anfi74 Re: oddaję... 04.10.04, 15:42 ... żółtą koszulkę lidera (wagowego) zielonej borówce... bez żalu i z gratulacjami!!! Ale mi zrobiłyście niespodziankę z tym torcikiem. Chyba wykorzystam pomysł na urodziny Natalki (26-go). Ostatnio zamawiałam: ciasto czekoladowe przekładane masą z bitej śmietany zmieszanej z kruszonymi bezami, kawałkami czekolady i owocami (maliny akurat, choć tort nazywał się... wiśniowy). Pycha, może spróbuję sama taki zrobić, ale ze mnie antytalent w kuchni. Może ewentualnie podpowiecie, jak taką bitą śmietanę wyczarować, co by się wszystko trzymało, jak należy. Ja też chcę na zakupy! Niestety moja mała zaczęła 4 tydzień ślimaczącego się kataru i nijak nie mogę się jej pozbyć z domu )). Popołudnia odpadają, bo nie mam siły po całym dniu ze wspomnianą wyżej damą. Dla dzidziusia prawie wszystko mam, spadkowe, ale na początek wystarczy... dokupię kilka "wyjściowych" ubranek (dla własnej przyjemności) i jakieś drobiazgi. Jejku, chyba naprawdę dogonimy "lutówki", pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: coś nie słodkiego 04.10.04, 15:53 Wy tu a torciku a ja właśnie zabieram sie za pysznego kurczaka po włosku z papryką, czosnkiem i makaronem ryżowym. To jest dopiero super. Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: coś nie słodkiego 04.10.04, 15:57 Wlasnie mysle o czyms konkretnym...przepis na tego pysznego kurczaczka mozna prosic?) Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: coś nie słodkiego 04.10.04, 16:02 Jest tak samo prost jak na ten torcik bezowy. Kupujesz w sklepie FIX KNORA DO KURCZAKA PO WŁOSKU dwie papryki, filet z kurczaka i czosnek. Przepis znajduje sie na opakowaniu z tyłu, ten drugi. Ja troche korzystam też z tego pierwszego i zamiast gotować fix osobno to do usmażonego kurczaka z papryką wlewam wode i wsypuje zawartość torebki. Mniej pracy i mniej zmywania. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: oddaję... 04.10.04, 15:56 Bardzo dziękuje! Coś przyciasna ta koszulka! Wybaczcie, że mówie z pełną buzią, ale właśnie przełykam pysznego pączka. Jeśli chodzi o wyprawkę dla małego ludzika, to dostałam 2 kaftaniki w prezencie. Niestety u mnie w rodzinie nie ma małych brzdąców, wiec czekają mnie mega zakupy. Na razie myśle o sobie i dzis wybieram się do po jakiś nowy ciuch. Musze sobie poprawić nastrój. Kiepski dzien. Chyba stąd te pączki. Dziewczyny, skąd Wy bierzecie tyle siły? Ja po pracy umieram i ostatnie na co mam ochodę to pichcenie tortów. Szarlotkę dla meża robie już 4 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: oddaję... 04.10.04, 15:59 Hmm...probuje wynagradzac mezowi brak uniesien milosnych...pysznym jedzeniem...Choc ne chce zapeszac-chyba wracaja do mnie sily witalne) Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: oddaję... 04.10.04, 17:02 Cos dzisiaj mamy apetyczny dzien )) ja juz po wafelkach, soku, jablkach, wsuwam chipsy (wiem, ze niezdrowe) )) A co do kremow, to poki co uzywam chicco. W poprzedniej ciazy doskonale spisal sie krem gerbera - zero rozstepow! Moj maz smieje sie z polskich "wloskich" sosow i fixow ...ale moze jak bede w PL to kupie i sprobujemy ) poki co ugotowal gar pysznej zupki warzywnej, teraz zmywa naczynia (nie ma to jak maz na zwolnieniu chorobowym ale sie rozkrecilo ))) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 kremy 04.10.04, 18:24 Mam pytanko do tych, które stosuja lub stosowały krem Gerbera. Jak Wam się sprawdza, a przede wszystkim czy łatwo się wchłania? Bo po Fissanie pozostaje tłusta powłoczka na skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 rozstępy 05.10.04, 08:39 Cześć Mamusie) I mamy kolejny piękny dzień)aż miło robi się na serduszku jak słoneczko tak cudnie świeci... Ale do rzeczy...Chyba nadszedł czas kupić krem na rozstępy (jakoś wcześniej nie myślałam o tym, a to błąd, prawda?!!!). Prosze o rady (cenowe też) Z góry dziękuję Asia i 19 t ukochane maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: rozstępy i żale 05.10.04, 09:20 Borówko, ja nic nie używałam w poprzedniej ciązy, oprócz oliwek. Potem okazało się, że na każdą jestem uczulona - nigdy nie bylam alergiczką. Skutek taki, że na początku pojawiły się rozstępy na piersiach, na brzuchu nic. Teraz też nie będę stosowała takich specyfików. Wcieram jedynie balsam - ten sam co zawsze - tłusty Nivea (granatowy), bo daje mi największy komfort. O piersi nie martwię się, bo przy karmieniu zaliczyły wszystkie największe rozmiary i nowych rozstępów się nie dorobiłam... wytrenowane Podobnie nie zwalczałam celulitu, który pojawił się w ciązy. I dobrze, bo zniknął po porodzie niewiadomo kiedy. Teraz trochę się pożalę. Byłam wczoraj u lekarza i jestem złaaaaa!!! Nie lubię go, jest małomówny. Na każde pytanie daje krótką odpowiedź np. jaka jest wielkość dziecka (chodziło mi o wymiary), odp. wskazująca na 18 tydz! Jakie sa wyniki cytologii, odp. dobre! Wrrrrr... i tak ze wszystkim. Jest przy tym miły, nie daje odczuć, że męczą go moje pytania, ale jednak te odpowiedzi mnie dobijają. Ponadto ciągle dopytuje, czy aby na pewno nie miałam problemów z donoszeniem poprzedniej ciąży i z porodem??? Wspomniał też, że jakoś tak nisko mam wszystko ułożone. Oki, ale co to oznacza, tego już nie powiedział. Nie moge zmienić lekarza, bo juz nikogo mi nie polecano w tym szpitalu, a do innego nie chcę. Sytuacja patowa... Dziewczyny, informujcie mnie, co się dzieje u Waszych dzidziusiów, może tym sposobem czegoś się dowiem. Dzisiaj, po przespaniu juz jest lepiej, ale wczoraj z tej złości i bezsilności chciało mi się płakać. Powiedzcie jeszcze kiedy zrobic USG, żeby na pewno było widać płeć. Chcę się wybrać do kogoś innego, bardziej rozmownego na samo USG, bo mój stwiedził, że jeszcze za wcześnie. Ja myślę, że za wcześnie... ale dla jego aparatu. Pozdrawiam, Ania 18 tc Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: rozstępy i żale 05.10.04, 10:13 Czesc Aniu!!! ja jednak chyba cos wypróbuje z tych kremów na rozstępy... A co do mojego dzidziusia...wizyte ginekologa mam w przyszły poniedzialek...bedzie to juz koniec 19 tc, wiec jak to moj lekarz powiedział"będziemy zaglądać między nózki"-oby maleństwo było odpowiednio odwrócone Moj lekarz jest ok (choc niektorym wydaje sie za powazny i konkretny i malo sie usmiecha). Ja do niego nic nie mam, zawsze mnie uspokoi i nie rozczula sie nade mna-a ja tego wlasnie potrzebuje. Jak mialam poczatkowo plamienia-byl super- zreszta juz 3 lata go znam i jestem zadowolona...ale nie bedzie przy porodzie, bo zajal sie praktyka prywatna...no coz..kogos mi na pewno poleci...\chcialabym, zeby poczas nastepnej wizyty mogl tez ogladac USG moj mezus-mam nadzieje, ze nie zapomnie) Trzymaj sie Asia Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: rozstępy i żale 05.10.04, 10:53 Cześć))) Witam nowe foremki) Dzisiaj pogoda znowu cudowna, przynajmniej u nas Świeci słoneczko i jest niesamowicie ciepło Wieczorem mam wizytę u mojego gina. Relację zdam jutro. Nie wiem czy robić USG, czy tym razem sobie odpuścić. Miałam już dwa, w 9tc i 13tc... Anfi, jeżeli chcesz iśc na USG do innego lekarza, to najlepiej chyba ok.20tc na tzw. USG połówkowe. Wtedy najwięcej się dowiesz. Ja będę robić u mojego w 21tc, na nastepnej wizycie. Dziewczynki, czekam na Wasze opinie na temat kremu Gerbera. Chciałabym na niego zamienić Fissan, bo jest zbyt tłusty. Moja przyjaciółka używała w ciąży Fissan i dlatego go kupiłam. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie ta tłusta powłoczka Zresztą ostatnio jak z nią rozmawiałam, to okazało się, że przez całą ciążę nie miała rozstępów... pojawiły sie teraz miesiąc po porodzie jak brzuch zszedł( Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa33 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 09:32 Witam wszystkich. Dziś jestem tu pierwszy raz. mam termin na 15. marca (to w/g USG, bo w/g miesiączki powinno być wcześniej). miesiączkę miałam nieregularną od poprzedniego porodu-karmiłam piersią, i stąd te różnice. Jednak przyzwyczaiłam się już myślą do tego terminu i nie chciałabym żeby to było ani trochę wcześniej ani trochę później Mam małą córeczkę (13 miesięcy) i to dla Niej tak się spieszyliśmy z rodzeństwem. mam trochę obaw że będzie ciężko z dwoma małymi brzdącami, ale wierzę że sobie poradzimy. może i drugie dziecko będzie takim aniołkiem jak Tanja, która doskonale się rozwija, jest super zdrowa (do tej pory przechodziła tylko ospę przy którbej złapała przeziębienie, a tak to-odpukać-NIC!!) i pogodna. Strasznie się rozgadałam, ale chciałam się przedstawić.. Dodaję link do ulubionych i będę zaglądać. Zawsze się wzruszam przy czytaniu doświadczeń innych mam. Pozdrawiam Was wszystkie!! Odpowiedz Link Zgłoś
susanka Re: MARZEC 2005 05.10.04, 09:42 Hej dziewczynki, najwyzszy czas dolaczyc do watku, wkoncu to poczatek 15tc a termin mam na 27 marca jesteSMY z Warszawy a mieszkamy pod Warszawa dzidzi na razie nie daje jeszcze o sobie znac. Wczuwam sie, wsluchuje i na razie cicho sza! W ciuchy jeszcze swoje wchodze, chociaz zauwazylam ze w pasie robi sie ciasnawo malenstwo widzialam dwa razy w 10 i 12 tygdoniu i machal do nas raczkami nastepne widzenie okolo 20 tygodnia,moze wtedy uda sie zobaczyc kto tam mieszka..Od poczatku ciaze znosze dobrze, lekkie mdloscia, ale tylko mdlosci no i seeeennoooosc! Spaaac! Myslalam ze po pierwszym trymestrz minie,ale ja nadal padam okolo godziny 21:30-22. Do pracy chodze, ale zamierzam zaczac odpoczywac od polowy grudnia do rozwiazania. No i tak. Cieszymy sie z mezem jak diabli. Imiona juz wstepne mamy i oboje przeczucie ze to bedzie chlopak...poczekamy zobaczymy. Ciuszkow na razie nie kupuje, dostalam tylko dwie pary bucikow na szczescie i skarpetki. Wyprawke zaczne kompletowac jakos w 7 miesiacu. Pozdrawiam Was serdecznie Marcoweczki, cmokam w brzuszki i niech watek sie rozwija bo strasznie fajnie sie go czyta buziaczki susanka Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 05.10.04, 11:28 Witam Was kochane)) Ja ostatnio mam jakiś dziwny przypływ energii, może podświadomie wiem, że mam trochę do roboty i muszę się sprężyć. Ja podobnie jak Ania nie używałam w pierwszej ciązy żadnych kremów, rozstępów brak (chyba bardziej przydałoby się coś na cellulit Z wagą WAs nie przebiję, mieszczę się w normalne ciuchy, no może nie w normalne, ale w takie co normalnie są na mnie za duże, albo w spodnie ze stretchem. Macie jakieś plany na Sylwestra, my jedziemy w góry, wiem, że to taki ostatni wyjazd przed powiększeniem rodzinki)) Pozdrawiam, mniam a może któraś ma przepis na jakiś torcik, ciasteczko, ciasto, placek....pączka bym zjadła)) (która z Was mi smaku narobiła?????) aga Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Nerwy mi wysiadają... 05.10.04, 11:46 Kurcze, rano super humor, a teraz wsciekam sie o byle drobnostke(nie moge sie skupic i trace cierpliwosc...biedny MArcinek (mąż)...Wdech, wydech...chyba mi to przejdzie?!! Moze zakupy poprawia mi humor?! Co do Sylwestra-jeszcze nie wiemy co i jak, ale pomyslimy... Wcinam kanapeczke, a po jakies slodkie pysznosci nie chce mi sie osc do sklepu... Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Słoneczko 05.10.04, 12:36 Witam Ja od rana tryskam energią sprzątam, piore i przeprowadzam remament w półkach. Wywaliłam już z trzy siaty różnych pierdołek a to jeszcze nie koniec. Teraz chyba pójde do ogródka poleniuchować do obiadku, to słonko strasznie kusi. Mam pytanko: miała któraś z was krwotok z nosa bo mi zdarza sie wieczorem co jakiś czas podczas mycia zębów. I to najczęściej wtedy gdy sie nie przemęczam w czasie dnia. Gdzieś czytałam że to narmalne ale czy na pewno? Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: Słoneczko 05.10.04, 12:40 no niestety...takie krwawienia sie zdarzaja...ja na razie tylko z dziasel i to malutko..ale wkurza tak czy siak... Sloneczko za oknem, wiec ju mi moja zlosc przechodzi...ale po poludniu czeka mnie batalia w banku( Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: Słoneczko 05.10.04, 13:41 mi często leci krew z nosa, głównie rano, ale bywa różnie. Jak tylko skończyłam trzeci miesiąc i zaczęły się wymioty to ogólnie jestem jakaś osłabiona. Bardziej kręci mi się teraz w głowie, a po pobraniu krwi nawet mdleję Nie wiem czy to normalne, mam teraz skierowanie na badania i lekarz sprawdzi co mi może dolegać. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: Nerwy mi wysiadają... 05.10.04, 13:24 Asiu, Zakupy fajna rzecz! Humor mi sie poprawił! Piękny błękitny golf wczoraj zakupiłam. Polecam. Niezła terapia! Buziak! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: MARZEC 2005 05.10.04, 13:11 Z pączkiem, to ja mea culpa. Ale jaki dobry był. hmmm.... Dzis mam ochote na zupe-grochówke. Jagasz, napisz kochana, skąd tyle energii czerpiesz? No słońce pomaga, nie powiem, ale ludzie i wredny szef wyprowadzają z równowagi, jeszcze rano pazur złamałam - przeklęty ręczny hamulec!!! Wściekam sie, a wieczorem padam na nos. Kot mnie tylko wącha jak jakiegoś padalca. Brak sił witalnych. Null, zero! Dziś obiecałam sobie, że szarlotke w końcu upiekę.... Planów na Sylwestra nie mamy. Mnie sie od lat marzy taki z kuligiem i pieczeniem jakiegoś dużego stwora. Buziaki! Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 05.10.04, 13:26 No nie wiem skąd ta energia, no nie wiem... sama nie wiem..po prostu nie wiem.... (ha...ha..). Ok Borówko Zielona daruję Ci tego pączka, właśnie sobie wydrukowałam przepis na szalotkę z pianą, i na torciki bezowe mniam...... Kuligu u nas nie będzie, stwora tym bardziej, no...chyba, że mój mąż.... aga Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 13:33 A mnie jakies paskudstwa na twarzy wyskoczyly( A co tam...znikna) Powiadasz zielona borowko, ze masz kota? ja uwielbiam te puchate stworzenia.Sama mam puchatego bytyjczyka-niebieski krotkowlosy-cudny z wielkimi pomaranczowymi oczamiJestem kocia mamaod zawsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: MARZEC 2005 05.10.04, 13:59 Ja też uwielbiam Kiciaputki! Moja mała jest szarym, rasowym dachowcem z przydługim ogonkiem. Rano włazi na mnie, a raczej na mój szlafrok, żeby ja na rączki wziąć. Mój mąż wyjechał i biedaczka całą noc przy drzwiach spędziła. Kochana jest. Ale troche się obawiam jej zazdrości jak przyjdzie na świat mały ludzik. Asiu, masz zdjęcie kici? mogłabyś przesłać mailem???? Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:13 Ocho... no to sie teraz zacznie)))))))) wymiana kotowych doświadczeń))) Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:39 Cudowna!!! I jak takiego pluszaka nie przytulać? Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:43 No wlasnie) i nie boje sie, ze kicia bedzie zazdrosna o malenstwo, poniewaz ta rasa to straszni indywidualisci i nie wchodza innym w parade kicia jest zdrowa, o toksoplazmoze sie nie boje. CZasami tesciowa marudzi, ze kot w domu to niebezpieczenstwo...ja wiem swoje...)) buu...dzidzia jeszcze leniwa i nie daje o sobie znac...jestem cierpliwa, ale ile mozna?!!!!!!zartuje jutro idziemy ogladac mieszkanie-podobno w zlym stanie, ale my chcemy wszystko od podstaw wyremontowac, wiec moze moze...ja chce miec juz swoje mieszkanko!!!!! Asia Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:40 Ach Wy kocie mamy))))))))) Ja też będę sobie dzisiaj poprawiać humorek zakupami)) Przynajmniej się trochę odstresuję, szczególnie przed wizyta u gina Dziewczyny, Wy robicie USG przy każdej wizycie? Nie wiem, czy mam dzisiaj robić... Chciałabym, tak dla własnego spokoju... PS: Mam ochotę na pączki Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 14:45 Agusik-bylam na 3 wizytach i za kazdym razem mialam USg, ale to chyba wynika z tego, ze 3 lata temu poronilam i poczatkowo w tej ciazy mialam plamienia, potem po weselu krwawienie i wole wiedziec, czy z dzidzia jest o.A moj lekarz mowi, ze mam o tych wczesniejszych problemach juz zapomniec, bo wszystko jest SUPER) Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 15:13 Agusik, ja też mam co wizytę USG, ale jak wiesz (poprzedni mój post) spokoju mi to nie zapewnia . Zrobiłam rekonesans i na pewno pójdę za jakies dwa tyg. do kogoś innego (nadplanowo). Wiecie, u mnie 3D kosztuje tylko 80 zł, jak czytałam warszawskie ceny, to w końcu mi się miło zrobiło )). I w ogóle humor mi się poprawił, dzięki za radę z tym połówkowym Borówko, powodzenia w sprawie mieszkania... Czekajcie cierpliwe na ruchy maleństw, na pewno dadzą niedługo znać. Moje bryka prawie dwa tygodnie, przedwczoraj mąż też miał okazję poczuć, wczoraj polowała Natalka, ale nie potrafi trzymac nieruchomo rączki dłużej niż 2 sekundy )). Bardzo chce zobaczyc dzidziusia "w telewizorku", wczoraj płakała, kiedy nie zabrałam ją na wizytę . Pozdrawiam kocie mamy, ja z psich mam... mam dwa psiaki, ale więcej czasu poświęcam już tematyce dzieci... Inne mamy też serdecznie pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 05.10.04, 15:22 Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie USG. Jak mój gin nie będzie miał nic przeciw, to zrobię sobie dzisiaj Niedługo kończę pracę... więc buziaczki do jutra Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: MARZEC 2005 06.10.04, 07:38 hej ja używam Gerbera na brzuch. wg mnie jest ok - dobrze się wchłania i ma przystępną cenę ok 23zł za 150ml. Polecam choć nie wiem jakie będa efekty a mnie przeziębienie jednak dopadło!!! Katar, ból głowy i kichanie, ehhh Co do zakupów to na razie mam tylko ciuszek w którym mama przywiozła mnie sama ze szpitala ) z innymi czekamy, chodzimy też po sklepach i porównujemy ceny, oferty itp, zakupy od grudnia pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: MARZEC 2005 - zakupy 05.10.04, 22:54 Dziś zakupiliśmy wózek. Wiem,że czasu jeszcze sporo ale nastwiłam się na wózek używany o określonych parametrach. Trafiła sie oferta i dokonałam zakupu. Zatem pierwszy "ciężki mebel" mamy za sobą pozdrawiam, eliza Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 Re: MARZEC 2005 - zakupy 06.10.04, 07:36 Ja jestem całkiem do tyłu.......kompletnie nic jeszcze nie mam) Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: MARZEC 2005 - zakupy 06.10.04, 09:01 nie martw się Alice jeszcze mamy sporo czasu, nadrobimy z tego co pamiętam to jesteśmy w tym samym 15 tyg. ja wykorzystałam z mężem wolny dzień i całą sobotę jezdziliśmy po sklepach z akcesoriami, ale tylko na raie sprawdzamy co gdzie jest ładniejsze, tańsze i co nam się podoba. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 Re: MARZEC 2005 - zakupy 06.10.04, 09:38 Hmmmm..... przyznam się, że ja też już co nieco oglądałam, ale jeszcze nic nie kupiłam. Taaaak mamy jeszcze sporo czasu i już nie mogę się doczekać kiedy wpadnę w wir zakupów. A muszę kupić dosłownie wszystko, bo to nasze pierwsze maleństwo)))) Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 09:42 Jestem w szoku! Chyba ze dwa dni mnie tu nie było, i teraz nie mogę nadążyć z czytaniem! Troszkę nadrobiłam, ale i tak jeszcze nie wszystko. Komputer w serwisie (dziś wraca! ), więc znów wykorzystuję przerwę w pracy. U mnie 18 tc. Za jakieś dwa tygodnie chcę się wybrać na usg. Na razie wszystko w porządku (odpukać!). Pogoda super! Wczoraj wybrałam się z Natalią do Zoo! Było cieplutko, do domu się nie chciało wracać. Dzidzia się rusza, chociaż jeszcze trochę leniwie. Zakupów żadnych nie robiłam, mam masę rzeczy po Natalii. Myślę, że w zimie zrobimy remanent i wtedy będę wiedzieć, co trzeba dokupić. Nawet wózek głęboki jest schowany. Niezbyt wyeksploatowany, bo Natalia jeździła nim tylko 3 miesiące, potem przerzuciła się na spacerówkę (mamusi było wygodniej ). Tak sobie myślę, że jak byłam w ciąży z Natalią to nie mogłam się doczekać tych zakupów. Teraz jakoś nie pali mi się do tego. Aż mi łyso... Łóżeczko jest, wózek też, mnóstwo ciuszków. Jednak nie ma to jak pierwsza ciąża! Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 06.10.04, 11:31 No tak, ja nie mogę powiedzieć o sobie,ze jestem kocią mamą, wręcz przeciwnie, jeżeli już to psią)) Wczoraj byłam u gina (państwowego) i moja waga spadła 20deko, więc mogę powiedzieć, że chyba nic nie przytyłam (ważę 60,700 to może przytyłam jakieś 2 kg), ale brzuszek widać. Wczoraj zrobiłam szarlotkę))) z pianą)))) Jak tam Wasze samopoczucie? aga Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: MARZEC 2005 06.10.04, 12:30 Hehe, kocie Moje samopoczucie ok. Męczą mnie wyrzuty sumienia z powodu szarlotki.... Znów nie upiekłam Gratuluje takiej wagi, Jaga!! Dziś ide do gin nr I Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 06.10.04, 12:42 Dziewczyny, jeżeli to nie jest duży nietakt, ile ważycie? aga Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:03 Jaga, waże ok. 62 kg. Przed ciążą 54-55, przy wzroście 167cm. Dużo mi przybyło w ciągu tych 19 tygodni, ale w ogóle się tym nie martwie. Po prostu jem tyle ile potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa33 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 16:44 Ja jeszcze nie zrzuciłam wagi po pierwszym dziecku Tanja ma 13 miesięcy. Przy wzroście 170 ważę 75 kg. Na razie korzystam z zapasów i nie przytyłam. Co do zakupów to nie widzę powodu żeby wydawać na zbytki (nowe ubranka). Już moje pierwsze dziecko chodzi w ciuszkach po znajomych dzieciach. Zresztą nie stać mnie na nowe.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 12:48 Oj zazdroszczę tej małej wagi. Ja już przytyłam 3 kg i nie spodziewam się spadku ( jak nic będę po raz drugi wielorybem ))) I potwierdzam, że przy drugim dziecku nie mam takiej werwy zakupowej itd. Wózek kupiony gdyż trafiłam na taki jak chciałam. Łóżeczko jeszcze jest na działce. Do ubranek nawet nie zajrzałam. Mąż się dopytuje o remont pokoju dla chłopaków a mi się nie chce. Nie mam tyle serca. To okropnie brzmi (( ale czasami mam takiego wrażenie, że traktuję to maleństwo troszkę po macoszemu : ((( Bardzo pragnęliśmy dziecka i oczywiście jestem bardzo szczęśliwa ale szaleństwo zakupowe, remontowe i wszystko co związane z dziecka przeżyłam przy moim pierwszym synku. Musze dokupić jeszcze fotelik samochodowy i temat zakupów zostanie zamknięty pozdrawiam, Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:05 Honda, ja mam podobne odczucia, że przy pierwszym dziecku bardziej "piałam" niż teraz. Ale obiecuję sobie, że się poprawię tym bardziej, że czuję, że dziecko się tego domaga))) Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:24 Witam dziewczyny)))))) U nas samopoczucie ok Chociaż wczoraj było kiepsko... Z dzidziulkiem wszystko dobrze Ale mimo to się troche przejmuję... Przytyłam 2kg)) Nareszcie, bo wczesniej waga stała w miejscu. Ważę teraz 48kg. Wiem, że to mało... Na moje pytanie czy robimy USG, gin odpowiedział: oczywiście. Trochę mnie to skołowało, bo moje koleżanki nie miały tak często... Bałam się, że cos nie tak, ale gin mówi, że wszystko dobrze) Dzidzia urosła, ładnie się rusza. Słuchaliśmy też jej serduszka, na tej specjalnej aparaturze) Szybko bije W karcie mam wpisane tętno 138. Eliza, widzę, że pierwsze powazne zakupy juz za Wami Ja kupiłam sobie wczoraj fajne spodnie Niskie biodróweczki z czarnego sztruksu)))) Bardzo mi sie podobają Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:26 Iwona, dzięki za opinie na temat kremu Gerbera Na pewno go wypróbuję Mustela przeraża mnie ceną pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:54 Witam w ten kolejny słoneczny dzień. Od kilku dni ja też używam kremu gerbera i jestem bardzo zadowolona. Super sie rozprowadza i szybko wchłania, nie pozostawia żadnej tłustej powłoczki i do tego przyjemnie pachnie. Wcześniej miałam penaten ale był przeciwieństwem tego. Maja waga przed ciążą 46-47 kg. Obecnie 50,5 przy wzroście 162cm. Jak dla mnie to super. Rzeczy dla dzidzi będe kompletować w grudniu i styczniu, chyba że zobacze coś ślicznego i nie będe mogła sie powstrzymać przed kupieniem tego. Na razie kupiłam dla siebie wygodne spodnie polarowe do chodzenia po domu. dziewczyny jak często chodzicie do gina bo ja co 3-4 tygodnie, a mam wrażenie że wy o wiele częsciej? Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 15:03 Madi, ja chodzę co 4 tygodnie Na każdej wizycie gin mówi kiedy mam przyjść. Tzn. zawsze wyglada to tak: wszystko w porządku, widzimy się za 4tygodnie)) Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 06.10.04, 13:44 Witam po spacerze w lesie, jest taka piękna pogoda, że aż grzech tego nie wykorzystać... praca jednak jest wystarczającym wytłumaczeniem . Aronka, jak Ci zazdroszczę tego ZOO, Natalka nawet dzisiaj wspomniała, że chciałaby tam pójść... jeszcze nigdy nie była. Byliśmy tydzień temu w pobliżu Krakowa, ale u znajomych. Do samego Krakowa nie dotarliśmy, mimo chęci zakupienia ramy do łóżka dla Natalki w IKEI, niestety brakło by nam przestrzeni w samochodzie . Może innym razem się uda... To prawda z tym drugim dzieckiem, brakuje już tego entuzjazmu... Aaa i o wadze jeszcze. Moja norma to 50-52 kg. W związku ze staraniami świadomie doszłam do 54 kg. Dzisiaj rozpoczęłam kolejną dziesiątkę , czyli waga pokazała 60 kg. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi WYPRAWKA 06.10.04, 17:05 A propo zakupów jak już sie wybiore to co i ile sztuk powinnam kupić? Ile śpioszków, kaftankików itd. A może pajacyki są wygodniejsze i kupić tylko je? Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: WYPRAWKA 07.10.04, 10:59 Madi, poruszyłaś odwieczny problem każdej mamusi. Hmm, w domu na pewno wygodnie jest w kaftanikach lub body + śpioszki. Jeśli jest chłodniej na to przydałby się pajacyk. Ale jeśli mogę doradzić, to potraktuj pajacyki jako wierzchnią odzież, a kaftaniki/body i śpiochy jako bieliznę... bielizny trzeba mieć znacznie więcej, bo czasem zdarzy się przeciek, dzidziusie lubią często ulewać itd. Ja miałam kilka kompletów "bielizny" w najmniejszym rozmiarze i zupełnie wystarczało, potem jak dziecko troche dłużej nosi jeden rozmiar można kupić więcej sztuk. Poczekaj jeszcze parę miesięcy to ułożymy taką listę "marcowej wyprawki", że żadna z nas błędu nie popełni )). Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: WYPRAWKA 07.10.04, 11:46 Anfi, bardzo dobry pomysł Razem stworzymy listę najpotrzebniejszych rzeczy Ja też myslę, że jeszcze mamy troche czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: MARZEC 2005 - do anfi74 06.10.04, 18:29 Rzeczywiście, w Zoo było fajnie! Chętnie zabrałybyśmy ze sobą tatę, ale on akurat wczoraj pracował, a trudno czekać na następny raz. Ta piękna pogoda może się skończyć. Wiesz, przypomniałaś mi coś, jak napisałaś o transporcie łóżka. Kupowaliśmy łóżeczko dla Natalii przed jej urodzeniem oczywiście. Nie mieliśmy wtedy jeszcze swojego samochodu, więc pożyczyliśmy od mojego brata. To było cinquecento... Oczywiście klapa od bagażnika się nie zamknęła, ale małżonek ją przymknął mając nadzieję, że tak zostanie. Jasna sprawa, że w czasie jazdy klapa się podniosła i wyglądało to komicznie. Klapa w górze i to łóżeczko dyndające z tyłu. ) Na szczęście jechaliśmy bardzo blisko, ale i tak mąż miał mnie dość, bo dostałam takiego ataku śmiechu, że aż się popłakałam i brzuch mnie rozbolał. Niby nic, a ile miałam radochy. W dodatku za nami jechał samochód policyjny i czekałam tylko, aż nas zatrzymają. ))) Jeśli chodzi o moją wagę to chyba wszystkie jesteście lepsze. Przed pierwszą ciążą ważyłam ok. 50 kg, przy wzroście 170cm. Byłam szczuplutka jak patyczek. "Po Natalii" ważyłam ok. 65 i tak mi zostało, z czego byłam baaardzo zadowolona! Na początku drugiej ciąży schudłam, było jakieś 62kg, a teraz coś ok. 63. Tak więc w zasadzie nie przytyłam nic. A brzuch rośnie. W "pasie" 95 cm... Odpowiedz Link Zgłoś
