oddaję... 04.10.04, 15:42
      ... żółtą koszulkę lidera (wagowego) zielonej borówce... bez żalu i z
      gratulacjami!!!

Ale mi zrobiłyście niespodziankę z tym torcikiem. Chyba wykorzystam pomysł na
      urodziny Natalki (26-go). Ostatnio zamawiałam: ciasto czekoladowe przekładane
      masą z bitej śmietany zmieszanej z kruszonymi bezami, kawałkami czekolady i
      owocami (maliny akurat, choć tort nazywał się... wiśniowy). Pycha, może
      spróbuję sama taki zrobić, ale ze mnie antytalent w kuchni. Może ewentualnie
      podpowiecie, jak taką bitą śmietanę wyczarować, co by się wszystko trzymało,
      jak należy.

Ja też chcę na zakupy! Niestety moja mała zaczęła 4 tydzień ślimaczącego się
      kataru i nijak nie mogę się jej pozbyć z domu smile)). Popołudnia odpadają, bo nie
      mam siły po całym dniu ze wspomnianą wyżej damą. Dla dzidziusia prawie wszystko
      mam, spadkowe, ale na początek wystarczy... dokupię kilka "wyjściowych" ubranek
      (dla własnej przyjemności) i jakieś drobiazgi.

Jejku, chyba naprawdę dogonimy "lutówki", pozdrawiam
      • m_madi Re: coś nie słodkiego 04.10.04, 15:53
        Wy tu a torciku a ja właśnie zabieram sie za pysznego kurczaka po włosku z
        papryką, czosnkiem i makaronem ryżowym. To jest dopiero super.
        • borowka78 Re: coś nie słodkiego 04.10.04, 15:57
          Wlasnie mysle o czyms konkretnym...przepis na tego pysznego kurczaczka mozna
          prosic?smile)
          • m_madi Re: coś nie słodkiego 04.10.04, 16:02
            Jest tak samo prost jak na ten torcik bezowy.
            Kupujesz w sklepie FIX KNORA DO KURCZAKA PO WŁOSKU dwie papryki, filet z
            kurczaka i czosnek. Przepis znajduje sie na opakowaniu z tyłu, ten drugi.
            Ja troche korzystam też z tego pierwszego i zamiast gotować fix osobno to do
            usmażonego kurczaka z papryką wlewam wode i wsypuje zawartość torebki. Mniej
            pracy i mniej zmywania.
            Smacznego
      • zielona_borowka Re: oddaję... 04.10.04, 15:56
        Bardzo dziękuje!
        Coś przyciasna ta koszulka! Wybaczcie, że mówie z pełną buzią, ale właśnie
        przełykam pysznego pączka.
        Jeśli chodzi o wyprawkę dla małego ludzika, to dostałam 2 kaftaniki w prezencie.
        Niestety u mnie w rodzinie nie ma małych brzdąców, wiec czekają mnie mega
        zakupy.
        Na razie myśle o sobie i dzis wybieram się do po jakiś nowy ciuch.
        Musze sobie poprawić nastrój.
        Kiepski dzien. Chyba stąd te pączki.
        Dziewczyny, skąd Wy bierzecie tyle siły? Ja po pracy umieram i ostatnie na co
        mam ochodę to pichcenie tortów. Szarlotkę dla meża robie już 4 tygodnie crying
        • borowka78 Re: oddaję... 04.10.04, 15:59
          Hmm...probuje wynagradzac mezowi brak uniesien milosnych...pysznym
          jedzeniem...Choc ne chce zapeszac-chyba wracaja do mnie sily witalnesmile)
          • socka2 Re: oddaję... 04.10.04, 17:02
            Cos dzisiaj mamy apetyczny dzien smile)) ja juz po wafelkach, soku, jablkach,
            wsuwam chipsy (wiem, ze niezdrowe) smile))

A co do kremow, to poki co uzywam chicco. W poprzedniej ciazy doskonale spisal
            sie krem gerbera - zero rozstepow!

Moj maz smieje sie z polskich "wloskich" sosow i fixow ...ale moze jak bede w
            PL to kupie i sprobujemy wink) poki co ugotowal gar pysznej zupki warzywnej,
            teraz zmywa naczynia (nie ma to jak maz na zwolnieniu chorobowym big_grin

ale sie rozkrecilo smile)))
            Ania
            • agusik25 kremy 04.10.04, 18:24
              Mam pytanko do tych, które stosuja lub stosowały krem Gerbera. Jak Wam się
              sprawdza, a przede wszystkim czy łatwo się wchłania? Bo po Fissanie pozostaje
              tłusta powłoczka na skórze.
    • borowka78 rozstępy 05.10.04, 08:39
      Cześć Mamusiesmile)
      I mamy kolejny piękny dzieńsmile)aż miło robi się na serduszku jak słoneczko tak
      cudnie świeci...
      Ale do rzeczy...Chyba nadszedł czas kupić krem na rozstępy (jakoś wcześniej nie
      myślałam o tym, a to błąd, prawda?!!!). Prosze o rady (cenowe też)
      Z góry dziękuję
      Asia i 19 t ukochane maleństwo
      • anfi74 Re: rozstępy i żale 05.10.04, 09:20
        Borówko, ja nic nie używałam w poprzedniej ciązy, oprócz oliwek. Potem okazało
        się, że na każdą jestem uczulona - nigdy nie bylam alergiczką. Skutek taki, że
        na początku pojawiły się rozstępy na piersiach, na brzuchu nic. Teraz też nie
        będę stosowała takich specyfików. Wcieram jedynie balsam - ten sam co zawsze -
        tłusty Nivea (granatowy), bo daje mi największy komfort. O piersi nie martwię
        się, bo przy karmieniu zaliczyły wszystkie największe rozmiary i nowych
        rozstępów się nie dorobiłam... wytrenowane smile
        Podobnie nie zwalczałam celulitu, który pojawił się w ciązy. I dobrze, bo
        zniknął po porodzie niewiadomo kiedy.

Teraz trochę się pożalę. Byłam wczoraj u lekarza i jestem złaaaaa!!! Nie lubię
        go, jest małomówny. Na każde pytanie daje krótką odpowiedź np. jaka jest
        wielkość dziecka (chodziło mi o wymiary), odp. wskazująca na 18 tydz! Jakie sa
        wyniki cytologii, odp. dobre! Wrrrrr... i tak ze wszystkim. Jest przy tym miły,
        nie daje odczuć, że męczą go moje pytania, ale jednak te odpowiedzi mnie
        dobijają. Ponadto ciągle dopytuje, czy aby na pewno nie miałam problemów z
        donoszeniem poprzedniej ciąży i z porodem??? Wspomniał też, że jakoś tak nisko
        mam wszystko ułożone. Oki, ale co to oznacza, tego już nie powiedział. Nie moge
        zmienić lekarza, bo juz nikogo mi nie polecano w tym szpitalu, a do innego nie
        chcę. Sytuacja patowa... Dziewczyny, informujcie mnie, co się dzieje u Waszych
        dzidziusiów, może tym sposobem czegoś się dowiem.
        Dzisiaj, po przespaniu juz jest lepiej, ale wczoraj z tej złości i bezsilności
        chciało mi się płakać.

Powiedzcie jeszcze kiedy zrobic USG, żeby na pewno było widać płeć. Chcę się
        wybrać do kogoś innego, bardziej rozmownego na samo USG, bo mój stwiedził, że
        jeszcze za wcześnie. Ja myślę, że za wcześnie... ale dla jego aparatu.

Pozdrawiam, Ania 18 tc
        • borowka78 Re: rozstępy i żale 05.10.04, 10:13
          Czesc Aniu!!!
          ja jednak chyba cos wypróbuje z tych kremów na rozstępy...

A co do mojego dzidziusia...wizyte ginekologa mam w przyszły
          poniedzialek...bedzie to juz koniec 19 tc, wiec jak to moj lekarz
          powiedział"będziemy zaglądać między nózki"-oby maleństwo było odpowiednio
          odwróconesmile
          Moj lekarz jest ok (choc niektorym wydaje sie za powazny i konkretny i malo sie
          usmiecha). Ja do niego nic nie mam, zawsze mnie uspokoi i nie rozczula sie nade
          mna-a ja tego wlasnie potrzebuje. Jak mialam poczatkowo plamienia-byl super-
          zreszta juz 3 lata go znam i jestem zadowolona...ale nie bedzie przy porodzie,
          bo zajal sie praktyka prywatna...no coz..kogos mi na pewno
          poleci...\chcialabym, zeby poczas nastepnej wizyty mogl tez ogladac USG moj
          mezus-mam nadzieje, ze nie zapomniesmile)
          Trzymaj sie
          Asia
          • agusik25 Re: rozstępy i żale 05.10.04, 10:53
            Cześćsmile)))

Witam nowe foremkismile)
            Dzisiaj pogoda znowu cudowna, przynajmniej u nassmile Świeci słoneczko i jest
            niesamowicie ciepłosmile Wieczorem mam wizytę u mojego gina. Relację zdam jutro.
            Nie wiem czy robić USG, czy tym razem sobie odpuścić. Miałam już dwa, w 9tc i
            13tc...
            Anfi, jeżeli chcesz iśc na USG do innego lekarza, to najlepiej chyba ok.20tc na
            tzw. USG połówkowe. Wtedy najwięcej się dowiesz. Ja będę robić u mojego w 21tc,
            na nastepnej wizycie.

Dziewczynki, czekam na Wasze opinie na temat kremu Gerbera. Chciałabym na niego
            zamienić Fissan, bo jest zbyt tłusty. Moja przyjaciółka używała w ciąży Fissan
            i dlatego go kupiłam. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie ta tłusta powłoczkasad
            Zresztą ostatnio jak z nią rozmawiałam, to okazało się, że przez całą ciążę nie
            miała rozstępów... pojawiły sie teraz miesiąc po porodzie jak brzuch zszedłsad(

Pozdrawiamysmile
    • kwakwa33 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 09:32
      Witam wszystkich. Dziś jestem tu pierwszy raz. mam termin na 15. marca (to w/g
      USG, bo w/g miesiączki powinno być wcześniej). miesiączkę miałam nieregularną
      od poprzedniego porodu-karmiłam piersią, i stąd te różnice. Jednak
      przyzwyczaiłam się już myślą do tego terminu i nie chciałabym żeby to było ani
      trochę wcześniej ani trochę później smile
      Mam małą córeczkę (13 miesięcy) i to dla Niej tak się spieszyliśmy z
      rodzeństwem. mam trochę obaw że będzie ciężko z dwoma małymi brzdącami, ale
      wierzę że sobie poradzimy. może i drugie dziecko będzie takim aniołkiem jak
      Tanja, która doskonale się rozwija, jest super zdrowa (do tej pory przechodziła
      tylko ospę przy którbej złapała przeziębienie, a tak to-odpukać-NIC!!) i
      pogodna.
      Strasznie się rozgadałam, ale chciałam się przedstawić..
      Dodaję link do ulubionych i będę zaglądać. Zawsze się wzruszam przy czytaniu
      doświadczeń innych mam.
      Pozdrawiam Was wszystkie!!

• susanka Re: MARZEC 2005 05.10.04, 09:42
      Hej dziewczynki, najwyzszy czas dolaczyc do watku, wkoncu to poczatek 15tc a
      termin mam na 27 marca smile jesteSMY z Warszawy a mieszkamy pod Warszawa smile
      dzidzi na razie nie daje jeszcze o sobie znac. Wczuwam sie, wsluchuje i na
      razie cicho sza! W ciuchy jeszcze swoje wchodze, chociaz zauwazylam ze w pasie
      robi sie ciasnawo smile malenstwo widzialam dwa razy w 10 i 12 tygdoniu i machal
      do nas raczkami smile nastepne widzenie okolo 20 tygodnia,moze wtedy uda sie
      zobaczyc kto tam mieszka..Od poczatku ciaze znosze dobrze, lekkie mdloscia, ale
      tylko mdlosci no i seeeennoooosc! Spaaac! Myslalam ze po pierwszym trymestrz
      minie,ale ja nadal padam okolo godziny 21:30-22. Do pracy chodze, ale zamierzam
      zaczac odpoczywac od polowy grudnia smile do rozwiazania. No i tak. Cieszymy sie z
      mezem jak diabli. Imiona juz wstepne mamy i oboje przeczucie ze to bedzie
      chlopak...poczekamy zobaczymy. Ciuszkow na razie nie kupuje, dostalam tylko
      dwie pary bucikow na szczescie i skarpetki. Wyprawke zaczne kompletowac jakos w
      7 miesiacu. Pozdrawiam Was serdecznie Marcoweczki, cmokam w brzuszki wink i
      niech watek sie rozwija bo strasznie fajnie sie go czyta smile
      buziaczki
      susanka
      • jagasz Re: MARZEC 2005 05.10.04, 11:28
        Witam Was kochanewink))
        Ja ostatnio mam jakiś dziwny przypływ energii, może podświadomie wiem, że mam
        trochę do roboty i muszę się sprężyć.
        Ja podobnie jak Ania nie używałam w pierwszej ciązy żadnych kremów, rozstępów
        brak (chyba bardziej przydałoby się coś na cellulitwink
        Z wagą WAs nie przebiję, mieszczę się w normalne ciuchy, no może nie w
        normalne, ale w takie co normalnie są na mnie za duże, albo w spodnie ze
        stretchem.
        Macie jakieś plany na Sylwestra, my jedziemy w góry, wiem, że to taki ostatni
        wyjazd przed powiększeniem rodzinkiwink))
        Pozdrawiam, mniam a może któraś ma przepis na jakiś torcik, ciasteczko, ciasto,
        placek....pączka bym zjadławink)) (która z Was mi smaku narobiła?????)
        aga
        • borowka78 Nerwy mi wysiadają... 05.10.04, 11:46
          Kurcze, rano super humor, a teraz wsciekam sie o byle drobnostkesad(nie moge sie
          skupic i trace cierpliwosc...biedny MArcinek (mąż)...Wdech, wydech...chyba mi
          to przejdzie?!!
          Moze zakupy poprawia mi humor?!smile
          Co do Sylwestra-jeszcze nie wiemy co i jak, ale pomyslimy...
          Wcinam kanapeczke, a po jakies slodkie pysznosci nie chce mi sie osc do
          sklepu...
          • m_madi Słoneczko 05.10.04, 12:36
            Witam
            Ja od rana tryskam energią sprzątam, piore i przeprowadzam remament w półkach.
            Wywaliłam już z trzy siaty różnych pierdołek a to jeszcze nie koniec. Teraz
            chyba pójde do ogródka poleniuchować do obiadku, to słonko strasznie kusi.

Mam pytanko: miała któraś z was krwotok z nosa bo mi zdarza sie wieczorem co
            jakiś czas podczas mycia zębów. I to najczęściej wtedy gdy sie nie przemęczam w
            czasie dnia. Gdzieś czytałam że to narmalne ale czy na pewno?
            • borowka78 Re: Słoneczko 05.10.04, 12:40
              no niestety...takie krwawienia sie zdarzaja...ja na razie tylko z dziasel i to
              malutko..ale wkurza tak czy siak...

