Nie wiedziałam gdzie za bardzo dodać moje pytanie wiec w razie czego przepraszam ze nie tu

Termin porodu mam w sumie za tydzien i tak zaczęłam zast sie nad kwestiami formalnymi po porodzie...najbardziej interesuje mnie urlop macierzyński w nowym wymiarze czyli 52tyg - jak go uzyskać? Wiem ze po porodzie musze donieść do pracodawcy zasw p porodzie i akt ur dziecka i z automatu przysługuje mi 20tug urlopu macierzyńskiego no tylko ze te 20tyg to troche mało ;p i co należy i kiedy zrobic aby otrzymać ten dłuższy urlop? Jak jest z wynagrodzeniem w okresie urlopu? Bo gdzies znalazłam info ze 2tyg przed planowanym porodem powinnam zgłosić chec dłuższego urlopu z 4 do 6 tyg wtedy wynagrodzenie jest 80% jesli po porodzie sie na to zdecyduje to wynagrodzenie juz 60% - to juz mowie p tych nowych zasadach urlopów dla rodziców...Dodam ze jestem na l4 od 3miesisca ciazy i przebywam w innym mieście niz pracuje dlatego tez nie mam możliwości podejść i zapytac jak to wyglada- a pracuje w państwowym przedsiębiorstwie...bede wdzięczna za pomoc