oriana8 Re: MARZEC 2005 07.10.04, 17:34 Witam wszystkie marcowe mamy. Jestem tu po raz pierwszy, a wątek jest ogromny i strasznie ciekawy. Mam termin na 8 marca 2005, troszkę się boję i bardzo się cieszę - to moja pierwsza dzidzia. W sobotę mam zrobić typowe badania krwi i moczu i jakąś glukozę, czy orientujecie ile tego trzeba wypić brrrrrrrrrr ? pozdrawiam ori Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 07.10.04, 18:37 Witaj Ori, nie taka glukoza strasza Trzeba wypić 50 g rozpuszczonej glukozy, czyli mały kubeczek. Da się przełknąć, dla nie przepadających za lukrem poleca się dodać sok z cytryny - nie fałszuje wyniku. Po tym cudnym napoju trzeba odczekać pod drzwiami laboratorium godzinkę i znowu pobiorą krew. Szybko lekarz zalecił Ci to badanie, standard to raczej 6 m-c. Dobrych wyników życzę. Coś dziewczyny dzisiaj zapracowane były i prawie bezruch zapanował na wątku... Które z Was miały IgG zerowe (lub ujemne) w toksoplazmozie. Pytam, bo mój lekarz zbagatelizował sprawę, a wiem, że trzeba powtarzać co jakiś czas IgM w takiej sytuacji. I z tego co pamiętam ewentualne leczenie można rozpocząć po 16 tyg. Więc, co jaki czas trzeba powtarzać to IgM? Poradźcie, bo widzicie, że sama muszę się troszczyć o pewne sprawy . Pozdrawiam, Ania 18 tc Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Re: MARZEC 2005 08.10.04, 09:47 Hej! Ja miałam IgG zerowe. Bad robiłam na pocz. ciąży i lekarz powiedział, że w tej syt. będziemy to sprawdzać w każdym trymestrze. Teraz już 4m-c , wizytę mam na 18 paźdz. więc możliwe że każe mi je zrobić. Kota nie mam , mięsa surowego ani mleka "prosto od krowy" i tak bym nie tknęła, więc za bardzo się ne przejmuję możliwością zarażenia. Za to w pierwszej ciązy inny lekarz nawet nie wspomniał o tym badaniu, więc zrobiłam je tylko raz na początku a potem po prostu uważałam aby się nie zarazić toxo. Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 08.10.04, 10:26 Ori, ja też już dostała skierowanie na badanie cukru po obciążeniu glukozą... Chociaż czytałam, że robi je się między 24 a 26tc. No nic, mam nadzieję, że mój gin wie co robi Ja będę je robić za jakieś 2-3 tygodnie. Tak jak już pisała Anfi, można dodać sok z cytryny do glukozy, żeby nie była tak okropnie słodka) Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: MARZEC 2005 08.10.04, 10:45 Cześć dziewczyny Ja też już dostałam skierowanie na glukoze, ale moja gin kazała mi sie narazie wstrzymać z jego wykonaniem, powiedziała że najwcześniej w 22 tc. Gdy pytałam o toksoplazmoze to pani doktor powiedziała że nie jest to obowiązkowe badanie w ciąży, więc nie robiłam bo prywatnie jest troche drogo. Na skierowaniu na badania mam napisane jeszcze jedno i nie wiem co to za badanie. Nie bardzo umiem to rozczytać, wygląda to na UDRL? albo VDRL? wiecie coś na ten tamat? Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 08.10.04, 10:48 Madi, to pewnie VDRL, inaczej WR. To badanie w kierunku chorób wenerycznych, a dokładnie chyba kiły. O ile dobrze pamiętam Ja to robiłam na samym początku. Odpowiedz Link Zgłoś
oriana8 Re: MARZEC 2005 08.10.04, 12:17 Dzięki dziewczyny za wsparcie, jutro opowiem jak było. Zastanawiam się nad jedną rzeczą, czy warto chodzić do szkoły rodzenia? Z jednej strony można się czegoś nauczyć, a z drugiej pewnie troche wystraszyć. Może lepiej poczytać na sucho i odpuścić sobie tą szkołę rodzenia? A i dodadam, że mój mąż nie jest zachwycony pomysłem nauki w szkole rodzenia. Pozdr Ori Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 Delikatne ruchy?:))))) 08.10.04, 08:51 Od kilku dni czuję takie pojedyńcze drgania, wibracje w dole brzucha, czyżby to dzidzia dawała znaki?????? Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: Delikatne ruchy?:))))) 11.10.04, 12:01 Alice, chyba to właśnie są ruchy! Mój ludzik już od półtora tygodnia daje znaki. Pcha brzuch do przodu, rozbija się jak szalony Bardzo wcześnie się u mnie zaczeły, bo już w 18 tyg. a to pierwsza ciąża. Cudowne uczucie! Ściskam Was, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: MARZEC 2005 08.10.04, 10:45 Ju juz zrobiłam badanie obciążrenia glukozą. Nie było tak xle, pani pielęgniarka rozpuściła mi tę glukozę w b. zimnej wodzie i jakoś poszło. Gin. mnie skierował wcześniej, bo miałam pierwszy wynik glukozy w górnej granicy normy. Ale obciążenie wyszło OK. Poza tym brzucho rośnie, dzidzia kopie, ale coś słabo. Nie wiem, czy powinnam się martwić? Może mam poprostu takie spokojne dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 08.10.04, 10:50 Aska, nie ma się czym przejmować Moja dzidzia wcale nie chce skopać mamusi) Na ostatniej wizycie mój gin powiedział, że musze być cierpliwa, może to potrwac jeszcze 3 tygodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej ehhh, zwolnienie 08.10.04, 12:10 witam katar i niezły kaszel + lekko powyższona temperatura i ... dostałam zwolnienie na ponad tydzień, zanudzę się chyba ale z drugiej strony odpocznę, nadrobię zaległości w niektórych sprawach itp jejku, to moje 1 w życiu zwolnienie!!! dobrze, że płatne 100% bo przy pensji profesorka to wiecie... ale zazdroszczę Wam tych ruchów, u mnie jeszcze cisza, ale pan powiedział by czekać nawet do 20tc, poczekamyyyyy pozdrawiam Iwona 18TC Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk ruchy dzidzi 08.10.04, 13:11 ja też się cierpliwie wsłuchuję czy dzidzia daje jakieś zanki od dwóch dni czuję jakieś bulgotanie, pękanie bąbelków może to już jest to ?? dziś zaczynam 16 tydzień i nie wiem czy nie jest jeszcze za wcześnie. A jutro idę na USG i nagram sobie ruchy dzidzi a potem pewnie będę siedzieć i oglądać cały weekend albo jeszcze dłużej pa Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: ruchy dzidzi 08.10.04, 13:59 Ja na razie też nie czuję dzidzi a u mnie to już 19tc. Bulgotanie to i owszem ale nie chcę tego łączyć z maluszkiem, szczególnie że bardzo dużo teraz pije soków i wody min. Nad szkołą rodzenia też sie zastanawiam i chyba nie będe chodzić i tracić czasu i pieniędzy. Bo chyba i tak musiałabym chodzić sama bo mąż jest wiecznie zapracowany i nie pała entuzjazmem by tam chodzić. Zobacze co powiedzą w szpitalu w którym zamierzam rodzić, czy jest wymagana czy nie. Ale do porodów w wodzie chyba nie ma takiej konieczności, co? I nie będzie to poród z mężem bo on tego nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
wanna1999 Re: ruchy dzidzi 08.10.04, 15:31 poród w wodzie? zaintrygowałaś mnie... opowiedz coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej do m_madi 08.10.04, 16:06 hej a gdzie zamierzasz rodzić w wodzie? ja myślałam o tym, jestem z Łodzi, ale odwiedziono mnie od tego pomysłu, bo lekarz który tym sie zajmuje bierze sporo kasy a jak przychodzi co do czego to dzwoni, że ma konferencję czy coś tam innego i rodzi się naturalnie lub przez cc Powiedział mi o tym inny lekarz i 1 przypadkowo poznana dziewczyna, którą własnie tak "zrobił" pozdrawiam iwona Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: do m_madi 08.10.04, 18:00 Ja mieszkam w Chorzowie. Na pewno porody w wodzie są w Tychach ale warunki pobytu później nie za bardzo. Moja gin powiedziała że w Gliwicach też jest wanna ale coś więcej na temat tego szpitala to będe sie dopiero dowiadywać. Jakoś trudno wyobrazić mi sobie poród na sucho, znieczulenia zzo na pewno nie dam sobie zrobić, a o cc już nie wspomne. Nie pojmuje jak kobieta może świadomie sama sie tego domagać. Poród w wodzie przebiga o wiele szybciej niż normalny, woda łagodzi ból, a i dla dziecka jest to mniejszy szok i stres. Nie wiem co chciałybyście jeszcze wiedzieć więc pytajcie. Odpowiem w poniedziałek lub wtorek bo w weekend wybieram sie na ślub przyjaciółki. Pozdrawiam Madi Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 szkoła rodzenia, ruchy, tokso, poród :) 08.10.04, 19:18 Ori, uważam, że warto chodzić. W szkole nie straszą, tylko pomagają. Pierwszą ciążę spędziłam w poradnikach i na forum, ale zajęcia w szkole dużo mi dały, zwłaszcza te z lalką . Ćwiczenia nie bardzo mi się przydały, ale przynajmniej uczą prawidłowego oddechu. Teraz chętnie te oddechy też bym poćwiczyła, ale takich wybiórczych zajęć nie ma . Fakt, że życie na porodówce to inna bajka, ale polecam szkołę rodzenia. No i mąż wiedział, co robić, czasem lepiej, niż ja . Wiem, że wyczekujecie uważnie na ruchy, ja tylko do statystyki dodam, że nie odczuwałam żadnych bulgotów i trzepotu skrzydełek ... po prostu kopniaczki. Jeszcze wrócę do toksoplazmozy. Jestem przewrażliwiona, bo do niedawna razem z koleżanką bardzo się martwiłam o jej dzieciątko. Przy pierwszej ciązy nie miała robionych badań, w tej wyszła choroba... do końca stres ogromny. Synek na szczęście urodził się zdrowy, ale kto wie, czy nie dzięki szybkiej kuracji antybiotykowej; no i oczywiście przechodził niestandardowe badania po urodzeniu. I o porodzie . Madi, nie zrozum mnie źle, nie chce Ci nic wytykać... ale ja rozumiem kobiety domagające się cesarki. Realny strach przed urazami okołoporodowymi jest wystarczającym argumentem. Sama gryzę się z myślami... Mój pierwszy poród oceniłam jako dość "znośny", ale lekarze mający styczność z moją córeczką twierdzili jednoznacznie, że był bardzo ciężki... dla dziecka! Skończyło się tylko na krwiakach, ale ona była bardzo mała. Nie wiem, czy to wina mojej budowy... ale myśl o tym, co by było gdyby mała była większa nie daje mi spokoju... Naprawdę jeśli chodzi o moje odczucia, to mogę rodzić - dam radę, ale strach o zdrowie dziecka bierze górę... To tylko tak, żebyś wiedziała, czym może się taka (co myśli o cc) kierować... Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw.1970 Re: MARZEC 2005 10.10.04, 13:43 witajcie właśnie weszłam w 17 tydzień. Czuję się znakomicie. Przytyłam 3 kg. Mieszczę się jeszcze w rzeczy przedciążowe tylko dlatego, że były dla mnie za duże. Nie mam apetytu co mnie martwi. Mąż kupuje mi różne takie przysmaki, ale ja ni nic nie mam ochoty. Kolejną wizytę mam na 13 października ale bez usg. Pewnie tylko zważy, zmierzy ciśnienie i zapyta o sampoczucie... Jestem tak bardzo zajęta, że nie skupiam sie za bardzo na moim brzuszku (to moja druga ciąża). W połowie listopda (będę w 21 tygodniu) wyjeżdżamy z mężem w daleką podróż. Mam nadzieję, że mój brzuch zniesie to dobrze. Wydaje mi się, że czuję już pierwsze pukania mojego maleństwa - tylko gdy leżę już w łózku (jedyny moment kiedy naprawdę odpoczywam). CZy któraś z Was ma termin na 26 marca. Proszę napiszcie. Pozdrawiam. IW Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: MARZEC 2005 11.10.04, 10:31 hej! ja chyba mogę powiedzieć, że mam na 26 wg. lekarza, a wg. USG 25 III. Też czuję się bardzo dobrze, nic jeszcze nie przytyłam, więc chodzę w tych samych ciuszkach. Dziś byłam u lekarza - wyniki mam książkowe wszystko ok i następna wizyta za miesiąc. Co do apetytu to zaczynam teraz wybierać bo właśnie skończyły mi się nudności i wymioty więc z jedzonkiem jest coraz lepiej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: MARZEC 2005 11.10.04, 12:05 Dziewczyny pobudka Cisza jak makiem zasiał. A ktoś chciał tu dogonić lutowe mamusie, w tym tempie to chyba nie bardzo. Tydzień temu byłyście strasznie wylewne, nadrabianie zaległości chyba wszystkim zajęło troche czasu a teraz? Jak tu już zaglądacie to napiszcie że byłyście a nie tylko wtedy gdy coś nas trapi. Słoneczko świeci czas brać sie ochoczo do życia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorina1 Re: MARZEC 2005 12.10.04, 15:44 Dziewczyny mam doła ponieważ w zeszłym tygodniu na wizycie u ginki postraszyła mnie, że skraca mi sie szyjka macicy, a to dopiero 19 tc. Więc niestety musze radykalnie zwolnic. Zrezygnowałam z kursu angielskiego, od listopada zamierzam tez czasowo zrezygnowac z pracy (umowa o dzieło), w dodatku nie moge dźwigać, prasować i ściągać rzeczy z wyzszych półek. A do tej pory byłam bardzo aktywna. Grozi mi lezenie plackiem do konca ciąży, wszystko musze robic dwa razy wolniej. Nie moge sie doczekać USG, które bedzie duzo lepiej obrazowało mój stan. A to dopiero 4 listopada. A jak jest u was pracujecie, czy dalej jesteście na pełnych obrotach? A tak apropos ja przytyłam dopiero ok. 1,5 kg ale brzuszek jest u mnie juz widoczny zwłaszcza jak zjem cos treściwszego. Kupiłam sobuie sukienke ciążową i juz w niej chodzę bo jest to jednak wygoda, nic nie pije w brzuszek i wogóle. Buziaczki gorące i obiecuje ze bedę częściej zaglądać na forum. Niestety mam możliwośc tylko w pracy wiec czuje sie rozgrzeszona po części. Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: MARZEC 2005 11.10.04, 12:15 A moje Maleństwo miało dzisiaj rano czkawkę! Chyba pierwsza w Jego życiu Ale się biedne męczyło, jakieś 15 min. Teraz sobie śpi, a ja wredna matka mam ochotę Je obudzić, żeby trochę pokopało. Jak kopie to jestem spokojna, że wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Święta blisko...... 11.10.04, 12:45 Zgłaszam swoją obecność Ja też coraz wyraźniej zaczynam czuć dziecko i bardzo mnie to cieszy. Jak myslicie, czy wyjazd w góry w grudniu to kiepski pomysł???? aga Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: Święta blisko...... 11.10.04, 15:23 Cześć dziewczyny)) A ja jeszcze nic nie czuję... I jak będziecie tyle pisać o tym jak Wasze dzidzie się ruszają, jak pieknie kopią itp, to przestanę tu zagladać! )) Żartuję oczywiście) Cieszę się razem z Wami Ja mam ostatnio troche obaw Było troszkę nerwów, kilka smutnych dni... Teraz już lepiej. Mam takie niedyskretne pytanko Jak u was z seksem? Przepraszam, że jestem taka bezposrednia, ale my chyba właśnie zaczynamy okres wstrzemięźliwośći(( Już kolejny raz po przytulanko stwardniał mi brzuszek Lekarz powiedział, że jak będzie się to powtarzać, to na razie sobie odpuścić( No cóż... dla dzidziulka zrobię wszystko Tylko jak mój M. to przetrzyma? W ogóle to zrobiłam się strasznie nadwrażliwa z tym brzuszkiem... Moja przyjaciółka przez takie twardnienie była na tabletkach przez połowę ciąży, a kuzynka miała zakładany krążek... Wiem z czym to się wiąże i boję się... Chociaż możliwe, że to niegroźne skurcze macicy... Tydzien temu byłam u gina i mówił, że wszystko jest ok Napiszcie jak jest u Was Buziaki)) Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: Święta blisko...... 12.10.04, 12:58 Aguś, pewnie wkrótce i u Ciebie zacznie kopać, wierzgać i czkać A z seksem? Ja mam ogromną ochotę, za to mój mąż nie Ja jestem gotowa 24 h na dobę, a on nic (( Zresztą podobnie było przed ciążą. Moja ciąża to cud! A o co chodzi z tym twardym brzuszkiem??? Ściskam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: Święta blisko...... 