Sloneczko za oknem, wiec ju mi moja zlosc przechodzi...ale po poludniu czeka
              mnie batalia w bankusad(
            • mbuk Re: Słoneczko 05.10.04, 13:41
              mi często leci krew z nosa, głównie rano, ale bywa różnie. Jak tylko skończyłam
              trzeci miesiąc i zaczęły się wymioty to ogólnie jestem jakaś osłabiona.
              Bardziej kręci mi się teraz w głowie, a po pobraniu krwi nawet mdleję sad
              Nie wiem czy to normalne, mam teraz skierowanie na badania i lekarz sprawdzi co
              mi może dolegać.
          • zielona_borowka Re: Nerwy mi wysiadają... 05.10.04, 13:24
            Asiu,
            Zakupy fajna rzecz! Humor mi sie poprawił! Piękny błękitny golf wczoraj
            zakupiłam. Polecam. Niezła terapia!
            Buziak!
            Ania
        • zielona_borowka Re: MARZEC 2005 05.10.04, 13:11
          Z pączkiem, to ja wink mea culpa. Ale jaki dobry był. hmmm....
          Dzis mam ochote na zupe-grochówke.
          Jagasz, napisz kochana, skąd tyle energii czerpiesz?
          No słońce pomaga, nie powiem, ale ludzie i wredny szef wyprowadzają z
          równowagi, jeszcze rano pazur złamałam - przeklęty ręczny hamulec!!! Wściekam
          sie, a wieczorem padam na nos. Kot mnie tylko wącha jak jakiegoś padalca. Brak
          sił witalnych. Null, zero! Dziś obiecałam sobie, że szarlotke w końcu upiekę....
          Planów na Sylwestra nie mamy. Mnie sie od lat marzy taki z kuligiem i
          pieczeniem jakiegoś dużego stwora.
          Buziaki!
          • jagasz Re: MARZEC 2005 05.10.04, 13:26
            No nie wiem skąd ta energia, no nie wiem... sama nie wiem..po prostu nie
            wiem.... (ha...ha..).
            Ok Borówko Zielona daruję Ci tego pączka, właśnie sobie wydrukowałam przepis na
            szalotkę z pianą, i na torciki bezowe mniam......
            Kuligu u nas nie będzie, stwora tym bardziej, no...chyba, że mój mąż....

aga
          • borowka78 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 13:33
            A mnie jakies paskudstwa na twarzy wyskoczylysad(
            A co tam...zniknasmile)
            Powiadasz zielona borowko, ze masz kota? ja uwielbiam te puchate
            stworzenia.Sama mam puchatego bytyjczyka-niebieski krotkowlosy-cudny z wielkimi
            pomaranczowymi oczamismileJestem kocia mamasmileod zawsze..
            • zielona_borowka Re: MARZEC 2005 05.10.04, 13:59
              Ja też uwielbiam Kiciaputki! Moja mała jest szarym, rasowym dachowcem z
              przydługim ogonkiem. Rano włazi na mnie, a raczej na mój szlafrok, żeby ja na
              rączki wziąć. Mój mąż wyjechał i biedaczka całą noc przy drzwiach spędziła.
              Kochana jest. Ale troche się obawiam jej zazdrości jak przyjdzie na świat mały
              ludzik.
              Asiu, masz zdjęcie kici? mogłabyś przesłać mailem????
              • jagasz Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:13
                Ocho... no to sie teraz zaczniewink)))))))) wymiana kotowych doświadczeńwink)))
                • borowka78 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:27
                  ha hasmile)
                  A nie lubisz kociakow?smile)
              • borowka78 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:28
                Sprawdz pocztesmile)to moja pienoscsmile)
                • zielona_borowka Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:39
                  Cudowna!!! I jak takiego pluszaka nie przytulać? wink
                  • borowka78 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:43
                    No wlasniesmile) i nie boje sie, ze kicia bedzie zazdrosna o malenstwo, poniewaz
                    ta rasa to straszni indywidualisci i nie wchodza innym w paradesmile
                    kicia jest zdrowa, o toksoplazmoze sie nie boje. CZasami tesciowa marudzi, ze
                    kot w domu to niebezpieczenstwo...ja wiem swoje...smile))

buu...dzidzia jeszcze leniwa i nie daje o sobie znac...jestem cierpliwa, ale
                    ile mozna?!!!!!!zartujesmile

jutro idziemy ogladac mieszkanie-podobno w zlym stanie, ale my chcemy wszystko
                    od podstaw wyremontowac, wiec moze moze...ja chce miec juz swoje mieszkanko!!!!!
                    Asia
                • agusik25 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:40
                  Ach Wy kocie mamysmile)))))))))

Ja też będę sobie dzisiaj poprawiać humorek zakupamismile)) Przynajmniej się
                  trochę odstresuję, szczególnie przed wizyta u ginasmile

Dziewczyny, Wy robicie USG przy każdej wizycie? Nie wiem, czy mam dzisiaj
                  robić... Chciałabym, tak dla własnego spokoju...

PS: Mam ochotę na pączkismile
                  • borowka78 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:45
                    Agusik-bylam na 3 wizytach i za kazdym razem mialam USg, ale to chyba wynika z
                    tego, ze 3 lata temu poronilam i poczatkowo w tej ciazy mialam plamienia, potem
                    po weselu krwawienie i wole wiedziec, czy z dzidzia jest o.A moj lekarz mowi,
                    ze mam o tych wczesniejszych problemach juz zapomniec, bo wszystko jest SUPERsmile)
                    • anfi74 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 15:13
                      Agusik, ja też mam co wizytę USG, ale jak wiesz (poprzedni mój post) spokoju mi
                      to nie zapewnia sad. Zrobiłam rekonesans i na pewno pójdę za jakies dwa tyg. do
                      kogoś innego (nadplanowo). Wiecie, u mnie 3D kosztuje tylko 80 zł, jak czytałam
                      warszawskie ceny, to w końcu mi się miło zrobiło smile)). I w ogóle humor mi się
                      poprawił, dzięki za radę z tym połówkowym

Borówko, powodzenia w sprawie mieszkania...

Czekajcie cierpliwe na ruchy maleństw, na pewno dadzą niedługo znać. Moje bryka
                      prawie dwa tygodnie, przedwczoraj mąż też miał okazję poczuć, wczoraj polowała
                      Natalka, ale nie potrafi trzymac nieruchomo rączki dłużej niż 2 sekundy smile)).
                      Bardzo chce zobaczyc dzidziusia "w telewizorku", wczoraj płakała, kiedy nie
                      zabrałam ją na wizytę sad.

Pozdrawiam kocie mamy, ja z psich mam... mam dwa psiaki, ale więcej czasu
                      poświęcam już tematyce dzieci...

Inne mamy też serdecznie pozdrawiam, Ania
                      • agusik25 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 15:22
                        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie USG. Jak mój gin nie będzie miał nic
                        przeciw, to zrobię sobie dzisiajsmile

Niedługo kończę pracę... więc buziaczkismile do jutrasmile
                        • borowka78 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 15:25
                          Do jutra-ja tez zmykamsmile)
                          papa
                        • iwonaandrzej Re: MARZEC 2005 06.10.04, 07:38
                          hej ja używam Gerbera na brzuch. wg mnie jest ok - dobrze się wchłania i ma
                          przystępną cenę ok 23zł za 150ml. Polecam choć nie wiem jakie będa efekty smile

a mnie przeziębienie jednak dopadło!!! Katar, ból głowy i kichanie, ehhh

Co do zakupów to na razie mam tylko ciuszek w którym mama przywiozła mnie sama
                          ze szpitala smile) z innymi czekamy, chodzimy też po sklepach i porównujemy ceny,
                          oferty itp, zakupy od grudnia smile
                          pozdrawiam
                          Iwona
    • honda1998 Re: MARZEC 2005 - zakupy 05.10.04, 22:54
      Dziś zakupiliśmy wózek. Wiem,że czasu jeszcze sporo ale nastwiłam się na wózek
      używany o określonych parametrach. Trafiła sie oferta i dokonałam zakupu. Zatem
      pierwszy "ciężki mebel" mamy za sobą

pozdrawiam,

eliza
      • alice1 Re: MARZEC 2005 - zakupy 06.10.04, 07:36
        Ja jestem całkiem do tyłu.......kompletnie nic jeszcze nie mamsmile)
        • mbuk Re: MARZEC 2005 - zakupy 06.10.04, 09:01
          nie martw się Alice jeszcze mamy sporo czasu, nadrobimy smile
          z tego co pamiętam to jesteśmy w tym samym 15 tyg.
          ja wykorzystałam z mężem wolny dzień i całą sobotę jezdziliśmy po sklepach z
          akcesoriami, ale tylko na raie sprawdzamy co gdzie jest ładniejsze, tańsze i co
          nam się podoba.
          pozdrawiam
          • alice1 Re: MARZEC 2005 - zakupy 06.10.04, 09:38
            Hmmmm..... przyznam się, że ja też już co nieco oglądałam, ale jeszcze nic nie
            kupiłam. Taaaak mamy jeszcze sporo czasu i już nie mogę się doczekać kiedy
            wpadnę w wir zakupów. A muszę kupić dosłownie wszystko, bo to nasze pierwsze
            maleństwosmile))))
    • aronka1 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 09:42
      Jestem w szoku! Chyba ze dwa dni mnie tu nie było, i teraz nie mogę nadążyć z
      czytaniem! Troszkę nadrobiłam, ale i tak jeszcze nie wszystko. Komputer w
      serwisie (dziś wraca! smile), więc znów wykorzystuję przerwę w pracy. smile

U mnie 18 tc. Za jakieś dwa tygodnie chcę się wybrać na usg.
      Na razie wszystko w porządku (odpukać!).
      Pogoda super! Wczoraj wybrałam się z Natalią do Zoo! Było cieplutko, do domu
      się nie chciało wracać.
      Dzidzia się rusza, chociaż jeszcze trochę leniwie. Zakupów żadnych nie robiłam,
      mam masę rzeczy po Natalii. Myślę, że w zimie zrobimy remanent i wtedy będę
      wiedzieć, co trzeba dokupić. Nawet wózek głęboki jest schowany. Niezbyt
      wyeksploatowany, bo Natalia jeździła nim tylko 3 miesiące, potem przerzuciła
      się na spacerówkę (mamusi było wygodniej wink).
      Tak sobie myślę, że jak byłam w ciąży z Natalią to nie mogłam się doczekać tych
      zakupów. Teraz jakoś nie pali mi się do tego. Aż mi łyso... Łóżeczko jest,
      wózek też, mnóstwo ciuszków. Jednak nie ma to jak pierwsza ciąża! wink
      • jagasz Re: MARZEC 2005 06.10.04, 11:31
        No tak, ja nie mogę powiedzieć o sobie,ze jestem kocią mamą, wręcz przeciwnie,
        jeżeli już to psiąwink))
        Wczoraj byłam u gina (państwowego) i moja waga spadła 20deko, więc mogę
        powiedzieć, że chyba nic nie przytyłam (ważę 60,700 to może przytyłam jakieś 2
        kg), ale brzuszek widać.
        Wczoraj zrobiłam szarlotkęwink))) z pianąwink))))
        Jak tam Wasze samopoczucie?

aga
        • zielona_borowka Re: MARZEC 2005 06.10.04, 12:30
          Hehe, kocie wink
          Moje samopoczucie ok. Męczą mnie wyrzuty sumienia z powodu szarlotki.... Znów
          nie upiekłam crying
          Gratuluje takiej wagi, Jaga!!
          Dziś ide do gin nr I

Ania
          • jagasz Re: MARZEC 2005 06.10.04, 12:42
            Dziewczyny, jeżeli to nie jest duży nietakt, ile ważycie?

aga
            • zielona_borowka Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:03
              Jaga, waże ok. 62 kg. Przed ciążą 54-55, przy wzroście 167cm.
              Dużo mi przybyło w ciągu tych 19 tygodni, ale w ogóle się tym nie martwie. Po
              prostu jem tyle ile potrzebuje.
            • kwakwa33 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 16:44
              Ja jeszcze nie zrzuciłam wagi po pierwszym dziecku smile Tanja ma 13 miesięcy.
              Przy wzroście 170 ważę 75 kg. Na razie korzystam z zapasów i nie przytyłam.
              Co do zakupów to nie widzę powodu żeby wydawać na zbytki (nowe ubranka). Już
              moje pierwsze dziecko chodzi w ciuszkach po znajomych dzieciach. Zresztą nie
              stać mnie na nowe..
              Pozdrawiam
      • honda1998 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 12:48
        Oj zazdroszczę tej małej wagi. Ja już przytyłam 3 kg i nie spodziewam się
        spadku sad( jak nic będę po raz drugi wielorybem wink)))
        I potwierdzam, że przy drugim dziecku nie mam takiej werwy zakupowej itd.
        Wózek kupiony gdyż trafiłam na taki jak chciałam. Łóżeczko jeszcze jest na
        działce. Do ubranek nawet nie zajrzałam. Mąż się dopytuje o remont pokoju dla
        chłopaków a mi się nie chce. Nie mam tyle serca. To okropnie brzmi sad(( ale
        czasami mam takiego wrażenie, że traktuję to maleństwo troszkę po macoszemu :
        ((( Bardzo pragnęliśmy dziecka i oczywiście jestem bardzo szczęśliwa ale
        szaleństwo zakupowe, remontowe i wszystko co związane z dziecka przeżyłam przy
        moim pierwszym synku.

Musze dokupić jeszcze fotelik samochodowy i temat zakupów zostanie zamknięty

pozdrawiam,

Eliza
        • jagasz Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:05
          Honda, ja mam podobne odczucia, że przy pierwszym dziecku bardziej "piałam" niż
          teraz. Ale obiecuję sobie, że się poprawię tym bardziej, że czuję, że dziecko
          się tego domagawink)))
          • agusik25 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:24
            Witam dziewczynysmile))))))

U nas samopoczucie oksmile Chociaż wczoraj było kiepsko...
            Z dzidziulkiem wszystko dobrzesmile Ale mimo to się troche przejmuję...
            Przytyłam 2kgsmile)) Nareszcie, bo wczesniej waga stała w miejscu. Ważę teraz 48kg.
            Wiem, że to mało...
            Na moje pytanie czy robimy USG, gin odpowiedział: oczywiście. Trochę mnie to
            skołowało, bo moje koleżanki nie miały tak często... Bałam się, że cos nie tak,
            ale gin mówi, że wszystko dobrzesmile) Dzidzia urosła, ładnie się rusza.
            Słuchaliśmy też jej serduszka, na tej specjalnej aparaturzesmile) Szybko bijesmile W
            karcie mam wpisane tętno 138.

Eliza, widzę, że pierwsze powazne zakupy juz za Wamismile
            Ja kupiłam sobie wczoraj fajne spodniesmile Niskie biodróweczki z czarnego
            sztruksusmile)))) Bardzo mi sie podobająsmile
            • agusik25 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:26
              Iwona, dzięki za opinie na temat kremu Gerberasmile Na pewno go wypróbujęsmile
              Mustela przeraża mnie cenąsad

pozdrówkasmile
              • m_madi Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:54
                Witam w ten kolejny słoneczny dzień.
                Od kilku dni ja też używam kremu gerbera i jestem bardzo zadowolona. Super sie
                rozprowadza i szybko wchłania, nie pozostawia żadnej tłustej powłoczki i do
                tego przyjemnie pachnie. Wcześniej miałam penaten ale był przeciwieństwem tego.
                Maja waga przed ciążą 46-47 kg. Obecnie 50,5 przy wzroście 162cm. Jak dla mnie
                to super.
                Rzeczy dla dzidzi będe kompletować w grudniu i styczniu, chyba że zobacze coś
                ślicznego i nie będe mogła sie powstrzymać przed kupieniem tego. Na razie
                kupiłam dla siebie wygodne spodnie polarowe do chodzenia po domu.
                dziewczyny jak często chodzicie do gina bo ja co 3-4 tygodnie, a mam wrażenie
                że wy o wiele częsciej?
                • agusik25 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 15:03
                  Madi, ja chodzę co 4 tygodniesmile Na każdej wizycie gin mówi kiedy mam przyjść.
                  Tzn. zawsze wyglada to tak: wszystko w porządku, widzimy się za 4tygodniesmile))
          • anfi74 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:44
            Witam po spacerze w lesie, jest taka piękna pogoda, że aż grzech tego nie
            wykorzystać... praca jednak jest wystarczającym wytłumaczeniem smile.

Aronka, jak Ci zazdroszczę tego ZOO, Natalka nawet dzisiaj wspomniała, że
            chciałaby tam pójść... jeszcze nigdy nie była. Byliśmy tydzień temu w pobliżu
            Krakowa, ale u znajomych. Do samego Krakowa nie dotarliśmy, mimo chęci
            zakupienia ramy do łóżka dla Natalki w IKEI, niestety brakło by nam przestrzeni
            w samochodzie smile. Może innym razem się uda...

To prawda z tym drugim dzieckiem, brakuje już tego entuzjazmu...

Aaa i o wadze jeszcze. Moja norma to 50-52 kg. W związku ze staraniami
            świadomie doszłam do 54 kg. Dzisiaj rozpoczęłam kolejną dziesiątkę smile, czyli
            waga pokazała 60 kg.

Pozdrawiam, Ania
            • m_madi WYPRAWKA 06.10.04, 17:05
              A propo zakupów jak już sie wybiore to co i ile sztuk powinnam kupić? Ile
              śpioszków, kaftankików itd. A może pajacyki są wygodniejsze i kupić tylko je?
              • anfi74 Re: WYPRAWKA 07.10.04, 10:59
                Madi, poruszyłaś odwieczny problem każdej mamusi. Hmm, w domu na pewno wygodnie
                jest w kaftanikach lub body + śpioszki. Jeśli jest chłodniej na to przydałby
                się pajacyk. Ale jeśli mogę doradzić, to potraktuj pajacyki jako wierzchnią
                odzież, a kaftaniki/body i śpiochy jako bieliznę... bielizny trzeba mieć
                znacznie więcej, bo czasem zdarzy się przeciek, dzidziusie lubią często ulewać
                itd. Ja miałam kilka kompletów "bielizny" w najmniejszym rozmiarze i zupełnie
                wystarczało, potem jak dziecko troche dłużej nosi jeden rozmiar można kupić
                więcej sztuk. Poczekaj jeszcze parę miesięcy to ułożymy taką listę "marcowej
                wyprawki", że żadna z nas błędu nie popełni smile)).
                Pozdrawiam, Ania
                • agusik25 Re: WYPRAWKA 07.10.04, 11:46
                  Anfi, bardzo dobry pomysłsmile Razem stworzymy listę najpotrzebniejszych rzeczysmile
                  Ja też myslę, że jeszcze mamy troche czasu...
            • aronka1 Re: MARZEC 2005 - do anfi74 06.10.04, 18:29
              Rzeczywiście, w Zoo było fajnie! Chętnie zabrałybyśmy ze sobą tatę, ale on
              akurat wczoraj pracował, a trudno czekać na następny raz. Ta piękna pogoda może
              się skończyć. sad

Wiesz, przypomniałaś mi coś, jak napisałaś o transporcie łóżka. Kupowaliśmy
              łóżeczko dla Natalii przed jej urodzeniem oczywiście. Nie mieliśmy wtedy
              jeszcze swojego samochodu, więc pożyczyliśmy od mojego brata. To było
              cinquecento... Oczywiście klapa od bagażnika się nie zamknęła, ale małżonek ją
              przymknął mając nadzieję, że tak zostanie. Jasna sprawa, że w czasie jazdy
              klapa się podniosła i wyglądało to komicznie. Klapa w górze i to łóżeczko
              dyndające z tyłu. smile) Na szczęście jechaliśmy bardzo blisko, ale i tak mąż
              miał mnie dość, bo dostałam takiego ataku śmiechu, że aż się popłakałam i
              brzuch mnie rozbolał. Niby nic, a ile miałam radochy. W dodatku za nami jechał
              samochód policyjny i czekałam tylko, aż nas zatrzymają. smile)))

Jeśli chodzi o moją wagę to chyba wszystkie jesteście lepsze. wink
              Przed pierwszą ciążą ważyłam ok. 50 kg, przy wzroście 170cm. Byłam szczuplutka
              jak patyczek. "Po Natalii" ważyłam ok. 65 i tak mi zostało, z czego byłam
              baaardzo zadowolona! Na początku drugiej ciąży schudłam, było jakieś 62kg, a
              teraz coś ok. 63. Tak więc w zasadzie nie przytyłam nic. A brzuch rośnie.
              W "pasie" 95 cm...
            • oriana8 Re: MARZEC 2005 07.10.04, 17:34
              Witam wszystkie marcowe mamy.

Jestem tu po raz pierwszy, a wątek jest ogromny i strasznie ciekawy.
              Mam termin na 8 marca 2005, troszkę się boję wink i bardzo się cieszę - to moja
              pierwsza dzidzia.
              W sobotę mam zrobić typowe badania krwi i moczu i jakąś glukozę, czy
              orientujecie ile tego trzeba wypić brrrrrrrrrr ?

pozdrawiam
              ori
              • anfi74 Re: MARZEC 2005 07.10.04, 18:37
                Witaj Ori, nie taka glukoza strasza smile Trzeba wypić 50 g rozpuszczonej glukozy,
                czyli mały kubeczek. Da się przełknąć, dla nie przepadających za lukrem poleca
                się dodać sok z cytryny - nie fałszuje wyniku. Po tym cudnym napoju trzeba
                odczekać pod drzwiami laboratorium godzinkę i znowu pobiorą krew. Szybko lekarz
                zalecił Ci to badanie, standard to raczej 6 m-c. Dobrych wyników życzę.

Coś dziewczyny dzisiaj zapracowane były i prawie bezruch zapanował na wątku...

Które z Was miały IgG zerowe (lub ujemne) w toksoplazmozie. Pytam, bo mój
                lekarz zbagatelizował sprawę, a wiem, że trzeba powtarzać co jakiś czas IgM w
                takiej sytuacji. I z tego co pamiętam ewentualne leczenie można rozpocząć po 16
                tyg. Więc, co jaki czas trzeba powtarzać to IgM? Poradźcie, bo widzicie, że
                sama muszę się troszczyć o pewne sprawy sad.

Pozdrawiam, Ania 18 tc

• ineta Re: MARZEC 2005 08.10.04, 09:47
                  Hej!
                  Ja miałam IgG zerowe. Bad robiłam na pocz. ciąży i lekarz powiedział, że w tej
                  syt. będziemy to sprawdzać w każdym trymestrze. Teraz już 4m-c , wizytę mam na
                  18 paźdz. więc możliwe że każe mi je zrobić. Kota nie mam , mięsa surowego ani
                  mleka "prosto od krowy" i tak bym nie tknęła, więc za bardzo się ne przejmuję
                  możliwością zarażenia.
                  Za to w pierwszej ciązy inny lekarz nawet nie wspomniał o tym badaniu, więc
                  zrobiłam je tylko raz na początku a potem po prostu uważałam aby się nie
                  zarazić toxo.
                  Pozdrawiam
                  Aneta
                  • agusik25 Re: MARZEC 2005 08.10.04, 10:26
                    Ori, ja też już dostała skierowanie na badanie cukru po obciążeniu glukozą...
                    Chociaż czytałam, że robi je się między 24 a 26tc. No nic, mam nadzieję, że mój
                    gin wie co robismile Ja będę je robić za jakieś 2-3 tygodnie. Tak jak już pisała
                    Anfi, można dodać sok z cytryny do glukozy, żeby nie była tak okropnie słodkasmile)
                    • m_madi Re: MARZEC 2005 08.10.04, 10:45
                      Cześć dziewczyny
                      Ja też już dostałam skierowanie na glukoze, ale moja gin kazała mi sie narazie
                      wstrzymać z jego wykonaniem, powiedziała że najwcześniej w 22 tc.
                      Gdy pytałam o toksoplazmoze to pani doktor powiedziała że nie jest to
                      obowiązkowe badanie w ciąży, więc nie robiłam bo prywatnie jest troche drogo.
                      Na skierowaniu na badania mam napisane jeszcze jedno i nie wiem co to za
                      badanie. Nie bardzo umiem to rozczytać, wygląda to na UDRL? albo VDRL? wiecie
                      coś na ten tamat?
                      • agusik25 Re: MARZEC 2005 08.10.04, 10:48
                        Madi, to pewnie VDRL, inaczej WR. To badanie w kierunku chorób wenerycznych, a
                        dokładnie chyba kiły. O ile dobrze pamiętamsmile Ja to robiłam na samym początku.
                        • oriana8 Re: MARZEC 2005 08.10.04, 12:17
                          Dzięki dziewczyny za wsparcie, jutro opowiem jak było.
                          Zastanawiam się nad jedną rzeczą, czy warto chodzić do szkoły rodzenia?
                          Z jednej strony można się czegoś nauczyć, a z drugiej pewnie troche wystraszyć.
                          Może lepiej poczytać na sucho i odpuścić sobie tą szkołę rodzenia?
                          A i dodadam, że mój mąż nie jest zachwycony pomysłem nauki w szkole rodzenia.
                          Pozdr
                          Ori
    • alice1 Delikatne ruchy?:))))) 08.10.04, 08:51
      Od kilku dni czuję takie pojedyńcze drgania, wibracje w dole brzucha, czyżby to
      dzidzia dawała znaki??????
      • zielona_borowka Re: Delikatne ruchy?:))))) 11.10.04, 12:01
        Alice, chyba to właśnie są ruchy!
        Mój ludzik już od półtora tygodnia daje znaki. Pcha brzuch do przodu, rozbija
        się jak szalony wink Bardzo wcześnie się u mnie zaczeły, bo już w 18 tyg. a to
        pierwsza ciąża. Cudowne uczucie!
        Ściskam Was,
        Ania
    • aska1972 Re: MARZEC 2005 08.10.04, 10:45
      Ju juz zrobiłam badanie obciążrenia glukozą. Nie było tak xle, pani pielęgniarka
      rozpuściła mi tę glukozę w b. zimnej wodzie i jakoś poszło. Gin. mnie skierował
      wcześniej, bo miałam pierwszy wynik glukozy w górnej granicy normy. Ale
      obciążenie wyszło OK.
      Poza tym brzucho rośnie, dzidzia kopie, ale coś słabo. Nie wiem, czy powinnam
      się martwić? Może mam poprostu takie spokojne dziecko?
      • agusik25 Re: MARZEC 2005 08.10.04, 10:50
        Aska, nie ma się czym przejmowaćsmile Moja dzidzia wcale nie chce skopać mamusismile)
        Na ostatniej wizycie mój gin powiedział, że musze być cierpliwa, może to
        potrwac jeszcze 3 tygodnie...
    • iwonaandrzej ehhh, zwolnienie 08.10.04, 12:10
      witam

katar i niezły kaszel + lekko powyższona temperatura i ... dostałam
      zwolnienie na ponad tydzień, zanudzę się chyba ale z drugiej strony odpocznę,
      nadrobię zaległości w niektórych sprawach itp smile

jejku, to moje 1 w życiu zwolnienie!!! dobrze, że płatne 100% bo przy pensji
      profesorka to wiecie...

ale zazdroszczę Wam tych ruchów, u mnie jeszcze cisza, ale pan powiedział by
      czekać nawet do 20tc, poczekamyyyyy

pozdrawiam
      Iwona 18TC
      • mbuk ruchy dzidzi 08.10.04, 13:11
        ja też się cierpliwie wsłuchuję czy dzidzia daje jakieś zanki smile od dwóch dni
        czuję jakieś bulgotanie, pękanie bąbelków może to już jest to ??
        dziś zaczynam 16 tydzień i nie wiem czy nie jest jeszcze za wcześnie.
        A jutro idę na USG i nagram sobie ruchy dzidzi smile a potem pewnie będę siedzieć
        i oglądać cały weekend smile albo jeszcze dłużej
        pa
        • m_madi Re: ruchy dzidzi 08.10.04, 13:59
          Ja na razie też nie czuję dzidzi a u mnie to już 19tc. Bulgotanie to i owszem
          ale nie chcę tego łączyć z maluszkiem, szczególnie że bardzo dużo teraz pije
          soków i wody min.
          Nad szkołą rodzenia też sie zastanawiam i chyba nie będe chodzić i tracić czasu
          i pieniędzy. Bo chyba i tak musiałabym chodzić sama bo mąż jest wiecznie
          zapracowany i nie pała entuzjazmem by tam chodzić. Zobacze co powiedzą w
          szpitalu w którym zamierzam rodzić, czy jest wymagana czy nie. Ale do porodów w
          wodzie chyba nie ma takiej konieczności, co? I nie będzie to poród z mężem bo
          on tego nie chce.
          • wanna1999 Re: ruchy dzidzi 08.10.04, 15:31
            poród w wodzie? zaintrygowałaś mnie... opowiedz coś więcej
          • iwonaandrzej do m_madi 08.10.04, 16:06
            hej a gdzie zamierzasz rodzić w wodzie? ja myślałam o tym, jestem z Łodzi, ale
            odwiedziono mnie od tego pomysłu, bo lekarz który tym sie zajmuje bierze sporo
            kasy a jak przychodzi co do czego to dzwoni, że ma konferencję czy coś tam
            innego i rodzi się naturalnie lub przez cc sad Powiedział mi o tym inny lekarz i
            1 przypadkowo poznana dziewczyna, którą własnie tak "zrobił"

pozdrawiam
            iwona
            • m_madi Re: do m_madi 08.10.04, 18:00
              Ja mieszkam w Chorzowie. Na pewno porody w wodzie są w Tychach ale warunki
              pobytu później nie za bardzo. Moja gin powiedziała że w Gliwicach też jest
              wanna ale coś więcej na temat tego szpitala to będe sie dopiero dowiadywać.
              Jakoś trudno wyobrazić mi sobie poród na sucho, znieczulenia zzo na pewno nie
              dam sobie zrobić, a o cc już nie wspomne. Nie pojmuje jak kobieta może
              świadomie sama sie tego domagać.
              Poród w wodzie przebiga o wiele szybciej niż normalny, woda łagodzi ból, a i
              dla dziecka jest to mniejszy szok i stres.
              Nie wiem co chciałybyście jeszcze wiedzieć więc pytajcie. Odpowiem w
              poniedziałek lub wtorek bo w weekend wybieram sie na ślub przyjaciółki.
              Pozdrawiam Madi
    • anfi74 szkoła rodzenia, ruchy, tokso, poród :) 08.10.04, 19:18
      Ori, uważam, że warto chodzić. W szkole nie straszą, tylko pomagają. Pierwszą
      ciążę spędziłam w poradnikach i na forum, ale zajęcia w szkole dużo mi dały,
      zwłaszcza te z lalką smile. Ćwiczenia nie bardzo mi się przydały, ale przynajmniej
      uczą prawidłowego oddechu. Teraz chętnie te oddechy też bym poćwiczyła, ale
      takich wybiórczych zajęć nie ma smile. Fakt, że życie na porodówce to inna bajka,
      ale polecam szkołę rodzenia. No i mąż wiedział, co robić, czasem lepiej, niż
      ja smile.

Wiem, że wyczekujecie uważnie na ruchy, ja tylko do statystyki dodam, że nie
      odczuwałam żadnych bulgotów i trzepotu skrzydełek smile... po prostu kopniaczki.

Jeszcze wrócę do toksoplazmozy. Jestem przewrażliwiona, bo do niedawna razem z
      koleżanką bardzo się martwiłam o jej dzieciątko. Przy pierwszej ciązy nie miała
      robionych badań, w tej wyszła choroba... do końca stres ogromny. Synek na
      szczęście urodził się zdrowy, ale kto wie, czy nie dzięki szybkiej kuracji
      antybiotykowej; no i oczywiście przechodził niestandardowe badania po urodzeniu.

I o porodzie smile. Madi, nie zrozum mnie źle, nie chce Ci nic wytykać... ale ja
      rozumiem kobiety domagające się cesarki. Realny strach przed urazami
      okołoporodowymi jest wystarczającym argumentem. Sama gryzę się z myślami... Mój
      pierwszy poród oceniłam jako dość "znośny", ale lekarze mający styczność z moją
      córeczką twierdzili jednoznacznie, że był bardzo ciężki... dla dziecka!
      Skończyło się tylko na krwiakach, ale ona była bardzo mała. Nie wiem, czy to
      wina mojej budowy... ale myśl o tym, co by było gdyby mała była większa nie
      daje mi spokoju... Naprawdę jeśli chodzi o moje odczucia, to mogę rodzić - dam
      radę, ale strach o zdrowie dziecka bierze górę... To tylko tak, żebyś
      wiedziała, czym może się taka (co myśli o cc) kierować...

Pozdrawiam, Ania
    • iwonaw.1970 Re: MARZEC 2005 10.10.04, 13:43
      witajcie
      właśnie weszłam w 17 tydzień. Czuję się znakomicie. Przytyłam 3 kg. Mieszczę
      się jeszcze w rzeczy przedciążowe tylko dlatego, że były dla mnie za duże.
      Nie mam apetytu co mnie martwi. Mąż kupuje mi różne takie przysmaki, ale ja ni
      nic nie mam ochoty. Kolejną wizytę mam na 13 października ale bez usg. Pewnie
      tylko zważy, zmierzy ciśnienie i zapyta o sampoczucie...
      Jestem tak bardzo zajęta, że nie skupiam sie za bardzo na moim brzuszku (to
      moja druga ciąża). W połowie listopda (będę w 21 tygodniu) wyjeżdżamy z mężem w
      daleką podróż. Mam nadzieję, że mój brzuch zniesie to dobrze. Wydaje mi się, że
      czuję już pierwsze pukania mojego maleństwa - tylko gdy leżę już w łózku
      (jedyny moment kiedy naprawdę odpoczywam).
      CZy któraś z Was ma termin na 26 marca. Proszę napiszcie.
      Pozdrawiam.
      IW
      • mbuk Re: MARZEC 2005 11.10.04, 10:31
        hej!
        ja chyba mogę powiedzieć, że mam na 26 wg. lekarza, a wg. USG 25 III.
        Też czuję się bardzo dobrze, nic jeszcze nie przytyłam, więc chodzę w tych
        samych ciuszkach. Dziś byłam u lekarza - wyniki mam książkowe smile wszystko ok i
        następna wizyta za miesiąc. Co do apetytu to zaczynam teraz wybierać bo właśnie
        skończyły mi się nudności i wymioty więc z jedzonkiem jest coraz lepiej.
        pozdrawiam
        • m_madi Re: MARZEC 2005 11.10.04, 12:05
          Dziewczyny pobudka
          Cisza jak makiem zasiał. A ktoś chciał tu dogonić lutowe mamusie, w tym tempie
          to chyba nie bardzo.
          Tydzień temu byłyście strasznie wylewne, nadrabianie zaległości chyba wszystkim
          zajęło troche czasu a teraz?
          Jak tu już zaglądacie to napiszcie że byłyście a nie tylko wtedy gdy coś nas
          trapi.
          Słoneczko świeci czas brać sie ochoczo do życia.
          • dorina1 Re: MARZEC 2005 12.10.04, 15:44
            Dziewczyny mam doła ponieważ w zeszłym tygodniu na wizycie u ginki postraszyła
            mnie, że skraca mi sie szyjka macicy, a to dopiero 19 tc. Więc niestety musze
            radykalnie zwolnic. Zrezygnowałam z kursu angielskiego, od listopada zamierzam
            tez czasowo zrezygnowac z pracy (umowa o dzieło), w dodatku nie moge dźwigać,
            prasować i ściągać rzeczy z wyzszych półek. A do tej pory byłam bardzo aktywna.
            Grozi mi lezenie plackiem do konca ciąży, wszystko musze robic dwa razy
            wolniej. Nie moge sie doczekać USG, które bedzie duzo lepiej obrazowało mój
            stan. A to dopiero 4 listopada. A jak jest u was pracujecie, czy dalej
            jesteście na pełnych obrotach? A tak apropos ja przytyłam dopiero ok. 1,5 kg
            ale brzuszek jest u mnie juz widoczny zwłaszcza jak zjem cos treściwszego.
            Kupiłam sobuie sukienke ciążową i juz w niej chodzę bo jest to jednak wygoda,
            nic nie pije w brzuszek i wogóle. Buziaczki gorące i obiecuje ze bedę częściej
            zaglądać na forum. Niestety mam możliwośc tylko w pracy wiec czuje sie
            rozgrzeszona po części.
    • aska1972 Re: MARZEC 2005 11.10.04, 12:15
      A moje Maleństwo miało dzisiaj rano czkawkę! Chyba pierwsza w Jego życiu smile
      Ale się biedne męczyło, jakieś 15 min. Teraz sobie śpi, a ja wredna matka mam
      ochotę Je obudzić, żeby trochę pokopało. Jak kopie to jestem spokojna, że
      wszystko jest ok.
      • jagasz Święta blisko...... 11.10.04, 12:45
        Zgłaszam swoją obecnośćwink
        Ja też coraz wyraźniej zaczynam czuć dziecko i bardzo mnie to cieszy.
        Jak myslicie, czy wyjazd w góry w grudniu to kiepski pomysł????