11.10.04, 15:25 Jagasz, nie wiem co z tym Twoim wyjazdem w góry Ja też bym się chętnie przejechała, bo uwielbiam Tatry... To Twoja decyzja) Na pewno będzie dobra Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 12.10.04, 08:53 Zaznaczam obecność Jagasz, wypoczynek w górach to zawsze dobry pomysł, tylko nie wspinaj się, podziwiaj widoki ...z tarasu lub podczas spaceru po pewnym chodniku. Agusik, z seksem, mimo braku przeciwwskazań trochę u nas krucho , mała zasypia koło 22-giej, a ja zaraz przed nią, no wyjątkowo 5 min. po niej )). Mąż się odgraża . Nie znacie jakiegoś bezpiecznego syropku na sen dla trzylatki )), bo ostatnio nawet zasypianie z nami przed telewizorkiem nie działa... stała się za to fanką "M jak miłość"... Przyznawać się liderki do wagi! U mnie 6 kg do przodu, czyli od tyg. nic dodatkowego się nie pojawiło - nastąpiła wyczekiwana stabilizacja wagi Pozdrowienia, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: MARZEC 2005 12.10.04, 09:04 cześć siedzę sobie na zwolnieniu i sprzątam domek, ciągle jeszcze coś malujemy itd. Chciałabym się poprzytulać ale jak mówię do męża - postaraj się skończyć o 21 i przyjdź do mnie, to on niestety przychodzi ale ok 24 bo coś tam jeszcze musiał zrobić, a ja już niestety spię, ehh cholerny remont!!! nie ważyłam się ale postaram sie zrobić to jutro rano - trochę mam stracha szperając sziś po forum trafiłam na ezakupy w POROZMAWIAJMY i jestem przerażona!!! - o ilu rzeczach pisza dziewczyny, wiedziałyście że istnieje krzesełko do kąpieli??? czy to jest naprawdę potrzebne??? chyba będe wyrodna matką ale nie zamierzam kupowac jakiś bzdur a widzę, że wiele mam po prostu szaleje pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Re: MARZEC 2005 12.10.04, 09:57 Witajcie! W końcu dorwałam się do netu. U nas dla odmiany trwa wykańczanie domu co wykańcza również nas. Mąż każdą wolną chwilę spędza na budowie więc widzimy się głównie w nocy a wtedy to nie mamy ochoty już na nic. Co do różnych artykułów dla dzidziusia to bez krzesełka do kąpieli można się spokojnie obejść (ja się o nim dowiedziałam jak mój syn miał już 8 mies.) tak jak i bez chodzika i wielu innych rzeczy. U nas pomogło też chyba to, że mamy małe mieszkanie więc każdy zakup był przemyślany a i rodzince powiedziałam że każdy większy gabarytowo prezent dla dziecka mają z nami uzgadniać. Nie udało się tylko z kojcem, którego młody dostał od chrzestnej i używal całe 3 miesiące! ha, ha. Pocieszam się że nowy maluszek wykorzysta go jako awaryjne łóżeczko co może się przydać, jako że domek będzie piętrowy. A tak swoją drogą to "reklama dźwignią handlu" czyż nie? Przecież wszystko można przedstawić jako absolutnie niezbędne aby ludzie kupili Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: MARZEC 2005 12.10.04, 10:09 Cześć)) Dzięki za odpowiedzi na moje niedyskretne pytanie) Muszę pocieszyć mojego M., że nie tylko my cierpimy) A z tym twardnieniem brzucha to chyba faktycznie jestem przewrażliwiona Wczoraj zasięgnęłam fachowej opinii i juz jestem spokojniejsza) Mimo, że czekam na pierwsze dziecko, to myślę, że bez krzesełka do kąpieli można się spokojnie obyć))) Nie zamierzam szaleć) Mam zamiar zabrać się w tym tygodniu za ustalenie wstępnej listy potrzebnych rzeczy dla mojego dzidziulka) Chcę rozeznać ceny i zrobić jakiś kosztorys, że by później nie dostać ataku serca)) Jeżeli dysponujecie jakąś listą jak powinna wyglądać wyprawka lub chciałybyście coś doradzić to piszcie)) W koncu wszystkim nam się to przyda szczególnie licze na doświadczone mamusie))) Miłego dnia) Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: MARZEC 2005 12.10.04, 10:06 Iwona nie kupuj tego krzesełka!!!!!!!!!!!!!! Jego wygląd jest straszny, za nic nie utrzymasz w tym dziecka, to jest dobre dla manekina, lalki ale nie dla dziecka. aga Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz MARZEC 2005 12.10.04, 10:04 Nie no jasne, wejdę na Rysy, skoczę na Giewont, Gubałówka na rozgrzewkę, i to wszystko w szpilkach)))) Anti u mnie jest tak samo, dziecko ostatnio chore, więć noce nieprzespane, mąż chodzi naburmuszony a ja padam ze zmęczenianie mam ochoty, zresztąodkąd czuję dziecko w brzuchu to tym bardziej podświadomie jestem na nie. Bezpieczny syrop dla trzylatki no wiesz co)))) daj jej viburcol w pupę)))) Mnie dopadło jakieś przeziębienie, boli gardło, kaszel, a.....same przyjemności. Pozdrawiam brzuchatki aga Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: wyprawka 12.10.04, 10:39 Na wstępie do Jagasz, ale się ubawiłam Twoimi planami wysokogórskimi )). Na drugim wstępie, dziewczyny jestem pełna podziwu dla Waszego zdrowego podejścia do sprawy wyprawki. Zgadzam się, że większość "absolutnie niezbędnych" artykułów to tylko chwyt reklamowy. Widzę, że przyszedł czas na Wielką Listę. Na pewno nasze (mam po raz kolejny) doświadczenie jest ważne, ale my też możemy mieć różne opinie... Dlatego proponuję stworzyć listę rzeczy, a osobno będziemy komentować, czy to potrzebne, czy nie. Przyznam, że sama już chciałam wstępnie ustalić, co mi będzie potrzebne... ale siłą się powstrzymywałam przed nadgorliwością . Teraz to inna sprawa, zapotrzebowanie zostało zgłoszone )). Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: wyprawka - lista 12.10.04, 11:07 Znalazłam długą listę na Grudzień2004) Mam nadzieję, że dziewczyny się nie obrażą jak ją tutaj skopiuję))) Wygląda konkretnie i jest dużo ciekawych porad Tylko pora roku troszkę inna, więc pewnie będzie trzeba zmodyfikować) Wklejam, komentujcie, poprawiajcie)) 1.NIEZBĘDNE 1.1. UBRANKA koszulki(5); kaftaniki(5); komplet śpioszki+kaftanik rozpinany(3); body z długim rękawkiem(5); pajacyki(3), sweterki ciepłe(2); czapeczki ciepłe- polarowe, wełniane(2), skarpetki z luźnym ściągaczem(5); śliniaczki malutkie(3); kombinezon na spacery(1) 1.2 SPANIE materac kokosowy/z trawy morskiej; kołdra i poduszka(to na poźniej)/zapinany śpiworek do spania; poszewki na kołdrę i poduszkę (2 komplety); prześcieradło najlepiej z gumką(2); ochraniacz do łóżeczka; folia między materac a prześcieradło (2), rożek usztywniony; kocyk flanolowy, kocyk polarowy; 1.3 MEBLE łóżeczko najlepiej z 3 poziomami wysokości materaca, wyjmowanymi szczebelkami i pojemną szufladą pod spodem; komoda do przewijania/nakładka na łóżeczko, najlepiej taka z wyższymi brzegami, żeby maluch nie spadł 1.4 SPACERY wózek, torba do wózka, folia przeciwdeszczowa, ceratka na spód wózka, śpiworek do wózka, fotelik samochodowy; nosidełko na brzuch (najlepiej takie, w którym dziecko może być i przodem i tyłem do mamy) 1.5 KARMIENIE stanik do karmienia(2), wkładki laktacyjne, herbatka Hipp dla karmiących, szczotka do butelek, butelki (2), smoczki do butelek(2), smoczki uspokajające(2) z przypinką, termosik na butelkę, woda niegazowana, laktator 1.6 PRZEWIJANIE, KĄPIEL, HIGIENA pieluchy tetrowe(20), pampersy(1 duże opakowanie), chusteczki mokre(i duże pudełko z wkładem); wanienka; termometr do wody; gąbka/frotka do mycia, ręcznik kąpielowy z kapturkiem(2); nożyczki do paznokci; szczotka do włosów (miękkie włosie, najlepiej końskie), płatki kosmetyczne/waciki kosmetyczne; szczoteczka miękka do dziąseł 1.7 KOSMETYKI mydło; oliwka; patyczki; krem przeciw odparzeniom, krem ochronny na spacery, płatki do prania Bebi; proszek do prania Lovela; 1.8 APTEKA gaziki małe(parę saszetek); spirytus do zrobienia roztworu 70%; linomag, alantan, sudocrem; krople Cebion; Infacol, woda koperkowa na kolki;paracetamol w czopkach dla niemowląt; gruszka do noska; zakraplacz/pipeta do różnych kropelek; termometr najlepiej elektryczny;Bepanten; Aftin, sól fizjologiczna; tormentiol 1.9 POŁÓG: Tantum rosa, kora dębu, pas poporodowy, podpaski/pieluchy Bella 1.8 Co zabrać do szpitala? karta ciąży + aktualne badania; pantofle, szlafrok, ręcznik duży i mały; koszula nocna; majtki jednorazowe, podkłady/podpaski Bella; komórka/karta do telefonu; stanik do karmienia; wkładki laktacyjne + ewent. odciągacz; korki do uszu; coś do czytania; rzeczy dla dzidzi (zależy od szpitala);kosmetyczkę z zawartością; ciepłe skarpetki; mokre chusteczki do odświeżenia się zanim się wstanie; wodę mineralną niegazowaną w butelce z “dzióbkiem”; coś do podmywania się po porodzie (kora dębu/tantum rosa/szare mydło); dla taty: przygotować listę tego, co ma wziąć do szpitala na wyjście, ubrania dla mamy i dzidziusia – przygotować wszystko nawet buty! 2.POŻĄDANE CHOĆ NIEKONIECZNE: karuzela, baldachim; kosz wiklinowy do spania dla noworodka; lampka nocna 3.PÓŹNIEJSZE ZAKUPY grzechotki, gryzak, szczoteczka do zębów; krzesełko do karmiania, kojec, płyn do kapieli, szampon, parasolka do wózka, cieńsze kocyki na spacer i do domu; leżaczek 4.POLECAM: wszelkie akcesoria firmy Avent; leżaczek bujany dla dziecka; pampery f-my Pamper, mają rzepy a nie plastry i nie odklejają się; duże łóżeczko 140 f-my Vox, rośnie razem z dzieckiem; nosidełko usztywniające główkę- można spacerować nawet po górach;kosmetyki Bambino- tanie i nie uczulają, a jak pachną...;proszek Lovela- nie jest tani ale naprawdę nie uczula; fotelik samochodowy 0- 18 kg. Dla bobasa i przedszkolaka. Można dziecko położyć jak w kołysce i normalnie posadzić, tj. łóżeczko służy nam od urodzenia- Renolux; ubranka z szerokim otworem na głowę; wodę koperkową Gripe water- rewelacja na kolki; fotelik samochodowy kołyskę – można wygodnie wziąć dziecko do znajomych i tam “bujać”, można nosić dzidzię ze sobą po domu, gdy nudzi się w łóżeczku, można karmić kiedy już większe, a jeszcze nie siedzi; niańkę elektryczną, dla mieszkających w domach lub przestrzennych mieszkaniach, nie trzeba co chwilkę nasłuchiwać, czy dzidzia płacze; tormention na odparzenia; wkładki laktacyjne Bella, bo mają cieniutką folię i nie przemakają; muszle laktacyjne f-my Avent (dla tych, którym wycieka z jednej piersi, gdy karmią drugą), ja zakładałam ją na drugą pierś do stanika i oszczędzałam w ten sposób wkładki laktacyjne, oraz w prosty sposób uzyskiwałam mleczko do zamrożenia ) 6. NIE POLECAM: kaftaników zapinanych z tyłu, bo się wciskają w ciałko dzidzi; kupowania zbyt dużej ilości butelek; kupowania całej serii kosmetyków; kosmetyków NIvea i Johnson' s Baby – często uczulają; kupowania zbyt dużej ilości gadżetów; pajacyków rozpinanych jedynie koło szyi – ubranie tego dziecku jest koszmarem, najlepsze są pajacyki rozpinane na całej długości; śpioszki rozpinane w kroku, wtedy można łatwo przebrać nawet śpiącego maluszka; ubranek zapinanych na pleckach, maluchowi jest w nich często niewygodnie 7. CO BYM KUPIŁA, GDYBY MIAŁA KUPĘ FORSY? wózek f-my Musty; kosmetyki Mustela; ubranka Jacardi, takie “coś” na kółkach, do przewijania dzidzi, co ma pod spodem i wanienkę i półeczki na niezbędne rzeczy 8.KUPIŁAM, ALE SIĘ NIE PRZYDAŁO: butelki; całe serie kosmetyków, gdy używało się tylko paru rzeczy; baldachim, ochraniacz, smoczki 9.RADY NA OKRES POŁOGU: kupić na początek duże podkłady higieniczne, potem podpaski, ale bez siateczki, bo powodują podrażnienia; dużo leżeć “na goło” zwłaszcza jeśli krocze było nacięte, dopływ powietrza dobrze robi na gojenie się rany; warto kupić koło nadmuchiwane (są specjalne dla położnic), które bardzo ułatwiają siedzenie po porodzie; uprzedź męża o możliwości depresji poporodowej i kiedy przyjdzie po prostu sobie popłacz, czasem pomaga samo wyładowanie emocji poprzez płacz; zmień standardy odnośnie utrzymania domu; jeśli jesteś zmęczona, po prostu się połóż i odpocznij; nadmiar stresu szkodzi Tobie i dziecku; ważne jest dobre osuszanie krocza, po myciu delikatnie ręcznikiem i potem nawet suszarką 10.RADY NA KARMIENIE PIERSIĄ: na bolące piersi kupić kapustę, ubić liście tłuczkiem do mięsa, do torebki foliowej i do lodówki, schłodzone stosować jako okłady na piersi; pilnować żeby karmić na zmianę raz z jednej raz z drugiej piersi, bo można potem mieć różne rozmiary, gdy się karmi tylko z jednej; nie poddawać się zbyt szybko, jeśli trzeba to położyć się z maluchem do łożka i karmić, karmić...; wyluzuj się a wszystko będzie łatwe; karm dziecko zawsze na żądanie. To co, że właśnie jedziesz autobusem? Dziecko nie poczeka i będzie się darło wniebogłosy a ty się będziesz denerwować; noś luźne ubrania, żeby w razie pilnej akcji podać pierś dyskretnie, nie wywalając jej całej na wierzch; po domu chodź na początku nawet na golasa, trzeba wietrzyć piersi, żeby się przyzwyczaiły, wtedy nie robią się strupy i nie trzeba smarowa niczym; unikaj gości przez pierwszy miesiąc zanim sytuacja się nie ustabilizuje i ty i oni mogą być skrępowani a to nie sprzyja nikomu; nie słuchaj głupich rad, że masz : za małe piersi, za mało pokarmu, za chude mleko; że dziecko trzeba dokarmiać, że musisz pić bawarkę i rosół; słuchaj instynktu, poznasz swoje dziecko i będziesz najlepiej wiedziała, 11.BEZ TEGO NIE WYOBRAŻAM SOBIE ŻYCIA: pieluchy jednorazowe; laktator; przewijak na łóżeczko, sterylizator; nosidełko na brzuch, mokre chusteczki Pampersa 12.RADY DLA “CESARZOWYCH” im szybciej wstaniesz, tym lepiej; “odchody” szybiej schodzą, bo działa po prostu prawo grawitacji; nie wstawaj sama Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: wyprawka - lista c.d. 12.10.04, 11:08 Nie zmieściło się wszystko... 12.RADY DLA “CESARZOWYCH” im szybciej wstaniesz, tym lepiej; “odchody” szybiej schodzą, bo działa po prostu prawo grawitacji; nie wstawaj sama po raz pierwszy, poproś o pomoc pielęgniarkę; pamiętaj, że możesz karmić piersią po cc i jeśli byłaś przytomna podczas operacji to możesz to zrobić od razu!; proś szybko o środki przeciwbólowe, gdy znieczulenie przestanie działać; dobra do karmienia po cc jest pozycja “spod pachy” bo wtedy nie obciąża się blizny; do przemywania blizny po cc wystarczy nawet zwykłe, szare mydło; nie przejmuj się, gdy pokarm przyjdzie później, to normalne po cc, karm jak najczęściej, nawet pobudzaj laktację odciągaczem, stosuj zasadę: siara jest, mleko będzie; 13. DLA MAM, KTÓRYCH DZIECIOM URODZI SIĘ RODZEŃSTWO: Pojawienie się rodzeństwa jest ZAWSZE szokiem dla malucha, żeby nie wiem jak na nie czekał... Zostaje przecież w końcu zdetronizowany. Przygotujcie się na różne reakcje i starajcie się zrozumieć. Rozmawiajcie wcześniej o tym, co się będzie działo, dlaczego mama musi iść do szpitala, że dzidziuś będzie płakał, że nie będzie się można od razu z nim bawić itp... Kupcie wspólnie "coś" specjalnego od niego/niej dla dzidziusia i niech zaniesie to z tatą do szpitala dla dzidzi. Przedstawiajcie mu to jako "zadanie" w którym będzie mógł Wam pomóc, przynieś grzechotkę, podać pampersa, zawołać, kiedy dzidzia płacze, podać smoka, niech czuje się ważny i potrzebny. Starajcie się znaleźć choć parę minut dziennie na czas poświęcony tylko jemu, zabawę, czytanie, spacer z tatą tylko we dwoje, upewniajcie go o Waszej miłości, że tutaj nic się nie zmieniło. 14. DLA ŻON I PARTNEREK; nie zapominaj, że nadal masz męża) Choć seks na początku nie wchodzi w grę, ważne są też słowa doceniania i zapewniania o swojej miłości, przytulenie po prostu. Dziecko masz jednak tylko na jakiś czas, a męża na całe życie! Bądźcie gotowi na to, że dzidziuś wywróci wiele do góry nogami, ale nie dajcie mu wywrócić do góry nogami Waszej relacji. Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: wyprawka - lista c.d. 12.10.04, 11:34 ja bym wprowadziła takie zmiany: -koszule do szpitala przynajmniej 2 szt, -klapki pod prysznic, -tłusty krem do ust, które potwornie się wysuaszają podczas oddychania przy porodzie, -rurkę do napojów, taką z "przegubem", świetna sprawa jak nie dajesz rady wstać a chce Ci się pić, Ja przy ostatnim dziecku miałam taką sytuację, że mała była uczulona na szpitalne ciuchy i mąż musiał przynieść ubranka domowe, i jak to chłop przyniósł mi CAŁĄ!!! zawartość szafki!!! Dlatego proponuję przygotować głównie kaftaniki, body i kilka śpiochów, tych najmniejszych w razie czego. Oczywiście potrzebne są pampersy do szpitala. - proponuję zaopatrzyć się w drugi a rożek, nawet trzeci nie będzie przesadą, potem służy jako kołderka albo wyściółka do wózka. Jak mi się jeszcze coś przypomni to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: wyprawka - komentarz do "niezbędnych" 13.10.04, 12:16 Na pierwszy rzut, pierwszy dział ... potem kolejne działy. Zaznaczam, to będą moje subiektywne opinie, inne też mile widziane. Najlepiej wydrukować tę listę i nanieść swoje poprawki, bo każda dojdzie z pewnością do innych ostatecznych wniosków Ad. 1.1 - komplet śpioszki+ kaftanik, zamieniłabym na same śpioszki i to w liczbie co najmniej 5 szt, (wcześniej są już koszulki i kaftaniki) - nie szaleć z body w najmniejszym rozmiarze (ja miałam początkowo duże problemy z jego ubraniem) - sweterki ciepłe bym sobie darowała, lepiej kupić ciepłe pajacyki - czapeczka ciepła 1 szt (wiosna niedługo) - śliniaczki??? nie używałam na początku - kombinezon - przydałby się, bo może być jeszcze zimno, ale wiem, że to spory koszt, najlepiej pożyczyć od znajomych na kilka tygodni, ja mam dwa małe, więc się nie martwię Dodatkowo proponuję czapeczki cienkie bawełniane - po kąpieli (dopóki włoski nie wyschną) i jedna cienka na spacerki Ad. 1.2 - ochraniacze można kupić znacznie później, od ok. 6 m-cy dziecko zaczyna przekręcać się na boczki - folia pod materac - tego absolutnie nie polecam, same sobie włóżmy pod prześcieradło ceratę!!! Teraz są dostępne takie ochraniacze nie powodujące odparzeń - rożek z kokosem - dobry dla tatusiów, którzy boją się trzymać maleństwo, uprzedam kokos jest wyjmowany, ale ja musiałam to obszyć, bo potem trudno było go umieścić na właściwym miejscu - kocyki - jeden ciepły, drugi cienki i tyle filozofii, materiał każda sobie wybierze Dodatkowo, powtarzając za Asią, namawiam na zwykłe rożki. Ad. 1.3 - szuflada pod łóżeczkiem - zbiorowisko kurzu, a chyba lepiej tego oszczędzić dziecku Ad. 1.4 - wózek - jeśli od razu spacerowy, sprawdźcie, czy rozkłada sie zupełnie na płasko i dobrze, żeby miał przekładaną rączkę - torba do wózka - nie żałujcie pieniędzy na porządną - to będzie nasz najważniejszy element stroju przez kilka m-cy , koniecznie z przegródkami - śpiworek do wózka z reguły jest w wyposażeniu wózka - nosidełko - jest duzo argumentów anty, rozważcie jego zakup Ad. 1.5 - wkładki laktacyjne - z całego serca polecam "Bella mama"...próbowałam wszystkie - herbatkę mozna dokupić później, nie każda będzie miała problem z laktacją - smoczek uspokajający - jeden, nie wiadomo, czy maluch zechce używać Dodatkowo proponuję jedno opakowanie mleka sztucznego - początkowego, w razie decyzji o sztucznym karmieniu, bądź problemów z laktacją... Ad. 1.6 - pieluchy tetrowe - jeśli mają służyć jako pieluchy, to znacznie większa ilość, jeśli jako "wycieraczko, podkładaczki" może warto zamienić je na flanelowe, bądź dokupić kilka takowych ekstra - ręcznik kąpielowy z kapturkiem - dodatkowo zwykły ręcznik, najlepiej dwa, żeby maluch miał "swoje" - szczoteczka do dziąseł - nie stosowałam, ale zęby daja popalić później, a wtedy gryzaczki chyba lepsze Ad. 1.7 - oliwka - uważajcie uczula! moja mała tak zareagowała na wszystkie, ja też , zamiast oliwki używałam linomag w płynie w miejscach strategicznych (niestety plami) można też skorzystać z kremów - płatki do prania - to tylko dla używających pieluszek tetrowych Ad. 1.8 - alantan, sudocrem, bepanten i tormentiol - mają podobne działanie, może jeden wystarczy? - "kolkowe" akcesoria (infacol, woda koperkowa) - może w razie potrzeby mąż wyskoczy do apteki, po co się martwić kolką niepotrzebnie Ad. 1.9 za niezbędne uważam tantum rosa, podpaski i płyn do higieny intymnej antyseptyczny Ad. 1.8 podpisuję się pod zmianami Asi, zastanawiają mnie korki do uszu, żeby dziecka nie słyszeć, czy co??? )) Piszcie swoje opinie Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: wyprawka - komentarz do pozostałych 15.10.04, 09:12 Co do reszty, chcę wyrazić przede wszystkim uznanie dla mam grudniowych, te rady są naprawdę świetne! Dorzucę tylko parę od siebie. Ad.2 lampka nocna - nawet z najmniejszą żarówką potrafi razić w nocy, polecam gorąco takie małe lampeczki, wkładane bezpośrednio do gniazdka, mają moc 1W, dają odpowiednią ilość światła, żeby widzieć, co maleństwa robią, można je kupić za ok. 10 zł w elektrycznych sklepach bądź w hipermarketach - przy żarówkach. Ad.3 i 4 Nie wszystkie produkty znam, ale większość rzeczywiście są godne polecenia. Ja bardzo chwaliłam sobie pomoc "niańki" (mieszkam w domu) i kojec (duży rozkładany), wbrew pozorom jest praktyczniejszy od małego; duży można złożyć i ustawić w kącie, kiedy nie jest używany. Popieram ubranka z szerokim otworem na głowę i takimi otworami przy nóżkach (body), bo jak się grubaśnik trafi, to nie wciśnie nóżki w większość ubranek. Uważajcie na ozdobne aplikacje na ubrankach, mających bezpośredni kontakt ze skórą - lepiej ich unikać. I jeszcze o śpiochach - te rozpinane na pierwsze dni są dobre - dopóki nie nabierze się wprawy, potem wolałam te zapinane na ramiączkach, baa lepiej mi się tak przebierało i nie miały "wywietrzników". Ad.9 Od siebie zalecam bezwzględny odpoczynek z raną. Mimo pozornego dobrego samopoczucia rana krocza nie lubi przesilenia. Mąż na pewno poradzi sobie z pralką i żelazkiem, tylko trzeba mu dać szansę . Mi przez początkowe "bieganie" rana goiła się długo, a w rezultacie i tak musiałam swoje wyleżeć. Uszy do góry, czekają nas trudne, ale piękne chwile... które niestety szybko przeminą. No i dodajcie coś od siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: wyprawka - komentarz do pozostałych 15.10.04, 09:25 Anfi, jesteś nieoceniona) Aż mi głupio, że sama nie mogę Wam nic doradzić... Obiecuję zrewanżować się jak będę w drugiej ciąży) Pomogę wtedy innym mamom) Borówka, miłego odpoczynku w Kołobrzegu) Ma się trochę ocieplić, więc nie przejmuj się Przynajmniej pospacerujesz sobie z dzidzią) Bo na kąpanie to chyba jednak za zimno))) I jeszcze muszę się pochwalić) W końcu przekonałam moją dzidzię,żeby się do mnie odezwała) Wczoraj wieczorem poczułam kilka drobnych kopniaczków)) Bardzo się cieszę))) Jestem przekonana, że to właśnie dzidziulek)) Nie było to żadne bulgatanie czy przewracanie, ale prawdziwe puk puk))) Miłego dnia) Odpowiedz Link Zgłoś
aska1972 Re: MARZEC 2005 12.10.04, 10:47 Ja na razie robię rekonesans po sklepach i sprawdzam ceny. Róznice czsami są szokujące! Wiem, że dostanę dużo od znajomych, dlatego ewentualnie dokupię tylko to czego będzie brakowało. I napewno ubranka do szpitala kupię nowe. Tak już mam Zastanawiam się, czy po nowym roku ceny nie podskoczą do góry. Nie wiecie nic na ten temat? Czy Min. Fin. nie przywali jakimś chorym vatem? Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek78 Re: MARZEC 2005 12.10.04, 11:16 halo musze Wam powiedziec,ze wczoraj wieczorem po raz pierwszy maleńka żabka"pokopała"mojego męża))był w niebowziety!!!ja zreszta tez.uwielbiam czuc tę maleńka istotke!! Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 lista Marcówek2005 12.10.04, 11:25 Dziewczyny wygrzebałam naszą listę Jeżeli kogoś nie ma to prosze o dopisanie się) 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta! 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na bank) - 1 dzidziuś 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 11:36 > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta! > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na bank) -1 dzidziuś > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 12:56 > > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko > > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko > > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta! > > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko > > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na > > bank) -1 dzidziuś > > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia > > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 13:07 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta! 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na bank) - 1 dzidziuś 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś Odpowiedz Link Zgłoś
wanna1999 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 14:05 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta! > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na bank) - > 1 dzidziuś > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 14:14 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta! > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na bank) - > 1 dzidziuś > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik 23. m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś Odpowiedz Link Zgłoś
dorina1 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 15:27 Jesli moge ja równiez chciałabym sie dopisac chociaz ostatnio długo mnie nie było na forum, niemniej jednak jestem z Wami duchem dziewczyny. > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko > > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko > > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta! > > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko > > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na > bank) - > > 1 dzidziuś > > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia > > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś > 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko > > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko > > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliźnięta! > > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko > > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarza na > bank) - > > 1 dzidziuś > > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia > > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś > 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik > 23. m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś > 24. dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
dorina1 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 15:53 troche narozrabiałam z ta listą 2 razy mi sie wkleiła sorry poprawiłam > > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > > > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > > > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątko > > > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko > > > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > > > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > > > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > > > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > > > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsze bliź > nięta! > > > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > > > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > > > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko > > > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg lekarz > a na > > bank) - > > > 1 dzidziuś > > > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzid > zia > > > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dz > idzia > > > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dz > idzia > > > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzi > a > > > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > > > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > > > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > > > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidzi > uś > > 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejb > ik > > 23. m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś > > 24. dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 16:16 > > > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > > > > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > > > > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątk > o > > > > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dzieck > o > > > > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidz > ia > > > > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > > > > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > > > > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > > > > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsz > e bliź > > nięta! > > > > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > > > > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > > > > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dzieck > o > > > > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg > lekarz > > a na > > > bank) - > > > > 1 dzidziuś > > > > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - > 1 dzid > > zia > > > > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca > - 1 dz > > idzia > > > > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca > - 2 dz > > idzia > > > > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 > dzidzi > > a > > > > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > > > > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > > > > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > > > > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 > dzidzi > > uś > > > 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - > 2 bejb > > ik > > > 23. m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś > > > 24. dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 16:17 > > > 1.iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > > > > 2.gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > > > > 3.tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 MArca - 1 dzieciątk > o > > > > 4.jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dzieck > o > > > > 5.jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidz > ia > > > > 6.anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > > > > 7.ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > > > > 8.amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > > > > 9.sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - ??? - pierwsz > e bliź > > nięta! > > > > 10.mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > > > > 11.niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > > > > 12.niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dzieck > o > > > > 13. monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca (wg > lekarz > > a na > > > bank) - > > > > 1 dzidziuś > > > > 14.agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - > 1 dzid > > zia > > > > 15-edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca > - 1 dz > > idzia > > > > 16. socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca > - 2 dz > > idzia > > > > 17. ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 > dzidzi > > a > > > > 18. kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > > > > 19. mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > > > > 20. alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > > > > 21. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 > dzidzi > > uś > > > 22. wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - > 2 bejb > > ik > > > 23. m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś > > > 24. dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko 25. Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko (na 100% chłopak) Odpowiedz Link Zgłoś