aga
        • agusik25 Re: Święta blisko...... 11.10.04, 15:23
          Cześć dziewczynysmile))

A ja jeszcze nic nie czuję... I jak będziecie tyle pisać o tym jak Wasze
          dzidzie się ruszają, jak pieknie kopią itp, to przestanę tu zagladać! smile))
          Żartuję oczywiściesmile) Cieszę się razem z Wamismile

Ja mam ostatnio troche obawsad Było troszkę nerwów, kilka smutnych dni... Teraz
          już lepiej.
          Mam takie niedyskretne pytankosmile Jak u was z seksem? Przepraszam, że jestem
          taka bezposrednia, ale my chyba właśnie zaczynamy okres wstrzemięźliwośćisad((
          Już kolejny raz po przytulanko stwardniał mi brzuszeksad Lekarz powiedział, że
          jak będzie się to powtarzać, to na razie sobie odpuścićsad( No cóż... dla
          dzidziulka zrobię wszystkosmile Tylko jak mój M. to przetrzyma?smile
          W ogóle to zrobiłam się strasznie nadwrażliwa z tym brzuszkiem... Moja
          przyjaciółka przez takie twardnienie była na tabletkach przez połowę ciąży, a
          kuzynka miała zakładany krążek... Wiem z czym to się wiąże i boję się...
          Chociaż możliwe, że to niegroźne skurcze macicy... Tydzien temu byłam u gina i
          mówił, że wszystko jest oksmile
          Napiszcie jak jest u Wassmile

Buziakismile))
          • zielona_borowka Re: Święta blisko...... 12.10.04, 12:58
            Aguś, pewnie wkrótce i u Ciebie zacznie kopać, wierzgać i czkać wink
            A z seksem? Ja mam ogromną ochotę, za to mój mąż nie crying
            Ja jestem gotowa 24 h na dobę, a on nic crying((
            Zresztą podobnie było przed ciążą. Moja ciąża to cud!
            A o co chodzi z tym twardym brzuszkiem???
            Ściskam,
            Ania
        • agusik25 Re: Święta blisko...... 11.10.04, 15:25
          Jagasz, nie wiem co z tym Twoim wyjazdem w górysmile Ja też bym się chętnie
          przejechała, bo uwielbiam Tatry... To Twoja decyzjasmile) Na pewno będzie dobrasmile
    • anfi74 Re: MARZEC 2005 12.10.04, 08:53
      Zaznaczam obecność smile
      Jagasz, wypoczynek w górach to zawsze dobry pomysł, tylko nie wspinaj się,
      podziwiaj widoki ...z tarasu lub podczas spaceru po pewnym chodniku.

Agusik, z seksem, mimo braku przeciwwskazań trochę u nas krucho sad, mała
      zasypia koło 22-giej, a ja zaraz przed nią, no wyjątkowo 5 min. po niej smile)).
      Mąż się odgraża smile. Nie znacie jakiegoś bezpiecznego syropku na sen dla
      trzylatki smile)), bo ostatnio nawet zasypianie z nami przed telewizorkiem nie
      działa... stała się za to fanką "M jak miłość"...

Przyznawać się liderki do wagi! U mnie 6 kg do przodu, czyli od tyg. nic
      dodatkowego się nie pojawiło - nastąpiła wyczekiwana stabilizacja wagi smile

Pozdrowienia, Ania
      • iwonaandrzej Re: MARZEC 2005 12.10.04, 09:04
        cześć
        siedzę sobie na zwolnieniu i sprzątam domek, ciągle jeszcze coś malujemy itd.
        Chciałabym się poprzytulać ale jak mówię do męża - postaraj się skończyć o 21 i
        przyjdź do mnie, to on niestety przychodzi ale ok 24 bo coś tam jeszcze musiał
        zrobić, a ja już niestety spię, ehh cholerny remont!!!

nie ważyłam się ale postaram sie zrobić to jutro rano - trochę mam stracha sad

szperając sziś po forum trafiłam na ezakupy w POROZMAWIAJMY i jestem
        przerażona!!! - o ilu rzeczach pisza dziewczyny, wiedziałyście że istnieje
        krzesełko do kąpieli??? czy to jest naprawdę potrzebne???
        chyba będe wyrodna matką ale nie zamierzam kupowac jakiś bzdur a widzę, że
        wiele mam po prostu szaleje

pozdrawiam
        Iwona
        • ineta Re: MARZEC 2005 12.10.04, 09:57
          Witajcie! W końcu dorwałam się do netu. U nas dla odmiany trwa wykańczanie domu
          co wykańcza również nas. Mąż każdą wolną chwilę spędza na budowie więc widzimy
          się głównie w nocy a wtedy to nie mamy ochoty już na nic.
          Co do różnych artykułów dla dzidziusia to bez krzesełka do kąpieli można się
          spokojnie obejść (ja się o nim dowiedziałam jak mój syn miał już 8 mies.) tak
          jak i bez chodzika i wielu innych rzeczy. U nas pomogło też chyba to, że mamy
          małe mieszkanie więc każdy zakup był przemyślany a i rodzince powiedziałam że
          każdy większy gabarytowo prezent dla dziecka mają z nami uzgadniać. Nie udało
          się tylko z kojcem, którego młody dostał od chrzestnej i używal całe 3
          miesiące! ha, ha. Pocieszam się że nowy maluszek wykorzysta go jako awaryjne
          łóżeczko co może się przydać, jako że domek będzie piętrowy.
          A tak swoją drogą to "reklama dźwignią handlu" czyż nie? Przecież wszystko
          można przedstawić jako absolutnie niezbędne aby ludzie kupili smile
          Pozdrawiam
          Aneta
          • agusik25 Re: MARZEC 2005 12.10.04, 10:09
            Cześćsmile))

Dzięki za odpowiedzi na moje niedyskretne pytaniesmile) Muszę pocieszyć mojego M.,
            że nie tylko my cierpimysmile)
            A z tym twardnieniem brzucha to chyba faktycznie jestem przewrażliwionasmile
            Wczoraj zasięgnęłam fachowej opinii i juz jestem spokojniejszasmile)

Mimo, że czekam na pierwsze dziecko, to myślę, że bez krzesełka do kąpieli
            można się spokojnie obyćsmile))) Nie zamierzam szalećsmile)
            Mam zamiar zabrać się w tym tygodniu za ustalenie wstępnej listy potrzebnych
            rzeczy dla mojego dzidziulkasmile) Chcę rozeznać ceny i zrobić jakiś kosztorys, że
            by później nie dostać ataku sercasmile))
            Jeżeli dysponujecie jakąś listą jak powinna wyglądać wyprawka lub chciałybyście
            coś doradzić to piszciesmile)) W koncu wszystkim nam się to przydasmile szczególnie
            licze na doświadczone mamusiesmile)))

Miłego dniasmile) Pozdrawiamysmile
        • jagasz Re: MARZEC 2005 12.10.04, 10:06
          Iwona nie kupuj tego krzesełka!!!!!!!!!!!!!! Jego wygląd jest straszny, za nic
          nie utrzymasz w tym dziecka, to jest dobre dla manekina, lalki ale nie dla
          dziecka.

aga
      • jagasz MARZEC 2005 12.10.04, 10:04
        Nie no jasne, wejdę na Rysy, skoczę na Giewont, Gubałówka na rozgrzewkę, i to
        wszystko w szpilkachwink))))
        Anti u mnie jest tak samo, dziecko ostatnio chore, więć noce nieprzespane, mąż
        chodzi naburmuszony a ja padam ze zmęczeniawinknie mam ochoty, zresztąodkąd czuję
        dziecko w brzuchu to tym bardziej podświadomie jestem na nie.
        Bezpieczny syrop dla trzylatkiwink no wiesz cowink)))) daj jej viburcol w pupęwink))))
        Mnie dopadło jakieś przeziębienie, boli gardło, kaszel, a.....same przyjemności.
        Pozdrawiam brzuchatki

aga
    • anfi74 Re: wyprawka 12.10.04, 10:39
      Na wstępie do Jagasz, ale się ubawiłam Twoimi planami wysokogórskimi smile)).

Na drugim wstępie, dziewczyny jestem pełna podziwu dla Waszego zdrowego
      podejścia do sprawy wyprawki. Zgadzam się, że większość "absolutnie
      niezbędnych" artykułów to tylko chwyt reklamowy. Widzę, że przyszedł czas na
      Wielką Listę. Na pewno nasze (mam po raz kolejny) doświadczenie jest ważne, ale
      my też możemy mieć różne opinie... Dlatego proponuję stworzyć listę rzeczy, a
      osobno będziemy komentować, czy to potrzebne, czy nie. Przyznam, że sama już
      chciałam wstępnie ustalić, co mi będzie potrzebne... ale siłą się
      powstrzymywałam przed nadgorliwością smile. Teraz to inna sprawa, zapotrzebowanie
      zostało zgłoszone smile)).

• agusik25 Re: wyprawka - lista 12.10.04, 11:07
        Znalazłam długą listę na Grudzień2004smile) Mam nadzieję, że dziewczyny się nie
        obrażą jak ją tutaj skopiujęsmile))) Wygląda konkretnie i jest dużo ciekawych
        poradsmile Tylko pora roku troszkę inna, więc pewnie będzie trzeba zmodyfikowaćsmile)
        Wklejam, komentujcie, poprawiajciesmile))

1.NIEZBĘDNE

1.1. UBRANKA
        koszulki(5); kaftaniki(5); komplet śpioszki+kaftanik rozpinany(3); body z długim
        rękawkiem(5); pajacyki(3), sweterki ciepłe(2); czapeczki ciepłe- polarowe,
        wełniane(2), skarpetki z luźnym ściągaczem(5); śliniaczki malutkie(3);
        kombinezon na spacery(1)

1.2 SPANIE
        materac kokosowy/z trawy morskiej; kołdra i poduszka(to na poźniej)/zapinany
        śpiworek do spania; poszewki na kołdrę i poduszkę (2 komplety); prześcieradło
        najlepiej z gumką(2); ochraniacz do łóżeczka; folia między materac a
        prześcieradło (2), rożek usztywniony; kocyk flanolowy, kocyk polarowy;

1.3 MEBLE
        łóżeczko najlepiej z 3 poziomami wysokości materaca, wyjmowanymi szczebelkami i
        pojemną szufladą pod spodem; komoda do przewijania/nakładka na łóżeczko,
        najlepiej taka z wyższymi brzegami, żeby maluch nie spadł

1.4 SPACERY
        wózek, torba do wózka, folia przeciwdeszczowa, ceratka na spód wózka, śpiworek
        do wózka, fotelik samochodowy; nosidełko na brzuch (najlepiej takie, w którym
        dziecko może być i przodem i tyłem do mamy)

1.5 KARMIENIE
        stanik do karmienia(2), wkładki laktacyjne, herbatka Hipp dla karmiących,
        szczotka do butelek, butelki (2), smoczki do butelek(2), smoczki uspokajające(2)
        z przypinką, termosik na butelkę, woda niegazowana, laktator

1.6 PRZEWIJANIE, KĄPIEL, HIGIENA
        pieluchy tetrowe(20), pampersy(1 duże opakowanie), chusteczki mokre(i duże
        pudełko z wkładem); wanienka; termometr do wody; gąbka/frotka do mycia, ręcznik
        kąpielowy z kapturkiem(2); nożyczki do paznokci; szczotka do włosów (miękkie
        włosie, najlepiej końskie), płatki kosmetyczne/waciki kosmetyczne; szczoteczka
        miękka do dziąseł

1.7 KOSMETYKI
        mydło; oliwka; patyczki; krem przeciw odparzeniom, krem ochronny na spacery,
        płatki do prania Bebi; proszek do prania Lovela;

1.8 APTEKA
        gaziki małe(parę saszetek); spirytus do zrobienia roztworu 70%; linomag,
        alantan, sudocrem; krople Cebion; Infacol, woda koperkowa na kolki;paracetamol w
        czopkach dla niemowląt; gruszka do noska; zakraplacz/pipeta do różnych kropelek;
        termometr najlepiej elektryczny;Bepanten; Aftin, sól fizjologiczna; tormentiol

1.9 POŁÓG:
        Tantum rosa, kora dębu, pas poporodowy, podpaski/pieluchy Bella

1.8 Co zabrać do szpitala?
        karta ciąży + aktualne badania; pantofle, szlafrok, ręcznik duży i mały; koszula
        nocna; majtki jednorazowe, podkłady/podpaski Bella; komórka/karta do telefonu;
        stanik do karmienia; wkładki laktacyjne + ewent. odciągacz; korki do uszu; coś
        do czytania; rzeczy dla dzidzi (zależy od szpitala);kosmetyczkę z zawartością;
        ciepłe skarpetki; mokre chusteczki do odświeżenia się zanim się wstanie; wodę
        mineralną niegazowaną w butelce z “dzióbkiem”; coś do podmywania się po porodzie
        (kora dębu/tantum rosa/szare mydło); dla taty: przygotować listę tego, co ma
        wziąć do szpitala na wyjście, ubrania dla mamy i dzidziusia – przygotować
        wszystko nawet buty!

2.POŻĄDANE CHOĆ NIEKONIECZNE:
        karuzela, baldachim; kosz wiklinowy do spania dla noworodka; lampka nocna

3.PÓŹNIEJSZE ZAKUPY
        grzechotki, gryzak, szczoteczka do zębów; krzesełko do karmiania, kojec, płyn do
        kapieli, szampon, parasolka do wózka, cieńsze kocyki na spacer i do domu;
        leżaczek

4.POLECAM:
        wszelkie akcesoria firmy Avent; leżaczek bujany dla dziecka; pampery f-my
        Pamper, mają rzepy a nie plastry i nie odklejają się; duże łóżeczko 140 f-my
        Vox, rośnie razem z dzieckiem; nosidełko usztywniające główkę- można spacerować
        nawet po górach;kosmetyki Bambino- tanie i nie uczulają, a jak pachną...;proszek
        Lovela- nie jest tani ale naprawdę nie uczula; fotelik samochodowy 0- 18 kg. Dla
        bobasa i przedszkolaka. Można dziecko położyć jak w kołysce i normalnie
        posadzić, tj. łóżeczko służy nam od urodzenia- Renolux; ubranka z szerokim
        otworem na głowę; wodę koperkową Gripe water- rewelacja na kolki; fotelik
        samochodowy kołyskę – można wygodnie wziąć dziecko do znajomych i tam “bujać”,
        można nosić dzidzię ze sobą po domu, gdy nudzi się w łóżeczku, można karmić
        kiedy już większe, a jeszcze nie siedzi; niańkę elektryczną, dla mieszkających w
        domach lub przestrzennych mieszkaniach, nie trzeba co chwilkę nasłuchiwać, czy
        dzidzia płacze; tormention na odparzenia; wkładki laktacyjne Bella, bo mają
        cieniutką folię i nie przemakają; muszle laktacyjne f-my Avent (dla tych,
        którym wycieka z jednej piersi, gdy karmią drugą), ja zakładałam ją na drugą
        pierś do stanika i oszczędzałam w ten sposób wkładki laktacyjne, oraz w prosty
        sposób uzyskiwałam mleczko do zamrożenia smile)

6. NIE POLECAM:
        kaftaników zapinanych z tyłu, bo się wciskają w ciałko dzidzi; kupowania zbyt
        dużej ilości butelek; kupowania całej serii kosmetyków; kosmetyków NIvea i
        Johnson' s Baby – często uczulają; kupowania zbyt dużej ilości gadżetów;
        pajacyków rozpinanych jedynie koło szyi – ubranie tego dziecku jest koszmarem,
        najlepsze są pajacyki rozpinane na całej długości; śpioszki rozpinane w kroku,
        wtedy można łatwo przebrać nawet śpiącego maluszka; ubranek zapinanych na
        pleckach, maluchowi jest w nich często niewygodnie

7. CO BYM KUPIŁA, GDYBY MIAŁA KUPĘ FORSY?
        wózek f-my Musty; kosmetyki Mustela; ubranka Jacardi, takie “coś” na kółkach, do
        przewijania dzidzi, co ma pod spodem i wanienkę i półeczki na niezbędne rzeczy

8.KUPIŁAM, ALE SIĘ NIE PRZYDAŁO:
        butelki; całe serie kosmetyków, gdy używało się tylko paru rzeczy; baldachim,
        ochraniacz, smoczki

9.RADY NA OKRES POŁOGU:
        kupić na początek duże podkłady higieniczne, potem podpaski, ale bez siateczki,
        bo powodują podrażnienia; dużo leżeć “na goło” zwłaszcza jeśli krocze było
        nacięte, dopływ powietrza dobrze robi na gojenie się rany; warto kupić koło
        nadmuchiwane (są specjalne dla położnic), które bardzo ułatwiają siedzenie po
        porodzie; uprzedź męża o możliwości depresji poporodowej i kiedy przyjdzie po
        prostu sobie popłacz, czasem pomaga samo wyładowanie emocji poprzez płacz; zmień
        standardy odnośnie utrzymania domu; jeśli jesteś zmęczona, po prostu się połóż i
        odpocznij; nadmiar stresu szkodzi Tobie i dziecku; ważne jest dobre osuszanie
        krocza, po myciu delikatnie ręcznikiem i potem nawet suszarką

10.RADY NA KARMIENIE PIERSIĄ:
        na bolące piersi kupić kapustę, ubić liście tłuczkiem do mięsa, do torebki
        foliowej i do lodówki, schłodzone stosować jako okłady na piersi; pilnować żeby
        karmić na zmianę raz z jednej raz z drugiej piersi, bo można potem mieć różne
        rozmiary, gdy się karmi tylko z jednej; nie poddawać się zbyt szybko, jeśli
        trzeba to położyć się z maluchem do łożka i karmić, karmić...; wyluzuj się a
        wszystko będzie łatwe; karm dziecko zawsze na żądanie. To co, że właśnie
        jedziesz autobusem? Dziecko nie poczeka i będzie się darło wniebogłosy a ty się
        będziesz denerwować; noś luźne ubrania, żeby w razie pilnej akcji podać pierś
        dyskretnie, nie wywalając jej całej na wierzch; po domu chodź na początku nawet
        na golasa, trzeba wietrzyć piersi, żeby się przyzwyczaiły, wtedy nie robią się
        strupy i nie trzeba smarowa niczym; unikaj gości przez pierwszy miesiąc zanim
        sytuacja się nie ustabilizuje i ty i oni mogą być skrępowani a to nie sprzyja
        nikomu; nie słuchaj głupich rad, że masz : za małe piersi, za mało pokarmu, za
        chude mleko; że dziecko trzeba dokarmiać, że musisz pić bawarkę i rosół; słuchaj
        instynktu, poznasz swoje dziecko i będziesz najlepiej wiedziała,

11.BEZ TEGO NIE WYOBRAŻAM SOBIE ŻYCIA:
        pieluchy jednorazowe; laktator; przewijak na łóżeczko, sterylizator; nosidełko
        na brzuch, mokre chusteczki Pampersa

12.RADY DLA “CESARZOWYCH”
        im szybciej wstaniesz, tym lepiej; “odchody” szybiej schodzą, bo działa po
        prostu prawo grawitacji; nie wstawaj sama
        • agusik25 Re: wyprawka - lista c.d. 12.10.04, 11:08
          Nie zmieściło się wszystko...

12.RADY DLA “CESARZOWYCH”
          im szybciej wstaniesz, tym lepiej; “odchody” szybiej schodzą, bo działa po
          prostu prawo grawitacji; nie wstawaj sama po raz pierwszy, poproś o pomoc
          pielęgniarkę; pamiętaj, że możesz karmić piersią po cc i jeśli byłaś przytomna
          podczas operacji to możesz to zrobić od razu!; proś szybko o środki
          przeciwbólowe, gdy znieczulenie przestanie działać; dobra do karmienia po cc
          jest pozycja “spod pachy” bo wtedy nie obciąża się blizny; do przemywania blizny
          po cc wystarczy nawet zwykłe, szare mydło; nie przejmuj się, gdy pokarm
          przyjdzie później, to normalne po cc, karm jak najczęściej, nawet pobudzaj
          laktację odciągaczem, stosuj zasadę: siara jest, mleko będzie;

13. DLA MAM, KTÓRYCH DZIECIOM URODZI SIĘ RODZEŃSTWO:
          Pojawienie się rodzeństwa jest ZAWSZE szokiem dla malucha, żeby nie wiem jak na
          nie czekał... Zostaje przecież w końcu zdetronizowany. Przygotujcie się na różne
          reakcje i starajcie się zrozumieć. Rozmawiajcie wcześniej o tym, co się będzie
          działo, dlaczego mama musi iść do szpitala, że dzidziuś będzie płakał, że nie
          będzie się można od razu z nim bawić itp... Kupcie wspólnie "coś" specjalnego od
          niego/niej dla dzidziusia i niech zaniesie to z tatą do szpitala dla dzidzi.
          Przedstawiajcie mu to jako "zadanie" w którym będzie mógł Wam pomóc, przynieś
          grzechotkę, podać pampersa, zawołać, kiedy dzidzia płacze, podać smoka, niech
          czuje się ważny i potrzebny. Starajcie się znaleźć choć parę minut dziennie na
          czas poświęcony tylko jemu, zabawę, czytanie, spacer z tatą tylko we dwoje,
          upewniajcie go o Waszej miłości, że tutaj nic się nie zmieniło.

14. DLA ŻON I PARTNEREK;
          nie zapominaj, że nadal masz mężasmile) Choć seks na początku nie wchodzi w grę,
          ważne są też słowa doceniania i zapewniania o swojej miłości, przytulenie po
          prostu. Dziecko masz jednak tylko na jakiś czas, a męża na całe życie! Bądźcie
          gotowi na to, że dzidziuś wywróci wiele do góry nogami, ale nie dajcie mu
          wywrócić do góry nogami Waszej relacji.
          • aska1972 Re: wyprawka - lista c.d. 12.10.04, 11:34
            ja bym wprowadziła takie zmiany:
            -koszule do szpitala przynajmniej 2 szt,
            -klapki pod prysznic,
            -tłusty krem do ust, które potwornie się wysuaszają podczas oddychania przy
            porodzie,
            -rurkę do napojów, taką z "przegubem", świetna sprawa jak nie dajesz rady wstać
            a chce Ci się pić,
            Ja przy ostatnim dziecku miałam taką sytuację, że mała była uczulona na
            szpitalne ciuchy i mąż musiał przynieść ubranka domowe, i jak to chłop przyniósł
            mi CAŁĄ!!! zawartość szafki!!! Dlatego proponuję przygotować głównie kaftaniki,
            body i kilka śpiochów, tych najmniejszych w razie czego. Oczywiście potrzebne są
            pampersy do szpitala.
            - proponuję zaopatrzyć się w drugi a rożek, nawet trzeci nie będzie przesadą,
            potem służy jako kołderka albo wyściółka do wózka.
            Jak mi się jeszcze coś przypomni to napiszę.
            • anfi74 Re: wyprawka - komentarz do "niezbędnych" 13.10.04, 12:16
              Na pierwszy rzut, pierwszy dział smile... potem kolejne działy. Zaznaczam, to będą
              moje subiektywne opinie, inne też mile widziane.
              Najlepiej wydrukować tę listę i nanieść swoje poprawki, bo każda dojdzie z
              pewnością do innych ostatecznych wniosków

Ad. 1.1
              - komplet śpioszki+ kaftanik, zamieniłabym na same śpioszki i to w liczbie co
              najmniej 5 szt, (wcześniej są już koszulki i kaftaniki)
              - nie szaleć z body w najmniejszym rozmiarze (ja miałam początkowo duże
              problemy z jego ubraniem)
              - sweterki ciepłe bym sobie darowała, lepiej kupić ciepłe pajacyki
              - czapeczka ciepła 1 szt (wiosna niedługo)
              - śliniaczki??? nie używałam na początku
              - kombinezon - przydałby się, bo może być jeszcze zimno, ale wiem, że to spory
              koszt, najlepiej pożyczyć od znajomych na kilka tygodni, ja mam dwa małe, więc
              się nie martwię

Dodatkowo proponuję czapeczki cienkie bawełniane - po kąpieli (dopóki włoski
              nie wyschną) i jedna cienka na spacerki

Ad. 1.2
              - ochraniacze można kupić znacznie później, od ok. 6 m-cy dziecko zaczyna
              przekręcać się na boczki
              - folia pod materac - tego absolutnie nie polecam, same sobie włóżmy pod
              prześcieradło ceratę!!! Teraz są dostępne takie ochraniacze nie powodujące
              odparzeń
              - rożek z kokosem - dobry dla tatusiów, którzy boją się trzymać maleństwo,
              uprzedam kokos jest wyjmowany, ale ja musiałam to obszyć, bo potem trudno było
              go umieścić na właściwym miejscu
              - kocyki - jeden ciepły, drugi cienki i tyle filozofii, materiał każda sobie
              wybierze

Dodatkowo, powtarzając za Asią, namawiam na zwykłe rożki.

Ad. 1.3
              - szuflada pod łóżeczkiem - zbiorowisko kurzu, a chyba lepiej tego oszczędzić
              dziecku

Ad. 1.4
              - wózek - jeśli od razu spacerowy, sprawdźcie, czy rozkłada sie zupełnie na
              płasko i dobrze, żeby miał przekładaną rączkę
              - torba do wózka - nie żałujcie pieniędzy na porządną - to będzie nasz
              najważniejszy element stroju przez kilka m-cy smile, koniecznie z przegródkami
              - śpiworek do wózka z reguły jest w wyposażeniu wózka
              - nosidełko - jest duzo argumentów anty, rozważcie jego zakup

Ad. 1.5
              - wkładki laktacyjne - z całego serca polecam "Bella mama"...próbowałam
              wszystkie
              - herbatkę mozna dokupić później, nie każda będzie miała problem z laktacją
              - smoczek uspokajający - jeden, nie wiadomo, czy maluch zechce używać

Dodatkowo proponuję jedno opakowanie mleka sztucznego - początkowego, w razie
              decyzji o sztucznym karmieniu, bądź problemów z laktacją...

Ad. 1.6
              - pieluchy tetrowe - jeśli mają służyć jako pieluchy, to znacznie większa
              ilość, jeśli jako "wycieraczko, podkładaczki" może warto zamienić je na
              flanelowe, bądź dokupić kilka takowych ekstra
              - ręcznik kąpielowy z kapturkiem - dodatkowo zwykły ręcznik, najlepiej dwa,
              żeby maluch miał "swoje"
              - szczoteczka do dziąseł - nie stosowałam, ale zęby daja popalić później, a
              wtedy gryzaczki chyba lepsze

Ad. 1.7
              - oliwka - uważajcie uczula! moja mała tak zareagowała na wszystkie, ja też sad,
              zamiast oliwki używałam linomag w płynie w miejscach strategicznych (niestety
              plami) można też skorzystać z kremów
              - płatki do prania - to tylko dla używających pieluszek tetrowych

Ad. 1.8
              - alantan, sudocrem, bepanten i tormentiol - mają podobne działanie, może jeden
              wystarczy?
              - "kolkowe" akcesoria (infacol, woda koperkowa) - może w razie potrzeby mąż
              wyskoczy do apteki, po co się martwić kolką niepotrzebnie

Ad. 1.9
              za niezbędne uważam tantum rosa, podpaski i płyn do higieny intymnej
              antyseptyczny

Ad. 1.8
              podpisuję się pod zmianami Asi,
              zastanawiają mnie korki do uszu, żeby dziecka nie słyszeć, czy co??? smile))

Piszcie swoje opinie

• anfi74 Re: wyprawka - komentarz do pozostałych 15.10.04, 09:12
              Co do reszty, chcę wyrazić przede wszystkim uznanie dla mam grudniowych, te
              rady są naprawdę świetne! Dorzucę tylko parę od siebie.

Ad.2
              lampka nocna - nawet z najmniejszą żarówką potrafi razić w nocy, polecam gorąco
              takie małe lampeczki, wkładane bezpośrednio do gniazdka, mają moc 1W, dają
              odpowiednią ilość światła, żeby widzieć, co maleństwa robią, można je kupić za
              ok. 10 zł w elektrycznych sklepach bądź w hipermarketach - przy żarówkach.

Ad.3 i 4
              Nie wszystkie produkty znam, ale większość rzeczywiście są godne polecenia. Ja
              bardzo chwaliłam sobie pomoc "niańki" (mieszkam w domu) i kojec (duży
              rozkładany), wbrew pozorom jest praktyczniejszy od małego; duży można złożyć i
              ustawić w kącie, kiedy nie jest używany.

Popieram ubranka z szerokim otworem na głowę i takimi otworami przy nóżkach
              (body), bo jak się grubaśnik trafi, to nie wciśnie nóżki w większość ubranek.
              Uważajcie na ozdobne aplikacje na ubrankach, mających bezpośredni kontakt ze
              skórą - lepiej ich unikać. I jeszcze o śpiochach - te rozpinane na pierwsze dni
              są dobre - dopóki nie nabierze się wprawy, potem wolałam te zapinane na
              ramiączkach, baa lepiej mi się tak przebierało i nie miały "wywietrzników".

Ad.9
              Od siebie zalecam bezwzględny odpoczynek z raną. Mimo pozornego dobrego
              samopoczucia rana krocza nie lubi przesilenia. Mąż na pewno poradzi sobie z
              pralką i żelazkiem, tylko trzeba mu dać szansę smile. Mi przez
              początkowe "bieganie" rana goiła się długo, a w rezultacie i tak musiałam swoje
              wyleżeć.

Uszy do góry, czekają nas trudne, ale piękne chwile... które niestety szybko
              przeminą.

No i dodajcie coś od siebie...
              • agusik25 Re: wyprawka - komentarz do pozostałych 15.10.04, 09:25
                Anfi, jesteś nieocenionasmile) Aż mi głupio, że sama nie mogę Wam nic doradzić...
                Obiecuję zrewanżować się jak będę w drugiej ciążysmile) Pomogę wtedy innym mamomsmile)

Borówka, miłego odpoczynku w Kołobrzegusmile) Ma się trochę ocieplić, więc nie
                przejmuj sięsmile Przynajmniej pospacerujesz sobie z dzidziąsmile) Bo na kąpanie to
                chyba jednak za zimnosmile)))

I jeszcze muszę się pochwalićsmile) W końcu przekonałam moją dzidzię,żeby się do
                mnie odezwałasmile) Wczoraj wieczorem poczułam kilka drobnych kopniaczkówsmile))
                Bardzo się cieszęsmile))) Jestem przekonana, że to właśnie dzidziuleksmile)) Nie było
                to żadne bulgatanie czy przewracanie, ale prawdziwe puk puksmile)))

Miłego dniasmile)
    • aska1972 Re: MARZEC 2005 12.10.04, 10:47
      Ja na razie robię rekonesans po sklepach i sprawdzam ceny. Róznice czsami są
      szokujące! Wiem, że dostanę dużo od znajomych, dlatego ewentualnie dokupię tylko
      to czego będzie brakowało. I napewno ubranka do szpitala kupię nowe. Tak już mam
      smile Zastanawiam się, czy po nowym roku ceny nie podskoczą do góry. Nie wiecie
      nic na ten temat? Czy Min. Fin. nie przywali jakimś chorym vatem?
    • aniolek78 Re: MARZEC 2005 12.10.04, 11:16
      halosmile
      musze Wam powiedziec,ze wczoraj wieczorem po raz pierwszy maleńka
      żabka"pokopała"mojego mężasmile))był w niebowziety!!!ja zreszta tez.uwielbiam czuc
      tę maleńka istotke!!
      • agusik25 lista Marcówek2005 12.10.04, 11:25
        Dziewczyny wygrzebałam naszą listęsmile Jeżeli kogoś nie ma to prosze o dopisanie
        sięsmile)

1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia
        2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko
        3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko
        4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko
        5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia
        6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko
        7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko
        8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś
        9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta!
        10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko
        11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko
        12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko
        13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na bank) -
        1 dzidziuś
        14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia
        15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia
        16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia
        17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia
        18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko
        • mbuk Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 11:36
          > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia
          > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko
          > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko
          > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko
          > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia
          > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko
          > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko
          > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś
          > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta!
          > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko
          > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko
          > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko
          > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na
          bank) -1 dzidziuś
          > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia
          > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia
          > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia
          > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia
          > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko
          > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko
          • alice1 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 12:56
            > > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia
            > > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko
            > > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko
            > > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko
            > > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia
            > > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko
            > > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko
            > > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś
            > > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta!
            > > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko
            > > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko
            > > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko
            > > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na
            >
            > bank) -1 dzidziuś
            > > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia
            > > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia
            > > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia
            > > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia
            > > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko
            > > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko
            > > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko

• agusik25 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 13:07

2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko
              3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko
              4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko
              5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia
              6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko
              7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko
              8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś
              9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta!
              10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko
              11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko
              12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko
              13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na bank) -
              1 dzidziuś
              14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia
              15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia
              16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia
              17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia
              18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko
              19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko
              20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko
              21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś
              • wanna1999 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 14:05
                bank) -
                > 1 dzidziuś
                > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko
                > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś
                22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik
                • m_madi Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 14:14
                  bank) -
                  > 1 dzidziuś
                  > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko
                  > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś
                  22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik
                  23. m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś
                  • dorina1 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 15:27
                    Jesli moge ja równiez chciałabym sie dopisac chociaz ostatnio długo mnie nie
                    było na forum, niemniej jednak jestem z Wami duchem dziewczyny.