ajk74 Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 19:57 dopisuję się na Waszą listę: Agnieszka i Piotr, Warszawa, 25 marca, 1 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: lista Marcówek2005 12.10.04, 12:52 Dopisuje się do listy 20. zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz plany 12.10.04, 13:05 Wiecie co sobie teraz pomyslałam (strasznie wybiegam wprzód, ale Ci co mnie znają wiedzą, że jestem specjalistką od planowania)))), że niektóre z nas będą się cieszyć dzieckiem już na Święta Wielkanocne, niektóre z nas mogą urodzić w lany poniedziałek)), a niektórym z nas będzie dane jeszcze spokojnie objeść się świątecznym śniadankiem)))) Ale spostrzegawcza jestem , co????? aga Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: plany 12.10.04, 13:12 Jagasz, ja już własnie się tym przejmuję)) Bo termin niby na 17-19 marzec, a Wielkanoc tydzień później... więc jakby dzidzia się nie spieszyła to boję się, że będę leżeć w Święta w szpitalu( Muszę przeprowadzić jakieś negocjacje z tym moim dzidziulkiem) Zielona Borówka, ja pisałam, że po przytulanku dół brzucha robi mi się twardy I boję się co to może być. Do tego stopnia, że ciągle wydaje mi się, że mam podbrzusze twarde... Wczoraj dowiedziałam się, że te groźne skurcze wyglądają troche inaczej, więc mam nadzieję, że wszystko ok Tylko przesadzam Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: plany 13.10.04, 08:13 Jagasz, ja nie zdążę się objeść . Ale muszę przyznać, że nie rozpaczam, bo te święta to dla mnie katorga - nie mogę jeść jaj! Agusik, te skurcze przypominają przepowiadające, polegające właśnie na twardnieniu brzucha, jeśli lekarz mówi, że jest ok, to się nie przejmuj. Zasrzeliłaś nas tą listą, muszę porządnie do niej zasiąść i notować, co może się okazać zbędne. Nooo, w końcu miałam przy czym zjeść śniadanko, piszcie dalej . Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: plany 13.10.04, 08:21 hej hi hi widzę, ze nie tylko ja jem śniadanko przy kompie, dobrze, że mąż w pracy bo by krzyczał ale po co jeść patrząc w TV jak można czegoś ciekawszego się dowiedzieć Ja wyprawkę sobie wydrukowałam i najpierw sobie popatrzę, pozaznaczam co ciekawsze pozycje itp. Namawiam męża na zakupy w piątek, ale on twierdzi że jeszcze za wcześnie i śmieje się , że jak kupimy to i owo, to jak będzie wracał z pracy zastanie mnie codziennie rozmarzoną na łóżeczku wśród maleńkich ciuszków, ehhh, nie moge się już doczekać!!!! miłego dnia Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej cd 13.10.04, 08:24 dziś się zważyłam - wg mojej wagi od początku ciązy przytyłam ok 3,5kg - chyba nie jest źle, co? a do szczupłych nie należę, wyczytałam jednak gdzieś że pulchne kobiety tyją w ciąży mniej...OBY!!! pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: cd 13.10.04, 08:46 Wczoraj byłam u mojego gina, nie przytyłam nic waga około 60 kg (wygląda na to, że moje zapasy spokojnie dziecku wystarczają), słyszałam bicie serca - 140 uderzeń na minutę i dowiedziałam się, że dziecko leży głową w dół, głowę ma z prawej strony a z lewej strony nogi. Ponadto muszę zacząć brać Sorbifer czyli żelazo, bo badania takie sobie, a ja mam straszne skurcze mięśni nóg, krwawią mi dziąsła i czasami nos. Pytałam sięo USG 3D, mój lekarz akurat będzie przyjmował tam gdzie znany dr Makowski, który robi włsśnie USG3D, mój lekarz powiedział mi, że na USG 3D lepiej wszystko widzą pacjentki a na normalnym USG lekarz. Tak więc USG robię 18 listopada czyli w 23 tc. (Ania, ponieważ mój lekarz liczy tygodnie ciąży od czasu owulacji tak wiec przechodzę na jego system liczenia i jestem teraz w 18tc.), prawdopodobnie będę już wiedzieć kogo noszę))) Pozdrawiam Was serdecznie Aga dzięki za listę mimo, że to moje drugie dziecko i powinnam mieć już jakąś wprawę, zawsze się przyda aga Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: o krwawieniu dziąseł 13.10.04, 09:06 Jagasz i nie tylko, moja dentystka - periodontolog (taka od dziąseł i przyzębia) zaleciła mi przyjmować od połowy ciąży do jej końca zwykłą wit. C, co ma zapobiegać krwawieniu dziąseł, pękaniu naczynek na nogach i nie tylko. Nie pamiętam dawki, ale będę u niej na początku listopada, wtedy też mam wizytę u gina - skonsultuję to z nim. Aha, ta dentystka jest żoną gina, cieszącego się świetną opinią, zatem bzdur raczej nie mówi . Pozdrawiam, dzisiaj się wyżywam na naszym wątku ... Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona... 13.10.04, 08:58 ... ułożona wg. terminu porodu, bez kolejnych numerków, żeby można było wpisać się bez problemu w środku. Jeśli któraś z Was zdecydowała się na konkretną datę porodu (spośród kilku) to przenieście się w odpowiednie miejsce. Sulę dałam na 10 marca (data OM + 7 dni), jeśli nie trafiłam - popraw pozycję . A zatem szukajmy bliźniąt astrologicznych dla naszych pociech: gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko (na 100% chłopak) tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9-11 marca - 2 dziecko dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko ... pozostałe marcowe mamusie - WPISUJCIE SIĘ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona.. 13.10.04, 09:27 gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko (na 100% chłopak) tojakika - MAgda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Poprawiłam mojądatęna 09/03. Mi lekarz też polecił wit. C. jedną tabletkę dziennie. aga Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Dzień Dobry:) 13.10.04, 10:16 Anfi, pięknie uporządkowana lista)) Dziękujemy) Dzisiaj rano dostałam smsa od męża koleżanki z pracy. O 3 rano zaczęła rodzić, o 8 miała już dość mocne skurcze, ale na razie żadnych informacji więcej... Mam nadzieję, że wszystko bedzie dobrze Oby nie trwało to zbyt długo... Dziewczyny, jak przejrzycie listę z wyprawką i będziecie miały jakieś poprawki, to prosze je zgłaszać Ja też sobie ją wydrukuję i dokładnie przejrzę Nie mogę się już doczekać zakupów Może chociaż na razie dobrze się do nich przygotuję) pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona.. 13.10.04, 13:22 Dopisuję kuki, podaj jeszcze skąd jesteś, i jak Ci na imię, jeśli nie przeszkadza Ci to gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko (na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś kuki77 - ? - ? - ? - 17 marca - 1 dziecko agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Dobijamy prawie do 30-tki, jest nas... 27, terminy górują w pierwszej dekadzie i w ostatniej, środkowa dekada znacznie w tyle... no i załozycielka wątku jakby z innej bajki , jest 5 Ań )) pozdrowienia od jednej z nich... Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona. 13.10.04, 16:50 Wklejam borówkę78) gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko (na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś kuki77 - ? - ? - ? - 17 marca - 1 dziecko agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia77 Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona. 13.10.04, 20:19 Wklejam się i ja:karolcia77 > gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko > wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik > zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś > Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko (na 100% chłopak) > tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko > kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko > karolcia77 - Karolina - Leszno -1 cykl -1 dziecko > m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś > borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia > jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko > dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko > edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia > sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! > iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia > anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko > amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś > monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś > kuki77 - ? - ? - ? - 17 marca - 1 dziecko > agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia > jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia > mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko > Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko > ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko > niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko > socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia > alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko > niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko > ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia > mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko > Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: *******LISTA MARCÓWECZEK****** - poprawiona.. 14.10.04, 09:11 kolejne uaktualnienia: gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko (na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko karolcia77 - Karolina - Leszno - ? - 1 cykl - 1 dziecko m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk witaminki 13.10.04, 11:30 hej chciałam się was zapytać jakie bierzecie witaminki? ja cały czas maternę, ale przez te ciągłe wymioty zastanawiam się czy nie zmienić tych witamin. Pare osób mi mówiło, że przez materne czuli się źle. ja już nie chcę wymiotowac Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: witaminki 13.10.04, 12:21 Nic nie zażywam oprócz kwasu foliowego i nie mam wymiotów )). Może odstaw na kilka dni maternę i jeśli przeczucie Cię nie myli i przestaniesz się źle czuć, spróbuj inne. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: witaminki 13.10.04, 12:24 Witamin nie biorę żadnych mój lekarz jest temu przeciwny, jem duzo owoców, jogurty etc. S Słyszłam już od, że Materna powoduje też bóle głowy. Magda, czy Ty sięza bardzo nie odwodnisz, przecież jak tak ciągle wymiotujesz, to ta witamina i tak się nie przyjmuje. aga Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: witaminki 13.10.04, 12:32 Ja też słyszałam, że niektóre kobiety fatalnie sie czuja po Maternie. Czytałam też, że w ogóle nie jest zalecane przyjmowanie witamin jeżeli kobieta ma mdłości i wymiotuje. Ponoć nie tylko Materna, ale ogólnie witaminy w tabletkach mogą wzmagać mdłości. Nie wiem, czy to prawda... Ja biorę Maternę i nie mam żadnych dolegliwości. Może zmień witaminy na inne lub całkiem odstaw te w tabletkach, a staraj się dostarczać organizmowi te z owoców, warzyw. Anfi, dzięki za sugestie do listy Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 Re: witaminki 13.10.04, 12:29 Moja ginka poleciła mi witaminki o nazwie Feminatal i jak na razie żadnych skutków ubocznych nie zauważyłam) Odpowiedz Link Zgłoś
kuki77 Re: witaminki 13.10.04, 12:49 witam Długo mnie nie było, ale starałam się śledzić wątek, więc nieśmiało spróbuję się włączyć. Dla przypomnienia to mój pierwszy dzidziul,termin 17 marca.Jak dotąd przytyłam 1,5 kg i nie bardzo czuję jeszcze kopniaczki.Nawiązując do witamin to ja jem elevit chociaż dopiero od tygodnia,jest ogromniasty jak dla mnie więc go rozłupuję na pół,innych minusów na razie nie zauważyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_borowka Re: witaminki 13.10.04, 12:48 Mnie morfologia troszke spadła i lekarz zalecił Falvit. Dobrze się po nich czuje. A wymioty mam po niektórych posiłkach, na przykład po płatkach na mleku i po budyniu. Współczuje Ci, też nie znosze wymiotować Buziaki, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: witaminki 13.10.04, 13:12 oczywiście wpylam owoce i warzywa ile się da. Oprócz materny gin. zaleciła mi abym brała jeszcze magnez i żelazo. Widzę, że wy bierzecie o wiele mniej albo nic. Chyba zrobię sobie przerwę z tymi wit. i sprawdzę czy coś się zmieni. pozdrawiam serdecznie ) Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: MARZEC 2005 13.10.04, 13:30 O jejku, kończę dzisiejszy dyżur na wątku, dawno juz tak sobie nie pofolgowałam z komputerkiem, ale same rozumiecie, miałam do wyboru... "zrobić" papiery mężowi )). Agusik daj znać, jak koleżanka sobie poradziła. Moja również jest na wylocie, juz ma skurcze, ale jeszcze nie wierzy, że może ja spotkać szczęście w postaci porodu przed terminem - pierwsze przenosiła 2,5 tyg. Jeszcze mi się przypomniało, że spirystus do pielęgnacji pępka jest na wyprawkowej liściew zakupach aptecznych, a to jak najbardziej artykuł z... monopolowego. Ja tez miałam mdłości po mleku, budyniu, jogurcie itp., dzisiaj niesmiało przetestowałam mleko i jest juz ok! Trzeba się "dowapnić". Pozdrawiam i naprawdę już się zamykam dzisiaj )) Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Juz dobrze... 13.10.04, 14:54 czesc Mamusie!!! Siedze przy kompie juz dobra dluuuuuuga chwile i nadganiam watek...caly tydzien mnie tu nie bylo...Ale nie z mojej winy... Rano w srede tydzien temu mialam lekkie krwawienie, pelna obaw, z placzem i zdenerwowana pojechalam do szpitala (z mezem oczywiscie). Lekarz powiedzial, ze to jakis stary krwiaczek (mialam w 2 miesiacu), ale z dzieckiem WSZYTKO DOBRZE. Mialam do wyboru lezenie w szpitalu lub w domu, wiec wybralam dom- opieka meza byla cudowna. Dzizius urosl strasznie, ale jakos nie kopie...moze te niektore babelki-to moje kochane malenstwo?!!W piatek ide na kontrole juz do swojego lekarza, mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok. NIe przemecxzam sie, zsdrowo sie odzywiam i mysle ze najgorsze mam juz za soba...PRAWDA?!!!Ale co sie starchu najadlam, to moje...brrr... Moja waga...sporo....doowiem sie dokladnie u gina. Brzuszek sliczny, juz sporyw koncu zaczal sie19 tydzien) Dzisiaj na poprawe humoru w koncu poszlam na zakupy-spodnie...ZObaczymy jak sie mezowi w nich bede podobac... Ta wyprawka dla dxidzi-szok...musze ja przeanalizowac Nie ma mnie na lisciezAPOMNIALYSCIE O MNIE... 2 CYKL, TERMINA 8 MARZEC-DZIDZIA NR 1Lyka Prenatal- czuje sie opk Buziaki Asia Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: Juz dobrze... 13.10.04, 15:00 Ale literowka... 1 DZIDZIUS, 2 CYKL, TERMIN 8 MARZEC ŁYKAM PRENATAL Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Juz dobrze... 13.10.04, 15:18 Borówka, trzymam kciuki za ciebie i za dziecko!!!!! Oszczędzaj się i uwazaj na siebie!!!!!!!!! aga Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: Juz dobrze... 13.10.04, 16:56 Asiu/Borówka78, ciesze się, że już dobrze Dbaj o siebie i dzidzię I odpoczywajcie sobie) Pragnę donieśc, że koleżanka z pracy urodziła córeczkę)) Waży 4100, mierzy 58cm) Czują się bardzo dobrze))))) Dumny tatuś był już u nas w biurze) opowiadał, że mama spisała się bardzo dzielnie A to najlepsze: położne pytają jej się czy ma skurcze, ona: tak, no to niech sobie pani krzyknie lub coś, a ona nic Twarda do końca)) Rodziła jakieś 8 godzin, tzn. o 3 odeszły wody, ale nie miała skurczy, pojawiły się dopiero póżniej, a urodziła po 11 A my jeszcze czekamy do marca...)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kuki77 Re: Juz dobrze... 13.10.04, 17:11 Dziewczyny jak to jest z tymi tygodniami byłam przekonana że właśnie zaczynam 19 tc,a Borówka 78 pisze że też zaczyna 19 a ma termin porodu na 8 marca(ja na 17 marca).Ja liczę te tygodnie od daty ostatniej miesiączki czyli 10.06. Może mi to ktoś wyjaśnić? Dla uzupełnienia na listę-Agnieszka 3 cykl,miasto trochę małe więc sie chyba nie ujawnię Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Re: Juz dobrze... 15.10.04, 08:29 pomylilam sie z tygodniami (wynik ostatnich stersow, jestem strasznie rozkojarzona), jestem teraz w 20 tygodniu) pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej twardy brzuch ? 14.10.04, 08:11 hej dziewczyny powiedzcie co to jest to twardnienie brzucha? całego? macicy? zauważyłam, że najczęściej w nocy i nad ranem jak leżę na plecach to mam twardą część brzucha pod pępkiem, hmmm - czy to jest to słynne twardnienie? czym może być spowodowane? i czym grozi? Poza tym nic się nie dzieje, żadnych bóli itp. co to jest? pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
amelia124 witam ponownie 14.10.04, 08:36 Czesc Dziewczyny, dlugo sie nie odzywalam ale siedze teraz w domku i postanowilam cos napisac. To juz 19tc, czuje sie juz super (pierwsze 3 mies to wymioty, wstręt do jedzenia, nieciekawie). Dzidzius juz leciutko kopie, a pierwsze bąbelki poczulam w 16 tc. Kilka dni będe na zwolnieniu przez gardlo. W sumie odpoczne od tej pracy, za duzo tam stresu. A Wy chodzicie caly czas do pracy? Ja do 19tc nie mialam dnia przerwy. Tez sie zastanawiam co to jest to twardnienie brzucha, czy któras wie? Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: twardy brzuch ? 14.10.04, 09:06 Witam Iwona przy śniadanku . Twardnienie brzucha to tylko trening macicy, ćwiczy przed porodem. Dopóki nie jest to bardzo częste i uciążliwe, to wszystko jest dobrze. Nie wiem od kiedy może zacząc taki trening, ale widać po Was, że już. Niepokojące są zawsze skurcze przypominające ból miesiączkowy, to twardnienie brzucha jest nieszkodliwe. Borowko, dbaj o siebie, trzymam kciuki za to żebyśmy wszystkie szczęsliwie dotrwały do marca. Kuki77, dobrze liczysz tc, pierwszy dzień OM to jednocześnie pierwszy dzień ciąży. Wcześniej sama toczyłam batalię n/t tych wyliczeń, bo tak jak Ty ciągle coś mi się nie zgadzało , możesz poszperać w naszym wątku kilka tygodni wcześniej. A co do miasta, daj spokój juz nie ma dyskryminacji ze wzgl. na miejsce zamieszkania , ale jeśli to problem możesz zawsze podać nazwę większego miasta obok. Ja tak podaję, bo od 2 lat mieszkam w sypialni Rzeszowa - Załężu, ale całe życie mieszkałam i byłam związana z Rzeszowem, nie czując żadnej więzi z miejscowością zamieszkania. Agusik, gratulacje dla koleżanki! Spora ta córeczka, dobrze, że dłużej nie męczyła mamy. Dzisiaj robię wypad na zakupy, ubrania, buty i prezenty na urodziny Natalki, mam nadzieję, że wrócę w dobrym humorze. Piszcie komentarze do listy, bo pomyslę, że tylko ja za "murzyna " robię . Pozdrawiam, Ania 19 tc (od wczoraj 5 miesiąc!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz ;) 14.10.04, 09:16 Ja też zaczynam sie rozgladac nad prezentem dla mojej Marty, chyba kupięjej taki fajny zestw z ciastolinki z kuchnią. Bardzo mi sięto podoba Dzidziuś coraz bardziej się kręci, coraz częściej Ciekawe kto tam mieszka Ja cały czas pracuję, nie wiem jeszcze jak długo, na razie czuję się dobrze, więc jeszcze trochę "pociągnę" aga Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: ;) 14.10.04, 09:27 Cześć) Ale nas dużo) Fajnie) Anfi, ja wczoraj dopisałam sobie do listy Twoje uwagi Sama niestety nie pomogę, bo to moja pierwsza dzidzia i nie mam żadnego doświadczenia. Kuki, ja też ostatnią @ miałam 10.06))))) Dzisiaj zaczynamy 19tc)) Mój suwaczek (poniżej) liczy troszkę inaczej, więc nim się nie kieruj)) Ja cały czas pracuje i mam zamiar do końca Jagasz, ja uwielbiam tą ciastolinę)) Kupowaliśmy taki zestaw dla mojej malutkiej kuzynki Była wniebowzięta)) My też przy okazji się pobawiliśmy) Ciocia najpierw trochę wyzywała, że cały stół obklejony. Okazało się jednak, że łatwo się to usuwa, bo ciastolina się wykrusza Bardzo fajny prezent Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: twardy brzuch ? 14.10.04, 09:32 Iwona, ja też mam taki dylemat Nie potrafię rozponać co jest niebezpieczne a co naturalne... Jednak najważniejsze aby wszystko było ok z szyjką, dopóki się nie otwiera i nie skraca, to te skurcze są chyba niegroźne. Ale oczywiście poinformuj o tym swojego lekarza, on Ci poradzi Poza tym zgadzam się z tym co napisała Anfi I jeszcze jedno moja mama mówiła, że czuje się sam moment skurczu. Brzuch się napina, staje się bardzo twardy, okrągły jak piłka (to chyba później, przy większym brzuchu) i za chwilę puszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: twardy brzuch ? 14.10.04, 19:22 hej dzięki za odpowiedzi, uspokoiłam się mam wrażenie, że brzuszek rośni mi z dnia na dzień a jeszcze niedawno mówiłam wszystkim, że nie widać bo tak było naprawdę wczoraj mama kupiła nam kilka rzeczy dla maleństwa a jutro (mąż się wreszcie zgodził) kupimy kilka następnych - biłam się z myślami, ze to może za wcześnie, ale widząc listę=wyprawkę postanowiliśmy rozłożyć wydatki w czasie (niestety nie ma w rodzinie dzieci takich, żeby ktoś mógł nam coś podarować czy pożyczyć) tak więc będą pierwsze zakupy do następnego Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Re: twardy brzuch ? 14.10.04, 22:52 Hej! ja mam tak samo! Jak rano przewracam się na plecy to czuję jak z brzucha robi mi się twarda piłka. Trwa to krótko i przechodzi jak zmienię pozycję. Poza tym jak przesadzę z wysiłkiem fizycznym lub dopadnie mnie jakiś stresik to też brzusio się buntuje. Troche mnie to martwi, tym bardziej że w pierwszej ciąży musiałam brać fenoterol, no ale to dopiero w 6 m-cu. A teraz tak wcześnie? W pon. idę do lekarza i mam nadzieję, że powie mi co z tym robić. A brzuch już całkiem spory, dużo większy niż przy pierwszym dziecku Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz twardy brzuch ? 15.10.04, 08:31 A u mnie brzuch mniejszy niż przy perwszym dziecku, może to zalezy od płci malucha))))) oczywiście żartuję. Tak duzo piszecie o twardnieniu brzucha, a ja nic takiego nie zauważyłam, albo może i coś takiego siędzieje ale jestem w takim wiecznym pędzie, żę nawet tego nie dostrzegam, musze koniecznie trochę zwolnić. Cały czas trzyma mnie jakiś paskudny kaszel, dziecko nadal chore, tragedia.... Ale chyba robi się trochęcieplej na weekend Pozdrawiam serdecznie aga Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: twardy brzuch ? 15.10.04, 09:57 ja też od niedawna zauważyłam, że z tym moim brzuchem coś się dzieje. Głównie rano jak leżę na plecach i tak jak pisałyście jak zmieniam pozycję to przechodzi. Ale mi gin. powiedziała, że tak może być po odstawieniu duphastonu. Zrobiłam przerwę w braniu magnezu i materny i chyba się lepiej czuję, najważniejsze, że nie biegam do kibelka poczekam jeszcze trochę i kupię inne witaminy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gonja Re: twardy brzuch ? 15.10.04, 10:58 Hej, myslisz ze na czestsze bieganie do kibelka mialy u Ciebie wpluw Materna i magnez? Ja zauwazylam ze tez coraz czesciej mam potrzebe oddania moczu. Przed snem ide 2 razy, a w nocy tez 1-2 razy wstaje. Nie przypuszczalam jednak ze moze to byc od zazywanych witamin (ja lykam Prenatal i magnez). Moze jednak to mialo jakis wlyw... > ja też od niedawna zauważyłam, że z tym moim brzuchem coś się dzieje. Głównie > rano jak leżę na plecach i tak jak pisałyście jak zmieniam pozycję to > przechodzi. Ale mi gin. powiedziała, że tak może być po odstawieniu duphastonu. > > Zrobiłam przerwę w braniu magnezu i materny i chyba się lepiej czuję, > najważniejsze, że nie biegam do kibelka poczekam jeszcze trochę i kupię inne > > witaminy > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: twardy brzuch ? 15.10.04, 11:58 nie dokładnie sie wyraziłam, pisalam o tym już na temat "witaminek" chodzilo mi częste bieganie do kibelka z powodu wymiotów. Podobno materna tak wpływa na niektore ciężarne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 Stresik 15.10.04, 08:27 czesc dziewczyny!! Dzisiaj ide do swojego gina, mam nadzieje, ze wszytko bedze dobrze) Mój brzuszek jest sporych rozmiarow i tez czasami twardnieje, ale nie jest to dlugotrwale, wiec sie za bardzo nie martwie, bo jak na razie mam dosyc stresow i nadszarpnietych nerwow...brrr... Kurcze, moje malenstwo nadal leniwe, moze ja czegos nie zauwazam??? "Babelki" niby juz poczulam, ale gdzie sa kopniaczki?!!!!! Czasami mam wrazenie takich lekkich ukluc, ale to chyba nie to?!! Co do szyjki macicy-tydzien temu jeszcze bylo wszytko ok i miejmy nadzieje, ze jest tak i teraz!!) Szukamy z mezem mieszkania (Poznan-tak wiec jestem ze stolicy Pytlandii). Nie ma lekko, a chcemy miec te sprawe zalatwiona przed pojawieniem sie dzidzi...Zawsze cos na tej glowie i czlowiek do konca nie moze wyluzowac... Cale szczesie, ze praca mnie nie stresuje. pomagam czasmi mezowi w jego sprawach, a sama chyba chyba zatrudnie sie u niego po "wstepnym" odchowaniu dzidziusia (czyli jeszcze z poltora roku "laby"). . W koncu weekend i wyjazd do Kolobrzegu (do tesciow), ale pogoda chyba bedzie nieciekaawa...ale na spacerek pojde nawdychac sie jodu... A co u was?!! Buziaki Asia Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Stresik 15.10.04, 08:33 Borówka pogoda będzie cudna, zobaczysz... chyba nadchodzi ocieplenie aga Odpowiedz Link Zgłoś
borowka78 CHŁOPAK:)))) 15.10.04, 13:09 Ale sie ciesze (mimo ze moja intuicja zle mi podpowiadala)) Własnie wróciłam od swojego lekarza...Chłopak ruchliwy (ale ja jeszcze tego nie doswiadczam..., duzy i wszytko ma na miejscu!!!bedzie Junior, po mezu Marcin. To moje ukochane imie i po prostu nie mam innej opcji dl chlopca Poza tym wsztko u mnie ok, ufff...kamien z serca Buziaki Asia Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 Re: CHŁOPAK:)))) 15.10.04, 13:35 No to moje gratulacje!!!!!!!! Ja też już chcę wiedzieć kto u mnie mieszka)) Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Lista 15.10.04, 13:38 Jeszcze trochę a proponuję zrobić listę z odnotowaniem przy lażdej z nas płci dziecka i imienia))) no, chyba, że któraś z was nie będzie chciała wiedzieć co nosi. aga Odpowiedz Link Zgłoś
ola2004 Re: Lista 15.10.04, 15:12 Dziewczyny, ja tylko u Was gościnnie- żeby przesłać Wam moc pozdrowień, i powiedzieć że marcowe dzieciaczki są przesłodkie! Przekonacie się o tym same, a póki co, pozdrawiam od mam marcowych 2004. Trzymajcie się "ciężarówki", i cieszcie się swoim stanem, wrócicie do niego w myślach nie raz z rozrzewnieniem! Acha, i wysypiajcie się na zapas)))))) Buziaki! Olga Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk dzięki Olga 16.10.04, 10:00 dziękujemy za pozdrowienia. Pewnie każda z nas nie może się już doczekać marca i trudno nam uwierzyć, że to szybko zleci. A z tym wysypianiem się to chętnie bym skorzystała, ale niestety trzeba wstawać do pracy. Z jednej strony dobrze, bo wtedy chyba szybciej czs zleci, ale z drugiej strony to każdy pewnie by chciał trochę dłużej poleniuchować rano. No ale od czego są weekendy ? Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: CHŁOPAK:)))) 16.10.04, 13:19 Borowko, gratuluję synka!!! Dobrze, że z Wami wszystko ok. Troszkę Ci zazdroszczę tej wiedzy... no dobra... mnie zżera ciekawość! Ciekawe, jak statystyka nam się ułoży, bo do tej pory wszystko wskazuje na... wojnę )). Jagasz, zaraz skopiuję listę i uzupełnię o te ważne wiadomości. Moje zakupy dwudniowe średnio udane, ale najważniejsza rzecz zakupiona, tj. osiołek z puchatkowej ekipy . No i niemiły akcent na zakończenie... rozwaliłam zderzak w samochodzie, który rok temu został wymieniony (nie z mojej winy)... mąż nie odebrał mi na szczęście kieszonkowego )). To mój drugi "wybryk" w 13 letniej karierze kierowcy, więc się nie gniewał na mnie . Pozdrawiam serdecznie, Ania 20 tc Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ***********LISTA MARCÓWECZEK************ 16.10.04, 13:23 gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko karolcia77 - Karolina - Leszno - ? - 1 cykl - 1 dziecko m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: ***********LISTA MARCÓWECZEK************ 16.10.04, 14:09 Dlaczego mnie tu nie ma??? Pozwoliłam sobie dopisać się. Skoro wszyscy o mnie zapomnieli, muszę sama o siebie zadbać. )) gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko karolcia77 - Karolina - Leszno - ? - 1 cykl - 1 dziecko m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 ***********LISTA MARCÓWECZEK************ 17.10.04, 18:46 gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko karolcia77 - Karolina - Leszno - ? - 1 cykl - 1 dziecko m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
dorota29 Re: ***********LISTA MARCÓWECZEK************ 18.10.04, 11:36 jak ja mam się wpisać pomocy!!!!!!!!! dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: ***********LISTA MARCÓWECZEK************ 18.10.04, 11:40 gosiola - Gosia - Łodź - 2 cykl - 5-12 lutego - 2 dziecko wanna1999 - Ania - warszawa - 1 marca (wg ostatniego usg...) - 2 bejbik zielona_borowka - Ania - Warszawa - 7 cykl - 2 marca - 1 dzidziuś 020305r - Dominika - ? - ? - 2 marca - ? Honda1998 - Eliza - Warszawa - 04 marca - 2 dziecko na 100% chłopak) tojakika - Magda - Warsz - 2 cykl - 4-6 marca - 1 dzieciątko kamea18 - Kasia - Tychy - ? - 7 marca - 2 dziecko karolcia77 - Karolina - Leszno - ? - 1 cykl - 1 dziecko m_madi - Magdalena - Chorzów - 1 cykl - 8 marzec - 1 dzidziuś borówka78 - Asia - ? - 2 cykl - 8 marzec - 1 dzidzia chłopczyk (Marcin) jagasz - Agnieszka - Warsz - 5 cykl - 9 marzec - 2 dziecko dorina1 - Dorota - Pruszków - ? 9-12 marzec - 2 dziecko edytafg1-Edyta-Krakow- udalo sie za 1szym razem- 10 marca - 1 dzidzia sula_i_komary - Paulina - Szczecin - 1 cykl - 10 mar.? - pierwsze bliźnięta! aronka1 - Kraków - 1 cykl - 10-15 marca - 2 dziecko iwonaandrzej - Iwona - Łódź - 3 cykl - 11-15 III - 1 dzidzia anfi74 - Ania - Rzeszów - 2 cykl - 12 marca - 2 dziecko amelia124 - Agata - Kraków - 2 cykl - 16 marca - 1 dzidziuś monikwodnik - Monika - Białystok - 2 cykl - 16 marca -1 dzidziuś kuki77 - Agnieszka - ? - 3 cykl - 17 marca - 1 dziecko agusik25 - Agnieszka - Ostrów Wlkp. - 1 cykl - 18 marca - 1 dzidzia jovanka_lena - Jovanka - Opole - 2 cykl - 21 marca -1 dzidzia Amania - ? - ? - 1 cykl - 22-23 marca - ? dorota29 - Dorota - Warszawa - 1 cykl - 17(wg usg)25 marzec(wg om)- 2 dziecko mbuk - Marzena - ?? - 6 cykl - 25 marca - 1 dziecko Ajk74 - Agnieszka i Piotr - Warszawa - 25 marca - 1 dziecko ineta - Aneta - Wrocław - 3 cykl - 26 marca - 2 dziecko niunia44 - ??? - ??? - ??? - 26 marca - 2 dziecko socka2 - Ania - Slupsk/Potenza (Wlochy)- 1 cykl-26 marca - 2 dzidzia alice1 - Alicja - ?? - 3 cykl - 27 marca - 1 dziecko niedzwiedz9 - Kaśka - Kraków - 2 cykl - 29 marca - 2dziecko ainaw - Ania - Warszawa - wpadka (super!) - 29 marca - 1 dzidzia mama_wojtusia2 - ??? - ??? - ??? - 31 marca - 2 dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
020305r Re: MARZEC 2005 16.10.04, 15:17 Muszę się odezwać na to zaproszenie,bo po pierwsze mam termin jak wskazuje "nazwa autora" a po drugie to na pierwsze imie mam Dominika a na drugie Olga.Co za zbieg okoliczności! Swoja szosa program komputerowy wylicza mnie na 27lutego ,a lekarz prowadzący na 2 marca,ale tez jestem przekonana ,że to bedzie"mocno"w marcu,bo to moje pierwsze,a te czesto są pózniej. Pozdrawiam i do usłyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
amania poproszę o dopisanie do listy 17.10.04, 12:55 Nie wiem o co chodzi z tym cyklem, ale jeśli o szybkość zajścia w ciążę, to był to pierwszy możliwy cykl. Termin z OM mam na 22 marca, ale z dnia zapłodnienia wychodzi mi na 27 marca. Z USG z kolei na 23 marca No i wreszcie zaczęłam czuć ruchy Odpowiedz Link Zgłoś
anfi74 Re: się robi :) 17.10.04, 18:42 Amania, tak z cyklem o to chodzi, myślę, że to "naleciałość" po wspólnych staraniach niektórych z nas, podczas których tworzone były takie listy z uwzględnieniem cyklu. Teraz nie jest taki istotny, ale miło sie przekonać, że miałyśmy dużo szczęścia. Lekarze sugerują się datą OM lub USG, dlatego wpiszę Cię z datami 22-23 marzec. Gratuluję "kopniaczków"! Aronka, przesunę Cię na właściwe miejsce i nie gniewaj się na nas za pominięcie... reaktywowałyśmy pierwotna listę, stąd brak niektórych mam, aktualnie piszących w naszym wątku. Zgoda? )) W przyszłym tygodniu, a może i dłużej muszę porzucić samozwańczą funkcję "dyżurnej"... choróbska dopadły mnie i małą i za wiele wolnego czasu juz nie będę miała. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: się robi :) 17.10.04, 19:14 Zgoda, anfi! Dzięki za wrzucenie mnie w odpowiednie miejsce na liście! Wcześniej nie zauważyłam, że tam jest pewna kolejność. Dziewczyny, pocieszcie mnie. Czy Wy w tym okresie też macie takie straszne parcie na pęcherz??? Latam do kibelka, poza tym pobolewa mnie brzuch. Nie przypominam sobie, żebym w poprzedniej ciąży miała coś takiego. No, nie w drugim trymestrze... Myślałam, że teraz będzie już spokój, a tu coś nie tak. Jak jest u Was? Piszcie, może mi trochę ulży... Pojutrze idę na usg, chyba, że będzie mnie jutro bolał brzuch, to spróbuję przełożyć usg na jutro. Moja pani doktor jest pojutrze do południa. Jakby się coś działo, to poszłabym do niej już z usg. Martwi mnie trochę ten ból brzucha. Pierwszą ciążę przeszłam rewelacyjnie, a teraz tak jakoś... No i na usg wyjdzie, co z łożyskiem. Ostatnio było nisko... ( Niech mnie ktoś pocieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
kuki77 Re: się robi :) 17.10.04, 22:57 Ja też biegam częściej do kibelka, nawet czasami muszę wstać w nocy,a rano jak wstaję to mam taką śmieszną górkę na brzuchu nad pęcherzem.A i chyba w końcu ktoś mnie delikatnie podkopuje, przynajmniej mam takie wrażenie chociaż nie jest to za wyraźne. Aga 19t.c. Odpowiedz Link Zgłoś
sula_i_komary Witam! 18.10.04, 09:02 U nas 20 tydzień,pojawiają się pierwsze kopniaki .Płci jeszcze nie znamy ale za tydzień mamy następne USG.Brzuch nie twardnieje,żadnych skurczy (biorę tylko magnez, wyniki ok więc witaminkami się nie wspieram)samopoczucie ok gdyby nie bardzo labilny nastrój....ryczę po trzy dni . Pozdrawiam Co do listy........i tak urodzę w lutym (oby w lutym a nie w styczniu) sula i bliźniaki Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: się robi :) 18.10.04, 09:21 Ja też biegam częściej do WC Cały czas boli mnie gardło, kaszlę, kicham, roznoszę bakcyle wszędzie gdzie jestem. Na szczęście dziecko trochę zdrowsze, mam zamiar puścić ją od środy do przedszkola po 3 tygodniowej przerwie. Czekam niecierpliwie do kolejnego USG ale to dopiero za miesiąc. Pozdrawiam wszystkie brzuchatki aga Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: się robi :) 18.10.04, 10:11 biegam do kibelka coraz częściej w nocy nawet 3 razy. Biorę teraz tylko magnez i co drugi dzień żelazo, witaminki na razie sobie odpuściłam i czuję się lepiej. Brałam maternę, myślicie, że mogę przeczekać dwa tygodnie bez wit. aż do wizyty u gin. czy zakupić już teraz jakieś inne witaminy? Ważę o 2 kg mniej niż przed ciążą a to już 17 tydzień, zaczynam się zastanawiać czy wszystko ok. Brzucho nie rośnie. Ruchów dzidzi na razie nie czuję, nie mogę się już doczekać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alice1 Re: się robi :) 18.10.04, 10:47 Z witaminkami też tak miałam.....musiałam sama zrobić sobie przerwę bo mdłości mnie nie opuszczały...teraz jest lepiej)) Brzuch też jakby stał w miejscu (wieczorem coś tam widać, rano wcale) Tylko +1 kg do przodu. Z ruchami.....niedawno wydawało mi się, że coś czuję, ale teraz nic.....i dalej niecierpliwie czekam)) Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: się robi :) 18.10.04, 10:55 Dzięki dziewczyny za pocieszenie! Już myślałam, że tylko u mnie coś nie tak. Muszę tylko uważać przy wstawaniu, kiedy siedzę. Jestem nerwusem, dosyć ruchliwa i przeważnie zrywam się z krzesła. Teraz jak się tak zerwę to czuję, jakby mi się brzuch urywał... Muszę wstawać spokojnie i wtedy jest OK. mbuk napisała: > biegam do kibelka coraz częściej w nocy nawet 3 razy. > Biorę teraz tylko magnez i co drugi dzień żelazo, witaminki na razie sobie > odpuściłam i czuję się lepiej. Brałam maternę, myślicie, że mogę przeczekać dwa > > tygodnie bez wit. aż do wizyty u gin. czy zakupić już teraz jakieś inne > witaminy? Mbuk, a czułaś się źle, jak brałaś Maternę? Ja też biorę, i kolejny raz czytam, że ktoś się źle po niej czuje. O co chodzi? Myślę, że jak sobie odpuścisz, to nic się nie stanie. Niektóre dziewczyny przez całą ciążę nie biorą witamin i jest w porządku. Pogadaj z lekarzem, może zapisze coś innego? > Ważę o 2 kg mniej niż przed ciążą a to już 17 tydzień, zaczynam się zastanawiać > > czy wszystko ok. Brzucho nie rośnie. Ruchów dzidzi na razie nie czuję, nie mogę > > się już doczekać. No, i tu mnie też pocieszyłaś! Ja schudłam na samym początku ciąży i teraz nie mogę dobić nawet do wagi wyjściowej... Ale nic to, zobaczysz, będzie dobrze! Najwięcej tyje się później, jeszcze dogonimy inne! Ja mam brzuch spory, ale tym się nie przejmuj. Jeszcze urośnie! Na ruchy czekaj cierpliwie, to już niedługo. Jeśli to pierwsze dziecko, to może troszkę potrwać. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: się robi :) 18.10.04, 11:24 uspokoiłyście mnie troszeczkę do aronki: brałam właśnie maternę i dwie koleżanki które były w ciąży jak im powiedziałam, że wymiotuję to zaproponowały mi żebym odstawiła na chwilę maternę i zobaczyła czy coś się zmieni. No i jest lepiej, już od tygodnia nie mam wymiotów. z tym brzuchem to wiem, że was dogonię, ale na początku pewnie tak jest, że nie można się doczekać i fajnego brzuszka i pierwszych ruchów dzidzi. Obiecuję - będę bardziej cierpliwa ) Odpowiedz Link Zgłoś
dorina1 Re: się robi :) 18.10.04, 10:47 cześć aga moja córeczka też ciagle kaszle odkąd poszła do przedszkola, tydzień była w domu na antybiotyku ale potem lekarz stwierdził, że nic nie ma w płucach i oskrzelach - kaszel jest poinfekcyjny wiec przez ostatni tydzień brała baterię syropów i chodziła do przedszkola. Niestety do tej pory kaszle chociaż rzadziej ale w dalszym ciągu. Ile lat ma twoja córeczka? - moja Zuzia jest z 27 marca 2001 roku - 3,5 roku(tez marcowa). Z niecierpliwością czeka na siostre lub brata, chociaz nie ukrywa, że wolałaby zeby to była siostra, ma nawet juz imie dla siostry Julia - mimo ze nie było jeszcze glosowania w domu na ten temat. Przytula sie do brzucha i próbuje nawiazac kontakt z dzidziulem. Po ostatnich ostrzezeniach dotyczacych przedwczesnego porodu, zwolniłam troche i czekam na nastepna wizyte u lekarza. Biore Elevit, magnez, no-spę i zelazo. Tak więc u nas w domu jak w aptece. Na stole w kuchni syropy Zuzi, moje tabletki i inne akcesoria. Ja na razie sie trzymam nic mnie nie dopada, odpukać ale z reguły rzadko choruję. Ta nospa i magnez to własnie na skurcze i bóle brzucha, ktore bardzo czesto przytrafaija mi sie wieczorem albo jak za długo siedze wzglednie po duzym wysiłku np. na zakupach w supermarkecie. Nie miałam tak w pierwszej ciąży ale tez bardziej sie wtedy oszczedzalam i byłam na zwolnieniu prawie od poczatku. Z ciastolina to swietny pomysł, moja córeczka uwielbia takie zabawy ma zestaw dentyste oraz inny np. z wyciskarką i róznymi foremkami. Plus ciastoliny - nie brudzi rak tak jak plastelina (paznokcie) i mozna zmieść resztki z podłogi (nie wgniata sie bo schnie) Pozdrowienia Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: się robi :) 18.10.04, 11:25 Moja córeczka jest z 26 listopada 2001. Ja też ją trzymam na syropach, już 3 tydzień. Dzidziuś się rusza. Moja córeczka jeszcze nie wie, że będzie miała rodzeństwo, czekam aż spyta dlaczego mama taka gruba Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: się robi :) 18.10.04, 12:04 Cześć dziewczyny Miałam dziś koszmarną noc, nie mogłam spać bo w każdej pozycji było mi nie wygodnie. Już od kilku dni tak mam że jak sie położe to mam różne dziwne kłucia z boku brzuch. A gdy próbuje spać na lewym boku (zalecane) to jest jeszcze gorzej. Wstałam dziś dopiero o 11 i jestem ledwo przytomna. Myślałam o zmianie łózka na szersze bo obecnie śpimy na wersalce, może to pomoże. Moja dzidzia daje już o sobie znać nieśmiałymi kopniaczkami a poza tym chyba wszystko ok. Pofolgowałam sobie ostatnio z jedzeniem (wesele i tydzień u rodziców) i w ciągu tygodnia przytyło mi 2 kg. Obecnie ważę 52 kg a w pasie mam już 75cm. Z witamin biore feminatal i jest ok. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
m_madi Re: się robi :) 18.10.04, 12:06 Na długotrwały i uciążliwy kaszel pomaga picie wapna, tylko nie wiem czy wasze pociechy nie są jeszcze za małe. Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: się robi :) 18.10.04, 12:08 Nie są nie są))) moja Marta uwielbia bananowe))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ineta Re: U mnie też chłopak! :) 18.10.04, 13:18 Byłam dzisiaj na usg i lekarz zapytał czy chę znać płeć, bo dzidziuś tak pięknie się ustawił, że wszystko widać. No i okazało się, że znów chłopak. Po cichu liczyłam na dziewczynkę i myślałam, że jak się dowiem, że chłopiec, to będę rozczarowana, ale wiecie co - jakoś wogóle się tak nie poczułam. Może dlatego, że podświadomie czułam, że to będzie kolejny facet? Tylko teraz nie wiem co powiedzieć starszemu synkowi, który wymyślił sobie siostrę "Julkę" (bez żadnego sugerowanie z naszej strony co do płci rodzeństwa) - a tu urodzi się konkurencja do ukochanych samochodzików )) Samopoczucie ogólnie dobre ale na twardnienie brzucha mam brać doraźnie no-spę i magnez i się nie przemęczać (łatwo powiedzieć) W każdym razie po badaniu nie stwierdził jakiś niepokojących rzeczy więc trochę się uspokoiłam. A za mies. usg połówkowe. Pozdrawiam Aneta 18tc Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: U mnie też chłopak! :) 18.10.04, 13:32 GRATULACJE! Jak tak dalej pójdzie to marzec będzie pełen chłopaków))) aga Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaandrzej Re: U mnie też chłopak! :) 18.10.04, 14:42 hej hej ja też marzę o chłopcu!! ale wg innych (3 osoby) będzie dziewczynka w sobotę idę na USG połówkowe, już się nie mogę doczekać bo jestem w 20 tc a ruchów nie ma i trochę się tym niepokoję POza tym wszystko ok, brzuszek jakby większy, wc raz w nocy! Po tygodniowym zwolnieniu dziś powrót do pracy, dobrze, ze miałam tylko 4h bo pracy nazbierało się full podczas tej nieobecności, nadrobię powolutku, teraz przeciez nie mogę się spieszyć ,nie??? pozdrawiam iwona Odpowiedz Link Zgłoś
dorina1 Re: U mnie też chłopak! :) 18.10.04, 15:18 To super, ja jestem jeszcze w niepewnosci i na wszelki wypadek sie nie nastawiam. W poprzedniej ciązy mówilismy z mężem do końca do brzucha Mateusz, Matuś, bo nie było nam dane poznać płci - a wyszła Zuzia. Intuicja zawiodła, wiec teraz wszyscy mówią, że bedzie chłopiec - a ja nie wiem... Ale troche tych chłopców niech bedzie, bo u Zuzanny jest 21 dziewczynek w grupie przedszkolnej a tylko 7 chłopców. Apropos zadziwia mnie słabość naszych dzieci do imienia Julka (także typ mojej córki). Ja tez mam sie nie przemęczać, ale w praktyce róznie z tym bywa, mój mąż wysprzątał w sobote całą chate i prasował swoje koszule. Dla mnie zostawił tylko kwestie kulinarne i opiekę nad córeczką. odwozi mnie też z pracy i po pracy, chociaz nie jest mu to po drodze. Na poczatku podrózowałam autobusem albo pociagiem ale poniewaz moja ciąża dla wielu osób jest jeszcze niedostrzegalna (nieraz musiałam stać przez 45 minut podrózy) było to zbyt męczące. Niemniej jednak dla mnie jest męczące bycie w domu i oszczedzanie sie. Może wykorzystam wolny czas i podszlifuje mój angielski? Musze sie zmobilizować. Pa, pa konczę. Odpowiedz Link Zgłoś