> bank) -
                    > > 1 dzidziuś
                    > > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś
                    > 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik
                    > bank) -
                    > > 1 dzidziuś
                    > > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś
                    > 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik
                    > 23. m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś
                    > 24. dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko

• dorina1 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 15:53
                      troche narozrabiałam z ta listą 2 razy mi sie wkleiła sorry poprawiłam

> > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia
                      > > > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko
                      > > > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko
                      > > > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko
                      > > > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia
                      > > > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko
                      > > > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko
                      > > > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś
                      > > > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliź
                      > nięta!
                      > > > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko
                      > > > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko
                      > > > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko
                      > > > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarz
                      > a na
                      > > bank) -
                      > > > 1 dzidziuś
                      > > > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzid
                      > zia
                      > > > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dz
                      > idzia
                      > > > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dz
                      > idzia
                      > > > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzi
                      > a
                      > > > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko
                      > > > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko
                      > > > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko
                      > > > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidzi
                      > uś
                      > > 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejb
                      > ik
                      > > 23. m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś
                      > > 24. dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko
                      • honda1998 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 16:16

> > > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia
                        > > > > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko
                        > > > > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątk
                        > o
                        > > > > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dzieck
                        > o
                        > > > > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidz
                        > ia
                        > > > > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko
                        > > > > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko
                        > > > > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś
                        > > > > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsz
                        > e bliź
                        > > nięta!
                        > > > > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko
                        > > > > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko
                        > > > > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dzieck
                        > o
                        > > > > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg
                        > lekarz
                        > > a na
                        > > > bank) -
                        > > > > 1 dzidziuś
                        > > > > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca -
                        > 1 dzid
                        > > zia
                        > > > > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca
                        > - 1 dz
                        > > idzia
                        > > > > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca
                        > - 2 dz
                        > > idzia
                        > > > > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1
                        > dzidzi
                        > > a
                        > > > > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko
                        > > > > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko
                        > > > > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko
                        > > > > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1
                        > dzidzi
                        > > uś
                        > > > 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) -
                        > 2 bejb
                        > > ik
                        > > > 23. m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś
                        > > > 24. dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko

• honda1998 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 16:17

> > > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia
                        > > > > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko
                        > > > > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątk
                        > o
                        > > > > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dzieck
                        > o
                        > > > > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidz
                        > ia
                        > > > > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko
                        > > > > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko
                        > > > > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś
                        > > > > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsz
                        > e bliź
                        > > nięta!
                        > > > > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko
                        > > > > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko
                        > > > > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dzieck
                        > o
                        > > > > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg
                        > lekarz
                        > > a na
                        > > > bank) -
                        > > > > 1 dzidziuś
                        > > > > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca -
                        > 1 dzid
                        > > zia
                        > > > > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca
                        > - 1 dz
                        > > idzia
                        > > > > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca
                        > - 2 dz
                        > > idzia
                        > > > > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1
                        > dzidzi
                        > > a
                        > > > > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko
                        > > > > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko
                        > > > > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko
                        > > > > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1
                        > dzidzi
                        > > uś
                        > > > 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) -
                        > 2 bejb
                        > > ik
                        > > > 23. m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś
                        > > > 24. dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko
                        25. Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko (na 100% chłopak)
                      • ajk74 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 19:57
                        dopisuję się na Waszą listę:
                        Agnieszka i Piotr, Warszawa, 25 marca, 1 dziecko
        • zielona_borowka Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 12:52
          Dopisuje się do listy
          20. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś
          • jagasz plany 12.10.04, 13:05
            Wiecie co sobie teraz pomyslałam (strasznie wybiegam wprzód, ale Ci co mnie
            znają wiedzą, że jestem specjalistką od planowaniawink)))), że niektóre z nas
            będą się cieszyć dzieckiem już na Święta Wielkanocne, niektóre z nas mogą
            urodzić w lany poniedziałekwink)), a niektórym z nas będzie dane jeszcze
            spokojnie objeść się świątecznym śniadankiemwink))))

Ale spostrzegawcza jestem , co?????

aga
            • agusik25 Re: plany 12.10.04, 13:12
              Jagasz, ja już własnie się tym przejmujęsmile)) Bo termin niby na 17-19 marzec, a
              Wielkanoc tydzień później... więc jakby dzidzia się nie spieszyła to boję się,
              że będę leżeć w Święta w szpitalusad(
              Muszę przeprowadzić jakieś negocjacje z tym moim dzidziulkiemsmile)

Zielona Borówka, ja pisałam, że po przytulanku dół brzucha robi mi się twardysad
              I boję się co to może być. Do tego stopnia, że ciągle wydaje mi się, że mam
              podbrzusze twarde... Wczoraj dowiedziałam się, że te groźne skurcze wyglądają
              troche inaczej, więc mam nadzieję, że wszystko oksmile Tylko przesadzamsmile
              • anfi74 Re: plany 13.10.04, 08:13
                Jagasz, ja nie zdążę się objeść sad. Ale muszę przyznać, że nie rozpaczam, bo te
                święta to dla mnie katorga - nie mogę jeść jaj!

Agusik, te skurcze przypominają przepowiadające, polegające właśnie na
                twardnieniu brzucha, jeśli lekarz mówi, że jest ok, to się nie przejmuj.
                Zasrzeliłaś nas tą listą, muszę porządnie do niej zasiąść i notować, co może
                się okazać zbędne.

Nooo, w końcu miałam przy czym zjeść śniadanko, piszcie dalej smile.

• iwonaandrzej Re: plany 13.10.04, 08:21
                  hej
                  hi hi widzę, ze nie tylko ja jem śniadanko przy kompie, dobrze, że mąż w pracy
                  bo by krzyczał tongue_out ale po co jeść patrząc w TV jak można czegoś ciekawszego się
                  dowiedzieć smile

Ja wyprawkę sobie wydrukowałam i najpierw sobie popatrzę, pozaznaczam co
                  ciekawsze pozycje itp. Namawiam męża na zakupy w piątek, ale on twierdzi że
                  jeszcze za wcześnie i śmieje się , że jak kupimy to i owo, to jak będzie wracał
                  z pracy zastanie mnie codziennie rozmarzoną na łóżeczku wśród maleńkich
                  ciuszków, ehhh, nie moge się już doczekać!!!!

miłego dnia
                  Iwona
                  • iwonaandrzej cd 13.10.04, 08:24
                    dziś się zważyłam - wg mojej wagi od początku ciązy przytyłam ok 3,5kg - chyba
                    nie jest źle, co? a do szczupłych nie należę, wyczytałam jednak gdzieś że
                    pulchne kobiety tyją w ciąży mniej...OBY!!!

pa pa
                    • jagasz Re: cd 13.10.04, 08:46
                      Wczoraj byłam u mojego gina, nie przytyłam nic waga około 60 kg (wygląda na
                      to, że moje zapasy spokojnie dziecku wystarczają), słyszałam bicie serca - 140
                      uderzeń na minutę i dowiedziałam się, że dziecko leży głową w dół, głowę ma z
                      prawej strony a z lewej strony nogi. Ponadto muszę zacząć brać Sorbifer czyli
                      żelazo, bo badania takie sobie, a ja mam straszne skurcze mięśni nóg, krwawią
                      mi dziąsła i czasami nos.
                      Pytałam sięo USG 3D, mój lekarz akurat będzie przyjmował tam gdzie znany dr
                      Makowski, który robi włsśnie USG3D, mój lekarz powiedział mi, że na USG 3D
                      lepiej wszystko widzą pacjentki a na normalnym USG lekarz.
                      Tak więc USG robię 18 listopada czyli w 23 tc. (Ania, ponieważ mój lekarz liczy
                      tygodnie ciąży od czasu owulacji tak wiec przechodzę na jego system liczenia i
                      jestem teraz w 18tc.), prawdopodobnie będę już wiedzieć kogo noszęwink)))
                      Pozdrawiam Was serdecznie
                      Aga dzięki za listęwink mimo, że to moje drugie dziecko i powinnam mieć już jakąś
                      wprawę, zawsze się przydawink

aga
                      • anfi74 Re: o krwawieniu dziąseł 13.10.04, 09:06
                        Jagasz i nie tylko, moja dentystka - periodontolog (taka od dziąseł i
                        przyzębiasmile) zaleciła mi przyjmować od połowy ciąży do jej końca zwykłą wit. C,
                        co ma zapobiegać krwawieniu dziąseł, pękaniu naczynek na nogach i nie tylko.
                        Nie pamiętam dawki, ale będę u niej na początku listopada, wtedy też mam wizytę
                        u gina - skonsultuję to z nim. Aha, ta dentystka jest żoną gina, cieszącego się
                        świetną opinią, zatem bzdur raczej nie mówi smile.

Pozdrawiam, dzisiaj się wyżywam na naszym wątku smile...
    • anfi74 Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona... 13.10.04, 08:58
      ... ułożona wg. terminu porodu, bez kolejnych numerków, żeby można było wpisać
      się bez problemu w środku.
      Jeśli któraś z Was zdecydowała się na konkretną datę porodu (spośród kilku) to
      przenieście się w odpowiednie miejsce.
      Sulę dałam na 10 marca (data OM + 7 dni), jeśli nie trafiłam - popraw
      pozycję smile.
      A zatem szukajmy bliźniąt astrologicznych dla naszych pociech:

gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko
      wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik
      zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś
      Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko (na 100% chłopak)
      tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko
      kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko
      m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś
      jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko
      dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko
      edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia
      sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta!
      iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia
      anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko
      amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś
      monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś
      agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia
      jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia
      mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko
      Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko
      ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko
      niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko
      socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia
      alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko
      niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko
      ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia
      mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko

... pozostałe marcowe mamusie - WPISUJCIE SIĘ!!!

• jagasz Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona.. 13.10.04, 09:27
        tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko
        jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko

Poprawiłam mojądatęna 09/03.
        Mi lekarz też polecił wit. C. jedną tabletkę dziennie.

aga
        • agusik25 Dzień Dobry:) 13.10.04, 10:16
          Anfi, pięknie uporządkowana listasmile)) Dziękujemysmile)

Dzisiaj rano dostałam smsa od męża koleżanki z pracy. O 3 rano zaczęła rodzić,
          o 8 miała już dość mocne skurcze, ale na razie żadnych informacji więcej... Mam
          nadzieję, że wszystko bedzie dobrzesmile Oby nie trwało to zbyt długo...

Dziewczyny, jak przejrzycie listę z wyprawką i będziecie miały jakieś poprawki,
          to prosze je zgłaszaćsmile Ja też sobie ją wydrukuję i dokładnie przejrzęsmile
          Nie mogę się już doczekać zakupówsmile Może chociaż na razie dobrze się do nich
          przygotujęsmile)

pozdrawiamy
        • anfi74 *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona.. 13.10.04, 13:22
          Dopisuję kuki, podaj jeszcze skąd jesteś, i jak Ci na imię, jeśli nie
          przeszkadza Ci to

tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko
          kuki77 - ? - ? - ? - 17 marca - 1 dziecko

Dobijamy prawie do 30-tki, jest nas... 27, terminy górują w pierwszej dekadzie
          i w ostatniej, środkowa dekada znacznie w tyle... no i załozycielka wątku jakby
          z innej bajki smile, jest 5 Ań smile)) pozdrowienia od jednej z nich...
          • agusik25 Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona. 13.10.04, 16:50
            Wklejam borówkę78smile)

borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia
            kuki77 - ? - ? - ? - 17 marca - 1 dziecko
            • karolcia77 Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona. 13.10.04, 20:19
              Wklejam się i ja:karolcia77
              > gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko
              > wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik
              > zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś
              > Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko (na 100% chłopak)
              > tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko
              > kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko
              > karolcia77 - Karolina - Leszno -1 cykl -1 dziecko
              > m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś
              > borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia
              > jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko
              > dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko
              > edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia
              > sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta!
              > iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia
              > anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko
              > amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś
              > monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś
              > kuki77 - ? - ? - ? - 17 marca - 1 dziecko
              > agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia
              > jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia
              > mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko
              > Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko
              > ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko
              > niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko
              > socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia
              > alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko
              > niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko
              > ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia
              > mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko
              >
        • karolcia77 Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona.. 13.10.04, 20:14
      • anfi74 Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona.. 14.10.04, 09:11
        kolejne uaktualnienia:

karolcia77 - Karolina - Leszno - ? - 1 cykl - 1 dziecko
        kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko
    • mbuk witaminki 13.10.04, 11:30
      hej smile
      chciałam się was zapytać jakie bierzecie witaminki? ja cały czas maternę, ale
      przez te ciągłe wymioty sad zastanawiam się czy nie zmienić tych witamin. Pare
      osób mi mówiło, że przez materne czuli się źle.
      ja już nie chcę wymiotowac sad
      • anfi74 Re: witaminki 13.10.04, 12:21
        Nic nie zażywam oprócz kwasu foliowego i nie mam wymiotów smile)). Może odstaw na
        kilka dni maternę i jeśli przeczucie Cię nie myli i przestaniesz się źle czuć,
        spróbuj inne.
        Pozdrawiam Ania
      • jagasz Re: witaminki 13.10.04, 12:24
        Witamin nie biorę żadnych mój lekarz jest temu przeciwny, jem duzo owoców,
        jogurty etc. S
        Słyszłam już od, że Materna powoduje też bóle głowy.
        Magda, czy Ty sięza bardzo nie odwodnisz, przecież jak tak ciągle wymiotujesz,
        to ta witamina i tak się nie przyjmuje.

aga
        • agusik25 Re: witaminki 13.10.04, 12:32
          Ja też słyszałam, że niektóre kobiety fatalnie sie czuja po Maternie. Czytałam
          też, że w ogóle nie jest zalecane przyjmowanie witamin jeżeli kobieta ma
          mdłości i wymiotuje. Ponoć nie tylko Materna, ale ogólnie witaminy w tabletkach
          mogą wzmagać mdłości. Nie wiem, czy to prawda...
          Ja biorę Maternę i nie mam żadnych dolegliwości.
          Może zmień witaminy na inne lub całkiem odstaw te w tabletkach, a staraj się
          dostarczać organizmowi te z owoców, warzyw.

Anfi, dzięki za sugestie do listysmile
      • alice1 Re: witaminki 13.10.04, 12:29
        Moja ginka poleciła mi witaminki o nazwie Feminatal i jak na razie żadnych
        skutków ubocznych nie zauważyłamsmile)
        • kuki77 Re: witaminki 13.10.04, 12:49
          witam
          Długo mnie nie było, ale starałam się śledzić wątek, więc nieśmiało spróbuję
          się włączyć. Dla przypomnienia to mój pierwszy dzidziul,termin 17 marca.Jak
          dotąd przytyłam 1,5 kg i nie bardzo czuję jeszcze kopniaczki.Nawiązując do
          witamin to ja jem elevit chociaż dopiero od tygodnia,jest ogromniasty jak dla
          mnie więc go rozłupuję na pół,innych minusów na razie nie zauważyłam.
      • zielona_borowka Re: witaminki 13.10.04, 12:48
        Mnie morfologia troszke spadła i lekarz zalecił Falvit. Dobrze się po nich
        czuje.
        A wymioty mam po niektórych posiłkach, na przykład po płatkach na mleku i po
        budyniu.
        Współczuje Ci, też nie znosze wymiotować crying
        Buziaki,
        Ania
        • mbuk Re: witaminki 13.10.04, 13:12
          oczywiście wpylam owoce i warzywa ile się da.
          Oprócz materny gin. zaleciła mi abym brała jeszcze magnez i żelazo. Widzę, że
          wy bierzecie o wiele mniej albo nic. Chyba zrobię sobie przerwę z tymi wit. i
          sprawdzę czy coś się zmieni.
          pozdrawiam serdecznie smile)
    • anfi74 Re: MARZEC 2005 13.10.04, 13:30
      O jejku, kończę dzisiejszy dyżur na wątku, dawno juz tak sobie nie pofolgowałam
      z komputerkiem, ale same rozumiecie, miałam do wyboru... "zrobić" papiery
      mężowi smile)).

Agusik daj znać, jak koleżanka sobie poradziła. Moja również jest na wylocie,
      juz ma skurcze, ale jeszcze nie wierzy, że może ja spotkać szczęście w postaci
      porodu przed terminem - pierwsze przenosiła 2,5 tyg.

Jeszcze mi się przypomniało, że spirystus do pielęgnacji pępka jest na
      wyprawkowej liściew zakupach aptecznych, a to jak najbardziej artykuł z...
      monopolowego.

Ja tez miałam mdłości po mleku, budyniu, jogurcie itp., dzisiaj niesmiało
      przetestowałam mleko i jest juz ok! Trzeba się "dowapnić".

Pozdrawiam i naprawdę już się zamykam dzisiaj smile))
      • borowka78 Juz dobrze... 13.10.04, 14:54
        czesc Mamusie!!!
        Siedze przy kompie juz dobra dluuuuuuga chwile i nadganiam watek...caly tydzien
        mnie tu nie bylo...Ale nie z mojej winy...
        Rano w srede tydzien temu mialam lekkie krwawienie, pelna obaw, z placzem i
        zdenerwowana pojechalam do szpitala (z mezem oczywiscie). Lekarz powiedzial, ze
        to jakis stary krwiaczek (mialam w 2 miesiacu), ale z dzieckiem WSZYTKO DOBRZE.
        Mialam do wyboru lezenie w szpitalu lub w domu, wiec wybralam dom- opieka meza
        byla cudowna. Dzizius urosl strasznie, ale jakos nie kopie...moze te niektore
        babelki-to moje kochane malenstwo?!!W piatek ide na kontrole juz do swojego
        lekarza, mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok. NIe przemecxzam sie, zsdrowo sie
        odzywiam i mysle ze najgorsze mam juz za soba...PRAWDA?!!!Ale co sie starchu
        najadlam, to moje...brrr...
        Moja waga...sporo....doowiem sie dokladnie u ginasmile. Brzuszek sliczny, juz
        sporysmilew koncu zaczal sie19 tydziensmile) Dzisiaj na poprawe humoru w koncu
        poszlam na zakupy-spodnie...ZObaczymy jak sie mezowi w nich bede podobac...
        Ta wyprawka dla dxidzi-szok...musze ja przeanalizowacsmile
        Nie ma mnie na lisciesadzAPOMNIALYSCIE O MNIE...
        2 CYKL, TERMINA 8 MARZEC-DZIDZIA NR 1Lyka Prenatal- czuje sie opk
        Buziaki
        Asia
        • borowka78 Re: Juz dobrze... 13.10.04, 15:00
          Ale literowka...
          1 DZIDZIUS, 2 CYKL, TERMIN 8 MARZEC
          ŁYKAM PRENATAL
          • jagasz Re: Juz dobrze... 13.10.04, 15:18
            Borówka, trzymam kciuki za ciebie i za dziecko!!!!!
            Oszczędzaj się i uwazaj na siebie!!!!!!!!!
            aga
            • agusik25 Re: Juz dobrze... 13.10.04, 16:56
              Asiu/Borówka78, ciesze się, że już dobrzesmile Dbaj o siebie i dzidzięsmile I
              odpoczywajcie sobiesmile)

Pragnę donieśc, że koleżanka z pracy urodziła córeczkęsmile)) Waży 4100, mierzy
              58cmsmile) Czują się bardzo dobrzesmile))))) Dumny tatuś był już u nas w biurzesmile)
              opowiadał, że mama spisała się bardzo dzielniesmile A to najlepsze: położne pytają
              jej się czy ma skurcze, ona: tak, no to niech sobie pani krzyknie lub coś, a
              ona nicsmile Twarda do końcasmile)) Rodziła jakieś 8 godzin, tzn. o 3 odeszły wody,
              ale nie miała skurczy, pojawiły się dopiero póżniej, a urodziła po 11smile
              A my jeszcze czekamy do marca...smile))

Pozdrawiamsmile
              • kuki77 Re: Juz dobrze... 13.10.04, 17:11
                Dziewczyny jak to jest z tymi tygodniami byłam przekonana że właśnie zaczynam
                19 tc,a Borówka 78 pisze że też zaczyna 19 a ma termin porodu na 8 marca(ja na
                17 marca).Ja liczę te tygodnie od daty ostatniej miesiączki czyli 10.06. Może
                mi to ktoś wyjaśnić?
                Dla uzupełnienia na listę-Agnieszka 3 cykl,miasto trochę małe więc sie chyba
                nie ujawnię
                • borowka78 Re: Juz dobrze... 15.10.04, 08:29
                  pomylilam sie z tygodniami (wynik ostatnich stersow, jestem strasznie
                  rozkojarzona), jestem teraz w 20 tygodniusmile)
                  pozdrawiam
                  Asia
    • iwonaandrzej twardy brzuch ? 14.10.04, 08:11
      hej
      dziewczyny powiedzcie co to jest to twardnienie brzucha? całego? macicy?
      zauważyłam, że najczęściej w nocy i nad ranem jak leżę na plecach to mam twardą
      część brzucha pod pępkiem, hmmm - czy to jest to słynne twardnienie? czym może
      być spowodowane? i czym grozi? Poza tym nic się nie dzieje, żadnych bóli itp.

co to jest?

pozdrawiam Iwona
      • amelia124 witam ponownie 14.10.04, 08:36
        Czesc Dziewczyny, dlugo sie nie odzywalam ale siedze teraz w domku i
        postanowilam cos napisac. To juz 19tc, czuje sie juz super (pierwsze 3 mies to
        wymioty, wstręt do jedzenia, nieciekawie). Dzidzius juz leciutko kopie, a
        pierwsze bąbelki poczulam w 16 tc. Kilka dni będe na zwolnieniu przez gardlo. W
        sumie odpoczne od tej pracy, za duzo tam stresu. A Wy chodzicie caly czas do
        pracy? Ja do 19tc nie mialam dnia przerwy.
        Tez sie zastanawiam co to jest to twardnienie brzucha, czy któras wie?
      • anfi74 Re: twardy brzuch ? 14.10.04, 09:06
        Witam Iwona przy śniadanku smile.
        Twardnienie brzucha to tylko trening macicy, ćwiczy przed porodem. Dopóki nie
        jest to bardzo częste i uciążliwe, to wszystko jest dobrze. Nie wiem od kiedy
        może zacząc taki trening, ale widać po Was, że już. Niepokojące są zawsze
        skurcze przypominające ból miesiączkowy, to twardnienie brzucha jest
        nieszkodliwe.

Borowko, dbaj o siebie, trzymam kciuki za to żebyśmy wszystkie szczęsliwie
        dotrwały do marca.

Kuki77, dobrze liczysz tc, pierwszy dzień OM to jednocześnie pierwszy dzień
        ciąży. Wcześniej sama toczyłam batalię n/t tych wyliczeń, bo tak jak Ty ciągle
        coś mi się nie zgadzało smile, możesz poszperać w naszym wątku kilka tygodni
        wcześniej. A co do miasta, daj spokój juz nie ma dyskryminacji ze wzgl. na
        miejsce zamieszkania smile, ale jeśli to problem możesz zawsze podać nazwę
        większego miasta obok. Ja tak podaję, bo od 2 lat mieszkam w sypialni Rzeszowa -
        Załężu, ale całe życie mieszkałam i byłam związana z Rzeszowem, nie czując
        żadnej więzi z miejscowością zamieszkania.

Agusik, gratulacje dla koleżanki! Spora ta córeczka, dobrze, że dłużej nie
        męczyła mamy.

Dzisiaj robię wypad na zakupy, ubrania, buty i prezenty na urodziny Natalki,
        mam nadzieję, że wrócę w dobrym humorze. Piszcie komentarze do listy, bo
        pomyslę, że tylko ja za "murzyna " robię wink.

Pozdrawiam, Ania 19 tc (od wczoraj 5 miesiąc!!!)

• jagasz ;) 14.10.04, 09:16
          Ja też zaczynam sie rozgladac nad prezentem dla mojej Marty, chyba kupięjej
          taki fajny zestw z ciastolinki z kuchnią. Bardzo mi sięto podobawink
          Dzidziuś coraz bardziej się kręci, coraz częściejwink Ciekawe kto tam mieszkawink
          Ja cały czas pracuję, nie wiem jeszcze jak długo, na razie czuję się dobrze,
          więc jeszcze trochę "pociągnę"wink

aga
          • agusik25 Re: ;) 14.10.04, 09:27
            Cześćsmile)

Ale nas dużosmile) Fajniesmile)

Anfi, ja wczoraj dopisałam sobie do listy Twoje uwagismile Sama niestety nie
            pomogę, bo to moja pierwsza dzidzia i nie mam żadnego doświadczenia.

Kuki, ja też ostatnią @ miałam 10.06smile))))) Dzisiaj zaczynamy 19tcsmile)) Mój
            suwaczek (poniżej) liczy troszkę inaczej, więc nim się nie kierujsmile))
            Ja cały czas pracuje i mam zamiar do końcasmile

Jagasz, ja uwielbiam tą ciastolinęsmile)) Kupowaliśmy taki zestaw dla mojej
            malutkiej kuzynkismile Była wniebowziętasmile)) My też przy okazji się pobawiliśmysmile)
            Ciocia najpierw trochę wyzywała, że cały stół obklejony. Okazało się jednak, że
            łatwo się to usuwa, bo ciastolina się wykruszasmile Bardzo fajny prezentsmile
      • agusik25 Re: twardy brzuch ? 14.10.04, 09:32
        Iwona, ja też mam taki dylematsad Nie potrafię rozponać co jest niebezpieczne a
        co naturalne... Jednak najważniejsze aby wszystko było ok z szyjką, dopóki się
        nie otwiera i nie skraca, to te skurcze są chyba niegroźne. Ale oczywiście
        poinformuj o tym swojego lekarza, on Ci poradzismile
        Poza tym zgadzam się z tym co napisała Anfismile
        I jeszcze jedno moja mama mówiła, że czuje się sam moment skurczu. Brzuch się
        napina, staje się bardzo twardy, okrągły jak piłka (to chyba później, przy
        większym brzuchu) i za chwilę puszcza.
      • iwonaandrzej Re: twardy brzuch ? 14.10.04, 19:22
        hej
        dzięki za odpowiedzi, uspokoiłam się smile
        mam wrażenie, że brzuszek rośni mi z dnia na dzień a jeszcze niedawno mówiłam
        wszystkim, że nie widać bo tak było naprawdę

wczoraj mama kupiła nam kilka rzeczy dla maleństwa a jutro (mąż się wreszcie
        zgodził) kupimy kilka następnych - biłam się z myślami, ze to może za wcześnie,
        ale widząc listę=wyprawkę postanowiliśmy rozłożyć wydatki w czasie (niestety
        nie ma w rodzinie dzieci takich, żeby ktoś mógł nam coś podarować czy pożyczyć)

tak więc będą pierwsze zakupy smile
        do następnego
        Iwona
        • ineta Re: twardy brzuch ? 14.10.04, 22:52
          Hej! ja mam tak samo! Jak rano przewracam się na plecy to czuję jak z brzucha
          robi mi się twarda piłka. Trwa to krótko i przechodzi jak zmienię pozycję. Poza
          tym jak przesadzę z wysiłkiem fizycznym lub dopadnie mnie jakiś stresik to też
          brzusio się buntuje. Troche mnie to martwi, tym bardziej że w pierwszej ciąży
          musiałam brać fenoterol, no ale to dopiero w 6 m-cu. A teraz tak wcześnie? W
          pon. idę do lekarza i mam nadzieję, że powie mi co z tym robić.
          A brzuch już całkiem spory, dużo większy niż przy pierwszym dziecku smile
          Pozdrawiam
          Aneta
          • jagasz twardy brzuch ? 15.10.04, 08:31
            A u mnie brzuch mniejszy niż przy perwszym dziecku, może to zalezy od płci
            maluchawink))))) oczywiście żartuję.
            Tak duzo piszecie o twardnieniu brzucha, a ja nic takiego nie zauważyłam, albo
            może i coś takiego siędzieje ale jestem w takim wiecznym pędzie, żę nawet tego
            nie dostrzegam, musze koniecznie trochę zwolnić.
            Cały czas trzyma mnie jakiś paskudny kaszel, dziecko nadal chore, tragedia....
            Ale chyba robi się trochęcieplej na weekendwink
            Pozdrawiam serdecznie

aga
            • mbuk Re: twardy brzuch ? 15.10.04, 09:57
              ja też od niedawna zauważyłam, że z tym moim brzuchem coś się dzieje. Głównie
              rano jak leżę na plecach i tak jak pisałyście jak zmieniam pozycję to
              przechodzi. Ale mi gin. powiedziała, że tak może być po odstawieniu duphastonu.
              Zrobiłam przerwę w braniu magnezu i materny i chyba się lepiej czuję,
              najważniejsze, że nie biegam do kibelka smile poczekam jeszcze trochę i kupię inne
              witaminy
              pozdrawiam
              • gonja Re: twardy brzuch ? 15.10.04, 10:58
                Hej, myslisz ze na czestsze bieganie do kibelka mialy u Ciebie wpluw Materna i
                magnez? Ja zauwazylam ze tez coraz czesciej mam potrzebe oddania moczu. Przed
                snem ide 2 razy, a w nocy tez 1-2 razy wstaje. Nie przypuszczalam jednak ze
                moze to byc od zazywanych witamin (ja lykam Prenatal i magnez). Moze jednak to
                mialo jakis wlyw...

> ja też od niedawna zauważyłam, że z tym moim brzuchem coś się dzieje. Głównie
                > rano jak leżę na plecach i tak jak pisałyście jak zmieniam pozycję to
                > przechodzi. Ale mi gin. powiedziała, że tak może być po odstawieniu
                duphastonu.
                >
                > Zrobiłam przerwę w braniu magnezu i materny i chyba się lepiej czuję,
                > najważniejsze, że nie biegam do kibelka smile poczekam jeszcze trochę i kupię
                inne
                >
                > witaminy
                > pozdrawiam
                • mbuk Re: twardy brzuch ? 15.10.04, 11:58
                  nie dokładnie sie wyraziłam, pisalam o tym już na temat "witaminek" chodzilo mi
                  częste bieganie do kibelka z powodu wymiotów. Podobno materna tak wpływa na
                  niektore ciężarne.
                  pozdrawiam
    • borowka78 Stresik 15.10.04, 08:27
      czesc dziewczyny!!

Dzisiaj ide do swojego gina, mam nadzieje, ze wszytko bedze dobrzesmile)
      Mój brzuszek jest sporych rozmiarow i tez czasami twardnieje, ale nie jest to
      dlugotrwale, wiec sie za bardzo nie martwie, bo jak na razie mam dosyc stresow
      i nadszarpnietych nerwow...brrr...
      Kurcze, moje malenstwo nadal leniwe, moze ja czegos nie zauwazam??? "Babelki"
      niby juz poczulam, ale gdzie sa kopniaczki?!!!!! Czasami mam wrazenie takich
      lekkich ukluc, ale to chyba nie to?!!
      Co do szyjki macicy-tydzien temu jeszcze bylo wszytko ok i miejmy nadzieje, ze
      jest tak i teraz!!smile)

Szukamy z mezem mieszkania (Poznansmile-tak wiec jestem ze stolicy Pytlandiismile).
      Nie ma lekko, a chcemy miec te sprawe zalatwiona przed pojawieniem sie
      dzidzi...Zawsze cos na tej glowie i czlowiek do konca nie moze wyluzowac...
      Cale szczesie, ze praca mnie nie stresuje. pomagam czasmi mezowi w jego
      sprawach, a sama chyba chyba zatrudnie sie u niego po "wstepnym" odchowaniu
      dzidziusia (czyli jeszcze z poltora roku "laby").
      .
      W koncu weekend i wyjazd do Kolobrzegu (do tesciow), ale pogoda chyba bedzie
      nieciekaawa...ale na spacerek pojde nawdychac sie jodu...

A co u was?!!
      Buziaki
      Asia
      • jagasz Re: Stresik 15.10.04, 08:33
        Borówka pogoda będzie cudna, zobaczysz... chyba nadchodzi ociepleniewink

aga
    • borowka78 CHŁOPAK:)))) 15.10.04, 13:09
      Ale sie ciesze (mimo ze moja intuicja zle mi podpowiadalasmile))
      Własnie wróciłam od swojego lekarza...Chłopak ruchliwy (ale ja jeszcze tego nie
      doswiadczam...smile, duzy i wszytko ma na miejscu!!!bedzie Junior, po mezu Marcin.
      To moje ukochane imie i po prostu nie mam innej opcji dl chlopca
      Poza tym wsztko u mnie ok, ufff...kamien z sercasmile
      Buziaki
      Asia
      • alice1 Re: CHŁOPAK:)))) 15.10.04, 13:35
        No to moje gratulacje!!!!!!!!
        Ja też już chcę wiedzieć kto u mnie mieszkasmile))
      • jagasz Lista 15.10.04, 13:38
        Jeszcze trochę a proponuję zrobić listę z odnotowaniem przy lażdej z nas płci
        dziecka i imieniawink))) no, chyba, że któraś z was nie będzie chciała wiedzieć
        co nosi.

aga
        • ola2004 Re: Lista 15.10.04, 15:12
          Dziewczyny, ja tylko u Was gościnnie- żeby przesłać Wam moc pozdrowień, i
          powiedzieć że marcowe dzieciaczki są przesłodkie! Przekonacie się o tym same, a
          póki co, pozdrawiam od mam marcowych 2004.
          Trzymajcie się "ciężarówki", i cieszcie się swoim stanem, wrócicie do niego w
          myślach nie raz z rozrzewnieniem!
          Acha, i wysypiajcie się na zapassmile))))))
          Buziaki!
          Olga
          • mbuk dzięki Olga 16.10.04, 10:00
            dziękujemy za pozdrowienia.
            Pewnie każda z nas nie może się już doczekać marca i trudno nam uwierzyć, że to
            szybko zleci.
            A z tym wysypianiem się to chętnie bym skorzystała, ale niestety trzeba wstawać
            do pracy. Z jednej strony dobrze, bo wtedy chyba szybciej czs zleci, ale z
            drugiej strony to każdy pewnie by chciał trochę dłużej poleniuchować rano.
            No ale od czego są weekendy ?
      • anfi74 Re: CHŁOPAK:)))) 16.10.04, 13:19
        Borowko, gratuluję synka!!! Dobrze, że z Wami wszystko ok. Troszkę Ci
        zazdroszczę tej wiedzy... no dobra... mnie zżera ciekawość! Ciekawe, jak
        statystyka nam się ułoży, bo do tej pory wszystko wskazuje na... wojnę smile)).

Jagasz, zaraz skopiuję listę i uzupełnię o te ważne wiadomości.

Moje zakupy dwudniowe średnio udane, ale najważniejsza rzecz zakupiona, tj.
        osiołek z puchatkowej ekipy smile. No i niemiły akcent na zakończenie...
        rozwaliłam zderzak w samochodzie, który rok temu został wymieniony (nie z mojej
        winy)... mąż nie odebrał mi na szczęście kieszonkowego smile)). To mój
        drugi "wybryk" w 13 letniej karierze kierowcy, więc się nie gniewał na mnie smile.

Pozdrawiam serdecznie, Ania 20 tc

• anfi74 ***********LISTA MARCÓWECZEK************ 16.10.04, 13:23
      Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko
      na 100% chłopak)
      chłopczyk (Marcin)

• aronka1 Re: ***********LISTA MARCÓWECZEK************ 16.10.04, 14:09
        Dlaczego mnie tu nie ma???
        Pozwoliłam sobie dopisać się. Skoro wszyscy o mnie zapomnieli, muszę sama o
        siebie zadbać. wink))

na 100% chłopak)
        chłopczyk (Marcin)
        aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko

Pozdrawiam!
        • anfi74 ***********LISTA MARCÓWECZEK************ 17.10.04, 18:46
          020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ?
          na 100% chłopak)
          chłopczyk (Marcin)
          Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ?

• dorota29 Re: ***********LISTA MARCÓWECZEK************ 18.10.04, 11:36
            jak ja mam się wpisać pomocy!!!!!!!!!

dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko
            • mbuk Re: ***********LISTA MARCÓWECZEK************ 18.10.04, 11:40
              020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ?
              Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko na 100% chłopak)
              chłopczyk (Marcin)
              Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ?
              dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko
    • 020305r Re: MARZEC 2005 16.10.04, 15:17
      Muszę się odezwać na to zaproszenie,bo po pierwsze mam termin jak
      wskazuje "nazwa autora" a po drugie to na pierwsze imie mam Dominika a na
      drugie Olga.Co za zbieg okoliczności!
      Swoja szosa program komputerowy wylicza mnie na 27lutego ,a lekarz prowadzący
      na 2 marca,ale tez jestem przekonana ,że to bedzie"mocno"w marcu,bo to moje
      pierwsze,a te czesto są pózniej.
      Pozdrawiam i do usłyszenia
      • amania poproszę o dopisanie do listy 17.10.04, 12:55
        Nie wiem o co chodzi z tym cyklem, ale jeśli o szybkość zajścia w ciążę, to był
        to pierwszy możliwy cykl. Termin z OM mam na 22 marca, ale z dnia zapłodnienia
        wychodzi mi na 27 marca. Z USG z kolei na 23 marca wink
        No i wreszcie zaczęłam czuć ruchy smile
        • anfi74 Re: się robi :) 17.10.04, 18:42
          Amania, tak z cyklem o to chodzi, myślę, że to "naleciałość" po wspólnych
          staraniach niektórych z nas, podczas których tworzone były takie listy z
          uwzględnieniem cyklu. Teraz nie jest taki istotny, ale miło sie przekonać, że
          miałyśmy dużo szczęścia. Lekarze sugerują się datą OM lub USG, dlatego wpiszę
          Cię z datami 22-23 marzec. Gratuluję "kopniaczków"!

Aronka, przesunę Cię na właściwe miejsce i nie gniewaj się na nas za
          pominięcie... reaktywowałyśmy pierwotna listę, stąd brak niektórych mam,
          aktualnie piszących w naszym wątku. Zgoda? smile))

W przyszłym tygodniu, a może i dłużej muszę porzucić samozwańczą
          funkcję "dyżurnej"... choróbska dopadły mnie i małą i za wiele wolnego czasu
          juz nie będę miała.

Pozdrawiam, Ania
          • aronka1 Re: się robi :) 17.10.04, 19:14
            Zgoda, anfi! wink
            Dzięki za wrzucenie mnie w odpowiednie miejsce na liście! Wcześniej nie
            zauważyłam, że tam jest pewna kolejność. smile

Dziewczyny, pocieszcie mnie. Czy Wy w tym okresie też macie takie straszne
            parcie na pęcherz??? Latam do kibelka, poza tym pobolewa mnie brzuch. Nie
            przypominam sobie, żebym w poprzedniej ciąży miała coś takiego. No, nie w
            drugim trymestrze...
            Myślałam, że teraz będzie już spokój, a tu coś nie tak.
            Jak jest u Was? Piszcie, może mi trochę ulży...

Pojutrze idę na usg, chyba, że będzie mnie jutro bolał brzuch, to spróbuję
            przełożyć usg na jutro. Moja pani doktor jest pojutrze do południa. Jakby się
            coś działo, to poszłabym do niej już z usg.
            Martwi mnie trochę ten ból brzucha. Pierwszą ciążę przeszłam rewelacyjnie, a
            teraz tak jakoś... No i na usg wyjdzie, co z łożyskiem. Ostatnio było
            nisko... sad(

Niech mnie ktoś pocieszy...
            • kuki77 Re: się robi :) 17.10.04, 22:57
              Ja też biegam częściej do kibelka, nawet czasami muszę wstać w nocy,a rano jak
              wstaję to mam taką śmieszną górkę na brzuchu nad pęcherzem.A i chyba w końcu
              ktoś mnie delikatnie podkopuje, przynajmniej mam takie wrażenie chociaż nie
              jest to za wyraźne.
              Aga 19t.c.
              • sula_i_komary Witam! 18.10.04, 09:02
                U nas 20 tydzień,pojawiają się pierwsze kopniaki smile.Płci jeszcze nie znamy ale za tydzień mamy następne USG.Brzuch nie twardnieje,żadnych skurczy smile(biorę tylko magnez, wyniki ok więc witaminkami się nie wspieram)samopoczucie ok gdyby nie bardzo labilny nastrój....ryczę po trzy dni sad.
                Pozdrawiam

Co do listy........i tak urodzę w lutym sad (oby w lutym a nie w styczniu)
                sula i bliźniaki
              • jagasz Re: się robi :) 18.10.04, 09:21
                Ja też biegam częściej do WCwink
                Cały czas boli mnie gardło, kaszlę, kicham, roznoszę bakcyle wszędzie gdzie
                jestem. Na szczęście dziecko trochę zdrowsze, mam zamiar puścić ją od środy do
                przedszkola po 3 tygodniowej przerwie.
                Czekam niecierpliwie do kolejnego USG ale to dopiero za miesiąc.
                Pozdrawiam wszystkie brzuchatki

aga
                • mbuk Re: się robi :) 18.10.04, 10:11
                  biegam do kibelka coraz częściej w nocy nawet 3 razy.
                  Biorę teraz tylko magnez i co drugi dzień żelazo, witaminki na razie sobie
                  odpuściłam i czuję się lepiej. Brałam maternę, myślicie, że mogę przeczekać dwa
                  tygodnie bez wit. aż do wizyty u gin. czy zakupić już teraz jakieś inne
                  witaminy?
                  Ważę o 2 kg mniej niż przed ciążą a to już 17 tydzień, zaczynam się zastanawiać
                  czy wszystko ok. Brzucho nie rośnie. Ruchów dzidzi na razie nie czuję, nie mogę
                  się już doczekać.
                  Pozdrawiam
                  • alice1 Re: się robi :) 18.10.04, 10:47
                    Z witaminkami też tak miałam.....musiałam sama zrobić sobie przerwę bo mdłości
                    mnie nie opuszczały...teraz jest lepiejsmile))
                    Brzuch też jakby stał w miejscu (wieczorem coś tam widać, rano wcale)
                    Tylko +1 kg do przodu.
                    Z ruchami.....niedawno wydawało mi się, że coś czuję, ale teraz nic.....i dalej
                    niecierpliwie czekamsmile))
                  • aronka1 Re: się robi :) 18.10.04, 10:55
                    Dzięki dziewczyny za pocieszenie! Już myślałam, że tylko u mnie coś nie tak. smile
                    Muszę tylko uważać przy wstawaniu, kiedy siedzę. Jestem nerwusem, dosyć
                    ruchliwa i przeważnie zrywam się z krzesła. Teraz jak się tak zerwę to czuję,
                    jakby mi się brzuch urywał... Muszę wstawać spokojnie i wtedy jest OK.

mbuk napisała:

> biegam do kibelka coraz częściej w nocy nawet 3 razy.
                    > Biorę teraz tylko magnez i co drugi dzień żelazo, witaminki na razie sobie
                    > odpuściłam i czuję się lepiej. Brałam maternę, myślicie, że mogę przeczekać
                    dwa
                    >
                    > tygodnie bez wit. aż do wizyty u gin. czy zakupić już teraz jakieś inne
                    > witaminy?

Mbuk, a czułaś się źle, jak brałaś Maternę? Ja też biorę, i kolejny raz czytam,
                    że ktoś się źle po niej czuje. O co chodzi?
                    Myślę, że jak sobie odpuścisz, to nic się nie stanie. Niektóre dziewczyny przez
                    całą ciążę nie biorą witamin i jest w porządku. Pogadaj z lekarzem, może
                    zapisze coś innego?

> Ważę o 2 kg mniej niż przed ciążą a to już 17 tydzień, zaczynam się
                    zastanawiać
                    >
                    > czy wszystko ok. Brzucho nie rośnie. Ruchów dzidzi na razie nie czuję, nie
                    mogę
                    >
                    > się już doczekać.

No, i tu mnie też pocieszyłaś! Ja schudłam na samym początku ciąży i teraz nie
                    mogę dobić nawet do wagi wyjściowej... Ale nic to, zobaczysz, będzie dobrze!
                    Najwięcej tyje się później, jeszcze dogonimy inne! wink
                    Ja mam brzuch spory, ale tym się nie przejmuj. Jeszcze urośnie! smile
                    Na ruchy czekaj cierpliwie, to już niedługo. Jeśli to pierwsze dziecko, to może
                    troszkę potrwać.
                    Pozdrawiam serdecznie! smile
                    • mbuk Re: się robi :) 18.10.04, 11:24
                      uspokoiłyście mnie troszeczkę smile

do aronki: brałam właśnie maternę i dwie koleżanki które były w ciąży jak im
                      powiedziałam, że wymiotuję to zaproponowały mi żebym odstawiła na chwilę
                      maternę i zobaczyła czy coś się zmieni. No i jest lepiej, już od tygodnia nie
                      mam wymiotów.
                      z tym brzuchem to wiem, że was dogonię, ale na początku pewnie tak jest, że nie
                      można się doczekać i fajnego brzuszka i pierwszych ruchów dzidzi.
                      Obiecuję - będę bardziej cierpliwa smile)
                • dorina1 Re: się robi :) 18.10.04, 10:47
                  cześć aga moja córeczka też ciagle kaszle odkąd poszła do przedszkola, tydzień
                  była w domu na antybiotyku ale potem lekarz stwierdził, że nic nie ma w płucach
                  i oskrzelach - kaszel jest poinfekcyjny wiec przez ostatni tydzień brała
                  baterię syropów i chodziła do przedszkola. Niestety do tej pory kaszle chociaż
                  rzadziej ale w dalszym ciągu. Ile lat ma twoja córeczka? - moja Zuzia jest z 27
                  marca 2001 roku - 3,5 roku(tez marcowa). Z niecierpliwością czeka na siostre
                  lub brata, chociaz nie ukrywa, że wolałaby zeby to była siostra, ma nawet juz
                  imie dla siostry Julia - mimo ze nie było jeszcze glosowania w domu na ten
                  temat. Przytula sie do brzucha i próbuje nawiazac kontakt z dzidziulem.

Po ostatnich ostrzezeniach dotyczacych przedwczesnego porodu, zwolniłam troche
                  i czekam na nastepna wizyte u lekarza. Biore Elevit, magnez, no-spę i zelazo.
                  Tak więc u nas w domu jak w aptece. Na stole w kuchni syropy Zuzi, moje
                  tabletki i inne akcesoria. Ja na razie sie trzymam nic mnie nie dopada, odpukać
                  ale z reguły rzadko choruję.

Ta nospa i magnez to własnie na skurcze i bóle brzucha, ktore bardzo czesto
                  przytrafaija mi sie wieczorem albo jak za długo siedze wzglednie po duzym
                  wysiłku np. na zakupach w supermarkecie. Nie miałam tak w pierwszej ciąży ale
                  tez bardziej sie wtedy oszczedzalam i byłam na zwolnieniu prawie od poczatku.

Z ciastolina to swietny pomysł, moja córeczka uwielbia takie zabawy ma zestaw
                  dentyste oraz inny np. z wyciskarką i róznymi foremkami. Plus ciastoliny - nie
                  brudzi rak tak jak plastelina (paznokcie) i mozna zmieść resztki z podłogi (nie
                  wgniata sie bo schnie)

Pozdrowienia Dorota
                  • jagasz Re: się robi :) 18.10.04, 11:25
                    Moja córeczka jest z 26 listopada 2001. Ja też ją trzymam na syropach, już 3
                    tydzień.
                    Dzidziuś się rusza. Moja córeczka jeszcze nie wie, że będzie miała rodzeństwo,
                    czekam aż spyta dlaczego mama taka grubawink
                    Pozdrawiam

aga
                    • m_madi Re: się robi :) 18.10.04, 12:04
                      Cześć dziewczyny
                      Miałam dziś koszmarną noc, nie mogłam spać bo w każdej pozycji było mi nie
                      wygodnie. Już od kilku dni tak mam że jak sie położe to mam różne dziwne kłucia
                      z boku brzuch. A gdy próbuje spać na lewym boku (zalecane) to jest jeszcze
                      gorzej. Wstałam dziś dopiero o 11 i jestem ledwo przytomna. Myślałam o zmianie
                      łózka na szersze bo obecnie śpimy na wersalce, może to pomoże.
                      Moja dzidzia daje już o sobie znać nieśmiałymi kopniaczkami a poza tym chyba
                      wszystko ok. Pofolgowałam sobie ostatnio z jedzeniem (wesele i tydzień u
                      rodziców) i w ciągu tygodnia przytyło mi 2 kg. Obecnie ważę 52 kg a w pasie mam
                      już 75cm.
                      Z witamin biore feminatal i jest ok.
                      Pozdrawiam Magda
                      • m_madi Re: się robi :) 18.10.04, 12:06
                        Na długotrwały i uciążliwy kaszel pomaga picie wapna, tylko nie wiem czy wasze
                        pociechy nie są jeszcze za małe.
                        • jagasz Re: się robi :) 18.10.04, 12:08
                          Nie są nie sąwink))) moja Marta uwielbia bananowewink)))))))
    • ineta Re: U mnie też chłopak! :) 18.10.04, 13:18
      Byłam dzisiaj na usg i lekarz zapytał czy chę znać płeć, bo dzidziuś tak
      pięknie się ustawił, że wszystko widać. No i okazało się, że znów chłopak. Po
      cichu liczyłam na dziewczynkę i myślałam, że jak się dowiem, że chłopiec, to
      będę rozczarowana, ale wiecie co - jakoś wogóle się tak nie poczułam. Może
      dlatego, że podświadomie czułam, że to będzie kolejny facet? Tylko teraz nie
      wiem co powiedzieć starszemu synkowi, który wymyślił sobie siostrę "Julkę" (bez
      żadnego sugerowanie z naszej strony co do płci rodzeństwa) - a tu urodzi się
      konkurencja do ukochanych samochodzików smile))
      Samopoczucie ogólnie dobre ale na twardnienie brzucha mam brać doraźnie no-spę
      i magnez i się nie przemęczać (łatwo powiedziećsmile) W każdym razie po badaniu
      nie stwierdził jakiś niepokojących rzeczy więc trochę się uspokoiłam. A za
      mies. usg połówkowe.
      Pozdrawiam
      Aneta 18tc
      • jagasz Re: U mnie też chłopak! :) 18.10.04, 13:32
        GRATULACJE!
        Jak tak dalej pójdzie to marzec będzie pełen chłopakówwink)))

aga
        • iwonaandrzej Re: U mnie też chłopak! :) 18.10.04, 14:42
          hej hej

ja też marzę o chłopcu!! ale wg innych (3 osoby) będzie dziewczynka
          w sobotę idę na USG połówkowe, już się nie mogę doczekać bo jestem w 20 tc a
          ruchów nie ma i trochę się tym niepokoję
          POza tym wszystko ok, brzuszek jakby większy, wc raz w nocy!
          Po tygodniowym zwolnieniu dziś powrót do pracy, dobrze, ze miałam tylko 4h bo
          pracy nazbierało się full podczas tej nieobecności, nadrobię powolutku, teraz
          przeciez nie mogę się spieszyć ,nie???
          tongue_out

pozdrawiam
          iwona
      • dorina1 Re: U mnie też chłopak! :) 18.10.04, 15:18
        To super, ja jestem jeszcze w niepewnosci i na wszelki wypadek sie nie
        nastawiam. W poprzedniej ciązy mówilismy z mężem do końca do brzucha Mateusz,
        Matuś, bo nie było nam dane poznać płci - a wyszła Zuzia. Intuicja zawiodła,
        wiec teraz wszyscy mówią, że bedzie chłopiec - a ja nie wiem... Ale troche tych
        chłopców niech bedzie, bo u Zuzanny jest 21 dziewczynek w grupie przedszkolnej
        a tylko 7 chłopców.
        Apropos zadziwia mnie słabość naszych dzieci do imienia Julka (także typ mojej
        córki).
        Ja tez mam sie nie przemęczać, ale w praktyce róznie z tym bywa, mój mąż
        wysprzątał w sobote całą chate i prasował swoje koszule. Dla mnie zostawił
        tylko kwestie kulinarne i opiekę nad córeczką. odwozi mnie też z pracy i po
        pracy, chociaz nie jest mu to po drodze. Na poczatku podrózowałam autobusem
        albo pociagiem ale poniewaz moja ciąża dla wielu osób jest jeszcze
        niedostrzegalna (nieraz musiałam stać przez 45 minut podrózy) było to zbyt
        męczące. Niemniej jednak dla mnie jest męczące bycie w domu i oszczedzanie sie.
        Może wykorzystam wolny czas i podszlifuje mój angielski? Musze sie
        zmobilizować. Pa, pa konczę.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka